Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 90

• 27 637
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • Благоевград
Някой правил ли е БХС при доктор Чучумишев? Как премина прегледа? Взеха ли ви кръв?

# 586
Някой правил ли е БХС при доктор Чучумишев? Как премина прегледа? Взеха ли ви кръв?

Аз бях при него. Преди прегледа ми взеха кръв, директно в МЦ. Прегледът беше много обстоен, но той си е такъв. Супер внимателен е, само е въпрос дали е в настроение да говори повече или по-малко. Веднага се дава лист с информация и резултати, а до няколко дни получих и актуализираните стойности, на база и кръвната проба.

# 587

Аз правих БХС и феталните при него, както и се следя при него. Взеха ми кръв преди самия преглед, резултатите бяха готови след 2-3 дни и д-р Чучумишев ми ги изпрати на имейл.

# 588
Как се справяте с болките в кръста?

Като бях бременна - фитнес топка/топка за бременни. Манна небесна беше. И сега е супер полезна за успокояване/приспиване на бебето - особено когато нищо друго не помага. Една от най-добрите покупки. Ползвах я вместо стол, като работех от къщи, като гледах тв, правех упражнения за бременни с нея. Супер е отвсякъде.

# 589
Здравейте, четох доста от последните теми, но така и не намерих това което ме интересува и искам да ви помоля да споделите препоръка за добър АГ специалист за следене на рискова бременност(за София). Предпочитам частна клиника, без значение е цената, където се спазват що годе часовете и не се чака с часове за записания час. Бих се следила този път при двама специалисти и при единия от тях да е и раждането. За фетална морфология съм се спряла на проф. Марков и ще правя възможно най-пълните пакети за неинвазивни тестове, тъй като имам няколко аборта по причини генетични аномалии. (Вярвам, че открихме и решихме проблема, естествено забременяване и се надявам този път да е успешно). Разочарована съм от доста специалисти до тук. Разбира се, че никой не ми е виновен за случилото се, но при професионализъм първият път нямаше да прекъснем бременността в 19г.с., а в 12, някои от абортите нямаше да минат толкова тежко, още след първия аборт или втория щяха да ме насочат, какви изледеания да направя и т.н. След 3тия път започнахме много да четем и да пиша по форуми и групи. И когато някой ми напише, ама защо пишете тук, обърнете към лекар….. ми става лошо! Много, много хора се образоват информират и могат да бъдат по полезни от някои лекари! Била съм при доста от имената в София, но ще стане много дълъг коментара, ако изброявам всичко. Моля просто за вашите препоръки!

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 09:43 от amstel99

# 590
Здравейте, в коя гестационна седмица може да се опреледи долу-горе какъв ще е размерът на бебенцето при раждане, ако хипотетично приемем, че раждането е на термин?
Въпросът е малко неадекватен май, но просто не знам как да се ориентирам за размера на дрешките, които да купя..

# 591
Това за размера е абсолютно непредсказуемо, най-вече и заради това, че бебето може да реши да се появи, както по-рано, така и след термин. Изчакайте до към 8-9месец и тогава преценете. Обикновено за доносени новородени номера е 50-52. По-добре е да са му по-свободни дрешките, така че по-скоро заложете на по-голям номер, отколкото по-малък и да са му тесни.

# 592
Здравейте, в коя гестационна седмица може да се опреледи долу-горе какъв ще е размерът на бебенцето при раждане, ако хипотетично приемем, че раждането е на термин?
Въпросът е малко неадекватен май, но просто не знам как да се ориентирам за размера на дрешките, които да купя..
В 40 😅. Последните седмици най-много растат.  Моето порасна супер много в 9 месец. Преди това нямах стрии, но в 9...... Даже последната 1-2 заприличах на човек с близнаци.

# 593
На мен на ФМ в 32 седмица ми казаха, че ако се роди доносена между 38 и 40 г.с. ще тежи м/у 2800 и 3200гр. Роди се в 38+3 и беше 2800гр. Изумих се от точността на докторката, но пък 3 дни преди раждането друг лекар, в друго лечебно заведение я измери 3500...
Аз бях купила дрехи от 56 р-р нагоре, в които първоначално плуваше, та купих р-р 50, които облече точно 2 пъти и ги израсна за няма и 2 седмици. Бързо ги израстват дрехите мъничетата 🙂

# 594
Като ме приеха за планово секцио, с ехограф го измериха 3600. На другия ден се роди 4000. 400 гр са си разлика. Много зависи от лекаря, уреда.

# 595
На мен ми казаха, че бебето е кило по-малко отколкото се роди, седмицата преди предизвикването на раждане.

# 596
Трудно може да се определи това, освен ако не купуваш дрехи от 38 гс нататък. Аз направих грешката да взема все големи, размер 52-56 (водеха ги 0-2 месеца). Бебето се роди 3 200 кг и плуваше във всичко, та се наложи спешно да купувам размер 50 за новородено. Не прави като мен, вземи си и дпешки за новородено, дори да не са много. Бебето ми е на 1 месец вече и още си ги носи. Така че това, че ги израстват супер бързо, невинаги е вярно.

# 597
  • София
Благодаря ви за отговорите! Simple Smile
Значи може и с резултатите от ФМ да ида на БХС на следващия ден? Запазила съм за ФМ в Марковс, но не знам там дали ще ми направят и БХС…

Първата фетална морфология е много важна, понеже там се виждат маркери за генетични заболявания, които по-късно не могат вече да се гледат (нухалната транслуценция, която е маркер за Даун). Така че се уверете, че се прави в правилната седмица (вече не си спомням точния диапазон, най-добре да ви посъветва АГ-то). БХС дава статистически данни за шансът дали има възможност детето да има някой от (мисля бяха) 5 синдрома. Но дори шансът да е 1:5000, може вие да сте този 1, дори да е 1:3, може вие да не сте този 1. Така че по-сигурно е да си направите и пренатален тест (той също не дава 100% сигурност, обаче). БХС е добре да се направи обаче, защото дава данни за риск от усложнения на бременността като гестационен диабет и прееклампсия.

# 598
Благодаря ви за отговорите! Simple Smile
Значи може и с резултатите от ФМ да ида на БХС на следващия ден? Запазила съм за ФМ в Марковс, но не знам там дали ще ми направят и БХС…

Първата фетална морфология е много важна, понеже там се виждат маркери за генетични заболявания, които по-късно не могат вече да се гледат (нухалната транслуценция, която е маркер за Даун). Така че се уверете, че се прави в правилната седмица (вече не си спомням точния диапазон, най-добре да ви посъветва АГ-то). БХС дава статистически данни за шансът дали има възможност детето да има някой от (мисля бяха) 5 синдрома. Но дори шансът да е 1:5000, може вие да сте този 1, дори да е 1:3, може вие да не сте този 1. Така че по-сигурно е да си направите и пренатален тест (той също не дава 100% сигурност, обаче). БХС е добре да се направи обаче, защото дава данни за риск от усложнения на бременността като гестационен диабет и прееклампсия.
В Марковс до 14та. Всичко ще е наред! ☺
Там ми правиха първо ФМ и в съседния кабинет ми взеха кръв за БХС.

# 599
Здравейте, момичета, надявам се да сте добре и успешно да преминават бременностите на всички! И аз в неделя разбрах, че съм бременна... много се радвам разбира се, но пък и се притеснявам защото има ЧПВ и защото когато го повдигнах на въпрос на джи пито, тя пак ми каза: "И какво от това, това няма влияние върху бременността, не се притеснявай". Първата ми бременност беше със секцио, може и да се наложи и тази да е така, което не криело, според докторите тук, никакъв риск. Но знаете как е - тревожим си се жените за всичко. Също така съм и притеснителна като дойде време за летене със самолет и затова си взимам 2-5мг диазепам, предписан от лекар преди две години (винаги ми помага да се отпусна), което ми се наложи преди 2 седмици, когато още не знаех, че съм бременна. Знам, че диазепамът е едно от най-вредните нещо по време на бременност и съм адски притеснена дали не съм навредила на плода несъзнателно. Също така и имам проблеми със заспиването от много време вече и един лекар в БГ ми препоръча реламакс и мелатонин, които си ми действат много добре, не съм ги взимала от неделята, когато разбрах, че съм бременна (не ме питайте как заспивам без тях и как ставам за работа и за детето,) но пак не съм сигурна дали е добре да се вземат тези двете в комбинация по време на бременност. От друга страна пък и не ми се яде нищо, мога цял ден на вода и един банан да изкарам, само вечер с мъжа ми и детето сядаме и хапвам по малко, нормално ли е това? Моля за съвет, от който е имал същия случай! Първият ми ултразвук е на 15ти Май и дотогава ще се видя в чудо от стрес...В началото на Май ще бъдем в БГ и исках да ви попитам за мнение какво, как и при кого да изследвам за този ЧПВ, защото тук изобщо не им пука, че съм бременна и го имам? Благодаря Ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт