Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 884
  • 736
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Физиологичен разтвор или готовите солени разтвори на нос от аптеката. Примерно този https://remedium.bg/tonimer-hipertonik-beybi-sprey-za-nos-h100-ml-11264/p
Не минава...

# 31
Хора помагайте, че вече положението е много зле.  Мъж на около 60г.има ужасен сърбеж по цялото тяло ( в областта на главата, чело, гръб, крака, слабини, торс). Видимо няма нищо. На места се вижда, че кожата е по-суха и се лющи( около челото), но като цяло няма обриви или нещо зачервено, но има подлудяващ сърбеж. Бил е на дерматолог( вече около 3-4пъти), който всеки път изписва лекарства, мазила за над 100лв.с временно затихване, но като цяло без ефект. Особено се влошава състоянието след душ (независимо от козметиката, която използва винаги е едно и също).Къде може да се търси проблема? В организма като цяло, някакви изследвания или нещо вътрешно, което да причинява това състояние? Биха му урбазон, пи два вида антихистамини, изписваха кортикостероиди за мазане, отделно още хидратиращи, омекотяващи и какво ли не, но вече мисля, че проблема може да е вътрешен?

# 32
Черен дроб вижте.

# 33
Проверявани са АСАТ и АЛАТ - добре са. Има ли друго, което може да се пусне и провери за черния дроб?

# 34
Строга диета и Атаракс евентуално.

Физиологичен разтвор или готовите солени разтвори на нос от аптеката. Примерно този https://remedium.bg/tonimer-hipertonik-beybi-sprey-za-nos-h100-ml-11264/p
Не минава...
Ами... Няма какво друго. Инхалации, намазване с ментолов крем под носа, за да отвори пътищата. И ако нищо, предписано от интернет не помага - лекар. Сега сериозно - не знам какво за нос може и не може при бременност, забравила съм, отдавна беше, но лекар трябва да знае кои капки може евентуално.

# 35
Проверявани са АСАТ и АЛАТ - добре са. Има ли друго, което може да се пусне и провери за черния дроб?

Цитат
Пакет “Черен дроб”:

HBsAg
    anti-HCV
    LDH
    Общ белтък;
    Директен билирубин;
    Общ билирубин;
    АСАТ;
    АЛАТ;
    ГГТ;
    Алкална фосфатаза;
    Общо химично изследване на урина

И друго се сетих - за паразити проверяван ли е?

# 36
Не…
И от това ли е възможно..

# 37
Проверете кръвната захар.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 10:54 от g.hristova

# 38
Дали върлува в момента някакъв стомашен вирус ? От петък вечерта ми стана не много добре на стомаха - тежест, последва диария. Пих Ентерол, от него като че ли по-добре се чувствам, не ходя често до вц, но нямам много апетит. Изпражненията са пак са с водниста консистенция. Като хапна ми става тежко, после сляга храната. Уж днес бях по-добре, но преди час се събудих с гадене и два пъти посетих вц без повръщане. Проблема ми е, че съм командировка, на лекар чак в понеделник мога да отида. Надявам се да ми размине. Може би диета да включа някаква - хляб, картофи, нещо леко.

# 39
Изпий на гладно чаша вода с 3 капки йод. Помага при такива ситуации.

# 40
Има вирус с диария.

# 41
На мен ми е странно, че не ме свива корема ниско долу, а горе ми е дискомфортно и ми се гади. Дано отмине, че се притеснявам, дано не стигам до лекари тук, че е специфична държава.

# 42
Татко имаше такива сърбежи по цялото тяло преди да му се запуши напълно жлъчката от камъни. После изби и жълтия цвят от високия билирубин.

# 43
Lana Gatto, продължавай с Ентерола, ако имаш. Ще държи положението под контрол и с него за 3 дена мина при нас.

# 44
Тъй като имаше "съпричастност" и съвети към моята глупост с натриевия бензоат, рапортувам Laughing - нямаше никакви странични ефекти, даже и разстройство. Благодаря на Натка за съвета за пробиотик, изядох и половин кофичка кисело мляко също с пробиотик /друг е въпросът дали е имало кой знае колко/.Разбира се, липсата на проблеми не означава че бензоата може да се пие като лимонада, но поне можем да не се притесняваме от туршиите с такъв -:))

Общи условия

Активация на акаунт