Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 999
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Чудя ви се как може да ядете само сладко. Аз мога да изкарам месеци наред без да ям нищо с бяла захар. Не знаете какви ужасни ефекти може да има върху организма и не е само диабет.

# 316
Да ти кажа, цял живот нагъвах сладко. Можех да си изям една кутия бисквити мираж/траяна или бонбони сезони като стой та гледай. Обожавам шоколадовото сладко.
А пък дойде един момент, дали дето спрях тогава противозачатъчните, ми аз половин година не близнах сладко, не усещах нужда.
А пък много често от неправилен режим или стрес си ме гони на сладко.
Сега въпреки бременността, много повече ми се ядат солени неща, отколкото сладки. Или сладко-солени, сладко-кисели.

# 317
Да ти кажа, цял живот нагъвах сладко. Можех да си изям една кутия бисквити мираж/траяна или бонбони сезони като стой та гледай. Обожавам шоколадовото сладко.
А пък дойде един момент, дали дето спрях тогава противозачатъчните, ми аз половин година не близнах сладко, не усещах нужда.
А пък много често от неправилен режим или стрес си ме гони на сладко.
Сега въпреки бременността, много повече ми се ядат солени неща, отколкото сладки. Или сладко-солени, сладко-кисели.
Точно така съм и аз. Умирам за сладко и ям по цяла кутия с бисквити. По цял шоколад и даже още нещо..но от месец имам неразположения като световъртеж и подкосяване на краката и какво ли не изследвах та явно това е проблема.. но от какво се отключва

# 318
Направи си трикратен тест с обременяване с глюкоза. С инсулин задължително, не само кръвна захар.

# 319
Е ако редовно ядеш сладко в количества - да, това ти вреди. Особено изрично посоченото - само сладко. И е въпрос на време да се появят проблеми дето не са само в момента след изяждането му.
Не че и без да е сладко пак не е проблемно ако примерно е все тесто или от сорта, то пак на захар става накрая в тялото.

# 320
Преди години много ми падаше кръвната захар, до припадък. И набивах много захар да я вдигам. Бях стигнала до 2-3 пъти на ден по 5-6  супени лъжици захар. Не можех да изляза с месеци от тези цикли на падане на захарта. Правиха ми е тест с гладуване 72 часа, да се види дали нямам инсулином. Лекарката ми обасни, че по този начин работя усърдно да си докарам диабет. Защото бързите въглехидрати (захар), предизвиквали още повече продукция на инсулин, а той още повече смъква захарта. И се получава омагьосания кръг, в който бях изпаднала.  Каза ми да ям бавни въглехидрати - филийка хляб, нещо тестено, диабетични бисквитки. И с този съвет постепенно се оправих от падането на захарта. Нямам диабет.

# 321
На моя колежка с диабет ѝ казали да хапва нещо сладко, за да няма спадове. Или поне тя така интерпретира нещата, защото на 2 часа яде вафла. Не исках да ѝ кажа, че в скоро време от хапчета ще мине на инсулин с това си поведение. Close

# 322
На моя колежка с диабет ѝ казали да хапва нещо сладко, за да няма спадове. Или поне тя така интерпретира нещата, защото на 2 часа яде вафла. Не исках да ѝ кажа, че в скоро време от хапчета ще мине на инсулин с това си поведение. Close
По принцип е така за сладкото, но това сладко не бива да бъде вафла, а някакъв плод например.

# 323
За да няма спадове по принцип не трябва да яде сладко. Моята майка е с диабет, не помирисва вафла, камо ли на 2 часа. И има много добри резултати.

# 324
За да няма спадове по принцип не трябва да яде сладко. Моята майка е с диабет, не помирисва вафла, камо ли на 2 часа. И има много добри резултати.
Така е. Мисълта ми беше, че ако все пак се стигне до хипогликемия при един диабетик е позволен един банан, например. Но вафли, кроасани и всичко останало с бяла захар - абсурд.

# 325
Начинът на хранене трябва да е такъв, че да не води до резки покачвания и спадове на КЗ, а тя да стои стабилна с малки амплитуди в + и -.

# 326
Момичета, имам въпрос и предварително се извинявам, че е малко гаден.

От скоро пия "Сорбифер", тъй като попаднах на много препоръки за този препарат във форума. Ще го приемам максимум за месец и половина.
Проблемът е, че изпражненията ми са наситено черни от него. Flushed И това е всеки път, като отида до тоалетната - направо все едно отделям катран.
При мъжа ми ситуацията е идентична.
Така ли се предполага, че трябва да е, или има някакъв проблем с усвояването конкретно при нас?

И друго - откакто го пия, ми се случва почти всяка нощ рязко да се събудя за кратко, което е супер нетипично за мен, да не кажа, че никога досега не ми се е случвало. Буквално се ококорвам за няколко секунди, до напълно будно състояние, след което отново си заспивам безпроблемно. Дали е възможно да е от желязото (приемам го вечер)?

# 327
  • Бургас
Понякога спадовете при диабетиците може да се дължат на неправилна доза от лекарството. На баща ми веднъж беше паднала кръвната захар на 2. Намалиха му дозата метформин и от тогава не е получавал хипогликемия.

Има възможност също спада да е от гладуване. При хора цял ден на крак и нищо не яли също се получава, но доколкото разбирам не е такъв случая.

# 328
  • Пловдив
Момичета, имам въпрос и предварително се извинявам, че е малко гаден.

От скоро пия "Сорбифер", тъй като попаднах на много препоръки за този препарат във форума. Ще го приемам максимум за месец и половина.
Проблемът е, че изпражненията ми са наситено черни от него. Flushed И това е всеки път, като отида до тоалетната - направо все едно отделям катран.
При мъжа ми ситуацията е идентична.
Така ли се предполага, че трябва да е, или има някакъв проблем с усвояването конкретно при нас?

[/quote
В листовката си пише за оцветяването: ],,Това лекарство може да оцвети изпражненията в черно."
Прочетете внимателно листовката,

# 329
Гърне, не съм пила желязо, но много съм чела, че дава този ефект "в черно". Не се притеснявай.

Общи условия

Активация на акаунт