За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 973
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Нормално да я яде, тя е бъкана със захар. И още по-нормално е после да не иска никаква друга каша без захар. Нищо на слънчо не съм купувала и не мисля да купувам. На всички каши в съдържанието пише какво има вътре, ако пише че има мляко, значи е млечна. А оризова няма причина да не давате, освен естествено, ако детето има някакъв проблем с нея.

Много рядко срещам такива коментари, браво на вас, масово майките дават каши на Слънчо и твърдят как са супер и децата им ги обожават. Нищо на Слънчо не бих давала, нито пюрета, нито каши, има алтернативи на добри цени например в асортимента на ДМ. По темата - първо се започва с безмлечна каша, оризовата е най-често използвана, може да се смеси с плод, който разхлабва, за да няма запек. Аз вкарах млечните каши по-късно и не бих бързала с тях.

# 106
Нормално да я яде, тя е бъкана със захар. И още по-нормално е после да не иска никаква друга каша без захар. Нищо на слънчо не съм купувала и не мисля да купувам. На всички каши в съдържанието пише какво има вътре, ако пише че има мляко, значи е млечна. А оризова няма причина да не давате, освен естествено, ако детето има някакъв проблем с нея.

Много рядко срещам такива коментари, браво на вас, масово майките дават каши на Слънчо и твърдят как са супер и децата им ги обожават. Нищо на Слънчо не бих давала, нито пюрета, нито каши, има алтернативи на добри цени например в асортимента на ДМ. По темата - първо се започва с безмлечна каша, оризовата е най-често използвана, може да се смеси с плод, който разхлабва, за да няма запек. Аз вкарах млечните каши по-късно и не бих бързала с тях.

Да всичко е така както сте го написали и двете. Слънчо са боклуци… Но това е само Докато не попаднете в ситуация, в която бебето ви гладува с дни, без значение какво точно му предлагате (рязко спора да яде всичко… отказва всички купени пюрета, готвено, каши, кухни и дори АМ ), тогава се принуждавате да предложите от така мразените и бъкани със захар Слънчо-та… и О, чудо.. то прояжда… Еми.. патова ситуация. Боклуци, захар.. “никога няма да дам”.. Друга песен се пее. Никога не казвайте “никога”. Simple Smile

# 107
И след  “О, чудо, прояде Слънчо!”, ще дойде и Барни-то и Данонино-то и на 5 години хранителната му култура ще се свежда до шоколадови яйца, кренвирши и пица.

Имам дете на 1+ годинка, което изключително трудно захраних и често пъти отказваше да яде, но  с търпение и постоянство нещата се случиха. Нито веднъж не се изкуших да дам гадните продукти на Слънчо или силно захаросаните турски бисквити Джиджи бебе, които също “бебетата харесват”.

Вкусът се възпитава от най-ранна възраст и трябва да се замислим дали не улесняваме просто себе си с тези сладникави каши и какво отражение дават тези вкусове за цял живот.

Слагам +1 за кашите на DM Bio, топ са! Четете етикетите и си правете изводите.

# 108
  • Пловдив
Детето ми яде всичко изброено, но яде и супи и плодове 🤦🏽‍♀️
Хайде, да не обвиняваме тези, които се улесняваме. Че има достатъчно деца ядящи само сълзи от девици и като видят Боровец например и са като луд с картечница.
Вкъщи всеки има достъп до шкафът с вредна храна, никога не съм се крила от детето да ям шоколад например, че и това съм чела тук.

# 109
Ние харесваме Бананова и Мляко с ориз на Слънчо.
На доктор като я водя и казвах марката.
Нищо лошо не казаха за нея, все пак и други майки водят деца щеше да се чуе нещо.
Детето ми не хареса Елда, и плодовите и още една две каши не бяха на Слънчо.

# 110
На пазара има достатъчно качествени алтернативи на бебешки храни, в чиито състав са подсладени суроватки и други неясни добавки.

Неслучайно фирмите са създали рецепти, които да се харесват максимално на бебетата - за да вървят продажбите. Отделно, за съжаление - българските производители, за да могат да държат пазарно конкурентна цена слагат какво ли не в пюретата и си и т.н. - Ганчев, Бебелан, Слънчо. Еми, тъжно е, особено като правиш бизнес с това, което консумира един развиващ се организъм.

Аз от лични наблюдения както върху своето дете, така и върху десетки дечица на мои близки съм си направила изводите по темата и предпочитам поне на възрастта, на която аз мога да управлявам нещата - да му покажа максимална палитра от вкусни храни от максимално чисти продукти. Simple Smile

# 111
Че не е ок да се яде само и единствено Слънчо, не е ок. Но от време на време нищо няма да му стане на детето. Все пак щом тези каши са на пазара се предполага, че са минали през някакъв контрол и едва ли количеството захар е над допустимото.
Понеже виждам и че се оплюват пюретата на Ганчев - специално съм им гледала състава, не съдържат нищо по-вредно или по-лошо от тези на другите по-скъпи марки (говоря за зеленчуковите и месните пюрета, не за десертите). Разликата с Хип например, е че вместо рапично олио са със слънчогледово олио.

# 112
Ако смятате, че децата ядат въпросното слънчо, само защото има добавена захар в него, можете да добавите захар във всяка друга каша, която пожелаете 🤷♀ конкретно слънчо знам къде го произвеждат и наистина не бих дала каквото и да било на марката. Давам основно Topfer и ДМ, дано не виждам тях къде ги правят, че сигурно и тях няма да давам 😅
Моето дете е от злоядите, вече е на една година и още нищо не яде, продължава да е основно на кърма. Не съм прибягнала още ни до слънчо, ни до захар 🤷♀
Смятам, че сега е времето за възпитаване на добри хранителни навици. Или ще яде хубава храна или ще си стои гладен щом иска, избора си е негов. То по тая логика, ако не искат да ядат зеленчуци и плодове, да им даваме шоколад, че да не стоят гладни 🤷♀
После се почват проблемите с теглото, а те водят със себе си и още и още здравословни проблеми.

# 113
  • Пловдив

Да всичко е така както сте го написали и двете. Слънчо са боклуци… Но това е само Докато не попаднете в ситуация, в която бебето ви гладува с дни, без значение какво точно му предлагате (рязко спора да яде всичко… отказва всички купени пюрета, готвено, каши, кухни и дори АМ ), тогава се принуждавате да предложите от така мразените и бъкани със захар Слънчо-та… и О, чудо.. то прояжда… Еми.. патова ситуация. Боклуци, захар.. “никога няма да дам”.. Друга песен се пее. Никога не казвайте “никога”. Simple Smile

Имам две дечица, едното почти на 3 г и бебе на почти на 10 месеца повярвайте думата "никога" не я употребявам.  Но докато имам възможност да давам неща, които ми се струват по-подходящи ще се мъча. Малкият след ясла и с другарчетата в парка това лято е опитвало доста неща, които не бих дала иначе, но точно заради това да не е като невидяло правя компромиси. И чудо, не ги търси тези боклуци, или опитва и престава да му е интересно. Но тук говорим за по-голямо дете, на 10-месечното ми бебе не бих дала да яде такива боклуци (споменатите турски бисквити например или Слънчо). А тя имаше период в който яде по 5 лъжици пюре и после реве истерично.... Мина, с упоритост, усетих че първият път като й предлагам различна консистенция и вид храна за нея е шок и реагира така. Това което сте написали е същото като масовото "детето без да гледа телефон ще умре от глад", не е така, просто е по -лесно и в един момент става проблем. А все си мисля, че за да гладува с дни едно бебе има и чисто здравословна причина - недостиг на витамини, желязо и т.н. Ние имаме задачата да ги възпитаме и поне докато можем да ги предпазим от тези неща. Може би се и надявам да избегнат това през което съм минала аз като дете и дори в момента- проблеми с теглото, диети и ограничения.
Тъй като засегнахме темата бисквити за бебета, моята госпожица харесва тези на Bis kids, меки са, няма захар и са по две в пакетче. В ДМ ги намирам,не знам тяхна марка ли са, но са с приемлив състав.

# 114
Здравейте, нова мама съм и естествено с много притеснения. Бебчо е роден в 35+6 , 2500г., като е със по-тежка жълтеничка. Бяхме 7 дни под наблюдение и лампа и ни изписаха с тегло 2600г. и 8 хранения по 50/60мл АМ. От два дена сме вкъщи и отказва да яде , супер сънлив и за 40мн едвам изяжда 30мл.(Използваме същия биберон) Има ли мами ,които са минали през същото и какво правихте ,че да хапват повече?

# 115
Казаха ли ви да го будите през два часа да яде с тези малки кг? И на гърда слагате ли го?

Моето бебче се роди даже по-мънинко. С хранене на всеки два часа добре успя да наддаде в началото и после пък беше да сме сигурни, че не минават повече от три часа без хранене, та трябваше да я будим посред нощ пак. И тя се роди рано, и тя много заспиваше при хранене. Трябваше да я будим - да и търкаме слепоочието, да я ръчкаме подмишниците, смяна на памперс. Сега е една дундичка и се кърмим успешно на поискване, но в началото трябваше ръчкане и събуждане.

# 116
Казаха ли ви да го будите през два часа да яде с тези малки кг? И на гърда слагате ли го?

Моето бебче се роди даже по-мънинко. С хранене на всеки два часа добре успя да наддаде в началото и после пък беше да сме сигурни, че не минават повече от три часа без хранене, та трябваше да я будим посред нощ пак. И тя се роди рано, и тя много заспиваше при хранене. Трябваше да я будим - да и търкаме слепоочието, да я ръчкаме подмишниците, смяна на памперс. Сега е една дундичка и се кърмим успешно на поискване, но в началото трябваше ръчкане и събуждане.

Само на АМ е , от Токуда ни казаха да яде на 3ч. Там се будеше 20мн преди ядене с рев ,а сега спи като пън.Много ми е притеснено така

# 117
Нормално е, спокойно. И все още не е късно да започнете с кърменето

# 118
Синът ми се роди 2.600кг и ни изписаха 2.400кг. Изцяло на АМ. Видях страшен зор в началото, все му оставаха недоизпити някакви милилитри, сякаш се измаряше. Помня, че трябваше да пие по 60мл, а той едва 30 изпиваше и заспиваше. Смених с каучукови биберони и тогава започна по-лесно. В последствие като позаякна и качи 1.5кг първия месец се върнах на филипс авент, защото ми харесваха повече и реално го стимулираха да суче, а не просто да капе АМ както беше с на нук каучуковия. Понякога съм давала и преди 3-ия час като започваше да плаче, видимо гладен. Това следене по часове го правих само първите два месеца, заради първоначалното му тегло. После вече следях по детето. Успех! 🍀

# 119

Имам две дечица, едното почти на 3 г и бебе на почти на 10 месеца повярвайте думата "никога" не я употребявам.  Но докато имам възможност да давам неща, които ми се струват по-подходящи ще се мъча. Малкият след ясла и с другарчетата в парка това лято е опитвало доста неща, които не бих дала иначе, но точно заради това да не е като невидяло правя компромиси. И чудо, не ги търси тези боклуци, или опитва и престава да му е интересно. Но тук говорим за по-голямо дете, на 10-месечното ми бебе не бих дала да яде такива боклуци (споменатите турски бисквити например или Слънчо). А тя имаше период в който яде по 5 лъжици пюре и после реве истерично.... Мина, с упоритост, усетих че първият път като й предлагам различна консистенция и вид храна за нея е шок и реагира така. Това което сте написали е същото като масовото "детето без да гледа телефон ще умре от глад", не е така, просто е по -лесно и в един момент става проблем. А все си мисля, че за да гладува с дни едно бебе има и чисто здравословна причина - недостиг на витамини, желязо и т.н. Ние имаме задачата да ги възпитаме и поне докато можем да ги предпазим от тези неща. Може би се и надявам да избегнат това през което съм минала аз като дете и дори в момента- проблеми с теглото, диети и ограничения.
Тъй като засегнахме темата бисквити за бебета, моята госпожица харесва тези на Bis kids, меки са, няма захар и са по две в пакетче. В ДМ ги намирам,не знам тяхна марка ли са, но са с приемлив състав.

Няма дефицити, не яде с телефон(изобщо няма достъп до екрани), не яде бисквити, не пие сокчета, просто отказа да се храни с каквото и да е. Не бяха зъби, беше инат и/или тестване на граници, знам ли го.. Беше нещо страшно, последната алтернатива беше слънчо зеленчуковите им пюрета. В много от тях захар няма Simple Smile Контрола над детски храни е по-строг от контрола на храни за възрастни. Както казах - знам, че са боклуци. Наложи се, дадох , яде, жив е, здрав е. Не яде слънчо постоянно.
Знам за първите 1000 дни, аз също бях много надъхана “ще яде к’вото аз кажа”,  е да ама - не.
Затова и написах - никога не казвайте никога(не се обръщам конкретно към цитираните, а по принцип) не се знае кога ще се наложи да пристъпите и принципи и желания и т.н..

П.с.: емоционалното хранене също се възпитава в ранна детска възраст, храната за награда, храненето на сила, всички тези неща отключват хранителни растройства в бъдеще.
Също дебелеенето е ген, а щом човек мине 25г, тялото му се променя хормонално и е възможно да напълнее нежелано, но е или от мързел(ако до сега е бил слаб, но има “дебелеещ” ген в семейството си) , от хормонален дисбаланс, от хранително разстройство (тип емоционално хранене). Но това е друга тема.

Пример със себе си ще дам, цял живот съм 10кг под нормата. Мъжа ми и той е слаб, нямаме пълни хора в семействата ни, детето и то е слабо. В моето семейство има ИР и диабет тип 2. Сладко не харесвам, На 30г открих, че дебелея без причина, след посещение при ендокринолог, се оказва, че и аз съм с инсулинова резистентност и пред диабет.
Всичко е ген, хора. И без захар и без бяло брашно, ако ти е писано, ще стане.
Важното е да има контрол Simple Smile

И след тази логорея.. Ако някой се почувства обиден или супер родител, всичко е въпрос на гледна точка.
Бъдете здрави всички Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт