За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 979
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
Казаха ли ви да го будите през два часа да яде с тези малки кг? И на гърда слагате ли го?

Моето бебче се роди даже по-мънинко. С хранене на всеки два часа добре успя да наддаде в началото и после пък беше да сме сигурни, че не минават повече от три часа без хранене, та трябваше да я будим посред нощ пак. И тя се роди рано, и тя много заспиваше при хранене. Трябваше да я будим - да и търкаме слепоочието, да я ръчкаме подмишниците, смяна на памперс. Сега е една дундичка и се кърмим успешно на поискване, но в началото трябваше ръчкане и събуждане.

Само на АМ е , от Токуда ни казаха да яде на 3ч. Там се будеше 20мн преди ядене с рев ,а сега спи като пън.Много ми е притеснено така

Моите и двамата бяха по 2 месеца с жълтеница, та от опит казвам - хранете го на всеки 2 часа, а нощем не го оставяйте да спи повече от 4 часа без да яде. За да изчисти билирубина трябва да поема много калории, а като го храните на по-големи интервали бебето яде по-малко, успива се още повече и няма сили да хапва достатъчно. Аз храня на поискване, не го разбирам това с храненето на новородено по график.

# 121
  • Пловдив
И аз без причина недоумявам защо да будя спящо дете за да яде. И с двамата не съм имала недоспиване, за нощно хранене.

# 122
Слънчо е в пъти по-добро от американското Gerber, в което половината съставки сигурно са забранени за Европа
Както и българската козметика на Бочко и Здраве е в пъти по-добра ( и по-предпочитана от българките в чужбина) от прехвалените Мустела и прочие
Мое мнение е,  и също се съгласявам с един от предните коментари за никога да не казвам “никога”

За бебе с жълтеница- будех на 2часа и хранех насилА почти, отмина за под седмица

# 123
И аз без причина недоумявам защо да будя спящо дете за да яде. И с двамата не съм имала недоспиване, за нощно хранене.

Говорим за недоносено бебе с ниско тегло. То може да няма енергия да се събуди и да яде. Трябва да се буди, за да може да поеме нужния брой калории, все пак стомахчето му е мънинко и не може да поеме много наведнъж. Ако след две седмици вече наддава добре, няма нужда да се буди

# 124
  • Пловдив
Затова съм написала "без причина".
Като съгласяване с последното изречение на Tessaria.

# 125
Първото ми дете го хранех със "Слънчо", с домашно кисело мляко + бисквити "Закуска". Нито е затлъстял, нито нещо му се е случило стресиращо, като чета тук коментари от рода, че даваме боклуци на децата си.
Всичко зависи от родителите, какво възпитание ще му предадат, както на хранене, така и на спорт. А и средата е много важна, компанията в която ще попадне.
Разбира се, личният пример е от основно значение, ако вие сте отпуснати, с наднормено тегло, една голяма част от децата също ще са така.
От 1 клас започна тренировки по плуване, бойни изкуства.
Сега вече 20 годишен, има тяло на атлет. Яде и сладки неща, но контролира в цялост менюто си, защото се харесва как изглежда, а и усилията които е положил за това тяло, се поддържат лесно.
Сега с вторият бебок, ще видим как ще е със захранването - "каквото сабя покаже и честта майко юнашка."

# 126
Мога да се хвана на бас, че съставът на “Слънчо” от преди 20г е коренно различен от този в момента. Както и на бисквитите.
На мен тази тема ми е много чувствителна защото докато човек сам си преценява с какво да си захрани бебето и това не касае особено околните, после същите тези родители мъкнат по площадките, зрънчо, солети, сокчета. Черпят другите дечица с такива от най-ранна възраст (1 ясла) и т.н. И от това вече всички страдаме. Това пряко засяга околните не е е само твоят избор и твоето дете. Редно е човек да се замисли, но то е ясно че това е загубена кауза. От 9 кладенеца ще донесат вода, но няма да си признаят, че чисто и просто така им е по-лесно. И любимото ми оправдание “Аз давам незнамсикакво и на детето нищо му няма!” Недоумявам. Т.е. вие чакате на детето да му ИМА нещо, че да се замислите за здравето му ли?!

# 127
Хора този слънчо си е отрова, мен ако питате. На бебето не съм давала, но аз се храних с бисквитената му каша след като ми извадиха жлъчката. По принцип съм с ИР от бременността и си меря кръвната захарта отвреме на време. Нямате представа колко скача. Да сладка е, много ми харесваше затова ядях нея, но и нямах много избор или нея или някоя замряла супа, а то писва. Ако си храним бебетата още от първите месеци с толкова захар, не трябва да ни учудва защо толкова голям процент от младите са с диабет 2 и ИР

# 128
  • Пловдив
Със сигурност недоносено бебче с ниско тегло се буди и се храни на често, за да мине по-бързо жълтеницата. Иначе са успани и не се хранят пълноценно. Синът ми с кърмене по описания начин бързо превъзмогна жълтеницата, дъщеря ми малко по-бавно, но защото се изморяваше по-лесно. И един съвет при кърмене не слушайте съвети за хранене под час, колкото и убедителни да са. Първите месеци е трудно да има график, но сама ще се убедите, че с течение на времето детето само си прави такъв и дори стига хранене на заветните 3 часа. Поне при моите бе така.
За храненето вие решавате какво да давате, но презумпцията че защото видиш ли е българско е качествено отдавна не важи и насадената омраза срещу " американските" Гербер също. Гледам обективно и чета състав.  А моето недоумение касае храненето на деца под годинка или стартиране на захранването с продукти, които съдържат захар, защото на тези възраст следва да няма(аз бих избягвала  и след това естествено, но да кажем че това е минимумът) и защо бих дала на детето си такъв продукт, като има други по-подходящи. Не коментирам киселото мляко и бисквитите закуска и лекцията за сина атлет.... Никой не казва, че децата ще се "повредят", а просто че не е добре за тях да консумират захар, както и за нас естествено. Чакам само някой да се включи с това колко полезни са и сокчетата след 4-я месец. Темата за храненето е обширна и води до много спорове, но не разбирам защо когато се спомене, че нещо е бъкано със захар се появяват хора, които се опитват да убедят останалите, че едва ли не е съвсем нормално.
По отношение на българското давам пример - моята лична лекарка с първото дете съветва да ползвам крем "Здраве" срещу подсичане, а не "Судокрем", ами за мое съжаление детето се подсече още на третия ден, да не говорим за Бочко, ходеше със зачервено дупе, тъй като аз тъпо и упорито ползвах и двете докато не се убедих, че не стават. И тук ще отнеса критика, но е факт, иначе и аз нямах против да купувам от тази козметика.

# 129
На мен много ми се искаше да заложа на български продукти в грижата и храненето на бебето и им дадох шанс в началото. Имах спомени от пюретата на Ганчев от моето детство (аз с наслада хапвах плодовите им до доста късна възраст). За съжаление - една по една всички БГ марки поетапно ме разочароваха. На Здраве съставът не е ОК, ако съдим по оценките им в INCIBeauty, отделно текстурата не бе оптимална нито на измивните им продукти, нито на крема против подсичане), на Бебелан плодовите пюрета/каши в бурканче имаха отвратителен послевкус на лимонена киселина или някаква друга химия, а бишкотите им “къртят” от захар, на Бебо кърпичките с 99% вода миришеха на мухъл и застояло. Наскоро видях някаква нова марка БГ пюрета (в Била), но вече сме на друг етап, та не сме я пробвали, силно се надявам да са качествени.

Бисквитките на BisKids и аз мисля, че са ОК, купуваме и на BabyBio бисквити, но от чужбина, че в БГ няма избор. Изненадах се приятно от ДМ био бебешките плодови пюрета (освен от зърнените каши), измивните им продукти на babylove като състав, от ДМ купувам и царевичните бебешки пръчици, защото са с чист състав. Отскоро и мюсли за 1+ годинка взимаме оттам и отново по етикет е супер, а детето го хапва с лекота.

Виждам как в супермаркета майка взима кутия бисквити Златна есен и я дава в количката на 2-годишното си дете, да си хапва, за да пазарува тя спокойно. Виждам и как майки отварят на бебета на около годинка сокчета на Флорина по детските площадки.

Разбирам, че е личен родителски избор, но предпочитам да водя пропаганда и да се правя на светица по темата във форуми, подобни на този, ако това би накарало поне една майка да се замисли.

# 130
В такъв голям форум с много и различни мнения, смятам че няма място за обиди. Когато искаш мнение за нещо, би следвало да презюмираш, че можеш да получиш и негативно такова. Но ниската култура на хранене не е проблем и "всеки сам си преценя", до момента който Freyaaa спомена- срещата с другите деца и мъкненето на боклучава храна навън. Моя син има специфично състояние на едното бъбрече, не бива да приема сол на този етап и да прекалява с нея в последствие. Не мога да Ви опиша колко пъти са се опитвали да почерпят дете на под 1 година със солети или зрънчо... и като кажа, че не яде такива неща, ме гледат все едно съм някаква откачена.

# 131
  • до най-прекрасния мъж
Аз казвам мило: Благодаря, но аз не разрешавам да се храни с мръсни ръце и пакетчето бива прибрано. Виждам, че й се яде, даже веднъж успяха да й натикат пакета настоятелно и тя си взе. Но дърпам встрани, обяснявам, че вкъщи има или ще отидем да купим и ще й дам да хапне вкъщи, като си измие ръцете. Обикновено срещам разбиране и изчаква до вкъщи. Рядко се е опитвала да хленчи, но не съм отстъпвала.
Съжалявам, храна по площадки не одобрявам. Поне в 99.9% от случаите се старая да го спазвам. В редки случаи позволявам в колата, но се старая да почистя и дезинфекцирам ръцете. И това е само от хигиенна гледна точка. Отделно, че повечето подобни джънк са и с безобразен състав.

# 132
Да, Блу и аз така правя в повечето случаи, но моят много обича да яде и не се разбираме толкова лесно. Колкото по-голям става, толкова по-трудно и за мен да обяснявам. Принудена съм да му позволя или да си тръгнем. В повечето случаи е второто, но с цената на рев и истерия. Детето ми страда щото на някой си просто не му пука. Аз страдам защото съм поставена в ситуация да съм вечно строгата и лошата, но и няма да позволя непознат да взима решенията за моето дете вместо мен. Отвратително е…

# 133
Не мога да Ви опиша колко пъти са се опитвали да почерпят дете на под 1 година със солети или зрънчо... и като кажа, че не яде такива неща, ме гледат все едно съм някаква откачена.
Това все едно аз съм го писала. За мое огромно съжаление, на площадката на която ходим, майките постоянно тъпчат децата си с това, зрънчо, кроки, бисквити и т.н. В момента в който дойдат на площадката, веднага се набутва подобна храна в ръцете на детето им и съответно се "черпят" и всички останали деца. Това е пълно безумие за мен, това дете не закусва ли, не обядва ли? В крайна сметка площадката е за игра, а не за хранене, не че това може да се нарече такова. Отделно от това, мен изключително много ме дразни, че масово пушат цигари там. Влиза на площадката, сяда и веднага пали цигарата, естествено след малко започва и да обикаля с нея, защото детето е малко и трябва да се наглежда. Добреее, искаш да тровиш себе си и детето си, твой избор, но от къде на къде ще тровиш и моето дете?! Никаква мисъл в тази глава!

# 134
Нямам подобни проблеми с храната, защото никога не съм била фен на тези площадки. За мен са най-голямото място с бацили. Първо, че никога не се почистват, или ако се почистват е веднъж на сто години. Второ, че масово болни деца ги водят там “да подишали въздух, че вкъщи не се търпи”. И трето, откровено казано са места за махленски събирания.
Предпочитам да се разхождаме, от това да е на площадки. На деца под 2г. за мен трябва малко по-повишено внимание относно болести и микроби, а това не може да се каже за детските кътове и площадки.

Общи условия

Активация на акаунт