За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 986
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
Със сигурност недоносено бебче с ниско тегло се буди и се храни на често, за да мине по-бързо жълтеницата. Иначе са успани и не се хранят пълноценно. Синът ми с кърмене по описания начин бързо превъзмогна жълтеницата, дъщеря ми малко по-бавно, но защото се изморяваше по-лесно. И един съвет при кърмене не слушайте съвети за хранене под час, колкото и убедителни да са. Първите месеци е трудно да има график, но сама ще се убедите, че с течение на времето детето само си прави такъв и дори стига хранене на заветните 3 часа. Поне при моите бе така.

Моето нямаше жълтеница почти никаква, но пак трябваше да я будя да я храня, защото си беше недоносена и с ниско тегло. Чак ми беше странно сега като и гледах пак снимките от този период - супер слабичка беше, сега си е добре.

И да, храненето под час за бебета отдавна е отречено като вредно за тяхното развитие. Говоря за това бебето да е гладно и да иска да хапне, но да не му се дава храна, защото трябва да се изчака до определения час или пък да му се даде вода вместо мляко.

А добавената захар отдавна се препоръчва да не се дава изобщо до поне 2-3 години. И не е въпросът само за затлъстяване, диабет и прочее, макар че това са важни неща. Захарта е супер вредна за зъбите. Те са много важни също

# 136
  • до най-прекрасния мъж
Нямам подобни проблеми с храната, защото никога не съм била фен на тези площадки. За мен са най-голямото място с бацили. Първо, че никога не се почистват, или ако се почистват е веднъж на сто години. Второ, че масово болни деца ги водят там “да подишали въздух, че вкъщи не се търпи”. И трето, откровено казано са места за махленски събирания.
Предпочитам да се разхождаме, от това да е на площадки. На деца под 2г. за мен трябва малко по-повишено внимание относно болести и микроби, а това не може да се каже за детските кътове и площадки.
В детските градини е същото. Да не те разочаровам, но масово се водят болни деца с разнообразни "остатъчни" кашлици и "алергичен" зелен сопол. И с бележка, че са здрави. Така че, свиквай. Площадките не са най-голямото зло. С детето ми обикаляме площадки откакто навърши годинка. Докато не тръгна на градина, не боледуваше особено.

# 137
Аз това, което не харесвам в площадките, че хората масово си пускат кучетата без каишка. Някой по-малки деца пищят, а други тръгват да галят някое и то почва да им ръмжи . Не говоря за паркове, а буквално площадките с пързалки и люлки. Някой кучета са по-големи от децата, а за мен това е много притеснително. А най -обичам да ми кажат "Няма страшно, то не хапе" Първо само веднъж може да захапе и да е точно твоето дете. Второ достатъчно е само да го бутне и да го изплаши и ще му остане травма.

# 138
Къде са тези площадки, за които говорите? За три години на пръстите на едната ми ръка се броят пътите, в които съм видяла някой да пуши на площадката или да има куче (отвързано никога). Това е за София. По едно време и аз не го водех по площадки и все още не беше тръгнал на ясла. Ами разболяваше си се. Няма полза от това. Вирусите са навсякъде и ние възрастните сме преносители доста често без да сме болни.  Впрочем всички тези проблеми не изчезват магически след 2г. Напротив - задълбочават се.

# 139
Аз съм в Пловдив. Зимния период гледам да съм в квартала, но и лятото като обикаляхме повече, пак го имаше това. В София явно сте по-цивилизовани. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 140
  • до най-прекрасния мъж
И аз съм в Пловдив. За три години само един-единствен път е имало пуснато куче в парка - дребна порода, с която играеха деца и го изпуснаха. Скочи върху дъщеря ми са й се радва, стресна се малко, но не й остана кой знае каква травма, а беше малка, под 2 г. Сега обожава животни, иска да гали всяко срещнато, включително уличните. Драскана е и от домашната котка на баба й, отново безпроблемно за отношението й с животните.
Аз се дразня най-много от остатъците от животни, които никой не си събира. Но...те са навсякъде, даже по-площадките е най-чисто.

# 141
Аз съм от Варна, повечето площадки в квартала са занемарени, в тревните площи се разхождат кучкарите и почти никой не събира нищо след животното си. Най-вече като са по-малко хора и “нали никой не е видял а*ото, то не е там”. Препратката ми с възрастта най-вече бе, от това, че деца под тази възраст са много по-уязвими и може да има в пъти по-сериозни последици за напред, има много по-малко лекарства за деца под 1г. Казвам го от личен опит с дете, прекарало пневмония на 4м.
Разбира се, че не можем да предпазим децата си от всичко, но докато все още имам избор дали да ходя на такива площадки, дали да го събирам с непознати деца, които не знам дали са здрави, ще избирам всеки път да избегна това и да се разходим, да се видим с деца, на които родителите са отговорни и няма да ми кажат да си играят, знаейки че пият антибиотик у дома. Същото е като с джънк храната. Да, все някога всяко дете ще опита гризки, солети, шоколадови бонбони, но защо да започна на 1г, като мога да го направя по-късно? Въпрос на избор в отглеждането.

# 142
По принцип ви разбирам, до голяма степен и аз така разсъждавах, като беше детето по-малко. Някои осъзнавания за родителите идват с времето. Децата растат и ние с тях. Всъщност пиенето на АБ е един от най-сигурните сигнали, че детето не е заразно, ако го приема от повече от 48ч.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 21:09 от Freyaaa

# 143
За развитието на децата е полезно да се понацапат от време на време. Естествено, че не трябва да се допуска ядене на пясък, но пък играта с кал дава такава наслада, която може да се сравни със слушането на приятна музика и влюбването при възрастните. Това го казват д-р Бенджамин Спок, както и съвременните експерти по ранно детско развитие, напр. Ива Александрова. Така че, не ги ограничавайте от игра с други деца по площадките.

# 144
То да беше да ги водят само болни, щеше да е добре. Моите наблюдения са, че родителите масово със стъпването си на територията на парка, все едно ги развързват тея деца и те повече не са тяхна отговорност. Сядат си на някоя пейка, цигарка, кафенце, мохабет с други майки, а децата вилнеят и дори да им направиш забележка за нещо- глас в пустиня.  Вчера имаше едно семейство, което беше довело с тях кучето си- мини порода. Животинката си стоеше до количката и никому нищо не прави. Тича едно "детенце" и размахва въз дебела пръчка, докато успея да викна НЕ, вече беше ударило кучето през гърба с все сила. Майката реакция нулева, даже ме погледна мен лошо, че видиш ли съм се обадила нещо. След 15 мин същото дете удари друго дете пак с пръчка през лицето. Ами честно казано, на мен ми е по-спокойно сина ми да си играе с кучетата, не с децата. Преди години живях за кратко в Прага, там деца и кучета си се разхождаха заедно в парковете и никой нямаше драма 🤷♀

# 145
  • Пловдив
Аз съм от тези майки, които имат алергия към площадките и за 4 години сигурно 20 пъти се е случвало да бъда на такова място. Не спирам детето от контакти и да се валя в пясък и кал.
Та единия път съм с детето, кучката /пинчер/ и бебето. Кучката плътно вързана на количката до кракът ми на къс повод, бебето спи в количката, баткото на пързалката. Едно момиченце със засилка към кучката - преварям събитията и ѝ казвам, че не може да я пипа, защото хапе...все едно си говоря на 🤐 само понеже дръпнах кучето не захапа лапето, което ми се хили насреща 🤮 майката дъра-бъра с друга жена зад гърба ми гледа към игрищата за големи.
Хубаво е да не гледаме само околните, а да обясняваме и на децата си някои неща. Защото моят примерно е палав и т.н., но от както ходи му повтарям, че куче без да пита не се гали и не се правят рязки движения покрай такова. Макар да живее с кучета едното от които е 50+кг.

# 146
Мен пък много ме дразни, когато деца по време на разходка или на детската площадка пипат бебетата ми без да искат разрешение. Всеки път се чудя как да реагирам, за да не бъда и твърде груба, но се изумявам и как родителите им нищо не им казват, а много често тези деца нямат подход към по-малките и са дори агресивни.
Относно солетите по площадките - не го разбирам това нещо,  да отидеш на площадката и вместо детето да играе, го тъпчеш със солети. Еми ако е гладно защо не яде вкъщи?

# 147
Мен пък много ме дразни, когато деца по време на разходка или на детската площадка пипат бебетата ми без да искат разрешение. Всеки път се чудя как да реагирам, за да не бъда и твърде груба, но се изумявам и как родителите им нищо не им казват, а много често тези деца нямат подход към по-малките и са дори агресивни.

Напълно съм съгласна!
Освен с пипането ми се случи и друго (още ми е пред очите). Вече бях сложила летния кош и едно момиченце стори ми се с добри намерения ме помоли да повърви с мен и да побута количката вътре с бебка. Лелее, дадох я тази количка и както пристъпи две крачки с мен като започна да тича с количката ми и аз като тръгнах след нея да я гоня. Ужааас! Не мога да Ви го опиша какво изпитах - ярост, буквално ми идеше да направя някоя глупост. Нито видях майка й, баба й или друга роднина.. догоних я развиках се какво прави? Взех си количката и добре че бебка не се разплака.
Казах си никога повече!

# 148
Ужасни моменти, и аз не обичам на площадките най- вече защото масово пушат.
Не желая да е покрай цигари, защото си мерише нищо че е в количка. И винаги ми е било странно не ги ли е жал за собствените си деца и пушат в тяхно присъствие (и вкъщи го правят).
Но поне навън да не го, или когато са сами.
Кажете ми през ноща бебето нормално ли е да реве но истерично?
Доста плака и нз от какво и се случва много често..

# 149
Здравейте, бебчо е на 2 месеца и от скоро през деня отказва да спи. Вечерно време става един път за хапване и после пак заспива. Става към седем, щастлив и готов за игра. Занимавам го около час/ час и малко и го приготвям да ляга, но като го сложа да спи започва едно шаване в тая кошара, рев.. Като види че го взимам и лепва една такава усмивка и пак обръща всичко на игра. Нито реве като е буден, нито в крив… търси само някой да се занимава с него, ако легне да спи то е за малко и после хайде пак същото..

Общи условия

Активация на акаунт