За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 24 081
  • 765
  •   2
Отговори
# 150
Здравейте, бебчо е на 2 месеца и от скоро през деня отказва да спи. Вечерно време става един път за хапване и после пак заспива. Става към седем, щастлив и готов за игра. Занимавам го около час/ час и малко и го приготвям да ляга, но като го сложа да спи започва едно шаване в тая кошара, рев.. Като види че го взимам и лепва една такава усмивка и пак обръща всичко на игра. Нито реве като е буден, нито в крив… търси само някой да се занимава с него, ако легне да спи то е за малко и после хайде пак същото..
На 2м е нормално да спят за кратко- по 20на, 40 мин. Все пак спят по няколко пъти. Щом вечер спи- всичко е супер. Ние сме на 8м и няма сън😂😂😂

# 151
Мен пък много ме дразни, когато деца по време на разходка или на детската площадка пипат бебетата ми без да искат разрешение. Всеки път се чудя как да реагирам, за да не бъда и твърде груба, но се изумявам и как родителите им нищо не им казват, а много често тези деца нямат подход към по-малките и са дори агресивни.
Относно солетите по площадките - не го разбирам това нещо,  да отидеш на площадката и вместо детето да играе, го тъпчеш със солети. Еми ако е гладно защо не яде вкъщи?
Виждам че доста майки мислим еднакво по тези въпроси, но защо е толкова трудно да се срещнем по площадките?! Явно сме единици.....

# 152
Защото сме от различни градове 😊.
Постоянно болни деца по площадките, мръсотия, нехайство. Това е явно феномен в цяла България. 😭 И на мен не ми харесва да виждам детето си там при тези условия.
Моят съпруг все ме критикува, че съм прекалено толерантна.
Ето на, оня ден моето момиченце си стоеше и играеше с едно камъче, към него се насочи едно момченце и ѝ пръцна с уста и слюнка в лицето. Не можах да реагирам, само бързо я обърнах към себе си и ѝ закрих личицето с длан. Майката не каза нищо, смотолеви вяло: "Недей така" или нещо от сорта. В това грипно време бях на тръни с дни.
Лятото пък тя беше по-малка и си седеше в количката, пак мина едно момченце, дойде и я ощипа и одраска жестоко и дълбоко по ръчичката. Тя приплака. Със седмици мястото не можа да зарасне. Майката промърмори, че  така ѝ се било радвало. Нито се извини нито нищо.
И двете момченца на близка възраст до моето дете и с невъзмутими майки....

Мен пък много ме дразни, когато деца по време на разходка или на детската площадка пипат бебетата ми без да искат разрешение. Всеки път се чудя как да реагирам, за да не бъда и твърде груба, но се изумявам и как родителите им нищо не им казват, а много често тези деца нямат подход към по-малките и са дори агресивни.
Относно солетите по площадките - не го разбирам това нещо,  да отидеш на площадката и вместо детето да играе, го тъпчеш със солети. Еми ако е гладно защо не яде вкъщи?
Виждам че доста майки мислим еднакво по тези въпроси, но защо е толкова трудно да се срещнем по площадките?! Явно сме единици.....

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 23:51 от bubastet

# 153
Разбирам притесненията ви, но се замислете че и вашите деца ще пораснат. Това са деца, те не разсъждават като възрастен, колкото и да им се обясняват не могат да броят до 10 преди да кажат или направят нещо. И не, не е възможно да си на милиметър от детето и да го контролираш постоянно. Дете изпръцкало с устна на друго дете ми звучи като най-нормалното нещо на света. Оставете деца да бъдат деца и като се притеснявате от грипа просто не излизайте от вкъщи.

# 154
  • Пловдив
Това със щипането от радост го правеше баткото ми. В яслата имаше и други деца, които го практикуваха. Пръцкането с уста🤦🏽‍♀️го правят и при по-осъзната възраст и други "тъпотии" правят. Всяко нещо, което им е интересно и ново започва да се практикува. И повтаряш като папагал, и си глас в пустиня. Чак, когато спреш да му обръщаш внимание обикновено спира и правенето.

# 155
Не съм съгласна с предните две мнения, по тази логика детето Ви ще удари някое друго дете и Вие какво ще направите? Ще стоите отстрани и ще кажете на другата майка, еми деца са, какво да се прави? Я се замислете, а ако удареното дете е Вашето, така ли ще реагирате?
Естествено, те са малки, неосъзнати, не могат да преценяват ситуации и т.н., но това не означава че не трябва да се контролират, точно това според мен е ролята на родителите. И да, ако трябва по двеста хиляди пъти ще повторя дадено нещо, докато детето ми осъзнае, че така не е правилно да се прави!

# 156
Здравейте! С бебе на 2 седмици съм, но от вчера не се е изхождал по голяма нужда, колко време е нормално да не го направи преди да потърся педиатър?
Кърмено бебе е.

# 157
Здравейте! С бебе на 2 седмици съм, но от вчера не се е изхождал по голяма нужда, колко време е нормално да не го направи преди да потърся педиатър?
Кърмено бебе е.
Три дни е максимума. След това се прави клизма. Най-вероятно няма да се стигне до там. В началото и моята ходеше през ден.

# 158
Първо зависи дали детето е на кърма или на АМ. При децата, които се кърмят може и по-рядко да се изхождат. До седмица. Не практикувайте клизмите, те са вредни като метод за предизвикване на дефекация без реален проблем и нуждата от тях, водят до лениви черва. Съветвам ви да прочетете повече за масажите, които се прилагат при колики. Ако давате капки, които са за колики или еспумизан, имайте предвид, че водят до запичане някои.
Ако сте на АМ - споделете с педиатъра и да ви каже дали има нужда от промяна. Като майка на дете, което бе изцяло на АМ, няма еднозначно решение кое АМ да се избере, децата са различни и за едни една марка води до запичане, за други се приема без проблем.
Термометър в дупето и клизми, защото детето не е акало във все още допустимият диапазон, не препоръчвам.

Забележете дали детето де напъва, зачервява, плаче неутешимо. Преди това изпражненията му какви са били - както обикновено или сухи, на топченца, които са сигнал за запек.
Пробиотикът също би бил добър вариант, аз лично съм давала и био гая и панда в различен период.

# 159
Не съм съгласна с предните две мнения, по тази логика детето Ви ще удари някое друго дете и Вие какво ще направите? Ще стоите отстрани и ще кажете на другата майка, еми деца са, какво да се прави? Я се замислете, а ако удареното дете е Вашето, така ли ще реагирате?
Естествено, те са малки, неосъзнати, не могат да преценяват ситуации и т.н., но това не означава че не трябва да се контролират, точно това според мен е ролята на родителите. И да, ако трябва по двеста хиляди пъти ще повторя дадено нещо, докато детето ми осъзнае, че така не е правилно да се прави!

Разбира се че не. Има недопустими неща като удрянето, дърпането на играчки от ръцете, използването на обидни думи. Но описаните по-горе ситуации не бяха такива.
А също така се старая да не засрамвам детето си. Няма да го сгълча пред чужди хора само за да задоволя нечие чувство за справедливост. Ще направя забележка и ще обясня когато сме на саме и детето е спокойно. Защото иначе то нищо няма да чуе и възприеме освен това, че го хокам и само ще си правя вятър на устата.

# 160
  • Пловдив
Може би съм от малкото, които за всяко нещо правят забележки, чак имам случаи, където ме хваща яд, че хокам все моето, а околните си клатят краката.
И да деца са и наистина някои неща са етапи и ги израстват. Но това го разбираш с времето и не вярваш на другите до тогава.
И моето е било удряно в градината и е нормално, деца са настъпват конфликти, не умеят още да се контролират, госпожата няма как едновременно да е навсякъде. Нито е пребито, нито нищо. Като беше в яслата имаше период, където посягаше...и психоложката и логопедката бяха категорични, че е поради липса на реч. Е ходи го обяснявай на майки с проговорили деца, които не правят така...
Така или иначе истината е, че на който не му изнася се оправя както намери за добре. Такива деца не се изключват, често не получават адекватен съпорт от персонала. Аз реших драмата си като го спрях от ясла, след разговор с психоложката ми, за 3 месеца майка го гледа. В градината две години вече няма грам "проблем". Та нещата никога не са бели и черни.

# 161
Здравейте ! Днес направихме точно 4 месеца ,но за съжаление коликите ни НЕ минават . Какво ли не пробвахме и сме все така . Чувала съм ,че ппц до 3 месец продължават ,но при нас много се проточват. Само ние ли сме единствените така и нормално ли е толкова дълго време да ни продължават коликите ?😞😕

# 162
Здравейте ! Днес направихме точно 4 месеца ,но за съжаление коликите ни НЕ минават . Какво ли не пробвахме и сме все така . Чувала съм ,че ппц до 3 месец продължават ,но при нас много се проточват. Само ние ли сме единствените така и нормално ли е толкова дълго време да ни продължават коликите ?😞😕
Всяко бебче е различно. При някой се появяват колики и при захранването. Нормално е. Ще отмине скоро.

# 163
Подкрепям мнението на malinakupina.
Няма да лиша детето си, когато времето го позволява, от това да е навън в грипен период, защото има нехайни майки. Идеята да не
го извеждам е абсурдна. Като не
ходим по площадките, можем да
се разхождаме в парка. Въпросът
е принципен! Липса на елементарна здравна култура!
Относно момченцето с щипането - кой му дава право да мине покрай количката на непознато дете близко до неговата възраст и да го щипе до болка.
Моето дете и в двата случая не е предизвикало подобно поведение! Златното правило си е златно. правило:
 „Не прави на другите хора това,
което не искаш да правят на теб“.  С други думи, не желая някой да причинява болка на моето дете без то да е причинило болка!
Както аз мога постоянно да правя забележки и да съм на сантиметри от детето си, така и другите майки са способни на това! Точка!

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 16:56 от bubastet

# 164
Ще ме извинявате но сте във форум и не сте в положението да контролирате кога се слага точката. Също както не е възможно да контролирате и другите деца и родители. Както каза една дама по-горе ходи го обяснявай на някой, който не е бил в отсрещната роля. Но само почакайте и ще бъдете в нея искате или не. Ясно е че се обяснява и се правят забележки, но това не е в състояние да предотврати спонтанното поведение на малко дете. Аз съм забелязала че, като взема да намилам какво и защо да не прави морето дете започва нарочно и умишлено да прави точно това. Но когато го хвана в подходящ момент се получва слушане с разбиране. Ако ви олеква да шеймвате другите родители във форум. ОК. Това вече е друга тема.
Малко ми напомня на онова меме “ I would be a perfect parent to my imaginary children!”. И вие така идеално ще възпитавате тодлър  и по-голямо дете, което очевидно до момента не ви се е случвало ама нали, трябва да изпъкнем някакси сред другите.

Общи условия

Активация на акаунт