За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 181
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте
Предстои ни захранване.
В началото мисля да му правя пюретата сама.
Но все пак искам да попитам и за марка пюрета, които са добри. Които евентуално мога да пробвам в бъдеще
Джиджи, аз правя така с пюретата - чета им състава. На хип сливи има оризово нишесте, на Гербер, Плазмон и др. са само чисти сливи. За начало ползвах гербер еднокомпонентите, защото са изчистен състав и достъпни в магазина. Сега си поръчвам от интернет, там на всяко е описан състава, ако седя в магазина да ги чета всичките трябва доста време да изгубя. А и има марки, които не съм виждала в магазините.

# 691
Здравейте
Предстои ни захранване.
В началото мисля да му правя пюретата сама.
Но все пак искам да попитам и за марка пюрета, които са добри. Които евентуално мога да пробвам в бъдеще
Аз лично захранвах с хип. Има по-малко странични добавки като например нишесте. Знам, че при българските има доста излишни съставки и не ми се струват подходящи за захранване. Вече на почти годинка хапване всички, но сме захранени с всичко.

Точно Хип имат в много от тях нишестета. Синята слива даже има захар.

Предпочитаните от мен марки са BabyBio, Holle и Simple Comme. И все пак на всяко чета състава. Поръчвам онлайн от БиФит, Бейби.бг, ВисВиталис или Гален. Зависи кога, къде и какви промоции има.

# 692
Извинявам се за невежеството
Но освен нишесте и захарта , за какво друго са следя в състава

# 693
То основно това, но има някои евтини марки, които имат сухо мляко, но може би само за по-големите бебета не съм сигурна. Но, ако бебето има разтройство, оризовото нишесте не е толкова лошо нещо. Ако се запича обаче избягвай. То в един момент, всички марки имат я оризово я царевично за сгъстители. Но 4+ месеца има изчистени от 100% зеленчук/плод.
Добавям:
И да знаеш, че това 4+, 5+, 6+ и т.н. не значи, че съдържанието е подходящо за тази възраст, а колко гладко е пюрирано.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 12:09 от Petya.P01

# 694

Добавена сол. На някои пюрета пише, че съдържат сол, поради наличие на естествено съдържащ се натрий в съставките, което е окей.
Да няма глутен, който още не сте въвели предполагам.

# 695

Всичко, различно от зеленчуци, месо и вода.

По темата за коша за количка - ние ползвахме зимния кош до 7м и малко. Според мен е много по-комфортен за спане за студено време, а моето бебе много спи навън. Също така е по-лесно да се сложи бебето вътре, в другия кош трябва да е закопчано. И определено не е толкова добре защитено от студ, както в коша до 6м. (неслучайно се нарича “зимен” кош).

Количките на Стоке винаги са ме удивявали как е възможно такава гъзария да е толкова нефункционална! Моята непретенциозна количка на Peg Perego, трета употреба вече, е с огромен зимен кош, в който се събира съвсем комфортно бебе 74 см + дебел чувал.

# 696
То основно това, но има някои евтини марки, които имат сухо мляко, но може би само за по-големите бебета не съм сигурна. Но, ако бебето има разтройство, оризовото нишесте не е толкова лошо нещо. Ако се запича обаче избягвай. То в един момент, всички марки имат я оризово я царевично за сгъстители. Но 4+ месеца има изчистени от 100% зеленчук/плод.

Сухото мляко не е такъв проблем. По-скоро мен ме притеснява, че повечето сухи млека съдържат палмова мазнина. Отделно давам козе АМ, а това сигурно ще е краве. Не, че и това е такъв проблем. Просто козето мляко е по-близо до майчината кърма и съм избрала да давам от него. Но както казаха по-горе, съставките са зеленчук/плод/месо, вода.

# 697
Бебка (7+++ месеца) от вчера вечерта е със зачервена лява бузка и леко лявото ухо, съвсем леко по-топла е от другата бузка. Още няма зъби, венеца е спокоен. Кожата не ми изглежда суха, няма обрив. Няма никакви неразположения за момента, яде си, активна си е. Педиатъра чак в понеделник, ако не е изчезнало, тогава мога да се свържа с него.
Някаква идея от какво може да е?

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 15:47 от Wednesday77

# 698
Къпе ли се бебе с температура 37.6-7? Говоря за кратко изплакване във ваничката. Вдига температура един ден след ваксини.

# 699
Аз след ваксина не къпя. Дупето мия на мивката, но не я събличам и да я мокря цялата. Къпя я преди ваксината, ако ми вдигне после Т, да не я къпя няколко дни. Но аз така или иначе не я къпя всеки ден.

# 700
Да, ние го изкъпахме хубаво преди ваксината, вчера само дупе без да мокрим боцканото. Евентуално с някаква кърпа да мина по телцето? Че май предстои да вдига още.

# 701
  • до най-прекрасния мъж
Не се къпе дете с Т, освен ако не е много висока и не се опитвате да я свалите с хладна вана. Аз изкъпах дъщеря ми с Т 37.5, малко след това се тресеше, посиняха ѝ устните и термометърът удари 40°С. В случая беше болна, не след ваксина. Но въпреки всичко, не е ОК да се къпе при Т. Ако детето не вдига, на следващия ден съм си я къпала. Но моето вдигаше на всички ваксини, с изключение на Морбили. Нея все едно не я бяхме сложили, никаква реакция.

# 702
Аз съм го къпала всеки ден откакто се е родил. След ваксина, като е бил болен с температура също. Това си му е рутина преди лягане и някак не мога да я пропусна. Педиатърката също ми е давала зелена светлина в гореописаните случаи да си го къпя 🤷♀

# 703
  • Пловдив
Гери, на Стокето единствения минус за мен са стълбища. Иначе е танк, ако ти покажа на какви чакъли се е движела. Масово покрай мен /където живеем/, количките с помпащи гуми дават фира много често. Мен лично ме кефи и че е без багажник и не е натрупана като пазарска количка. Ползвам само долната чанта, където държа непропускливата подложка, памперси и подобни. Висящата чанта съм я ползвала като пътна чанта в колата.
Но и количката като всяко нещо трябва да е удобна на ползвателя - нямам стълби, където да си тровя нервите с нея, компактността не ми е водеща /има доста по-дребни и сгъващи се модели/.
Ако имам трето дете, пак ще е с тази количка.

# 704
Кърменето е най-добре да е на поискване. Кърмените бебета в началото може да сучат над 10-12 пъти в денонощието. Хранене под час е по-възможно при прием на АМ, не и на кърма. Моето дете ядеше по 40-50 мл АМ в началото или 90 мл кърма (аз се цедях, но нямах достатъчно и много бързо ми спря). Вече на АМ си ядеше на 3 часа, но количеството беше малко, предвид че се оказа с киселинен рефлукс и докато разберем защо не яде, отне време. Към втори месец, като открихме проблема и мина на специално мляко, започна да яде по 110-120 мл и даже на три месеца сама мина на 5-кратно хранене и през нощта не ставаше изобщо.

Blue.angel на какво мляко бяхте минали?

Общи условия

Активация на акаунт