За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 278
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
Ние също ще започваме с миене на зъбките, купих четка и паста, но хич не съм наясно как точно ще се случат нещата...Два пъти на ден ли се мият, на мивката как ще го държа, той вече си е доста тежък и  как ще изплаква  добре устичката?

# 526
Мия зъбите сутрин и вечер с паста за зъби според възрастта. В началото с такава за 6м+, на елгидиум ми допаднаха за момента най-много. Слагам го в легнало положение и той сам отваря уста и мием. Мия устната кухина от времето на захранването, тогава нямаше все още зъби и въпреки това сметнах,че е редно след като не е само мляко.
Напръстникът не е удобен поне за мен, детето бързо се научи да стиска и си болеше. На кика бу имат чудесна мека четка за 4-5лв като на напръстник, но с дръжка. Пробвах на ДМ,но беше пълен боклук, супер твърда.
В момента сме вече с на Нук за 12м+. Тя имитира четка като за възрастни с власинки.
Пастите за зъби за бебета и деца до 3г не са с изплакване. Слага се съвсем малко зрънце.
Подкрепям горните мнения,че е добре да се свикне от рано, защото придобива навик. Синът ми чака с нетърпение, харесва му и първо почиствам аз, а после му давам на него четката. Става като игра.

# 527
Кога спряхте да давате бебешка вода? И въобще редно ли е да се спре и да започне да се дава нормална вода (ние пием от бутилка, трапезна)?

# 528
  • Пловдив
С второто изобщо не съм давала бебешка вода, а само трапезна.
Бебелан уж е от Пирин от извор Калугерица, но никъде не е упоменато на етикет изворна ли е или обратна осмоза е. Аз лично пред изворната, предпочитам трапезна.

# 529
  • до най-прекрасния мъж
Като цяло след годинката започнах да го давам по-ларж за всичко. Тогава спрях да давам Бебелан конкретно. Пие или Девин изворна, или трапезна, каквато пием и ние. Понякога й наливам и от кана Брита. Докато мие зъбите, пие и от чешмата. В градината също пият от чешмата. До около годинката бях стриктна във всичко.

# 530
Здравейте,
Момченцето ни е на точните 2 месеца. Роди се 2680 в началото на 39 г.с (секцио). 48 дължина. Към 2 рия месец вече е 4710кг. с дължина 56.5 см, главичка 39 см. Притесняваме, че е дребен на ръст и тегло, като е под минимума за възрастта си. Педиатърката, каза, че за сега няма за какво да се притесняваме, но аз разбира се се притеснявам .. Sad
И двамата родители сме по 178 см.и нямаме здравословни проблеми.
Хубавото е, че бебето си качва килограми и сантиметри , но изглежда не достатъчно.
Ще се радвам да чуя мнения.

Поздрави

# 531
Аз в началото, преди 1 годинка, като имаше малко зъбчета, миех с Ненедент и напръстник, след закуска и вечеря, докато седеше на стола за хранене.
Като започна да гризе и хапе, доста си болеше и спрях с напръстника,започнах с четка.
Сега вече си мием зъбите и двете в банята прави, нямаме кула на Монтесори. Използвам четката на DM
и пак Ненедент без изплакване.
Ние също ще започваме с миене на зъбките, купих четка и паста, но хич не съм наясно как точно ще се случат нещата...Два пъти на ден ли се мият, на мивката как ще го държа, той вече си е доста тежък и  как ще изплаква  добре устичката?

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 11:16 от bubastet

# 532
На мен ми звучи добре как наддава. Моля някой да ме поправи, ако бъркам,  но първите месеци(не помня колко бяха, но поне 2) по 2-3 см и между 600 и 1000гр са ок на месец да наддава. Вие за 2 месеца 8см и 2кг. Звучи ми идеално

Здравейте,
Момченцето ни е на точните 2 месеца. Роди се 2680 в началото на 39 г.с (секцио). 48 дължина. Към 2 рия месец вече е 4710кг. с дължина 56.5 см, главичка 39 см. Притесняваме, че е дребен на ръст и тегло, като е под минимума за възрастта си. Педиатърката, каза, че за сега няма за какво да се притесняваме, но аз разбира се се притеснявам .. Sad
Хубавото е, че бебето си качва килограми и сантиметри , но изглежда не достатъчно.

Поздрави

# 533
На мен ми звучи добре как наддава. Моля някой да ме поправи, ако бъркам,  но първите месеци(не помня колко бяха, но поне 2) по 2-3 см и между 600 и 1000гр са ок на месец да наддава. Вие за 2 месеца 8см и 2кг. Звучи ми идеално

Здравейте,

Поздрави

Много благодаря за коментара. Теоретично е така ... но си изостава от минимума и реално не виждам как ще догоним средната .. пада се в 3-ти персентил, а все пак не е се е родил съвсем малък.

# 534
  • Пловдив
Наддава си съвсем нормално бебето ви. Едното ми бебче се роди 2520 , 46 см и на втория месец сега беше 4370 и 56 см. То дори не е здравословно ако качи твърде много.

# 535
Момичета, как почиствате крустите около челото/ веждите?

# 536
  • до най-прекрасния мъж
Не се притеснявайте изобщо. Дъщеря ми се роди 3160 кг и 47 см. До годинката беше настигнала и дори надминала връстниците си. Сега е на почти 3.3 г и е по-висока и по-тежка от повечето деца в нейната група в градината, а е декемврийче, тоест е от най-малките. 2 кг за две месеца си е супер наддаване.

# 537
На мен ми звучи добре как наддава. Моля някой да ме поправи, ако бъркам,  но първите месеци(не помня колко бяха, но поне 2) по 2-3 см и между 600 и 1000гр са ок на месец да наддава. Вие за 2 месеца 8см и 2кг. Звучи ми идеално

Здравейте,

Поздрави

Много благодаря за коментара. Теоретично е така ... но си изостава от минимума и реално не виждам как ще догоним средната .. пада се в 3-ти персентил, а все пак не е се е родил съвсем малък.

А защо трябва да догони средната? Някои деца са под средното, други над, това е нормално, не може всички да са по калъп и да трябва да са точно средното тегло. Стига да го храните на поискване и да не го лишавате от нощно хранене, ако си го иска, да не му се дава вода вместо мляко с калории, не виждам проблем.

# 538
На мен ми звучи добре как наддава. Моля някой да ме поправи, ако бъркам,  но първите месеци(не помня колко бяха, но поне 2) по 2-3 см и между 600 и 1000гр са ок на месец да наддава. Вие за 2 месеца 8см и 2кг. Звучи ми идеално

Здравейте,

Поздрави

А защо трябва да догони средната? Някои деца са под средното, други над, това е нормално, не може всички да са по калъп и да трябва да са точно средното тегло. Стига да го храните на поискване и да не го лишавате от нощно хранене, ако си го иска, да не му се дава вода вместо мляко с калории, не виждам проблем.

Храним го 7 пъти по 120.. понякога е още гладен и сме го пробвали на 150 (това е водата и отделно млякото) - хапва си ги без много много зор.

# 539
Като стана въпрос за хранене, на нас педиатърката вчера ни каза да намалим до 6 хранения по 110мл. Струва ми се малко, до сега бяхме на 7 по 80- 90-100-120..колкото му се папка , на ден по около 600мл, рядко 6 или 8 пъти ще е. Но малкия си има апетит и не мисля кат осе събуди и е гладен, да гледам бройката и да не му дам ако ще превишиме 6... На 1 месец е и 5 дни. Не е да е наддал много, даже аз го меря да е качил 1кг за 3 седмици, а педиатърката 700гр. Та не е това да е причината. Дръпнал е с 3 см

Като довод дава това че при хранене се активират куп органи, а трябва да си почиват и затова е и против хранене на поискване и по-чести..
Вие какво мислите по този въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт