Банята - тема 48

• 28 224
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Нормално е да се пръска и мокри, мивка е, баня е... Въпросът е колко лесно се почиства и подсушава.
Опитът и наблюденията ми от мивки върху плот по обществени бани, хотели и почивни квартири... Обикновено мивките върху плот са плитки и малки, заради което се опръсква около тях повече. Което също за мен е безкрайно неудобно за ползване, обичам големи, дълбоки мивки. Голяма част от тях са със скосени към плота страни, там се задържа вода и трудно се бърка да се подсуши. Няма силикон, та понякога подлива между мивката и плота, което предразполага към мухъл. Най-често не са залепени за стената, има малко плот отзад, където вече, в някои случаи е невъзможно адекватно подсушаване.
Когато мивката е под плот, просто с едно движение забърсваш... Мивка върху шкаф също. Свободно стояща също.... Та като цяло   имаше или още има такава мода с тези върху плот, въпрос на вкус е от към красота, но това за мен е най-непрактичният вариант мивка изобщо и не бих си го причинила.

# 436
От мен глас за стенен смесител. Не се налага да чистиш около основата като при стоящия.
Мивки имам и овални тип купа върху плот и стандартни с борд отзад, но пак с вградени смесители и двата вида.
Като смесителят е стенен ще имаш място да редиш по целия борд при нужда.
Под плот нямам, но е доста практично.
 Тези модерните не ги харесвам, много плесенясва под "капака" криещ сифона.
Забелязвам обаче, че вече ми харесва мивките да са монтирани по-нависоко. Вместо на 90 см, на 95-98.

# 437
Man-darin-ka, искрено се извинявам и съжалявам, ако ти е прозвучало като ехидна забележка мнението ми, въобще не ми е било това целта.

Angel, тази която показах, е 550 х 120 х 370. Въобще не е малка и достатъчно дълбока, дъното е извито, като купа, по-скоро дъга, което също помага водата да се стича по-плавно и да не пръска толкова много. Зад мивката, както каза Man-darin-ka, най-много се мокри, но не е такъв проблем за мен - забърсвам и толкова, при това не след всяко ползване, не е чак да се събира вода, освен докато чистя и тогава доста вода поливам, заради препаратите. Като всяко нещо и тук става въпрос за лични навици и усещане. Аз не бях ползвала в собствена баня/ кухня стенен кран от години, от тези старите кранове - с двете ръкохватки. Преди 15-тина години не ми допадаха стенните смесители, когато правих баните, че още не ми беше "минало" от този соц повей на модата, въпреки че и тогава имаше от вече модерен тип. Сега обаче ми е различно виждането и си го реализирах. Ръкохватката на стенния, който взехме, е една, отдясно. Аз съм повече левичарка и пак ми е удобно, не се мокря. И предпочитам тази баня пред другата със стоящия смесител върху мивка-шкаф, определено - и като визия, и като удобство на ползване.

# 438
Забелязвам обаче, че вече ми харесва мивките да са монтирани по-нависоко. Вместо на 90 см, на 95-98.

О, спомням си, че имах "разговор" с майстора, който прави банята. Като трябваше да се предвиди на каква височина ще е мивката. 85 см. от пода било "стандарт", "така се прави". А че 85 см. може да е точно над "пазвата" на някой по-висок - няма значение. Според мен, височината трябва да се съобрази спрямо височината на ползващите, за удобство. Да не се налага да се навеждаш много, за да си измиеш лицето или зъбите.
Същото е при кухненските шкафове/плот - съобразявате си спрямо височината на ползващите.
За височината на монтаж на душа също спорихме. А напоследък, по HGTV-то, се появяват серийки за ремонти, когато се оказва, че семейства с висок мъж, примерно, десетилетия наред са страдали от това, че стенният душ е на нивото на под брадичката на този висок мъж. Все е трябвало да приклякат, за да си измият косата. Както и напречната преграда на статична душ-кабина - за да влязат в поддушовото корито, са се навеждали. Просто високи хора.

Драго, моето наблюдение е (лично впечатление, по мен и семейството ми съдя, да не се обидиш), че с напредване на възрастта човек почва повече да мисли за удобството при ползването на нещата в къщи, за да си спести неудобства/усилия.

# 439
И мен ме мериха майсторите за душ, за мивка, за огледало...абе, за всичко. Мивката ми е на 85 см височина, тогава ми се струваше добре. Сега ми е висока, кой знае защо. Затуй, ако има как - всеки с неговата си мивка, кухня и прочие  Simple Smile 
За душа има колай, взела съм с телескопична тръба, че мислих и за сина, като си дойде, той е най-висок.

# 440
Ние ползваме такава мивка. Но тази баня много рядко се ползва, засега колкото да си измиеш ръцете. Плотът ни го направиха същите хора, които и мивката. Той е мисля запечатен с епоксидна смола, но няма драма да се мокри. Под него имаме шкаф от тиково дърво.
Аз съм доволна честно казано. Понеже в момента правим последната баня, мислим там да направим нещо подобно.

А днес точно обсъждахме вградени смесители с майстора и той ме отказа, понеже имало много случаи на протичащи, което се фиксира с къртене. Не че не ползваме вграден душ, но... вече съм на етап да си спестя потенциални проблеми.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 23:08 от vanesa_georg

# 441
  • София
Ние ползваме такава мивка. Но тази баня много рядко се ползва, засега колкото да си измиеш ръцете. Плотът ни го направиха същите хора, които и мивката. Той е мисля запечатен с епоксидна смола, но няма драма да се мокри. Под него имаме шкаф от тиково дърво.
Аз съм доволна честно казано. Понеже в момента правим последната баня, мислим там да направим нещо подобно.
Много ви е готина банята. Точно на вашето шкафче, плот и мивка преди няколко дни видях снимка на страницата на фирма за изработка на каменни мивки и дървесни плотове и им писах, защото се надявах да намеря комплексно решение за мини-тоалетната ни - малко тясно шкафче, отгоре малък плот и каменна мивка, но разбрах, че шкафчето ви е от друго място, а плотът и мивката ви, макар че изглеждат компактни, са по-големички като размер от това, което на мен ми трябва. Може ли да споделите шкафът от тиково дърво по поръчка ли е и откъде?

# 442
  • Варна
Благодаря ви за отговорите.
Satine, къде си поръчахте дървения плот? От какво дърво и с какво е обработено?
Drago2008, ако ти се намира снимка на мивката с борда отзад и вградената батерия, ще съм ти благодарна. Върху какъв плот е поставена?
vanesa_georg, много хубава баня. Може ли координати на фирмата, изработила плота и мивката?
Майсторът на мен ми препоръча, ако ще са вградени смесители, да са Грое.

# 443

Драго, моето наблюдение е (лично впечатление, по мен и семейството ми съдя, да не се обидиш), че с напредване на възрастта човек почва повече да мисли за удобството при ползването на нещата в къщи, за да си спести неудобства/усилия.

Никога не съм гледала фасон, а съм била човек, който гледа удобството на първо място. Мивките у нас все са били на 90 см, кухненският плот - на 90 до 95 см. Обаче при последния ремонт забелязах, че не ми уйдисва нещо това 90 см. Сега ми предстоят на други няколко бани и определено ще вдигаме нагоре.

Lady, май нямам.

Намерих преди да е завършена. Дупката за смесител на мивката е запушена в последствие. Ще потърся още снимки.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 20:00 от drago_2008

# 444
Лейди, като си във Варна, ще ти е по-лесно.
Пускала съм и преди линк към една фирма във Варна, която внася и обработва екзотична дървесина. Може и по телефон и т.н., ама друго си е на място.
https://www.tropic-timber.net/bg/store.html?stype=2

Ще те посъветват коя дървесина е най-подходяща за баня, ще ти изработят каквото ти трябва. А и ще можеш на живо да видиш, не само на кофти снимка.

# 445
Благодаря, момичета! Heart

Плотът и мивката са от Simeonov Stone:
https://www.instagram.com/simeonov_stone?igsh=MXJyd25uYXpicWlzMQ==

Мястото ни беше много тясно и буквално им начертахме как да изглежда плота и какъв да е размера на мивката - съобразиха се перфектно.

Шкафчето ни е супер компактно действително, основно го исках, за да не се виждат сифона и тръбите под плота Simple Smile
Виждам, че не е налично, но го купихме от https://www.sorbe.bg/stenen-shkaf-za-banya-25x25x100-sm-tikovo-darvo-masiv
но го "редактирахме" доста за целите - дупчихме го отгоре, за да минава сифона и го отрязахме от долу 🤣

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 23:11 от vanesa_georg

# 446
  • Варна
Дупката за смесител на мивката е запушена в последствие. Ще потърся още снимки.

Точно затова исках снимка. Всички мивки с борд имат отвор за батерия, а аз искам вграден. Как става това?
vanesa_georg, man_darin_ka, благодаря. Всички контакти си записвам. Ще ми е полезно.
vanesa_georg, тази баня трябва да ни я покажеш цялата. Наистина е чудесна.

# 447
Благодаря ти Simple Smile
То няма много повече за показване, защото е мъничка, може би аксесоарите Simple Smile
Истински сукуленти, които си взехме от гората, държач за кърпа - огромна щипка.

И понеже сме на тема мивки - давам идея за хора с големи бани и които не могат да си харесат от предлаганите шкафове на пазара. Нормален ретро шкаф - изрязва се плота и се вгражда мивка Simple Smile

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 00:21 от vanesa_georg

# 448
Lady, слагат им се керамични капачки.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 01:14 от drago_2008

# 449
Лейди, поръчвала съм го преди повече от три години от фб, но страницата вече не е активна. Един човек ги правеше някъде около Гоце Делчев.

В едната ни банята мивката е фабрично пробита, а ние сме със смесител на стената. В дупката сложих диспенсър за сапун.

Общи условия

Активация на акаунт