Нямам приятели

• 3 813
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Говорех за нормално общуване с приятел-и да,ако той е такъв-няма да намира проблем в това да те утеши,няма да му писне, защото именно когато си на дъното си проличава на кого наистина му пука.
И последен отговор-може би не се изразих правилно в публикацията си,но това,че имах гадже съвсем не значи,че и по онова време не съм търсила приятели -кое момиче не иска да сподели с приятелка първите любовни емоции? Просто тогава също не намерих приятели и в даден момент реших,че ще съм всеотдайна единствено на човека до мен, защото придобих страх от тези разочарования.
Прочети пак какво си написала? Ти все едно искаш куче, нова чанта и в този ред. Човек има приятели, защото общува с хора, харесва ги, цени ги, интересува се от тях. Ти се интересуваш само от себе си и приятелят е аксесоар, или нещо като домашен любимец, който ако веднъж се изака на килима изхвърляш на улицата. Че и те нищо не са направили, но ти "усещаш", че не се радват. Дали ти е хрумвало, че може би си имат някакви проблеми? Изобщо, извинявай, но от всичко написано тръпки ме побиват.

# 16
....Прекратих го, защото приятелката ми не се радваше,когато постигам нещо и това много си личеше.След разговори с нея,тя самата призна,че не й харесва,когато постигна нещо....

Неприятно впечатление ми направи на мен горното.
Т.е. ти не просто имаш определени очаквания от приятелите си и поведението им, а изискваш от тях, държиш им сметка, притискаш ги, искаш обяснения и т.н.
Това не е описание на "добър приятел", както се описваш.
Голямо изискване ли е да искам приятелите ми да не изпитват завист?Вие бихте ли била приятел с човек,който си признава за нечисти намерения?

# 17
  • София

Голямо изискване ли е да искам приятелите ми да не изпитват завист?Вие бихте ли била приятел с човек,който си признава за нечисти намерения?
Ти как разбра какво изпитват?

# 18
В очакванията ти за приятелите също така няма реципрочност, ти очакваш хора, които да правят някакви неща, за да ти е добре за теб. Естествено, ще кажеш, че просто така си го написала, че и ти също би правила тези неща за тях, но първосигнално написаното издава точно това

Освен това, замисли се реално, какво толкова си постигнала, че да ти завиждат наистина, и да е голям проблем?

# 19

Хубаво е да четете преди да оставяте злобни коментари-по горе съм написала,че съм разговаряла с конкретната приятелка и тя си е признала.
А до Бояна:За вас какво е приятел,интересна ми е вашата дефиниция?

# 20
  • София
Аз не притискам приятелите си. Те също са хора с техни чувства и емоции. Когато има взаимност, има и реципрочност. Човек получава това, което дава.
Да не говорим, че с годините приятелите все повече поставят своите емоции и проблеми на преден план за самите тях и гледат да не товарят приятелите си с тух.

А за какво ти завиждаше това момиче? Да не би ти да си от типа, който обичат да се изтъкват с и без причина? Да не би, докато ти си се хвалила с определен успех, тя да не е успявала да постигне същото и ти да не си била съпричастна с нея?
Дай пример за това в какво ти е завиждала.

Точно тези разговори за завистта. Как се стигна до тях? Ти защо изобщо ги инициира? Как стигна до там да тормозиш "приятелката" си с разговори какви чувства изпитва от твоите успехи.

Дори и с отговорите си в темата оставяш усещане за неособено приятен за общуване човек, готов да напада, дори когато уж иска съвети.

# 21
  • София

Хубаво е да четете преди да оставяте злобни коментари-по горе съм написала,че съм разговаряла с конкретната приятелка и тя си е признала.
И като е признала какво? Може ли да имаш нова кола или ново гадже и някой, който ги няма да страда, че ги няма? Приятел е човек, който ще разбере, че другия няма и страда от това. Разбирам приятелката да те саботира, да ти плете интриги с гаджето, да ти пречи на постиженията или да ти надраска новата кола си пирон, зачертаваш я, но защото и е неприятно, че тя няма ако я зачертаеш, няма да имаш приятели никога.
Ето, че и моите коментари намираш злобни, реагираш агресивно, помисли върху това. Отделила съм време по твоя проблем, но в това веднага привиждаш злоба, защото написаното не ти харесва. Питаш дали проблемът е в теб и да, в теб е, нула злоба влагам в тази констатация. И изобщо пиша, защото се надявам, че проблемът ти е, че си твърде млада и затова си толкова взряна в пъпа си и това колко ти завиждат. Не си научена на човешко общуване и съпреживяване на чуждите светове. Възможно е да помислиш върху това и да пораснеш, като се поинтересуваш от хората да се сприятелиш с някои от тях.

Моята дефиниция за приятел няма да ти послужи с нищо, защото съм съвсем различен човек и на съвсем различна възраст. Винаги съм общувала с много хора и някои от тях са ми приятели и до днес, някои от приятелите ми са сравнително нови, от 5-10 години, някои от 1 година. Спонтанно се сприятеляваме, намираме общи теми, общи вълнения, общи ценности и ги споделяме. Не ми е хрумвало да подозирам, че ми завиждат.

# 22
  • Бургас
Когато видя,че мой"приятел/ка" показва завист/злоба и очевидно не ми желае доброто-веднага прекратявам отношения.
"Не ми желае доброто", "нечисти намерения" - това да не са думи на майка ти от време оно, или...да не членуваш в някоя секта? Как пък всички около теб са били злобни, завистливи и с нечисти намерения? Я, ми дефинирай "нечисти намерения"? С какво толкова са искали да ти навредят? Така, с повечко примери, не  - "каза ми веднъж"...

# 23
  • София
Anonymous._

Имаш сбъркани и нерелаистични предствави за приятелство. Няма приятелство без завист. Завистта е естествено чувство, означава да искаш нещо, което твоят приятел има. Това нещо може да материално, може да не е. Например искам да имам душевното спокойствие на моя приятел Георги. Помисли си, ако един човек не харесва нищо в теб, защо би искал да сте приятели ?

# 24

И като е признала какво? Може ли да имаш нова кола или ново гадже и някой, който ги няма да страда, че ги няма? Приятел е човек, който ще разбере, че другия няма и страда от това. Разбирам приятелката да те саботира, да ти плете интриги с гаджето, да ти пречи на постиженията или да ти надраска новата кола си пирон, зачертаваш я, но защото и е неприятно, че тя няма ако я зачертаеш, няма да имаш приятели никога.
Ето, че и моите коментари намираш злобни, реагираш агресивно, помисли върху това. Отделила съм време по твоя проблем, но в това веднага привиждаш злоба, защото написаното не ти харесва. Питаш дали проблемът е в теб и да, в теб е, нула злоба влагам в тази констатация. И изобщо пиша, защото се надявам, че проблемът ти е, че си твърде млада и затова си толкова взряна в пъпа си и това колко ти завиждат. Не си научена на човешко общуване и съпреживяване на чуждите светове. Възможно е да помислиш върху това и да пораснеш, като се поинтересуваш от хората да се сприятелиш с някои от тях.

Моята дефиниция за приятел няма да ти послужи с нищо, защото съм съвсем различен човек и на съвсем различна възраст. Винаги съм общувала с много хора и някои от тях са ми приятели и до днес, някои от приятелите ми са сравнително нови, от 5-10 години, някои от 1 година. Спонтанно се сприятеляваме, намираме общи теми, общи вълнения, общи ценности и ги споделяме. Не ми е хрумвало да подозирам, че ми завиждат.
Замислих се над коментара ви и го оценявам,както оценявам и всеки друг коментар.Не случайно в един от отговорите ми съм написала,че съм съвсем наясно,че проблемът може да е в мен и точно заради това искам съвети-но в повечето коментари липсва съвет,а критика,която дори не е градивна.Може би в коментарите ми виждате "агресивна" реакция,както сте написала по-горе,но твърдението ви,че не съм научена на "съпреживяване на чуждите светове" за мен не е вярно.Не смятам ,че от десет реда можете да знаете дали това е така и все пак оценявам,че сте отделила време да ми отговорите и изкажете мнение.Очевидно е,че с доста от коментиращите имаме различни определения за приятели,което е съвсем нормално -разни хора,разни идеали.И да -може би имам конкретни изисквания,както всеки от нас има-не случайно не всеки е приятел с всеки.Не искам същността на темата да се измества на такава със заглавие "Завист".Тук не говорим за благородно ти завиждам,че успя да посетиш любимата си държава-например.Визирам завист,която пречи на връзката ви.Това е само едно качество,което съм споменала,а не цялата концепция на написаното.

# 25
Е как пък всичките ти приятелства са приключили, защото много ти завиждат. Като те чета, оставам с впечатлението, че по-скоро имаш твърде високо мнение за себе си. Съответно не търпиш и критика, виж само как отхвърляш съветите на пишещите тук, защото не ти харесва какво казват за теб. Ако така се държиш и с приятелите си, това би направило общуването с теб доста натоварващо и неприятно. Сбъркана ти е представата за приятелство.

# 26
  • Out of the Mix
Здравейте!На 21г. съм.Нямам никакви приятели-няма нито един човек,на когото мога да се оплача или похваля,никого,на чието рамо да поплача.През годините винаги съм имала по една близка приятелка,но сега останах напълно сама.Когато видя,че мой"приятел/ка" показва завист/злоба и очевидно не ми желае доброто-веднага прекратявам отношения.Поради тази причина сега съм сама.Според вас в днешно време съществуват ли истински приятели-такива,които ще се радват за вас и ще ви мислят доброто.Дайте ми съвети-как да създавам приятелства/как да ги запазвам? Много ми е тежко,че нямам приятели-това ме съсипва всеки ден.Чувствам се много самотна,нямам самочувствие,чудя се какво не ми е наред.
От кой град си, това също ограничава?

Много си млада още, тъкмо излизаш постепенно от юношеството.

Толкова ли нямаш съученици, не си ли студентка в момента на 21, ако приемем, че не работиш нищо, то какво да работиш на 21, освен сервитьорка и нещо такова, флаерчета да раздаваш с усмивка, освен ако не си "модерна уебдизайнерка хоумофис"? Rolling EyesThinking

Ами излизай, общувай внимателно онлайн.

Сега не знаеш какво искаш, ем боли, ем сърби, влюбваш се, разлюбваш утре.

Не можеш да очакваш от никого нищо, приятелите не сте да се обсебвате, а да споделяте общи ценности, интереси, да се подкрепяте и да ви е леко.
Дори ще отида по-далеч за "висшия пилотаж" - да не си мрънкате и да не се товарите.
Сметка не можеш да държиш на никого.
Може да искаш яснота, ако ти самата не си наясно другият какво чувства и иска, но дотук.
Всичко трябва да се случва леко без напрежение, предрасъдъци и очаквания.
Ако няма припокриване, това не са твоите хора за теб, било близки познати, приятели, или гадже.

# 27
Здравейте!На 21г. съм.Нямам никакви приятели-няма нито един човек,на когото мога да се оплача или похваля,никого,на чието рамо да поплача.През годините винаги съм имала по една близка приятелка,но сега останах напълно сама.Когато видя,че мой"приятел/ка" показва завист/злоба и очевидно не ми желае доброто-веднага прекратявам отношения.Поради тази причина сега съм сама.Според вас в днешно време съществуват ли истински приятели-такива,които ще се радват за вас и ще ви мислят доброто.Дайте ми съвети-как да създавам приятелства/как да ги запазвам? Много ми е тежко,че нямам приятели-това ме съсипва всеки ден.Чувствам се много самотна,нямам самочувствие,чудя се какво не ми е наред.
От кой град си, това също ограничава?

Много си млада още, тъкмо излизаш постепенно от юношеството.

Толкова ли нямаш съученици, не си ли студентка в момента на 21, ако приемем, че не работиш нищо, то какво да работиш на 21, освен сервитьорка и нещо такова, флаерчета да раздаваш с усмивка, освен ако не си "модерна уебдизайнерка хоумофис"? Rolling EyesThinking

Ами излизай, общувай внимателно онлайн.

Сега не знаеш какво искаш, ем боли, ем сърби, влюбваш се, разлюбваш утре.

Не можеш да очакваш от никого нищо, приятелите не сте да се обсебвате, а да споделяте общи ценности, интереси, да се подкрепяте и да ви е леко.
Дори ще отида по-далеч за "висшия пилотаж" - да не си мрънкате и да не се товарите.
Сметка не можеш да държиш на никого.
Може да искаш яснота, ако ти самата не си наясно другият какво чувства и иска, но дотук.
Всичко трябва да се случва леко без напрежение, предрасъдъци и очаквания.
Ако няма припокриване, това не са твоите хора за теб, било близки познати, приятели, или гадже.
Благодаря за отговора!❤️

# 28
  • София
... която пречи на връзката ви....

Как точно негативните отношения пречат на връзката? Т.е. "приятелката" умишлено ти вреди или нещо друго?
И защо говориш за "връзка"? Отношенията с приятелите следва да са свободни и доброволни, а не обвързващи и задължаващи. В любовната връзка наистина има до някаква степен взаимна зависимост, но в приятелските отношения има на първо място реципрочност.

да не си мрънкате и да не се товарите.

Това е основата на приятелството. Започне ли някой да ти тежи в общуването ви, значи не ти е приятел. Започнеш ли ти да му тежиш, да го разпитваш, да притискаш, да се обяснявате и т.н., значи ти не си му приятел. Много е просто.

# 29
  • София/Севлиево
На 21 си.Ще си намериш приятели.Дори аз,заклетият интроверт, когато се преместих в София и не познавах абсолютно никой,освен ММ,си намерих приятели (е и част от моите от Плевен по-късно се насочиха към столицата).После се преместих в Севлиево и там също успях да си намеря 1-2 приятелки.Но вече съм на такава възраст,че изобщо не ми пука дали отсрещната страна се радва с мен или ми завижда за нещо.Общувам с даден човек само ако аз го харесвам.

Общи условия

Активация на акаунт