ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 3

• 20 278
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Изибел, стискам палци, всичко ще бъде наред! 🍀 Как е бебчо днес?

Фонтанелата отпред още не се е затворила, но отзад не знам. Педиатърката нищо не е коментирала по тази тема, само ги е проверявала.

За имунитета - аз вярвам, че наистина бебчетата до 6-тия месец са с вроден имунитет от нас. Разбира се, че може да се разболеят, но биха минали по-леко през това (поне така се надявам). Кърмата също засилва имунитета им. След това лека полека ще ги каляваме. Знам, че е много добре лятото да се съвместят море + планина. Като цяло планинският въздух ще им се отразява супер. Последните 2-3 зими баткото започваше да влаче едни гъсти сополи, но качим ли се няколко пъти в планината (особено като кара ски) и всичко минаваше.

# 301
Нашето носленце често "похърква", но го отдавам на рефлукса и на сухия въздух от климатиците. Също така моят човек е като калориферна печка- всеки ден се налага да му меря температурата, защото главичката му е направо гореща и засега се оказва, че просто му е горещо. Вкъщи държим около 22°C, а той е просто по ромпърче- като тръгна да го обличам с блузка или нещо друго, започва истеричен рев.
Проблемът с количката се оказва не от инат и любопитство, а май от чиста доза страх.
Страх го е от познати и непознати- страх го е от баба му и дядо му, които бяха всеки ден тук преди да "прогледне". Имаше един период на изолация, когато беше прекалено студено да излизаме и бяхме само тримата с баща му, като аз през целия ден и него го виждаше вечер, по цял ден вкъщи.
Моята теория е, че защото изведнъж започна да вижда- буквално за един ден се случиха нещата, и излизането навън, като през съзнателния си живот е познавал единствено тихия апартамент му е дошъл като overload и свръхстимулация. Докато беше хубаво времето гледах да го извеждам всеки ден тази седмица, за да му помогна да преодолее страха от външния свят, но дори и сега като говорих с майка ми по вайбър той успя да се стресне и да започне да плаче, докато не го вземат на ръце.
Гледам, на други приятелки, децата и на тях грам не им пука кой ги закача, кой ще ги взима и тн.
Притеснявам се, че ще му е трудно да се адаптира. ММ ми казва, че се филмирам излишно и допълнително стресирам детето, защото ме усеща, че съм притеснена...
Някоя друга мама с бебче с чувствителна душа?

# 302
  • София
Мая, аз бях, да. В чувалчето я държим с боси крачета, само по боди, напрактика от новородена е така.

Ашли, нашата бебка рядко се впечатлява от звуци, в количката се е случвало да я издрусам в някоя дупка, продължава да спи без да трепне. Попринцип не е като да й треперим, още в болницата я захраних с Игри на волята Joy Но вероятно е повече до темперамент. Все пак си мисля, че като майката е спокойна и не й се шашка, това също помага. Аз го раздавам по-айляшката (а си мислех, че ще съм доста тревожна) и засега нещата се случват.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 17:13 от Лъвица

# 303
В количката му пускам бял шум понякога, има и висяща играчка да си я гледа.

Вал, дано е добре вече детенце.

Изибел, бързо възстановяване, милите те! И това ще мине и замине.

Днес майка дойде и бебко я гледа много опулено, явно свикна все с мен и ММ и такова стреснато гледаше. Оставих го за 2ч да го гледа, да изляза малко като бял човек, че ще получа burnout, той милия нито ял, нито спал, искал все на ръце да го разнася и мърморел. Сега сука и заспа.

# 304
Благодаря за подкрепата, момичета! При нас положението още не е много розово, вливат антибиотик на бебчо, на слушалка е добре вече, но си покашля и вида му е поизмъчен. Появиха се обилни сополи и сега те са другата голяма гад. Днес по едно време ми се виждаше синкав около очите и устата и се уплаших доста, но лекаря каза, че е добре и сега го наблюдавам.
Имах голям страх, че ще се травмира от абокат и игли, но не се впечатли много от това, успяваме и инхалации да правим. Страшничко е такова малко бебе, той иначе се усмихва на персонала и май е влязъл в регресия, а тука точно го преспя и някой нахлува в стаята. На мен снощи ми се подуха брутално краката в глезените, надявам се, че е от безкрайните часове с краката надолу.
Пазете си бебчетата!

# 305
Isibel дано мине бързо.
Ако искате имунитет, като започнат да лазят и да се опитват да ходят - газ към детските площадки. По пързалките и люлките има всички видове бактерии и микроби, познати на човечеството. За това никога не съм ги харесвала. Пуснеш си детето да играе и гледаш някое сополиво как се бърше с ръка и после пипа всичко. Ама какво да ги правиш - деца.
И аз много се притеснявам от адаптацията в яслата. За сега си караме все така само двамата. Плаче от майка ми, защото досега я е виждал 3 пъти. Когато ходим до работното й място той все спи. А тя живее на 30 км от нас и до сега не сме й ходили на гости. Но пък днес останах учудена как се радва на баща ми. Направо му се смее с глас и само го следи. Чак забрави за мен 😄 пък и него не вижда много често. Знам ли, предпочитания

# 306
Isibel, стана ми жал за вас с бебо. Бързо да се оправят?

Към майките, които кърмят - колко време прекарва бебето на гърда в активно сучене след 3ти месец?

И още един въпрос - с какво ги занимавате активно в будния прозорец?

Ние сме в някаква много неспокойна фаза последните дни. Дори за хранене няма търпение и като се стигне до рев, така се изнервя, че по 5 мин едва успява ме да се задържим. Имам чувството, че и всичко ѝ е скучно, каквото и да предложа, иска само да я нося. Единствено на активната гимнастика прекарва малко време, но и за там трябва да уцеля момента много внимателно.

# 307
Isibel бързо да се оправяте.

Leylah за въздуха препоръчвам много пречиствател, ние взехме базовия на xiaomi и така следя как е, понякога като отворя да проветря светва в червено и се вдига до 60/70. Като бонус показва и температура и влажност в стаята.
Следя и в тези сайтове какво е нивото преди да излезем на разходка: 

https://aqicn.org/map/bulgaria/bg/

https://liveairmap.com/?lat=46.9100143&lng=15.4227823&z=8

Не знам в кой град си, но има информация дори за други държави.

# 308
Моята всеки път различно време на гърда - някой път 5 минути, някой път 40

# 309
Моите горе долу по 15-20 минути активно сучене.

За занимавка много гледаме книжки с картинки, правим упражненията по корем, разходки, но книжките са ни най-интересни - чета им приказките да се успокояват с гласа, но и дълго гледат картинките и им говорят.

Между другото малката е започнала да си издава някакви специфични звуци, като говорене и като се загледа в нещо ги прави. Днес ги изведох сама на разходка, защото бащата работеше и в колата я слушах как си говори, дали на брат си, дали на друго..брат и най-вече на мен гука. Но започна общуването!

# 310
Evelynna имаме местен сайт с данни в реално време. В последно време даже ми става фикс идея да ги следя. Това е първото, което правя сутрин и дори от измерванията зависи дали и кога ще излезем навън. То е видимо мръсно, ужасно е.
Мисля за местене, но е много трудно. Имаме наблизо селца, които са по-високо разположени и разликата е огромна. Обаче първо - логистика. С три деца трябва да съм им такси. Всички трябва да се карат до града на градина и училище. Реално, те като прекарват почти целия ден там - файда, че ще живеем другаде. А и аз работя на 30 км от нашия град и едно местене би ми увеличило пътя още повече. Също така с бившия сме със споделено попечителство/не знам дали има такъв термин, но ми звучи подходящо/, тоест колкото време батковците са при мен, толкова и при него. Това изключва местене в далечно населено място.
Dana ние основно се носим. Или го слагам на спалнята, въртя го по корем, по гръб, на самолет, правим гимнастики, гледаме книжки, танцувам му и пея, обича да го държа и да чистя с прахосмукачката - много му е интересно 😆. Общо взето цялото ми внимание е 100% към него. Това малко ме притеснява, защото в следващите фази ще очаква същото. Представям си едно 4-5 и повече годишно, което не знае как да си играе само. А това е важно за тях - развива въображението и креативността. Големите ми момчета са точно така - те нямат идея как да се забавляват, ако аз не участвам. И почти всичко им е скучно. Но при тях и електронните игри много са допринесли. Грешка, която няма да повторя с малкия.
При нас кърменето става все по-трудно задача. Започна пак да се буди през нощта и го усещам, че не му стига. Общо взето му давам да суче през 20-30мин в интервала приблизително от 3ч до сутринта. Та и спането ни стана .... Кофти. Още повече, че аз съм свикнала да заспива  късно и реално ми се връзват 4-5 часа сън на почивки.
Да се посмеете пак с нашето весело семейство 😄 Опит за секс - втори дубъл - неуспешен. След 3 Мин на ММ му се схвана крак, после малкия се размрънка и се отказахме. Седнахме на дивана, гушнахме се и си казахме, че все някога ще стане

# 311
Евелина,
Благодаря за интересните сайтове за въздуха.
Leylah, кой град е това?
Isibel,
Бързо оздравяване!
MyaJane,
И аз към 40-годишните се причислявам.
Ами....надявам се като се възстановя от операцията напълно и сваля килограмите достатъчно, да е по-добре положението.

# 312
Juji Ботевград

# 313
Dana, 5-15 минути се кърмим общо.

Чета му книжки, пея песнички, пускаме музика, правя се на маймуна, правим упражнения, стоим пред огледалото, разнасям го из стаите. Като съвсем не иска да стои сам, пък аз се изчерпам и трябва да свърша нещо, го слагам в раницата и така обикаляме.

И при нас все по-рядко иска да стои сам да се занимава. Иска постоянно да се надига и да стои седнал, напъва се, постоянно рита, бута и тн. Трябва да го държа прав и да клюкари. Много е активен, усещам как ще ми стопи лагерите като почне да ходи и пълзи. Иначе е спокойничък. Давам му биберон, ако ревне и аз не мога да стоя при него. Има дни, в които почти не се занимавам с него. Възползвам се, ако той иска да стои спокойно на шезлонг или гимнастика.

# 314
Mommy, това ‘правя се на маймуна’ ме докосна лично. Така се смеят, че се правя на маймуна по цял ден..

Общи условия

Активация на акаунт