ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 3

• 20 280
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Mommy, същото е и при нас. Единствено става проблем като е неспокойна заради нещо, което не знам и аз какво е. Тогава всички маймунджулъци не помагат.

Другото, което ме напряга, е заспиването вечер. През деня я приспивам за една песен време, но то е за макс. 40 мин на мен. И в количката и навън е много кротка и спи, или си гледа. Но вечер отнема чаааасове. Направо ми е взела страха и вече започвам да се съмнявам в себе си какво да правя. Всичко се върти около яденето вечер, но пък мине ли се един превратен момент, ѝ идва една енергия от яденето и се започва от начало. Сега съм оставила ММ да се пробва, защото аз вече се изчерпах.

# 316
Моето бебе суче между 15-20 минути общо (на 4 месеца и половина). Гледам да го държа поне по 5-6 минути на гърда, защото като се цедя забелязах, че след 5-6 минути идва втората “вълна” силна струя. На нощното кърмене предлагам често само една гърда, защото той заспива, но от 1 седмица ставам да изцедя другата гърда, за да увеличавам лактацията (продължавам да се боря с кърмата, като през деня съм с помпата и давам от шише, а нощем от гърда).

И моето бебче много обича да го разхождам из стаите. Всеки път се спирам на няколко конкретни места (пъзел в рамка, детските щори в детската стая, снимка на семейството) и му показвам и разказвам - правя го като ритуал, на принципа на “повторението е майка на знанието”. Понякога се улавям, че пея 2-3 песнички само (които най-много харесвам) и не разнообразявам с други, но пък и си мисля, че бебетата обичат познатите неща, повтаряемостта ги успокоява. Знам ли..

# 317
Сега ново 20, 😁 Мамите, които ползвате Мустела, кажете кое олио за душ взимате за бебетата? Това, на което попаднах е за атопичен дерматита, после намерих гел и после някакво обикновено олио за баня. Трябва ми едно понеже и е чувствителна и суха кожичката. Между другото доктора каза, да не порзвам сапуни/душ гелове, че допълнително изсушават кожата, отделно водата.

Leyla, как успяваш да си на 100% с бебето и да въртиш домакинствои да се занимаваш с батковците?

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 01:37 от MayaJane

# 318
Аз наскоро открих къпането на бебето в кърма, за да не хвърляме останалата изцедена кърма, която тя не е изпила, като я храни татко и. Ползвах ето тази статия за насоки:

https://www.healthline.com/health/baby/milk-bath-baby#How-do-you … -breast-milk-bath

Накратко - вместо сапун/душ гел се слага във ваничката кърма. Няма проблем да е такава, която вече не е годна за пиене стига да не мирише лошо. В статията пише 150-300 мл, но ние имахме по-малко останала и пак се получи добре. Та добавя се кърмата към водата и така се къпе бебето. Има изследвания, че лекува и предотвратява екземи и други кожни проблеми, мога да дам линк, ако някой се интересува. После кожата на бебчето стана една мекичка. Много добре се оказа, смятам да продължавам и за в бъдеще.

# 319
Мая, аз ползвам за къпане на Мустела душ гел от червената серия, тя е за чувствителна кожа. Много съм доволна, както и от останалите продукти на Мустела. След някой друг месец ще продължа с душ гела за нормална кожа.

При нас активното сукане е 5-15 минути.

Изибел, да се оправя бързо малчо, горкичкото!

Мая, за възрастта. Понякога си мисля, че физическият аспект на родителството би бил по-лесен на по-млади години. Обаче пък сега има много повече опит и зрялост, и надявам се повече отработени травми. Та едното е за сметка на другото и лично аз предпочитам по-късните години за родителство въпреки че физически сигурно е по-изтощаващо.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 09:35 от Moonlit

# 320
Да, при нас още след раждането ни казаха в болницата да не хвърляме старата кърма, а за банята и оттогава слагаме (не толкова голямо количество - 50 може би). Също съм слагала малко кърма на изсушено място и видях с очите си колко бързо се оправи кожата там. Ако не се доизпие кърмата и и е минало времето си имаме шишенце ‘баня’. Препоръчвам!

# 321
Бре, аз веднъж изцедих кърма, престоя на стайна температура 6 часа и не посмях да и я дам. Познайте какво се случи с кърмата 🤦🏼♀

Moonlit, може ли да изпратиш снимка. Ето какво намерих аз.

# 322
Първите два продукта са тези, които ползваме. Иначе тук можеш да видиш всички за чувствителна кожа:

https://www.mustela.com/en/baby-child/very-sensitive-skin

Има и другите серии (те да общо 4 - за нормална, суха, чувствителна и атопична кожа), ако ти е интересно да сравниш.

Допълвам - по няколко пъти на ден я мия на чешмата след мръсен памперс. Имам си едно шишенце с интимен гел за дискомфорт, което стои там, пак на Мустела, супер съм доволна.

https://www.mustela.com/en/baby-intimate-cleansing-gel

# 323
Момичета, отново идвам да Ви досаждам,надявам се не е проблем, че Ви карам да се връщате 3 месеца назад.🙄
Бебето е много неспокойно от 1-2 дни. Все си опъва краката напред, плаче, давам му гърда, дърпа се, после иска, направо истерясва, дали може да са колики? На 13 дни е..

# 324
Коликите са плач над 3 часа на ден. Та ако плаче по толкова, значи са колики.

Описаното е типично за новородено. Белият шум помага много. Прахосмукачка, сешоар... Много успокояват. Също препоръчвам и различни позиции за кърмене. Моето бебе някой път само в определени позиции иска да суче, друг път в други. Също и повиване, както и контакт кожа в кожа. И люлеене

# 325
BlackAngel, да, звучи като да са колики. Zimk е написала много добри съвети за успокояване. Ако се засилят много, може да добавиш и някакви капки - при нас комбинацията Еспумизан Л + Биоамика работеше добре.

# 326
Дана, вие май от самото начало си имате проблем с приспиването? Не знам какво да те посъветвам, освен да пробваш да я приучаваш сама да заспива. Всеки път я слагаш в леглото по-рано и по-рано, докато стигнеш до момента да я слагаш напълно будна. Не си неадекватна и не си лоша майка. Има деца, които от бебета си заспиват трудно и такива, които спят чудесно. Същото и с нощния сън. Не сме лоши майки, защото бебетата ни не спят добре през нощта. Просто нямаме късмет в това направление. Но пък за сметка на това поне и двете ми деца са супер спокойни и добрички засега.

При нас нощната регресия в съня леко започна да отшумява последните 2 дни. Спи до към 12-1 и след първото лягане без проблем пак заспива в леглото си. После се буди след 2 часа и вече до сутринта спи по-неспокойно при мен.

Но през деня още си е зор приспиването. Според мен той е много превъзбуден, защото постоянно иска да гледа, да пипа, плаче, че иска да седи и се мята в различни посоки като го сложа в мен. Иска човекът да е подвижен, ама не става още.

Мисля, че трябва да започна да оправям режима и ще станат по-добре нещата. Идва ни доста нощния сън, но не знам как да го организирам по добър начин. Той си ляга в 19:30-20:30 вечерта, защото не успявам да го приспя за по-дълга последна дрямка и започва много да киселее. Обаче пък на мен не ми се става в 5:30-6 сутринта. Но май няма как… сега го карам 11-12 часа да спи през нощта. Това май е много? Той накрая последния час много се буди и шава, но аз си спя като е до мен. Като не съм спала пълноценно и изобщо не ми се става рано. След това пък не знам кога да го сложа да спи за първа дрямка. Гледам го уж за сигнали, започва на час и половина да киселее и да се прозява, но докато го приспя (пак не заспива лесно) и става 2 часа 2 и половина. Не знам и аз как да организирам всичко.

# 327
Изибел,бързо възстановяване.
Моето човече снощи 3 пъти се задави доста лошо.От слюнката си,не с повръщано.Нощем иначе си спи от 20:30/21:30 до към 4ч.Вече рядко става в 1-2.
Това е,че от 4 до 6 не спи.Иска да си играе,смее се,закача се с нас...
През деня дремва по 2-3 пъти за по половин час.
Повече от месец бях извънредно спокойна,но пак почват да ми избиват нервите.Явно насъбрах доста стрес пак.
Не е по темата,но как да се отърва от свекърва ми без да стигна до затвора😁?
Сутрин си взима за ядене от вкъщи,ама все по нещичко хвърля в мивката.Де чинии,де нож,вилица..Абе всяка сутрин.Обяснявам й,че не съм й слугиня и може да си измие това,което е изцапала.Щом става половин час по-рано да си пие кафето и да си рови в телефона,значи може да отдели 2 мин да си измие изцапаното.О тя ми вика какво ми пречело,ръцете ли съм щяла да си счупят като ги измия.Да й обяснявам,че въпроса е принципен,без файда.Йупола в петък банани и ги лопна на масата в затворен плик.Говори близо час с дъщеря си по месенджер,ама и аз нарочно не ги извадих.Като й казах,че се запарват в найлона,се нерви че не съм заслужавала да ни купи нещо.Ако я оставя да гледа детето,намирам печката угаснала,памперсите в коридора.Е що са там,ами после ще ги хвърля.На детето вече не му обръща много внимание,слага го до нея да мрънка и си гледа тик ток.И се е научила ново нещо.Събота и неделя имам работа до към 1-2ч-готвя,чистя,подреждам.. През това време тя е здрав и жизнен човек.Щом свърша и се кача горе при тях,изведнъж попва да охка и нещо много я боли.Полягва си да син почине 2-3 часа и като си дойде сина й,веднага взема детето и пак почва да охка.Толкова хитра гад не познавам.

# 328
Лунатичке, страшна гад!
Да не те плаша, но отърване няма, при една позната свекито беше над 85 годишна, към 90 отиваше и ги тормозеше още дълго.

Имам теория защо спи неспокойно бебо и се буди. Тази нощ пак 100 пъти се буди. Според мен изживява всичко, чувствителна душа, през деня се превъзбужда и после не може да се успокои. Може би се превъзбуди, че баба му го гледаше няколко часа, после беше много крив. Отделно вече хич не го свърта, все се набира да иска да е седнал, озърта се, все внимание търси и хич не иска да е сам за повече от 10-15 минути.

# 329
Лунатичка, казвала съм ти за моята бивша свекърва. Много нерви потроших и пак бяхме по-добре от вас. Но когато нещата ескалират и съм поставяла въпроса на ММ, той винаги е бил на моя страна.
Вариант 1 /моето спасение/ - взимаш мляко, вода, количката/колата и цяяял ден навън. Кафета, разходки, на гости при приятелки, каквото ти дойде наум. Тя да си сготви, да си напали печка, ако не - да си седи така немила - недрага и да се оправя сама.
Вариант 2 - отидете на семейна разходка вдън гори и тя случаааайно да се загуби. Очевидно в нашата държава изчезнали хора не ги намират много.
Обясни и на нея и на мъжа ти, че ти имаш едно дете, за което да се грижиш. Не си си родила свекърва, нито мъж. Да се спасяват. Ама не да се караш с тях. Просто го заяви твърдо. И се грижи само за това, което засяга пряко теб и Галин. Нищо повече, нищо по-малко.
Преди няколко дни ММ се прибира на обяд. Не ме беше предупредил, а не го прави често. Съответно, бях правила на децата сандвичи преди това и не беше останало нищо за ядене. А всички знаем каква организация е да отидеш на пазар с бебе. Той ми казва :"Аз знам, че на никой тука не му пука за мен".  Застанах на 5 см от лицето му и го попитах "Аз теб осиновила ли съм те? Нося ли отговорност за теб? Ти достатъчно голям ли си да се нахраниш сам, когато си гладен?" Той се разсърди, ама много слабо ме развълнува.
Заявила съм, че аз съм ДЛЪЖНА да се грижа изцяло за домакинството и децата, само при положение, че той изкарва парите в семейството, а аз съм stay at home mam. Ако аз мога да работя, за да имаме храна и да си платим сметките и ти можеш да си изпереш чорапите и да си измиеш чиниите.
Когато мъжете свикнат ние да вършим всичко, сякаш започват да ни приемат като техни майки и тотално се вдетеняват. Все сме им длъжни. Ама не

Общи условия

Активация на акаунт