ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 3

• 20 301
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, ние сме вкъщи от вчера, но малко ми е напечено още и затова пиша сега. Направиха ни контролна рентгенова снимка😬 и на нея не се видя нищо притеснително и кръвните изследвания излязоха добри и ни изписаха. Бебчо му олекна без абокат, но все още се възстановява, започна да се храни по-добре в болницата загуби 180гр. и много му личеше. Още ме плаши на моменти, има епизоди на посиняване на кожата около очите и устата, но лекарите казаха, че вероятно е от обилната секреция в носа и, защото бил бял и отслабнал. Той има толкова много сополки, че с ММ му оказваме постоянно бърза неотложна помощ когато започне да се дави. Снощи спяхме на смени за са го държим прав. Тази сутрин си взехме от онези аспиратори, които имат накрайник да засмукване, имам аспиратор много по-скъп от тях, но нямаше такъв хубав ефект с този пръскаме физиологичен разтвор и дърпаме излиза всичко колкото и навътре в носа да е, а накрайника реално дори не влиза в носа. Така де, спаси ни живота този аспиратор. Аз все още си поплаквам периодично в понеделник може и да мина консулт с нашият педиатър иначе на 12 сме на контролен преглед. Държи ме, че започна да се храни, очите му са все по-малко вдлъбнати, имаме все по-често розови бузки. Но много често си проплаква насън, а преди се смееше с глас насън🥺. Често се обвинявам, че не съм достатъчно добро майка, щом не съм го опазила… Реално пневмонията му е от рефлукса, по време на оригване се връща стомашно съдържимо и хоп в кривото гърло. Сега ме и страх да го оригвам, всичко правя със страх.
При него също има набъбнали Венци и мажа с Бочко гел. Много обича да вика и да общува и намира сили и да се усмихва. Сега смесвам лактана козе и кърма и си изяжда храната… това наистина много ме радва.

Isibel, браво, супер! 💯🎈🎊🎁 Много се радвам, че вече сте вкъщи и се вижда подобрение! Смела мама си ти, много, аз да съм се гътнала сигурно. Нормално е и да те е страх, нещо стана и при мен, направо съм блокирала, само от мисли, пък вие какви изпитания 🤗

Кажи, след физиологичния разтвор изчаквате ли някакво време преди да дърпате с аспиратора? Нищо не вадя аз от дълбоко, само каквото се вижда да е почти излязло вече 🤷🏼♀ Чакам 15-тина минути след капките и тогава рядко нещо се показва. Най-много като се разплаче миличката и и тръгнат сополки и избутват “бугитата” 🤣

# 421
Изабел, много се радвам че бебо е по добре и сте си у вас. Сега бебчо ще се възстанови на спокойствие.
Цикъл имам доста по обилен от преди. По два пъти през декември и януари. Сега пак съм в цикъл. Само първия беше болезнен. Сега не мога да разбера, че ще ми идва.
Лея, напълно те разбирам. И з понякога си мисля, че щеше да ми е по лесно без Кайра. Но след това си напомням, че заради нейните разходки качих само 8 кила по време на бременността, я сега съм смъкнала 10. Малкия така трупа имунитет. И реално това куче ме обича повече от всички.
Фрида, благодаря за споделеното. Давам пробиотик. Вчера ака два пъти, днес не е. В хип-а има пробиотик и не е пропускал ден. Иначе и при него акото е като разстройство, поне е с правилния цвят. Дано се нормализират нещата. Не искам да му сменям храната през 5 дена.
Момичетата да ви се оплача. Страшно много ме боли целия гръб. Будя се от болка при обръщане, не мога да стана от болка. Някаква мазило, с което да се мажа? След като се раздвижа нещата се подобряват.

# 422
И аз така с болките, само в кръста....смятам, че са от упойката по време на секциото.
Какво да правя  Sad

Sweety и Sway,
Благодаря ви. Тежко е наистина да се загуби домашен любимец. Това си е член на семейството. И да, и моята Сара си ме обичаше най-много. Винаги ❤️

Моят цикъл също е по-дълъг и болезнен.
Днес бях на ендокринолог, всичко е нормално. Питах за потенето - нормално било от хормоните. Не издържам вече да се потя толкова много  Sad

Сега трябва да мина профилактично на кардиолог заради играещото кръвно - ту високо, тук ниско, явно още се нормализира, и после на зъболекар. А трябва и на мамолог да се ходи като приключи кърменето.

Ох, и на мойто бебе ушите са малко клепнали. Не знам дали да слагам лепенки, ние още слагаме на пъпчето, прибра се почти напълно, но кожата трудно ги понася лепенките и се разранява.

# 423
Браво, че сте вкъщи Isibel! Дано всичко това е колкото може по-бързо зад гърба ви! Опитай се да не помниш много психическата травма от тази случка!

Val, при нас малкият понеже беше по-долу и с по-малко пространство като се роди все спеше на една страна. Започна и на него да е по-сплескана от една страна и отидохме н кинезитерапевт - правят много упражнения, за освобождаване на мускулите и връзките и решихме проблема. Като цяло е много важно колкото се може повече по корем, за да укрепнат вратните мускули, които също спомагат правилното балансиране там. Вече си спи с главичката на двете страни. Най-важното е рано да се правят упражненията, защото сега се наместват всички неща с фонтанелките и заемат форма. А за ушичките често се оправят от само себе си, прегъват се, защото първите месеци хрущялът е доста мек.

С кученцата сигурно е сложно, аз съм с три котки и виждам, че дори на тях им липсва вниманието ми, но пък проявяват голям интерес към бебетата. Но за прахосмукачката (нашата няма име) сме също в постоянна готовност и чистя всеки ден.

Малката е започнала да ръмжи или по-точно да издава звуци на дракон - много е сладичка. А брат и май ще изкара зъб - имаме побеляло и ние и си захапва долната устна, че и хапе всичко и всички. По-рано ми хвана с ръка косата, отвори си устата и аха-аха да хапне мама.

Неспящите ви мисля много, като четох по-назад (mommy например) си е много сложно. Ние успяваме да скалъпим стабилен сън (не винаги) и се чувствам човек! Но при неспящи бебета все си мисля, че трябва някой да помага. Особено ако режимът е каквото mommy сподели с постоянно ставане. Аз вече не се срамувам - ако се става няколко пъти казвам на приятеля ми да смени той памперсите, а аз храня. Той въздиша, но действа. Кураж!

Сравних снимки сегашни с първия ден по време на раждането - каква разлика! Как са били толкова малки.. как съм ги държала толкова малки..

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 01:42 от Джу06

# 424
Isibel, браво, че вече сте си вкъщи! Най-лошото е вече зад вас, сега само по-добри неща предстоят! И не, не си лоша майка - всяка от нас дава и прави най-доброто, на което е способна, с много любов ❤️

Джу, и на мен наскоро ми стана интересно и гледах снимки от последните дни на бременността и първите след раждането. Каква е била мишчица само! Разтапям се и тогава, и сега 🥰

Между другото, лятото бях гледала възглавнички с дупка за новородени в Айко, ако на някой му върши работа.

Ние сме малко в режим новородено тези дни. Срязахме скъсена юздичка на езичето и сега трябва на всеки 4 часа - и през деня, и през нощта, да правим упражнения, за да зарасне правилно. Това ми напомня, че новородените времена определено не ми липсват Simple Smile

Иначе и при нас ръцете са постоянно в устата и вече съм убедена, че е подготовка за зъбче. Към мамите с по-големи детенца, какъв гел за венци сте ползвали и кой ви се стори най-ефикасен като никнеха зъби?

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 03:34 от Moonlit

# 425
Добро утро.Моето човече стана,яде,смених го и заспа.А аз пия кафе.Няма за кога да спя впредвид че ще стане пак към 5 да яде,а и зъба ми пак напомня за себе си.Днес сме на ваксина,но доколкото огледах календара,май е една.
Изибел,ще се възстановите вкъщи.Бебчо е в позната среда,без стрес от лекари,манипулации и пр.
Разбирам те за посиняването.Моето е така поне веднъж дневно.
И при нас май ще избива зъбче.Долният му венец е твърд,побелял и с оформени квадратчета🙂(все едно са нарисувани два зъба с молив).
Много жилаво дете е,обаче има някои неща,които не прави.Още не захваща предмети с ръце.Нашите ръце ги лови и ги дърпа към устата си,но чесалки и други подобни,не ги взема в ръце.
Днес баба ми има рожден ден.Много ми е болно,че няма да ходя.Откакто не живея при тях,само втора година пропускам.Миналата трансфера ми беше на 6-ти и не исках да рискувам по тези разбити пътища,а тази бебо е на ваксина.Просто те са ми родители,на възраст 80+ и не знам дали ще имам възможност да наваксам догодина.
Нашият семеен приятел има шансове.Снощи отидохме до болницата за 15-20мин и му дават 50%шанс да оцелее.Чакат само кръвното да спадне и ще го оперират.

# 426
Izibel,
Радвам се, че вече сте вкъщи!
Бързо възстановяване!

Moonlit,
И на вас бързо възстановяване. Какви упражнения правите?

Lunatichka,
Дано да се оправи вашият приятел.
И зъбчето също.

Аз съм в едно положение сега, чудя се да пия кафе ли или да лягам да спя. 🤣 Имам два часа до следващото хранене и много работа, но пък и как ми се спи....като да съм спала четири часа тази нощ. 🙄

# 427
Мацки, казвайте бързо какво ги правите вашите бебета- слагате ли ги да седят в скута ви като ги придържате. Търсих някакви guidelines, но никъде няма информация за месеци и дали е окей да ги слагаш седнали с упора във вас. Моят дечко скоро ще прави 4 месеца и не ми дава да го държа по друг начин освен изправен, като го нося на ръце, като го храня в мен също се опитва да стяга корема, при което повръща милия...

# 428
moonlit, какво налагаше процедурата? И как разбрахте, че има проблем? Бързо възстановяване!

При нас продължава все така да се буди по 4-5 пъти през нощта и аз вече съм на ръба на силите си. През деня само в количка спи по-дълго. Работя с консултант по сън в момента и другата седмица ще правим основна консултация след като цяла седмица записвам време на сън и будуване. Мисля за една вечер да го оставя на майка ми, за да се наспя, че не се търпи.

Ние отиваме на почивка за 2 дни, каката много искаше на СПА. Малко ми е нервно, че има много болни, но реших, че ще се отрази добре на всички това разнообразие и не отмених пътуването. Няма да се завираме в хората с бебето и ще се надяваме да не се заразим. Един от нас ще го разхожда с количката, докато другият е с голямото дете.

Само се чудя при тази грипна епидемия, какво да правя с ваксините, другата седмица трябва да му слагат.

# 429
Ние ще ходим на рожден ден.Отмениха му ваксината.Докторката още не се пувства достатъчно добре и предложи да отложим за 11-ти,когато е на мерене/теглене.Писах й дали е тук и веднага отвърна,че е на линия,но все още има леко грипоподобни симптоми и не желае контакт с малко бебе.Евала👏

# 430
А аз да питам, какви ви бяха симптомите преди да изникне зъбчето?

И на нас ни казаха, че ще имаме зъб скоро, но мина седмица от тогава, а все още няма. Иначе температура ѝ е 37.3, чеше си венците, понякога пищи и я мажа с гел на венеца и спира, храни се по-малко от преди.

Както писах вчера при нас вече се проби зъбче. Малко съм стресната от този факт, защото е на 3 месеца и 25 дни.
Симптомите бяха, че започна обилно слюноотделяне, ръцете си слагаше постоянно в устата, играчки също. Като цяло каквото докопа това слагаше в устата си😀. Беше една идея по-нервен и драстично намали приема на храна. Все още не иска да се храни толкова колкото преди. Температура не е имал.

# 431
Ashley моя се напъва да седи от 2-ри месец. Вече е на 4 и аз от известно време започнах да го държа седнал в мен. Той по друг начин не мирясва. Ако го гушнеш легнал, опищява света. А вече не ме държат ръцете да сме постоянно изправени. Също и шезлонга му вдигам до почти седнало положение, но не го държа така повече от 5 Мин. Виж тази статия.
https://parentacademy.bg/siadaneto-i-prohozhdaneto/
Виждам доста мнения, че не трябва да се слага седнало, докато не се справя само да се докопа до тази позиция, което се случвало след 6ти месец. Ама ми се вижда лееко пресилено. Все пак всяко дете е различно и си показва кога, за какво е готово. Както вече споделях - баща ми е бил толкова дебел, че на 8 месеца е успял да се сгъне и да се опитва да седи, така че... 😆

# 432
Juji, благодаря! Правим упражнения за разтягане на раната, за да не се свържат разделените части на юздичката. Четох, че в България не се пратят, както и в доста други страни, но ние ще ги правим поне първата седмица. Няма да се лъжем, на бебка хич не са й приятни, но ще ги правим превантивно. Иначе статистиката е, че едва 4% от коригираните юздички се свързват пак, а упражненията могат да ги сведат до 2%.

Моми, ние от доста време се опитваме да получим оконачтелна диагноза и насока. Тук успяха да констатират скъсяването, но не и да кажат категорично нужна ли е корекция, затова отидохме в специализирана клиника в Германия. Там я видяха, говорихме, обсъдихме рисковете от скъсяване за по-нататък в живота й (евентуални затруднения с говора, ортодонтски проблеми, дишане през устата и съответно риск от по-чести инфекции и алергии, т.н.) и преценихме, че на фона на отсъстващите противопоказания от процедурата, рискът не е оправдан и я срязахме. За момента го отчитам като доста добро решение, чак ме е яд, че толкова време изгубих с опити за диагностика тук.

Допълвам - Моми, на мен темата за детския сън ми е много интересна. Ще се радвам да споделяш за работата ви с консултанта и за препоръките, които дава.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 16:48 от Moonlit

# 433
Здравейте, ние сме вкъщи от вчера, но малко ми е напечено още и затова пиша сега. Направиха ни контролна рентгенова снимка😬 и на нея не се видя нищо притеснително и кръвните изследвания излязоха добри и ни изписаха. Бебчо му олекна без абокат, но все още се възстановява, започна да се храни по-добре в болницата загуби 180гр. и много му личеше. Още ме плаши на моменти, има епизоди на посиняване на кожата около очите и устата, но лекарите казаха, че вероятно е от обилната секреция в носа и, защото бил бял и отслабнал. Той има толкова много сополки, че с ММ му оказваме постоянно бърза неотложна помощ когато започне да се дави. Снощи спяхме на смени за са го държим прав. Тази сутрин си взехме от онези аспиратори, които имат накрайник да засмукване, имам аспиратор много по-скъп от тях, но нямаше такъв хубав ефект с този пръскаме физиологичен разтвор и дърпаме излиза всичко колкото и навътре в носа да е, а накрайника реално дори не влиза в носа. Така де, спаси ни живота този аспиратор. Аз все още си поплаквам периодично в понеделник може и да мина консулт с нашият педиатър иначе на 12 сме на контролен преглед. Държи ме, че започна да се храни, очите му са все по-малко вдлъбнати, имаме все по-често розови бузки. Но много често си проплаква насън, а преди се смееше с глас насън🥺. Често се обвинявам, че не съм достатъчно добро майка, щом не съм го опазила… Реално пневмонията му е от рефлукса, по време на оригване се връща стомашно съдържимо и хоп в кривото гърло. Сега ме и страх да го оригвам, всичко правя със страх.
При него също има набъбнали Венци и мажа с Бочко гел. Много обича да вика и да общува и намира сили и да се усмихва. Сега смесвам лактана козе и кърма и си изяжда храната… това наистина много ме радва.

Isibel, браво, супер! 💯🎈🎊🎁 Много се радвам, че вече сте вкъщи и се вижда подобрение! Смела мама си ти, много, аз да съм се гътнала сигурно. Нормално е и да те е страх, нещо стана и при мен, направо съм блокирала, само от мисли, пък вие какви изпитания 🤗

Кажи, след физиологичния разтвор изчаквате ли някакво време преди да дърпате с аспиратора? Нищо не вадя аз от дълбоко, само каквото се вижда да е почти излязло вече 🤷🏼♀ Чакам 15-тина минути след капките и тогава рядко нещо се показва. Най-много като се разплаче миличката и и тръгнат сополки и избутват “бугитата” 🤣

Мая, капвам физиологичен разтвор или хипертоничен, изчакваме една, две минути до пет и издърпваме. С предния аспиратор на агу бебе не излизаше много, както си го описала, но с този който от единия край смучем ние има голям резултат. Само гледаме да го ползваме при крайна нужда да не пресушим лигавицата на носа.

# 434
Писах, че съм си замразила дозички домашно пюре, за ди си имам. Ее, пълен провал. След размразяване  нямат нищо общо с истината и няма да процедирам така. Може би ако е вече отворено бурканчето, ще го съхранявам в хладилника до следващия ден само и това е.

Gerimal,
Честито зъбче.
Няма страшно, всеки си е с неговото темпо, а някои бебета се раждат с зъбчета дори.
При единия долен кучешки напипвам остро връхче, които ахаааа да пробие и така си стои вече цял месец 🤣 Понякога  я дразни и нея, мажа с Бочко гела.

Много ми се спи хораа, стискайте ми палци за тази вечер, а аз на вас ще стискам, за ранно заспиване и за лека и дългаааа поспалива нощ. 😊

Общи условия

Активация на акаунт