ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 3

• 20 286
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Евала на мамите, които поставяте граници и ги отстоявате!
Аз влизам набързо да препоръчам една книга за съня: Precious Little Sleep. Само на английски е и накарах ММ да ми я изтегли от Z-library и за жалост не знам как да ви пратя линк, защото той влиза през друга търсачка, че нали бяха свалили Z-library от Google.
Доста интересно четиво- беше ни помогнала още в началото, когато спахме по дивана в хола и къпахме детето на мивката в 1 през нощта, защото си мислехме, че ще спи по- дълъг сън, колкото по- късно го сложим официално да си ляга. Та след като му направихме вечерна рутина я зарязах наполовина прочетена, но сега с регресията на съня, реших пак да я започна.
Опитвам се постепенно да го отуча от биберона, като го издърпвам малко преди да се унесе през дневните сънчета. Засега успехът е нулев, но с търпение и инат се надявам да се случат нещата.

# 331
Лунатичка, а нейните ръце ще се откъснат ли, ако тя си измие чиниите?

Аз пък не съм съгласна, че ако жената не работи и "само" гледа децата, че трябва да прислужва на мъжа. Той пак си е възрастен човек и пак сам може да се грижи за себе си, не да чака да го обслужват

# 332
Някой беше питал как се справям с всичко, след като вниманието ми е само към малкия - ще ви кажа тайната и тя е много лесна! Ами просто не се справям 😄 С риск да докарам паник атака на Лунатичка - в мивката ми винаги има чинии, коша за пране е винаги пълен и вечно има неща, които не са си на мястото. Имам и Столът - там някъде под купа с дрехи, той търпеливо чака да види дневна светлина.
Шегата настрана, имам късмет, че малкия спи през деня и си разпределям задачите. На първата му дрямка ще измия и ще пусна пералня. На втората ще простра дрехите и ще подредя и така. Заспива горе долу през около час и малко, но колко ще продължи винаги е мистерия - може и 20мин, може и 2 часа. С големите учим, обикновено докато го гушкам. Още от сега го подготвяме с уроците за 5-ти и 6-ти клас, да си знае детето 😄.
Пазаруване и готвене вечер. Чакам ММ да се прибере от работа, за да отида до магазина. Обикновено така се нагласяме с малкия, че да спи тогава. Мога да се справя не лошо и сама, но искам ММ да чувства, че все пак има някаква отговорност. По едно време беше започнал яко да се отпуска. Е някой път и той готви, не отричам.
Zimk съгласна съм, но ако съм така връзка /изключвам периода на майчинство / - той издържа изцяло семейството, за да мога аз да бъда вкъщи с децата, за мен е редно, когато се прибере да има топла вечеря, дрехите му да са изпрани и да му е уютно и приятно вкъщи. Приемам го като уважение и като "ти даваш нещо и аз давам нещо". Така ми се струва честно.
То реално погледнато и без той да докарва парите, пак аз се грижа за дома, ама с повече мрънкане 🙂
Просто винаги съм ненавиждала някой да ме чувства длъжна. Длъжна съм само на децата си, всичко друго е ако искам, ако мога и когато ми е удобно.

# 333
Leylah, аз имам подобна схема с дрямките. В момента, в който двамата задрямат -газ, миене на под, в поза Лотус, ядейки и скубейки веждите си.. някой се размрънква и отивам да дундуркам..следващата дрямка - душ, ядейки, отговаряйки на съобщения и с един чорап обут. Не знам с бебетата, които не спят кога стават нещата.
При нас нещата са по-балансирани, и двамата работим (аз още не съм се върнала де) и двамата действаме - той готви, защото обожава да готви и защото аз по-лесно се оправям сама с бебетата. Но си е баланс и вече не ме е срам да го помоля за помощ и да му кажа, ако нещо не е ок (най-вече стоенето с телефона за довършване на работата с колегите му)
Лунатичка, не съм имала този казус със свекърви и мъже досега, но живях с трима секвъртиранти, които бяха най- неподредените и нехигиенични хора, които познавам - мръсни найлонови торбички по кухненския под. И това беше малко...
Бях приела стратегията да не пипна нищо една седмица и да им покажа кочината, не можех да си представя, че ще оставят така. Не издържах, осъзнах, че ако на мен не ми е чисто ще полудея. Затова може би второто предложение по-горе, за пускане на свекървата в гората е най-удачно хаха
Не е лесно да се разпределят задачите, и лек хаос е ок, но си мисля, че ако всичко излезе извън контрол вкъщи това действа на психиката..

# 334
А Вашите бебенца пропускали ли са изхождане? И дали това е нормално? Моето бебе от  вчера не се е изхождал по голяма нужда и се притеснявам. Четох, че до 40тия ден трябва всеки ден поне веднъж, а ние втори ден пропускаме…, видях и теория, че има вероятност да усвоява добре кърмата и заради това да не се изхожда..

# 335
Моето се изхожда всеки ден 1-2 седмици след раждането. От тогава на 10тина дни. Няма му нищо, здрав е и спокоен. Почти всички деца минават такъв период. Някои започват отново по-често, някои, като моето не. Ако мине повече от 10 дни му слагам термометъра с мааалко сапунче на върха. Важното е да не се втвърдява коремчето, да не го боли при допир и когато се изхожда да не е твърдо.

# 336
leylah, всички имаме “столът”, не се заблуждавай. Grinning а който измисли изобретение, което да го замести, сигурно ще получи Нобелова награда.

Лунатичка, решението е да смениш къщата или да смениш мъжа. Но и без тези крайни мерки - мъжът ти е този, който трябва да постави граници и да се спазват. Говори с него и не се отказвай, докато не постигнеш своето. И аз съм си патила от свекърва и макар и моят да е “мамино синче”, след години мрънкане, майка му вече спря чак толкова да ни се меси. Но си имаме граници и не живеем заедно, тогава не мога да си представя как щеше да е.

Аз от както малкият заспива трудно се научих с раницата да върша почти всичко, докато той си спи в нея. Малко е досадно и по-трудно, но криво-ляво се справям.

blackangell На колко дни е бебето? Принципно по-натам е нормално да пропуска ден, но за толкова малко бебе най-добре си говори с лекаря.

# 337
leylah, всички имаме “столът”, не се заблуждавай. Grinning а който измисли изобретение, което да го замести, сигурно ще получи Нобелова награда.

Лунатичка, решението е да смениш къщата или да смениш мъжа. Но и без тези крайни мерки - мъжът ти е този, който трябва да постави граници и да се спазват. Говори с него и не се отказвай, докато не постигнеш своето. И аз съм си патила от свекърва и макар и моят да е “мамино синче”, след години мрънкане, майка му вече спря чак толкова да ни се меси. Но си имаме граници и не живеем заедно, тогава не мога да си представя как щеше да е.

Аз от както малкият заспива трудно се научих с раницата да върша почти всичко, докато той си спи в нея. Малко е досадно и по-трудно, но криво-ляво се справям.

blackangell На колко дни е бебето? Принципно по-натам е нормално да пропуска ден, но за толкова малко бебе най-добре си говори с лекаря.
На 2 седмици е..

# 338
Ashley, свалих я книгата, да видим ще стигна ли до там да я прочета поне до някъде. Вече като се кърмим толкова кратко, не ми остава много дълъг прозорец за тихи дейности.

Mommy, така е, опитвам се и аз да въведа режим, но се саботира от факта, че тя спи сутрин до късно, а аз не искам да я будя. По този начин и заспиването вечер ѝ се отмества късно, а ние се опитваме в 20-21 да започваме и като не ѝ се събират 12 часа буден прозорец, си отнема време докато тя не реши. А и все пак правим дрямка в 18:30-19 на ръцете ми.
От друга страна пък акушерката ми казва да не я будя, колкото и дълго да спи. Ето днес например се събуди в 8:30 за ядене. Аз исках да става, за да започнем деня от рано. Тя след кърмене така заспа само като я оставих в леглото, че си откара едни 3 часа до 12. Вдигнах щорите, отворих вратата, за да ни чува и въпреки това спа непробудно.
Някак трябва да намеря начин да изместят тези часове постепенно, щом не мога да я будя.

Някой беше питал за чувствителни бебета. Моята е една нежна душица, стряска се често от силни шумове, плачка когато има нужда от гушкане, но пък има моменти, когато е плакала, плакала и вече не знаеш какво да направиш, оставяш я на повивалника и тя започва да ти говори и да се усмихва. 😊

BlackAngelll, по-скоро не приема достатъчно мляко ако няма редовни изхождания, а не че усвоява по-добре. Но съм почти сигурна, че сигурно вече се е изходил докато отговорим.

# 339
Моята бебка някой път плаче, плаче, плаче и с оказва, че просто иска да е по гръб в тоя момент.

# 340
Isibel, как сте?

Гой говореше за инхалации на бебето? Как се правят?

Dana, хубаво споделяш какво казва акушерката за будене на бебенце, понеже съм във вечна чуденка.

Днес я водих на хомеопат, каза, че си е чудно здрава. Да я оставя да си гради имунитет, най-добре с допир до вирусите и бактериите се изгражда каза, та утре се престраших да ни запиша на сензорна сесия за бебета.

За нослето ще пробвам ей това етерично масло, няколко капки в кипяща вода.

Някой ползва ли аромотерапия?

Сутрента като се събуди в 7ч я оставих подпряна на възглавница до мен, най-вече да диша по-лесно, тя взела, че си заспала по едно време. Естествено ме достраша да я оставя така и я свалих, че беше доста изправена (добре си и беше според мен, ама…).

# 341
BlackAngelll, по-скоро не приема достатъчно мляко ако няма редовни изхождания, а не че усвоява по-добре. Но съм почти сигурна, че сигурно вече се е изходил докато отговорим.
Интересно… храня го както от първия ден, държа го на гърда по 10-15, понякога дори 20 мин, днес дори се изцедих, за да видя как ми е кърмата .. ами добре е и имам количество.. не съм променила нищо в менюто си, дори спирам някои неща.
Така като гледам май са ни почнали коликите, голямо напъване, свиване на крака и ръмжене и то следобедните часове..

# 342
Blackangelll, махаш бебето след 20 минути или го оставяш само да се пусне?

# 343
Оставям го сам да се пусне

# 344
Оставям го сам да се пусне

Значи му е достатъчно яденето.

Общи условия

Активация на акаунт