Мамник - нов български сериал

• 54 170
  • 751
  •   9
Отговори
# 210
Хареса ми. Ще се гледа. 😃

# 211
Не съм чела романа, очаквах повече, но ще му дам шанс.

# 212
  • Бургас
Не съм чела книгата. Но, видяното до тук ми хареса.
Непознати лица, което е ок.
Че ми омръзна да гледам едни и същи физиономии във всички филми!
Очаквам следващия епизод!

# 213
На мен също много ми хареса, не съм чела книгата, навързвам си по коментари и това, което четох като анотация на книгата.
Доколкото разбирам става дума за народно поверие за някакво чудовище, което вилнее в село на границата, което се оказва и под карантина от Ковид в същия момент. Изглежда, че преди всяка трагедия, някой от хората в района ще получава белези по тялото. Главната героиня като цяло има някакъв магичен образ с рижата си коса и две очи в различен цвят.

# 214
  • Пловдив
Не беше зле, очаквах да е много по-зле. Последната сцена с кучето е направена добре, очаквах даже да я пропуснат. Книжния Камен ми беше противен, но този се търпи. Митака ми е фаворит, определени 1:1 с този които си бях създала след книгата.

# 215
Освен че нищо не се чува (с което сме свикнали в бг киното), нищо не се и вижда. По-динамичен монтаж му трябва, има излишно разтягане и бавност. Ще гледам, де, поне да видя Гринго.

# 216
Не съм чела книгата.Прочетох малко инфо предварително. Но нямах конкретни очаквания за динамика на събитията,за героите.
Първи епизод ми хареса, актьорите също.Ще го гледам.

# 217
  • България
Чела съм двете книги на хартия и се определям за фен на книгите.

Започна бавно и мудно, много измислени диалози и сцени, които ги няма в книгата, за да има пълнеж за цял сериал.
От актьорите ми харесаха като игра Владо Пенев (Емил), актьора в ролята на Митко (най-доброто попадение), Делян (въпреки че визуално не ми отговаряше на представите), родителите на Анита, малката Божана. Почекаин има слаби и силни моменти. Майката на Божана си я представях другояче с правдоподобен трънски акцент и диалект, личи си, че не го е усвоила. Венци не ми изглежда достатъчно луд.
Браво за усилието да направят Божана с дрехи по-едра. Лещите са ми ненужен елемент за пълнеж.
За български сериал е много добър, за чужд - 4/10.
Отчитам като минус бавното и мудно темпо! Божана има голяма визуална възрастова разлика с Митко и Камен и не биха могли да са в едно училище по едно и също време - визуално имат поне 15 години разлика, в живота май също. В книгата и в диалога чуваме, че тя е била от по-малките, но все пак близки на възраст.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 01:26 от ferencliszt

# 218
  • Галифрей
Мисля си,че хората които не са чели книгата малко мудно ще им се стори, но все пак не забравайте,че се развива действието на село и там животът е различен.
Хубаво са го направили  кадрите ми дават вайб на Другоземец  с оператоското майсторство. ❤ Вижда се,че са постарали и детайли показват. Младите актьори от Арвент  - супер са! Всички актьори са ги избрали точно. Екатерина изглежда толкова млада, но тя добре се справя. Браво! Стана ми мъчно за кучето на Камен, знаех си,че така ще стане. 😭
Много ми харесва как са го показвали до сега ❤

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 22:32 от Диана Бишоп

# 219
  • София
Докато ми е прясно. Потретвам: не съм чел книгата (книгите), гледам - каквото ми е на екрана. Без предубеждения и суперочаквания. Затова и:
На мен ми харесва. Постарали са се. Няма как в 1-ви епизод да е и завръзката и развръзката - 12 серии са. Тъй че, въобще не ми е "мудно".
Операторската работа отличавам на първо място. Екстериорът. (Е, цветовете не са като от реалити от плажа... Тъмно, нощем, ковид - съвсем нормална визия.) Да не забравя кучетата.
Старците в дома - автентични, ама и индивидуални (като актьорите им). Новите лица - по-скоро ми допадат; ще видим как са нататък. Звукът (озвучаването) - не по шаблона на БГ киното - "музика и стрелби, а говор - хич". @Зелда - чува се отлично без никакви допълн.джаджи (дом.кино, 3-4-5 в едно и т.н.) - обикновеното ефирно стерео този път работи добре миксирано. На уредба е още по-добре.
Радвам се (за филма), че преди малко (нагоре) някои - които са чели - също харесват видяното.
Аз не просто "му давам щанс" - ще си го гледам, да видя каква история ще ми разкажат и как. Оптимист съм.
Сюжет и бъдещи очаквания няма да коментирам сега. Рано е.
Толкоз след един епизод от <55 мин. някъде.

# 220
Е като изключим Владо Пенев и Ели Скорчева. Но да, добре, че има и нови.

# 221
Допадна ми доста, обаче установих, че нищо дребно не помня от книгата (която слушах в Сторител). Имах две предположения за завършек - Аякс или Лазар, защото те са голямата завръзка, а не Анита, и познах Simple Smile Но сега се чудя дали Лазар няма да се появи чак в края на втория епизод и да се забави действието.
Не ми хареса как са префасонирали белезите на героите - очаквах да е нещо по-фрапиращо. Не ми допадна и Неда - много префинена ми се вижда, а е селска жена. И историята с бащата на Божана нещо не ми допадна.
Другото е много Ок, особено като за българска продукция.

# 222
  • България
И аз нямам очаквания към българска продукция, но за този сериал очаквах да е поне на нивото на сериите във "Вина" в минало време.
За мен звукът е лош и неизпипан. На моменти е много силен, в други - никакъв го няма.
Всички освен Владо Пенев са ми непознати. Май Делян съм го виждала някъде.

# 223
  • София
Еми...като човек, чел и препрочитал книгата, която буквално ме погълна, за сега просто не мога да възприема каквото гледах...не знам дали ще му дам шанс, брутално противоречи на всички мои представи в съзнанието, докато четях Мамник.
Книгата (макар и база, както се разбра от по-ранни постове тук) е произведение, достойно да вдъхнови някой голям режисьор от ранга на Питър Джаксън (Властелина на пръстените). Трябва да имаме редуване на тихи моменти със зрелищност...като изключим Владо Пенев и още няколко опитни актьори, за сега никой не ме впечатлява. Майката на Божана си я представях като белокоса, костелива трънчанка...както и да е, до четвъртък има време, мога и да размисля дали ще продължа с него или ще изчакам да излязат всички серии и ще ги гледам накуп.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 22:24 от Valena25

# 224
  • Бургас
Е като изключим Владо Пенев и Ели Скорчева. Но да, добре, че има и нови.
Е! То не може без хич!
Все трябва да има някой по-известен за цвят!
Хубаво е,че дават нови лица на зрителите!
Дават шанс и на младите таланти!

Общи условия

Активация на акаунт