Мамник - нов български сериал

• 49 278
  • 737
  •   7
Отговори
# 675
Аз оставам с впечатление, че малко хора гледат хорър сериали и затова изглежда жанрът ги затруднява... какъв да е персонаж, намерен до гробище, с недвусмислен вид като изровен от гроба и с  телесна температура колкото температурата на околната среда.

Не знам авторът дали е написал литературен шедьовър, защото още не съм го чела, но по всичко изглежда, че гребе с пълни шепи от, клишета няма да ги нарека, защото това са си едни хубави канони. Дали ще  преследва  героите уендиго  в горите на Мейн, или Голямо пиле  в трънското ждрело,  той модела си е един.  Най-важното е да се създадат пълнокръвни герои, със собствен бекграунд и  за предпочитане травми в миналото, за да им симпатизираме и да ни е грижа. Според мен авторът много хубаво си е измислил героите и режисьорът добре е подбрал актьори.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 11:22 от Iris04

# 676
Не съм чела книгата и сериалът ми е напълно ок, нищо неразбираемо и неясно няма за мен.
А дори не си падам по хорър жанра. Но наистина, веднага става ясно какъв е Лазар, още от първите кадри с него.
Дори в сцената с термометъра, още преди да стигнат до него, очаквах, че той ще се окаже с много ниска температура.

# 677
Вчера видях, че са качили епизодите в ютуб и реших да пробвам как се чува със слушалки. Всичко идеално се чуваше с тях... Всичко чух за птицата Лира, за която Емил слушаше в единия епизод по телевизията в старческия дом - това единствено не се чуваше добре по телевизията при нас. Иначе нямаме драма със звука. Но ние гледаме вечер след като децата заспят по-тихичко и с връщане, тъй като става късно...   
И изгледах трейлърите.. Изпуснала съм, че са два 😀

# 678
На мен ситуацията около Лазар ми беше много правдоподобна и забавна. От Почекаин  с "Тоя пък тръгнал без обувки!" до лелката с термометъра, която гледаше и не вярваше на очите си до самия Лазар, който беше в шок къде се намира и стигаме до Божана, която единствена реагира адекватно и прояви емпатия.

# 679
Чела съм книгата преди време и нямаше изненада за Лазар, но все пак най-малко реалистично или правдоподобно ми се стори как Божана си го прибра в пристройката--някакъв човек, облечен в дрипи, намерен с бежанци и убеден, че е роден преди 100 години. Щеше да е проверен от специалисти или заминал в специална институция. Ковид или не, комуникацията не е спирала между институции. В книгата някак съм го приела (не помня каква е мотивацията), но тук беше... "Хммм, окей..."  Да, да, знам, че е фентъзи и нямам проблем със същността на Лазар, но все пак очаквам мотивацията на героите, Божана в случая, да е по-правдиво обоснована.

П.П. Сега видях, че името на актьора наистина е Гринго. Ще се забавляват доста с него в Латинска Америка Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 17:18 от Cool_Cat

# 680
Те са в карантинирано село. Той твърди, че е местен. Или трябваше да го държат сам в ареста или тя да го вземе в пристройката от човещина. Никой няма да се юрне от София да го прибира и де издирва кой е и къде са роднините му. Освен това са и под карантина, та съвсем. За мен си е правдоподобно.

# 681
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Дадох му шанс с втори епизод (първия не ми хареса особено) и снощи го гледах.Хареса ми. Имаше повече смислени разговори и дневни сцени.
Кой беше Почекаин? Още не им знам имената.

Главната героиня въобще не ми харесва как играе. Рецитира, едни такива накъслени,остри реплики, личи си,че се притеснява.
Много ми е любимо как хора се разхождат посред нощите в гората и като чуят странни звуци или предусетят опасност, не се прибират по колите и беж да ги няма..

Сина на разследващия пенсионер според мен е убит от Птицата. Явно и той обича нощни разходки из опасните гори както всички нас. Rolling Eyes

# 682
Всъщност Камен, след телефонен разговор с някакъв началник, разпореди бежанците да заминават някъде, а Лазар да го прибере Божана.

# 683
Те са в карантинирано село. Той твърди, че е местен. Или трябваше да го държат сам в ареста или тя да го вземе в пристройката от човещина. Никой няма да се юрне от София да го прибира и де издирва кой е и къде са роднините му. Освен това са и под карантина, та съвсем. За мен си е правдоподобно.

Под карантина са селяните. Комуникация в реалния живот е щяло да има. Да не говорим дали имаш право да си заведеш в къщи задържан с подозрително поведение.  Както и да е. Това е дребен детайл. Просто си мислех...

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 17:54 от Cool_Cat

# 684
  • В полите на Пирин планина
Решиха, че е някакъв леко луд, а не каналджия, както мислеха отначало. Simple Smile
Иначе Божана нямаше как да се "прибере" в колата и да бяга, нали все пак бяха секретен наряд и чакаха точно бежанци.
И да, за Божана съм си изградила (от книгите) съвсем друга представа - тя е уравновесена, само леко интровертна и дръпната.
А тази "малка" актриса, която са избрали е наистина като нахакана тийнейджърка, както някой писа напред в темата.
Аз чакам да видя и други интересни герои, като Дана, вражалицата.

# 685
На мен пък Божана ми се струва смела, уверена и интровертна, не я виждам нахакана и дръпната. Според мен такова отношение има само към Почекаин, защото двамата не се разбират добре.

# 686
Може би направи лоши впечатление това , че се скара на Анита пред старческия дом. В крайна сметка е имало земетресение, хората е нормално да са по телефоните и нямаше пряка опасност за хората от дома, та защо да не говори по телефона, пък камо ли да и крещи така. И като и казаха, че е починала, може би трябваше да изрази някаква вина или гузна съвест, но не ми се стори така да го изигра. Но пък и такава деликатна емоция трудно се предава, може да съм я разбрала грешно.

# 687
И да, за Божана съм си изградила (от книгите) съвсем друга представа - тя е уравновесена, само леко интровертна и дръпната.
А тази "малка" актриса, която са избрали е наистина като нахакана тийнейджърка, както някой писа напред в темата.
Аз чакам да видя и други интересни герои, като Дана, вражалицата.

Така е защото са търсили младо и миловидно лице, а не актьорски опит или достоверност на образа в книгата. В интервюто на Божинов (имаше линк по-горе), той е заявил, че не са искали в ролята "застаряваща дама" (цитирам), а са искали да привлекат млади хора.

Иронията е, че книгата, както подозирам от други впечатления, е четена главно от дами от тази застаряваща категория Simple Smile  Младите, тези на 18, 19, и 20 четат съвсем друго и гледат други сериали.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 03:31 от Cool_Cat

# 688
Реплики на актриса с провалена кариера на кастинг: "Твърде етническа=черна/мулатка", "Твърде класическа=стара". Та и въпросният режисьор не се е усетил кого и как ще настъпи.
Божана е интуитивно привлечена от  Лазар и не се задълбочава да го мисли това си чувство... наредиха й да го прибере, тя не се възпротиви...айде другото в трета серия, не че не е ясно.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 20:05 от BillieCross

# 689
  • Враца
Аз виждам, че мненията на всички, вкл. тези, които знаят повече от нас (тоест- челите книгата) са за тръпка между Божана и Лазар, обаче на мен ми се стори, че има интрига или зачатие на такава, между Божана и "шефе"-то по телефона Wink

Общи условия

Активация на акаунт