Как тренирам - 29

• 23 586
  • 729
  •   1
Отговори
# 150
Опитай с храносмилателни ензими. Може и пробиотик към тях.

# 151
Моите тежести винаги са такива, че не винаги успявам да направя всички повторения. Остават ми 1-2, т.е. стигам до отказ. Тренировките ми ги прави треньор, катовсяка седмица ми вдига тежестите с една стъпка, но повторенията са 8 обикновено, не повече. И въпреки това за някои зони успявам до 6. Когато види, че е станало така, не ми ги вдига следващия път, докато успея да направя 8, или ми ги дава 6 повторения, но с една повече серии. Никога не ми е давал повече от 8-9 повторения на каквото и да било.
Аз да се оплача, че все по-често имам подут долен корем и много ме дразни това в профил. Идея може ли и как да се повлияе… (не е повече мазнина това).
На какво се дължи това подуване според теб? След хранене ли е или постоянно? Аз при мен гледам, че точно тази част е тръгнала да се прибира. При мен си имаше мазнинки там обаче.

Взех си хидролизиран млечен протеин на прах да пия. Без подсладители и овкусители. Разтварям го във вода и слагам една лъжичка чисто какао. Щеше да е по-добре с прясно мляко, но червата ми не са съгласни. Та въпросът е колко такива напитки мога да пия на ден и по кое време в дните в които тренирам е най-удачно - преди или след тренировка? В една доза има 24гр протеин.

# 152
  • София
"Пренатоварили" е по-правилно да се казва..."претренирали " много силно се съмнявам. Напоследък точно претренирането беше доста често обсъждана тема и някои специалисти в областта на спорта твърдят, че такова понятие не съществува.

# 153
Петенце, а каква е разликата между пренатоварили и претренирали? То тренировката е натоварване на мускулите или имаш предвид друго?

Иначе постоянно чувам репликата, че няма претрениране, а недостатъчно възстановяване, но последното е факт и то често е норма. Повечето хора не се занимават основно със спорт,  а си имат доста други житейски ангажименти - стават рано, за да развоздат деца на градини и училище, ходят на работа, пазаруват, поддържат дом, лягат късно, защото винаги има нещо за доработване/свършване, случва се да стават през нощта заради детето и т.н. И ако към това сложиш една по-интензивна тренировка, нормално е да има натрупване на умора.

# 154
"Пренатоварили" е по-правилно да се казва..."претренирали " много силно се съмнявам. Напоследък точно претренирането беше доста често обсъждана тема и някои специалисти в областта на спорта твърдят, че такова понятие не съществува.

Разбира се, че има. Така се случи, че едно лято като студент съвместих спорт, кардио и фитнес и в един момент и въпреки, че имах 8-9 часа за сън, сънят ми изгуби качество и се чувствах като парцал всяка сутрин. Кортизол до небето без да осъзнавам. Да не говорим, че мускулният растеж не само нямаше, но и започнах да губя мускулна маса, въпреки, че се хранех като прасенце.

# 155
По темата за умората  ... какво наблюдавам при мен - тренировките ми включват повече силови упражнения, но понякога и HIIT или комбинация от двете. Ами, как включа HIIT и често съм като премазана от валяк. Добре, казвам си, значи все още съм далеч от добрата си форма. Обаче тези дни се натъкнах на дискусия за комбинация от силови и високо интензивни и едно мнение "против" привлече вниманието ми. Цитирам:
Против съм поради общата, системна умора, до която води! Излишно натоварване на сърдечносъдовата и нервната системи на фона на силови тренировки!
Ако правите само него (HIIT) е ок.
Ако се безпокоите, че не горите достатъчно калории от активност, заменете го с равно кардио след тренировка или в отделна тренировка."
Какво мислите вие?

# 156
Мисля, че много зависи от ежедневието и какво е натоварването - физическо и психическо. Ако си като мен която си седи на д-то по цял ден и единственото натоварване е шетането из къщи и тренировките, може HIT да не пречат в комбинация със силовите, но ако търчиш по работа и около дечурлига и семейни ангажименти, може да дойде в повече.
Също зависи какво натоваване може да понесе съответния организъм, здравословен статус и други фактори. Ако ти идват в повече тленировките, просто намаляваш честотата, обема или интензитета.

# 157
  • в пералнята
На мнението на Невър съм. Като кибичи човек по 8 часа на бюро и единствените му крачки са от кафемашината до бюрото и от бюрото до тоалетната, всяка една активност е добра. Ако обаче си, да кажем строителен работник, няма какво да включваш HIIT...

Аз вчера бях на йога за първи път от лятото. Искам да включа пета тренировка за седмицата под формата на йога или пилатес с цел по-добро разтягане, баланс и гъвкавост.
Искам да ви кажа, че явно не тренирам добре или достатъчно гръб и рамене, защото днес мускулната треска ще ме съсипе. А мен обикновено ме хваща от втория ден...

# 158
Архинора, йогата затова я обичам, защото натоварва мускулатурата по различен начин от фитнеса. Когато започнах да практикувам, имах самочувствието, че от фитнеса съм достатъчно калена и някаква си там йога хич няма да ме натовари. Обаче - шок! бомба! Но аз се метнах в дълбокото без да знам - започнах с ащанга.

Много хубаво си се насочила към ден с йога. Освен ползи за тялото, има и много за ума.

# 159
Аз съм 8 часа на бюро, но тренирам само силово, HIIT не мога да се насиля/ накарам да правя, а имам нужда да стана по-издръжлива. Обаче не е моето да скачам и да се хвърлям, точно ще съм като риба на сухо Grinning

Arhinora, мисля че при теб проблема с мускулната треска е именно както написа и ти, че силовите ти са само две.
Още в началото когато тренирах правих крака веднъж седмично, съответно имах зверски мускулни трески които ме държаха по няколко дни.

При нас пуснаха тренировка за мобилност, искам да я пробвам, но има доста хора и е леко претъпкано. Обмислям, обаче да я пробвам тази седмица, ще видим.
Довечера по план крака Simple Smile
Хубав ден да имате Heart

# 160
Взех си креатин и ще го пробвам да видим.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 08:43 от Nevermoresleep

# 161
Вчера си скъсах един от клиновете докато го обличах с нокътя си, много ме хвана яд. От Shein е. не е скъп, но си го харесвах. Сега ще си търся черен клин Grinning

Тренировката:
1.Клек с лост
2.Задно бедро на машината за предно
3.Отпади с дъмбели
4.Румънска тяга с дъмбели
5.Сумо клек
6.Глутеус мост (с торба, а м/у колената имах гимнастическа топка, така става много концентрирано Simple Smile)
7.Повдигане за прасец от изправено положение

За креатина чух , че има и антиейдж ефект Grinning Дали е вярно? Не съм пила, но пък го обмислям, но си аз си задържам вода, което може да се засили.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:40 от Nona M.

# 162
Съмнявам се да има антиейдж. То такова жовотно няма, ама и аз много суперлативи четох и реших да тествам. Най-важното е, че го водят много безопасен.

За задържането на вода казват, че водата се задържа в мускулите, не подкожно и не води до подпухване, макар че може да доведе до покачване на теглото. Аз съм склонна към едеми в глезените, така че ще си проличи веднага, ако има някакъв негативен ефект в този аспект.

Първите впечатления от Креатин монохидрид (който аз взех), който се води неовкусен и без други добавки е че дава леко горчиво-пясъчен вкус на напитката, в която го слагам. Около 5-6гр взимам втори ден. Разтваря се добре, но не да не се забелязва.
За сега не виждам нищо като ефект, но то и не се очаква докато не се нтрупа. Не ми създава и стомашни проблеми. Ще си карам по доза на ден, няма да зареждам с големи количества първите дни какъвто вариант има. Като свърши този, ще пробвам друга марка, че това горчивото не е много приятно и не знам от марката или от самото вещество е.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 12:03 от Nevermoresleep

# 163
  • София
Изостанах и сега докато наваксам 🤪 Исках да кажа за претренирането, че мисля, че всичко опира до възстановяване по-скоро.

За креатина - за първи път чувам за антиейдж ефект. Чудят се вече какво да измислят. Невър, с една доза няма да видиш никакви резултати. Не случайно се прави зареждаща фаза, защото е с натрупване. Simple Smile Поне по с по две трябва да започнеш, да не кажа, че и това е малко, но с времето ще се натрупа. Малко по-бавно, но ще стане. Подсещаш ме да извадя и аз моя, не съм пила от миналата зима и си бях купила една опаковка и така седи. А за хора като мен, които тренират и на гладно, креатинът е супер - за 5% повече сила и издръжливост.

Докарали са ни още 2 чифта стълби в залата (вече общо 5 и няма шанс да се засичаш с някого) и съм много доволна. Днес ги пробвах и на пръв поглед изглеждат по-полегати, не така стръмни като всички стълби, които съм виждала досега, и явно заради ъгъла, но много ми се напомпиха бедрата и дупето, към 25тата минута вече бяха изтръпнали.

Нона, какво е задно бедро на машината за предно? 😍 и глутеус моста с топка, нещо не мога да си го представя, разкрача не ти ли става прекалено тесен?

# 164
Пете,  на тази машина заставаш обърнат към нея, леко се навеждаш напред и сгъваш крака в коляното, работя всеки крак едностранно.

Между другото ще вкарват нови уреди във фитнеса и една от тях ще е за въпросното упражнение.

Глутеус моста топката незнам какъв диаметрър беше, но средна да кажем между колената ми, добре го усещах разкрача, а и също бях на пети, дефакто стикскаш между колената си топката. А върху ханша имах една лека торба 10 кг.

За Креатина го чух от един господин, който следвам в Инста, Димитър Стойчев. Обаче дали е капацитет на който може да се вярва незнам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт