Ноемврийски бебета 2024 - тема 2

• 13 844
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, преди малко приложих споделеното от Слънчогледка, относно истеричния рев. Детето изпадна в някаква криза, никога не съм я виждала така, ужас! Грабнах я и влезнахме в банята, с бибата и се успокои, но минаха едни 10 минути.

Някоя да страда от косопад? Тъкмо се зарадвах, че сигурно ще ме подмине следродилния косопад, но уви, не. Навсякъде намирам косми 😩

# 91
  • София
Да, точно 3м след раждането започна и при мен…уж пия витамини, омеги и т.н., ама хормони 🫠 Също съм пъпчасала като пубер 😀

# 92
Радвам се, че този трик е имал ефект, но за съжаление не е панацея. И при нас не става на секундата....

Косопад нямам още, но има време. Винаги много съм си харесвала косата и от страх от предстоящото, още в бременността си смених козметиката и започнах да ползвам Kerastase и да се мажа с лосиони против косопад. Превантивно 😅 но доколкото знам си е хормонален процес и почти няма как да се спре. Нищо, че приемам една камара хранителни добавки, които заедно струват колкото помпа на спектра. Предполагам като спра с кърменето ще стане страшно, тогава съвсем ще ми се разчджуркат хормоните.

При нас май страшната регресия се показва. Малкият започна да се буди нощем в непривични за него часове, сякаш стреснат. Помагам му да заспи с малко люшкане и гушкане, но снощи се е будил три пъти така и веднъж за ядене. Храних го почти заспала, очите ми се затваряха и щях да изпусна шишето... И тъкмо си мислех как ще си легна с него сладко-сладко и стана време да се цедя.... 😒
Съответно днеска е нервен, не спи добре през деня, ако не е върху мен  се буди на 30 минути. В момента сме на разходка с количката, за да закърпим една дълга дрямка. Но понеже се чувствам като гол охлюв на едно кафе, седя на пейка и движа количката с крака си.... Бих казала, че съм лоша майка, но ще оставя други да са съдници...
И не разбирам как се очаква да го оставя да се самоупокои, теоретично знам какво трябва да направя за да не му преча, но не ми се получава.  Или на него, не знам. Просто не мога да го приспя това дете както си седи в кошарата и само го гледам. 😑

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 15:52 от slanchogledka^

# 93
Аз няколко пъти казах, че аз НЕ кърмя, смятам, че нещата стоят малко по-различно между изцяло кърмени бебета и такива на АМ.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3553587/

Дали бебето е изкуствено или естествено хранено, няма значение, хранене на поискване е най-добро за него, макар че е по-неудобно за майката.

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120320115142.htm

Разлика между кърма и ам има, както и дали детето се храни от шише или само гърда! Хранейки се от шише, ясно се вижда колко мл то изяжда, докато от гърда не знам как точно се разбира колко е изяло бебето. При всяко зареваване и мрънкане на детето, да му буташ гърда или шише в устата не виждам как по-точно ще доведе до higher iq, по-вероятно до хранителни/емоционални разстройства..

Какво количество АМ трябва да се приготвя на едно бебе на 3м. ако яде на поискване според вас?

Статии в интернет има страшно много, точно неонатолозите в болницата в която раждах водиха финална лекция на нас родилките преди да ни изпишат и говориха за това колко е важно да се създаде режим на бебето, независимо дали ще се кърми или не, но не ми се спори, всеки си решава и преценява.

# 94
Моята до обяд някак си успява да спи по 30-40 мин. Но оттогава до вечерното хранене не може да заспи. Преспива по 10-15 мин и се ококорва. Опитвам се да я приспя бая време, но като видя, че няма да стане, започвам да я занимавам докато дойде време за хранене. В един момент може би липсата на сън я кара да е нервна, иска на ръце, но за жалост не мога да я разнасям дълго време. Разчитам на разходките точно след като яде на обяд, за да си вземе качествен сън. Но не знам как ще е с това разваляне на времето, надали ще я извеждам. Добре, че мъжа ми я поема когато се прибере от работа.

# 95
По темата с храненето, всъщност разликата не идва само от количеството. Ето, аз храня с изцедена кърма (не от гърда) - вижда се ясно колко мл има в шишето. И всички педиатри ми казват стриктно да храня на 3 часа. Е да де, но кърмата се усвоява по-бързо и по-пълноценно от АМ и малкият често огладнява на по-малки интервали. Което е показателно просто,че не е до количество Simple Smile

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 20:22 от slanchogledka^

# 96
Моята до обяд някак си успява да спи по 30-40 мин. Но оттогава до вечерното хранене не може да заспи. Преспива по 10-15 мин и се ококорва. Опитвам се да я приспя бая време, но като видя, че няма да стане, започвам да я занимавам докато дойде време за хранене. В един момент може би липсата на сън я кара да е нервна, иска на ръце, но за жалост не мога да я разнасям дълго време. Разчитам на разходките точно след като яде на обяд, за да си вземе качествен сън. Но не знам как ще е с това разваляне на времето, надали ще я извеждам. Добре, че мъжа ми я поема когато се прибере от работа.

Същото е и при нас...

# 97
Мами, имам един странен казус. Оставям малкия да спи е кошарата по гръб, с глава на една страна, както навсякъде пише,че трябва. След 5-10 мин всеки път се завърта на една страна с леко извит гръб и глава гледаща нагоре. Та въпросът ми е да се притеснявам ли от тази позиция, да не би нещо да го боли, знам ли? И също, да го обръщам ли пак по гръб или да си го оставя да спи както е решил?

# 98
Мами, на колко дремки са вашите бебчета и кога ги слагате за нощен сън? Също смятате ли,че ако жената е била изнервена по време на бременността, не постоянно разбира се, би се отразило това на бебето и то да е изнервено сега след раждането?

Ние бяхме на 4 дремки доскоро, но от 1 седмица последната ту я има, ту я няма...

От около седмица за последната му 4та дрямка или заспива супер трудно, стои на ръце и е супер неспокоен, реве насън, или изобщо не успява да заспи и така се събират около 3 часа будуване. Понякога направо си изглежда изморен, прозява се, търка очите, но гушна ли го да заспива - рев.
Спазваме през деня ИБ около 1 час и 30-40 минути, гледам ако има дълга 2-часова дрямка, тя да е само една, през останалото време по час или малко повече спи. Обаче тази 4тата вече 2 пъти я пропуска и заспива чак за нощен сън. При вас как е и имате ли някакви съвети?

Иначе косопадът и мен ме почна, почти 3 месеца след раждането.. и аз мислех, че ще ме пропусне, но.. 🥲

# 99
Мами, имам един странен казус. Оставям малкия да спи е кошарата по гръб, с глава на една страна, както навсякъде пише,че трябва. След 5-10 мин всеки път се завърта на една страна с леко извит гръб и глава гледаща нагоре. Та въпросът ми е да се притеснявам ли от тази позиция, да не би нещо да го боли, знам ли? И също, да го обръщам ли пак по гръб или да си го оставя да спи както е решил?

Нищо не го боли, мами. Малката е абсолютно, както ти описа. 1:1. Оставила съм я да спи както си иска.
При нас не знам дали не настъпва тази регресия в съня. Ама все си мисля, че е рано след 4 дни навършва 3 месеца.
От 3 нощи насам ме побърква.... Както си спеше добре, сега се буди през час. Реве, понякога така се изревава, че сърцето ми слиза в петите. Ако не се успокои с бибата я слагам на гърда и както ядеше нощем през 2-3 или 4 часа, сега не знам какво се случва направо. Някакъв сървайвър ми е 😭😭😭

# 100
Елика, регресията си е процес, отнемащ време. Явно по-емоционалните бебчета я почват по-рано, и нашият категорично претърпява промени.
Снощи от 3:30 до 5 сутринта е плакал истврично. Нищо не го успокояваше. Яде от гърда, от шише, друсках, люшках, пях, баща му и той го носи по корем върху лакти, пък го свивахме на топка, нищо. Имаше си нужда детето сякаш да крещи, беше изключително разстроен. Ту спира , ту пак почва, час и половина се съдра миличкият. Съответно сега е супер сънлив, не му се играе, само се прпзява, но гледам да не му позволявам много повече дремки от нормалното. Това също е съвет от консултацията по сън - ако нощем не спят добре заради регресията, да не си отспиват през деня.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 11:58 от slanchogledka^

# 101
Момичета, може ли предложения за хубаво приложение с което да се следи времето на будуване и съответно сън?

# 102
Момичета, може ли предложения за хубаво приложение с което да се следи времето на будуване и съответно сън?

Аз използвам Huckleberry и е супер. Следя му съня, храненето и памперсите там.

# 103
Елика, регресията си е процес, отнемащ време. Явно по-емоционалните бебчета я почват по-рано, и нашият категорично претърпява промени.
Снощи от 3:30 до 5 сутринта е плакал истврично. Нищо не го успокояваше. Яде от гърда, от шише, друсках, люшках, пях, баща му и той го носи по корем върху лакти, пък го свивахме на топка, нищо. Имаше си нужда детето сякаш да крещи, беше изключително разстроен. Ту спира , ту пак почва, час и половина се съдра миличкият. Съответно сега е супер сънлив, не му се играе, само се прпзява, но гледам да не му позволявам много повече дремки от нормалното. Това също е съвет от консултацията по сън - ако нощем не спят добре заради регресията, да не си отспиват през деня.

Моето бебче като така истерично взе да реве един следобед и нищо не я успокояваше, се оказа, че има отит. Та препоръчвам за всеки случай да го види лекар това бебе. По някое време болката се притъпява, бебка беше спокойна на другия ден, като бяхме на лекар, но инфекцията си продължава. При нас беше много явно, че е отит, защото и течеше гной от ушето, но това не е задължителен симптом. А педиатърът и друг път ми е казвал, че ако бебето плаче истерично и не се успокоява, да го заведа при него за всеки случай.

# 104
Huckleberry ползвам и аз, още с каката и съм доволна. Взех си платената версия. Доста точно ми изчислява интервалите на будуване и кога трябва да е следващата дрямка. Иначе съм луднала и съвсем забравям да следя. Помня че ми излезе около 80 лв за година, една приятелка ми прати gift или нещо подобно, уж с намаление

Общи условия

Активация на акаунт