Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 775
  • 774
  •   1
Отговори
# 690
Second, напълно си права за нещата, които описа. Цъкнах ти +. Неправилно е сравнението реално да са точно като търговци.  Не говоря за връщане на пари, а за отказ изобщо от сделката, ако разбереш тези проблеми и не ти стиска да ги споменаваш.
Но пък се съгласи, че блузката става не става, ще я облечеш и хвърлиш след 2-3 обличания. И след два дена ще я забравиш. А това с жилището понякога е сделката на живота за някои хора. Това може да предопредели съдбата на един човек или семейство. И то заради умишлено прикриване на някои факти. Колко предавания съм гледал с проблемни съседи, и тук във форума съм прочел, заедно със съветите - продавай за да се отървеш - продаваш но заробваш друг. И хората се ядосват, не спят, поболяват се, не могат да работят ... Съдят се, трошат пари по адвокати, за ремонти. И понякога брокерът знае за тези проблеми но си трае. Вече от него зависи, дали ще е еднодневка и ще направи сделката на живота си. Късопола, дългокрака брокерка ще омайва със заучени фрази как ще си пиеш дайкирито съзерцавайки залеза и прекрасната гледка от широката лоджия. В тих, комуникативен район на пешеходно разстояние до метрото (все едно вече в 21 век не мога да се ориентирам и да видя). А побъркания съсед отгоре, нежелаещ да си поправи теча крещи на жена си  (ама това после разбираш).
Или някой като Томева, който ще предпочете да си запази дългосрочно името, и ще се откаже изобщо да продава (или купува за клиента си), осъзнавайки че съсипва един живот и може да ѝ излезе лошо име. 
Казват че добрия търговец е добър и наистина му се отдава, ако самият той би ползвал продуктите, които продава, и им вярва. Или в случая брокерът с кеф би ползвал апартамента, офиса, склада или там каквото продава/купува, ако се постави на мястото на клиента.
Споменавал съм тук как съсипах една брокерка, точно неадекватна и хитрееща.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 08:46 от Seiko7075

# 691
Във всички браншове има мърша.

Ако този бранш се лицензира, това няма да изчезне. Може да се намали в някаква приемлива степен да кажем. Затова Томева помоли за предложения, от страна на нас, купувачите. Нека просто те да са реалистични и свързани с предмета на дейност и възможностите, които дава професията, а не да обхващат дизайнер, частен детектив, плочкаджия, жоро игнатов от съдебен спор и арменския поп.

И в други лицензирани браншове също има мърша. Вътре между тях си се знаят, знаят кой с кого иска да работи и не очаква проблеми.. човек, клиент с малко проучване може да разбере това. То като си купуваме пералня четем сто отзива, какво остава да не проверим брокер!

# 692
Това, което може да се направи, е да се изиска среща между брокера и собственика, и на тази среща да се задават всички въпроси. И от СОБСТВЕНИКА да се искат документи, въпроси за течове, комшии и прочие. И СОБСТВЕНИКЪТ да носи отговорност за недаване на информация за скритите дефекти.
Ето сега, ние продаваме един имот с луда наемателка. Уведомени са, че е луда - но пак се натискат. Ще се опитаме да я изхвърлим, но ако не, те да се оправят. Но ЗНАЯТ, че е луда. От това повече нямаме какво да кажем - и един ден не сме пребивавали в апартамента, тя е там под наем откакто е купен.
При това положение БРОКЕРЪТ каква отговорност, според вас, трябва да носи? Иначе е на ТОП локация.

# 693

При това положение БРОКЕРЪТ каква отговорност, според вас, трябва да носи? Иначе е на ТОП локация.

Носи единствено отговорност, ако умишлено скрие знаейки информацията. Т.е. е добър лъжец. Ако не я знае - просто ще е искрен и всичко ще е наред. И не го обвинявам.
А брокерката, която съсипах преди, собственикът дори човека се опита да ми спомене за теч-а, но тя го дръпна да не говори нищо. Е след половин година всичко ѝ излезе през носа.
Тук опираме пак до опита с пренавития километраж. Ако умишлено си го направил - престъпник си.
Но ако продаваш кола, която е с вече пренавит километаж и не знаеш ... просто си наивник както и купувача.

# 694
Това, което искаш, е много неясно - няма как да се докаже кой е знаел и е прикрил, кой е бил наивен. Такова нещо в наредба не може да се заложи

# 695
  • София
Е как да не може - това е т.н. форма на вината, в наказателното право много добре е разграничено на умисъл и непредпазливост.
Всеки брокер - юрист!

# 696
Това, което искаш, е много неясно - няма как да се докаже кой е знаел и е прикрил, кой е бил наивен. Такова нещо в наредба не може да се заложи

Миналата седмица се случи нещо странно. Сграда, проектирана още преди да постъпя в настоящата фирма (преди 25 години), имало някаква грешка от нает специалист, който май вече не е и между живите. За технически съоръжения в нея става въпрос. Но фирмата ни факт - съществува и в момента изпълняваме корекция на този проект. В случая не са знаели колегите тогава, но е факт че носим отговорност като фирма с име.

# 697
Най-малкото, при големи проблеми брокерската агенция трябва да може да гарантира с размера на комисионната си, или 2ен на този размер. Или някакъв друг размер.
Въпросът е да имат поне малко от малко някакъв риск, макар и символичен. Да имат мотивация да са честни.

Има казуси, дето могат да те набутат, и да изгубиш 100% имота, заради неизправни документи. А те накрая ни лук яли, и се измъкват по терлици.

Или примерно някакъв ужасен наемател, те го представят "аз гарантирам за него, ала бала", а се изнася след 6 мес и погром. И ти на всичкото отгоре си дал комисионна.

В крайна сметка, 2х3.6% изобщо не е малко. Някои търговци през толкова продават. Какво като не е тяхна собственост имота. Имали са време да се запознаят с всички документи. Нали това им е професията?

# 698
  • София
Сетих се.
Към регистъра на сделките да има отделно инфо кой е бил брокера. И да може да се вписват мнения, но само от продавача и купувача. За да е реално. Както в Букинг, пише само този, който реално е бил в хотела. Или в Супердок след посещение при лекар.

Така ще имаме "оценка" на брокерската услуга от доволни/недоволни клиенти и така брокерите ще се стремят да предоставят качествена услуга. Иначе ще си търсиш друг брокер с висока оценка.

Но е трудно постижимо. Трябва сериозна работа и по електронен регистър, и по мотивацията на всички по веригата това да се случи.

# 699
Абе има си брокери дето си им личи, че по-добре да нямаш нищо общо с тях. Аз съм случвала на читави и има читави, просто хората не винаги имат трезва преценка за отсрещната страна. Не, че няма как човек да бъде заблуден, ама примери много на явни манипулатори, на които им се връзват уж интелигентни хора. Като купувах в чужбина първо пробвах с български брокери, след втория се отказах и минах на местни (не че сред местните няма плява), просто като ми се каже, то няма за парите, които търсиш, или се мятат цифри относно данъци , регистрации и нотариални такси ей така, далече от такива хора. После се оказа, че реалността е съвсем различна.

# 700
В супердок дадох лошо мнение за доктор, който има приоритетно добри такива, след два дни го ремонтираха Simple Smile) няма го.

# 701
  • София, Bulgaria
Истината!
Не трябва да се крият факти и обстоятелства. Но иди докажи, кой, какво е знаел. За да се избегнат такива проблеми е нужна друга регулация. Аз бих била много доволна, ако е задължително, по закон всеки имот преди да излезе на пазара да има актуална техническа характеристика, че дори може да са от няколко служби/ресора. 
И задължително изваден "имотен лист" с история на имота. Досие!
Бих искала да знам, какво купувам по документи и кой ми е продавачът по документи, преди да предприема каквато и да е стъпка в тази насока.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:26 от tomeva

# 702
Някакъв страшен дисонанс кипи от това мнение. Значи поколението на 50+ е накупило по десетина-кой за наеми, кой за друго, но за децата им трябва държавата да се грижи. Иначе доскоро тук се вихреше твърдението как всеки купувал на децата си.. абе вас май само една национализация ще ви удовлетвори..или май и тя няма, въпреки всички въздишки по всевъзможни регулации.
На мен не ми трябва национализация (аз съм под 50 ама след още няколко годинки ще ги стигна, и имам имоти).
Обаче смятам, че не е устойчиво това положение. И не ме влече да инвестирам в бранш, на който основната таргет група клиенти не може да си позволи да закупи продукта докато не стане на 50+ години.
@Тинтина - и аз съм си купил първото жилище преди 30 г. след това го продадох и купих и сегашното, по-голямо, пак нямах 30. Купувал съм и още 2 други имота след това. Успях да си го позволя - на база тогавашните цени и дохода си. Сега кой млад човек може? А ето виж на графиката, че едно време е можело: средна възраст на купувачите на къщи 31 г. А сега 56 г. Това за САЩ - за България едва ли има надеждни данни.

Това е нормалната прогресия на нещата: който има капитал, този капитал му носи доход и с него се натрупва още повече капитал. А който няма, вече не може да се вреди да достигне тези, които имат. Само че нямащите почват да недоволства и се стига периодично до някакъв 'ресет' - я комунизъм, я война, я революция, я друг подобен катаклизъм. И така се рестартира системата.

Това с фалшивите обяви няма как да се реши законово, нито пък има сайт, който можеш да задължиш да контролира. Дори и да го направиш, технически е много трудно.
Според мен може - как в чужбина може? Какво им пречи например да поставят идентификатора от кадастъра, да има поле в сайта, където това да се вкарва? И ако тръгне някой да дублира обява, веднага ще излезе, че този имот вече е обявен.
Хем така интересуващият се може веднага да си провери точната локация, точната квадратура по документ, и т.н.
Ама може би ги е страх да не им "открадне" друг колега обявата? Ако имат договор да представляват собственика, не би трябвало да ги притеснява - те са защитени. А ако нямат договор, значи май въобще не им е право да пускат обява, може би дори без собственика да знае! Както сега правят понякога.

# 703
Томева така е! Това би бил един чудесен напредък.
Само една вметка - нашенеца не обича да няма врътки, някак си не му е спокойно. Пример с кола, съвсем реален - поддържа си я той в оторизирания сервиз, прави си всичко там, сервизна книжка, обслужване, ала бала.. за пред тях и последващ купувач колата е като сълза. Да ама “лекинко” я блъсва.. и я дава на бай Пешо в сусурлево на двора да му я постегне на 1/3 цена от оторизирания. След половин година я продава пак като сълза. Никъде нищо, щото бай Пешо е свободен електрон..

# 704
Крис, съвременните млади живеят по-охолен и безгрижен живот отвсякога.
И това се вижда както и с пряко, рационално наблюдение, какво могат да си позволят (смартфони, коли, наем, екскурзии, дрешки, ресторанти, терапии и манипулации); така и чисто психологически като нагласа.

Опитваш да вменяваш вина, но няма как ние да сме виновни, че искат начинаещ работещ, без опит да се шири в 2стайно жилище, ново строителство, с модерни ремонти, че и на метро и централен квартал.
Това нито го има по света, нито го е имало в историята ни.
На тяхната възраст сме живяли по 5 съквртиранта в стар апартамент със стари мебели.
Не сме имали коли, не сме имали смартфони, лаптопи, не сме ходили по екскурзии. И апартамент не е можело да си купим. Нито имаше толкова западни и всякакви фирми, предлагащи работа.
В крайна сметка, ще си преподредят приоритетите, ще зарежат екскурзии, тунинги, молове, дрешки, ресторанти, смартфони, таралясници, ще се съберат 2-3-4 съквартиранта (или ранен брак) и ще пестят. При такива приоритети жилище се купува, ако ще и касиерка или готвач да си.

Няма как всичко на макс, че и безплатни жилища в столица.
Социалните медии накараха всеки (цървулчо) да се помисли за принц или принцеса. Ами липсата на връзка с реалността си е изцяло лична отговорност.
Живял съм и в чужбина, живял съм и в 90те, никога не е имало опция за "лесно" купуване на жилище. Винаги е имало "клинч". И почти винаги това се случва от 2ма. Събират се хората до 23-25, живеят у родители и започват да градят.
И в Канада пак е било по манталитет. Съвестни китайчета са живели у техните, ранен брак и си купуват къщи на по 25г. Мои колеги. Ама е до възпитание и национални/етнически ценности. Българи в Канада, например, пак младите живеят у родителите, и родителите помагат финансово за покупката.
Такива утопии, дето за всяка продавачка ще има пентхаус НС с последни модели кухни, никога ИЗ ЦЕЛИЯ СВЯТ не е имало. Не знам защо упорито ни ги пробутваш.

Томева така е! Това би бил един чудесен напредък.
Само една вметка - нашенеца не обича да няма врътки, някак си не му е спокойно. Пример с кола, съвсем реален - поддържа си я той в оторизирания сервиз, прави си всичко там, сервизна книжка, обслужване, ала бала.. за пред тях и последващ купувач колата е като сълза. Да ама “лекинко” я блъсва.. и я дава на бай Пешо в сусурлево на двора да му я постегне на 1/3 цена от оторизирания. След половин година я продава пак като сълза. Никъде нищо, щото бай Пешо е свободен електрон..
Принципно вярно, но скъпите коли вървят и с каско, което покрива щетите.
Хора със скъпи коли обикновено работят много, нямат време и дават колата да се оправи от каското. Не да хвърлят 5-10к на Пешо, извадени от джоба.
Едва ли ще си ги избие от евентуална продажба.
Освен това, системата може така да се направи, че при подписване на протокол при инцидент тази информация също да се записва в досието на колата.
А при катастрофа да убедиш отсрещния да няма протокол доста често е невъзможно, дори и с подкуп.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:55 от dany1

Общи условия

Активация на акаунт