Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 991
  • 774
  •   1
Отговори
# 195
Бих купила ЕПК само ако имам голямо семейство и е на хубаво място. Доста са просторни ЕПК-тата. Иначе едно-дву-тристаен до 70-80 кв.м. ако купувам, бих избрала стара тухла или НС на по-лошо място според бюджета и предлагането. С уточнението, че това е лично предпочитание, не съм експерт по строителството.

# 196
Семирамида във Витоша ги следя отдавна, още когато пуснаха първата секция за продажба. Оттогава са напуснали сума ти секции, според сайта им продажбите вървят с пълна сила. Цените и разпределенията са доста атрактивни, но това което ме смущава е, че няма ни една реална снимка. Нямам реален интерес за покупка затова и не съм се дигнала да огледам на място, но ако някой сподели, ще ми е интересно, как изглеждат вече завършените сгради ( ако има такива естествено)

# 197
вчера влязох в един турски магазин. само аз бях, касиерът и една - която правеше някакви тик-ток или подобни реклами. Снимаше продуктите и обясняваше колко невероятно много се блъскат всички да ги купуват и как - давайте, че свършват. В началото помислих че си говори с някого по телефона, ама тя с никого не си говореше. Та - така с "навалицата". Че го казват и пишат не значи, че е вярно

# 198
Обикновения, човек като мен, да се чуди вече на какво да вярва и прави ThinkingSimple Smile

"Финaнcoв eĸcпepт: He инвecтиpaйтe в имoти ceгa, зaщoтo пpи влизaнeтo в eвpoзoнaтa, цeнитe им щe пaднaт"

https://money.bg/economics/finansov-ekspert-ne-investirayte-v-im … -shte-padnat.html

# 199
Simple Smile В последния абзац е казал какво да се прави - фондове, това-онова.
И човекът от Тавекс така прави - едно гръмко заглавие за имотите, след това - а пък златото...

И като казах тавекс - вижте и те откога предупреждават хората за рисковете от имотите - https://tavex.bg/balonut-se-naduva/

# 200
Здравйте, с приятеля ми се готвим да си вземем апартамент, но се чудим за няколко неща.

1во - нямаме първа вноска, обмисляме да теглим потребителски, или някой да го направи вместо нас. Някой правил ли е подобна схема?

2 - Чудим се за новите строителства в Пловдив. Някой живее ли на такова и дали е доволен?

# 201
  • Бургас
1. Никой вместо вас няма да си сложи главата в торбата, че да тегли кредит и да го плаща после. Всичко става в този живот и дори да сте в прекрасни взаимоотношения с този човек, нещата може да се променят.
По-скоро обмислете вариант да вземете по-голям ипотечен кредит, за да покриете разходите, вместо потребителски, който е на по-висока лихва. Това означава банката да оцени имота на по-висока стойност, тъй като никога не финансират на 100%. Практиката е 80-90% от оценката. Например - жилището струва 100 000 евро, оценката е за 150 000 евро, на вас ви трябват 110 000 евро - отпускат 120 000 евро. Лично аз съм правила такива неща, но за това трябват нормални хора в банката, които да ви разберат, или читав кредитен консултант.
След първата година можете да погасявате целия или част от кредита предсрочно, без такси.

2. За Пловдив не мога да бъда полезна.

# 202
Защо не пробвате да съберете първоначална вноска или да продадете някоя наследствена нива?

# 203
Здравйте, с приятеля ми се готвим да си вземем апартамент, но се чудим за няколко неща.

1во - нямаме първа вноска, обмисляме да теглим потребителски, или някой да го направи вместо нас. Някой правил ли е подобна схема?
Аз направих така, въпреки че първоначалната ми идея за финансиране на покупката беше различна. Кредитният консултант, с когото консултирах финансирането, ме посъветва да действам по различен начин. Моята идея беше за ипотекирам наследствен имот в район с по-високи цени и да купя в район с по-ниска цена на квадрат, като доплатя при нужда с налични средства. В крайна сметка изтеглих потребителски, непосредствено след него и ипотеката на новото жилище, с част от която платих потребителския. Както вече е споменато, ключова беше оценката на имота. Нея отново кредитният консултант я придвижи с външен за банката оценител.

Имайте предвид, че работих с кредитен консултант, който не е служител на банката или на брокера. Не съм плащала за услугата, банката му плаща за посредничеството при подписан кредит. Общувах само с него, като той осъществяваше комуникацията с банките, обясняваше ми предварително, изпращаше ми документите и накрая аз само ходих да се разписвам.

# 204
Те нямат първоначално заделени, доколкото разбирам, а очакването на банката е да имат налична сумата. Поне при нас беше така - със сигурност трябваше да ги имаме по сметка и да се внесат по предварителен договор - поне 10% от крайната сума. Сега, може всяка банка различно да процедира, но и аз съм на мнение, че такава сума никой не би изтеглил, освен ако не говорим за родител. Та опцията с по-голям ИК е правилна, но преди това трябва по някакъв начин да са осигурили самоучастието. Отделно - нотариални такси, местен данък, всичко това са пари, с които е нужно да разполагате предварително, сумата от кредита се изплаща на продавача на по-късен етап.

# 205
Разбрах, че нямат налични средства. Аз за това използвах потребителския кредит - самоучастие, нотариални такси, данък и пр., покрих с него. Тънкият момент беше, че той не се виждаше в ЦКР в момента, в който теглех ипотеката, а пазарната ми оценка беше много висока в онзи момент. След това с част от ипотеката, закрих потребителския. Но това си беше процес, движен от кредитния консултант. Аз сама нямаше как да го осъществя по никакъв начин. Кредитите се подписаха в рамките на няколко дни, но всичко за тях беше подготвено и координирано с банките предварително. И най-важното, потретвам се, потребителския го закрих веднага. Потребителски и ипотека в такива размери не е ок да съществуват и да се изплащат успоредно.

Друг въпрос е, че аз имах лични готови пари, които можех да ползвам при нужда.

# 206
Според мен ги съвествате да правят неразумни работи, даже не знам дали не са и незаконни.
Ако си намерил апартамент за 100к, да търсиш из целия град "независим" оценител, който ще ти изготви оценка за 150к е меко казано неетично, за незаконно не знам. Ако пазарната му цена беше 150к, то едва ли щяха да ти го продадат за 100к.
Банката по закон трябва да се увери, че има достатъчно обезпечение по кредита, така че ако имотът на пазара струва 100к, то служителят, който одобри кредит за 120к е не "нормален", а непочтен - за да си изработи таргета за отпуснати кредити е готов да заобиколи правилата. Така правеха в САЩ до 2007 г. и помните какво стана после.

Отделно, както каза и колежката по-горе, трябва да се платят веднага нотариални такси, данък придобиване, вписване на ипотека и т.н. тези неща може да са 10-15 бона, може и 20-30, зависи от цената на имота. И трябва да се платят веднага, а не от сумата на кредита, която се отпуска след усвояването му.
Като нямате спестени пари, пък вземете спестете, и тогава си купете жилище.

# 207
А, ние нищо не съветваме. Рискът не се коментира в случая, единствено какво е възможно да се направи. Аз не бих посъветвала някого да се хвърли без самоучастие.
Относно оценителите - те винаги дават отгоре, когато става въпрос за ИК, без да се налага купувач да ги агитира. Практика им е, дори наскоро гледах изказване на техен представител по въпроса. И тук отново - може да не са всички, но аз имам такива наблюдения. Иначе на мен при 178к евро ми бяха нужни около 70 хил. лв. самоучастие - вкл. за такси и данък придобиване, не знам дали се отпускат такива суми ПК, но може и да се.

# 208
  • София
Моля ви се, ако няма кредити се спира растежа! Така че теглете смело:

https://bnr.bg/horizont/post/102110898/prof-dimitar-ivanov

# 209
двойката дори няма брак. Много рисково начинание.
И аь съм казвал - спре ли кредитирането, следват лоши времена. Така че всеки българин трябва да изтегли кредит.

Общи условия

Активация на акаунт