Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 31 030
  • 774
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
Онзи ден по принуда се разходих до Полигона, то е строеж едно връз друго, навсякъде бариери, няма къде да спреш, кал, тръни. Ни спирки, ни ГТ - нищо.
По-добре в Люлин. Там поне междублокови пространства има и малко зелено.

# 181
За Полигона - там в момента се строят две метростанции, до едната би трябвало да има (след като ги пуснат) и довеждащ транспорт.

# 182
Те свалят лихвите защото икономиката е на изкуствено дишане.
Сега остава Тръмп да сложи мита и на Европа, както сложи оня ден на Канада и Мексико, та съвсем ще цъфне и върже ЕС.
Германия две поредни години е на -0.1% ръст на БВП, енергията е скъпа, трудът е скъп, ако пък продукцията се облага и с мито хептен никой няма да я купува. За сметка на туй, мъчат се да изпълняват целите от Парижкото Споразумение, което нито САЩ нито Китай вече еб*ват за нещо, но Урсула оня ден каза, че ние от ЕС трябвало да даваме пример на останалия свят.
Обяснявахме и друго наблюдение (в което нямаме пръст). Че вдигането на разходите за труд, неминуемо вдига цените на имотите.
Това е логично, остава обаче въпросът разходите за труд, тоест работните заплати 2 пъти ли са се вдигнали за няколко години, колкото се вдигнаха имотите - или те ги изпревариха?
И другият въпрос е, ако заплатите спрат да се вдигат или пък недай боже спаднат, какво ще стане с цените на имотите?
Аналогично, когато лихвите паднаха от 7-8% на 2-3%, цените на имотите се вдигнаха, защото това ги прави по-достъпни, та какво става ако лихвите пак се качат?

Сега, ако някой каже "не могат да паднат заплатите" или "не могат да се качат лихвите", веднага вадя много примери от други държави, ако искате ЕС ако искате САЩ или Китай, да видим може ли или не може, и случвало ли се е в близкото минало и в настоящето. За бъдещето не знам, никой не знае със сигурност, всеки само предполага и действа според предположенията и надеждите си.

# 183

Това е логично, остава обаче въпросът разходите за труд, тоест работните заплати 2 пъти ли са се вдигнали за няколко години, колкото се вдигнаха имотите - или те ги изпревариха?
И другият въпрос е, ако заплатите спрат да се вдигат или пък недай боже спаднат, какво ще стане с цените на имотите?
Чии работни заплати, Крис?
Логично е да говорим за заплатите на строителните работници, арматурчици, зидари, мазачи, теракотаджии.
Те твърдо са се вдигнали поне х2, че и повече.
Не за заплатите на психоложките и HR-ките.

Зверски дефицит е на строителен труд. Работниците заминават за чужбина, където също се плаща добре.
Отделно, че вече никой не обича да РАБОТИ.

# 184
На тези, които купуват жилищата. Или всички ги купуват с нетрудови доходи, или с продажба на предишни поскъпнали имоти, и с кредити?

Викате, ЕЦБ свали лихвата... ами мъчат се да стимулират, какво да правят хорицата, като работата отива на рецесия.
Но какво става ако ти държиш евро и еврото плаща 2.5%, а доларите плащат 4.5% лихва? Ми обръщаш ги в долари.
Ако държиш 2-3-5-10к едва ли ще си правиш труда, но ако си банка, пенсионно, застрахователно дружество или фирма с голям оборотен капитал и държиш милиарди? На един милиард лихвата в евро е 25 милиона годишно, а в долари е 45 милиона.
А какво става с валутния курс, ако милиарди евро са под натиск да се обръщат в долари? Ето какво става:

Ако не си ги обърнал, още 10% си загубил от курсовата разлика (от 1.12 лятото на 1.02 днес).
И всичко, което внасяш - петрол, газ, метали, какао, кафе, компютри, телефони - и се ценообразува в долари, ти става по-скъпо. И ставаш още по-неконкурентен.
Да не вземете цените на имотите да ги котирате в долари скоро. Едно време помня бяха в долари, когато доларът беше силен, после еврото стана силно и ги обърнаха в евро, сега май наближава обратното пак.

# 185
Онзи ден по принуда се разходих до Полигона, то е строеж едно връз друго, навсякъде бариери, няма къде да спреш, кал, тръни. Ни спирки, ни ГТ - нищо.
Не знам къде си гледала, вероятно строежа до МОЛа.
Моите апартаменти са до Техпарк и е чудесна инфраструктура. Ще има и две спирки на метро, едната ми е на 300 метра.
Допълвам:
Относно Семирамида Полигона, току що им звъннах, стана ми интересно. Дамата на телефона ми обясни, че имат още много работа, поне година две, докато проекта им стане готов. Ще строят до Дъ Мол, от страната на Дружба.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 14:05 от bubkab

# 186
Относно близост до метро, говоря по принцип, не е важно само колко метра е до станцията, ами и през какво преминаваш вървейки през тези метри. Че и аз живеех близо до метро, и зима и лято все си ходех кална и прашна, като валеше и мокра. От преход в планина съм се връщала по-чиста.

# 187
В Полигона частта до Техпарк улиците са чудесни, надявам се да останат така. Спирката на бъдещото метро пред Бриколаж на Цариградско ми е най-близо, на 300 метра.
Но като почнат да строят на мястото на бившата печатница, нищо чудно улицата пред строежа да пострада...

# 188
  • Бургас
Зад Шел-а ходих аз, надолу покрай очната болница. Точно зад The MALL и офис сградата до него. Не ми направи добро впечатление районът.
При теб може да е по-добре.

# 189
Здравейте,

Нова съм в форума като цяло и пиша тук, надявам се, че не е гешно.

Бих искала да помоля за мнения за ЕПК строителство, но според мен поне, по-старо - 1960-те години.
Висок блок може би 14-16 етажа.
Заслужава ли си да се купува жилище в такава сграда според вас?
За София се отнася въпросът.

Благодаря

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 16:40 от леля ели

# 190
Миналата година търсих да купя в ЕПК в Младост 1. Но общите части на няколко блока, които гледахме не ни харесаха (меко казано).
Но може и да има с хубави общи части.
ЕПК имат разчупени апартаменти, не се чуват толкова съседите, аз бих купила.

# 191

Аз пък вчера минавах през Люлин. Вече и там тези пространства са на изчезване. Презастрояването е започнало с пълна сила.

Крис,  в Германия дойчебанк с 92% спад в приходите. Не е като БГ банките, които се пръскат по шевовете от пари и работа. Дали пък не чака на дъщерните БГ банки да й изкарат некой лев да облажни от нас. Дали ако приемем еврото всичките резерви няма да се изсмучат и потънат в немско, противно на очакванията на нашите експерти, които смятат, че тези резерви ще се раздават на куцо, кьораво и сакато. Ще живеем, ще видим.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 16:55 от Gogo1979

# 192
Аз нямам против ЕПК, но ЕПК от 60 година е на 65 години към днешна дата. Не бих купила. По експертни оценки експл. им срок е 70 години, след което се приемат за рискови. То вярно, че зависи от поддръжката, но общо взето аз за себе си не бих. Сега знам, че ще кажете, че са по-здрави от НС и при бедствие НС ще падне, а ЕПК ще остане, но това е моето мнение и не ангажирам никого с него. Не бих го казала, но знам какво прави българинът и как бутаме стени с или без разрешение.

# 193
Там е най-зле май от целия Полигон. Освен, че улицата е в ужасно състояние, тотоарите също, където ги има изобщо, паркира се по улиците. Имам колежка, която живееше под наем там до преди няколко месеца - каза, че никога няма да си купи жилище там, въпреки нелошата локация. Каза, че се краде доста. Имали са случай в тяхната кооперация на откраднати автомобили от вътрешния им паркинг.

Около Тех парка все още е зелено и просторно. Отзад улицата е широка и нова.

Зад Шел-а ходих аз, надолу покрай очната болница. Точно зад The MALL и офис сградата до него. Не ми направи добро впечатление районът.
При теб може да е по-добре.

# 194
  • Бургас
За ЕПК - не бих купила, не поради съмнения в стабилността на сградата, а като цяло огромни сгради тип мравуняци не ме привличат. Колкото повече апартаменти, толкова по-трудна поддръжка, проблеми в етажната собственост, мърляви входове...
Нито за живеене бих купила, нито за инвестиция.
Има панелни блокове, които изглеждат много по-прилично.

Общи условия

Активация на акаунт