Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 31 529
  • 774
  •   1
Отговори
# 165
Мен по - скоро ме впечатли повдигнатото:
""Иcĸaм дa пoдчepтaя, чe ниe нe зaтвapямe бизнeca cи в Бългapия, a пpocтo cмe пpинyдeни дa пpeмecтим бългapcĸoтo cи пpoизвoдcтвo, зaщoтo пpocтo тyĸ нямa дocтaтъчнo xopa, ĸoитo иcĸaт дa paбoтят. B cъщoтo вpeмe oчaĸвaмe, чe нa чyждитe пaзapи щe ни излизa пo-eвтинo, зaщoтo тyĸ ĸaтo цялo cмe cвидeтeли нa нecтaбилни иĸoнoмичecĸи ycлoвия", ĸoмeнтиpa пpeд Моnеу.bg Cтpaшимиp Гpънчapoв."

Т.е. не е проблемът и в бройката ..., а в желанието на хората да работят. Тука всеки "инвестира" - биткойн, БЕТЛ, наемче - нещо да капе. Аз млад бял човек 18-20 годишен с мистрия не съм виждал от 10-15 години.
Това изобщо не е вярно. В града има скрита висока безработица, заплатите в производството са близки до минималната (градът на 500-те лв, сега сигурно са 900). Почти навсякъде заплатите в производството ("фафлите", телфери и др. са около 1000 лв бруто), при това работа на смени, често излизат в неплатен отпуск, та така, че и това не вземат.
По-горе някой спомена, че данък за имотите се дължи на Акт 15, според мен не е съвсем точно. 60% от размера на окончателния данък се дължи при наличие на Удостоверение за завършен груб строеж (след Акт 14). То може и да не се извади, но с него се прехвърлят реално обектите на купувачите и те получават Нотариален акт.

# 166
  • Бургас
Seiko7075 недей пиши такива работи, че ще те обвинят, че пращаш младите хора да въртят мистрията, което не е хуманно. Че и в производство ги пращаш, и въобще - да работят...

AleksandraS, имам жилище в сграда "апартаментен хотел с жилищна част". В разрешението за строеж и в проектите се води само апартаментен хотел. В НА е добавено това за жилищната част. Сградата е изцяло жилищна, няма хотел вътре, просто строителят го е направил заради по-лесното получаване на разрешението и по-малкия брой паркоместа.

В НА имотът е записан като "жилище, апартамент". Не съм имала проблем нито с регистрацията, нито с тока, нито с данъците. В София е сградата.
Понеже пишеш, че ти така мислиш - тези изводи ти ли ги направи, или адвокатът?

Има огромно количество сгради с подобен статут, особено по курортите, с обособени апартаменти на отделни собственици, които си живеят в тях, имат партиди, плащат битов ток.
Говори си със строителя и ако трябва се консултирай и с друг адвокат.

# 167
Не винаги обявяват реалните причини.

Нали? Wink Както сме чували, по новините, като някоя важна клечка излита от стола, винаги казват по лични причини ама той си знае GrinningGrinningGrinning

# 168
Намерих текста в ЗМДТ чл. 15 - плаща се местен данък, дори когато няма разрешение за ползване, когато са минали повече от 2 години от акт 14 или повече от 1 от акт 15. Разбира се, ако имотът е прехвърлен на купувача. Иначе до прехвърлянето, си го плаща строителят.

(5) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Данъкът по ал. 1 се дължи и в случаите, когато в двегодишен срок от завършването на сградата в груб строеж, съответно - в едногодишен срок от съставяне на констативен акт по чл. 176, ал. 1 от Закона за устройство на територията, сградата не е въведена в експлоатация или не е издадено разрешение за ползване.

# 169
  • при него
За апартхотел, когато купувахме ваканционен имот, това беше първия въпрос на нашия адвокат, какъв е статута на сградата. Каза ми, ако е апартхотел, ме разубеждава директно. И друго ми обясняваше, но беше преди 2 години и съм забравила. Юрист е добре да каже, какви точно са рисковете. И добър адвокат да направи проверка. Нашия беше проверил цялата история на апартамента и на сградата и на земята даже.

# 170
  • Бургас
Изрових точното наименование от НА: "продава на... следния обект в жилищна сграда, представляваща „Апартаментен хотел и жилища с търговски площи и подземен гараж“...
Има огромно значение как точно е изписана сградата във всички документи и какво ще бъде записано в НА, защото няма ли го това "жилищна", следват точно един куп проблеми от гореописаните. Включително и при последваща продажба, защото според практиката на съда не може да има самостоятелен обект в нежилищна сграда, каквато представлява хотелът.

# 171
Ето това е по казуса
не може да има самостоятелен обект в нежилищна сграда, каквато представлява хотелът.
На мига се отказахме преди време от покупка заради болднатото

Тинтина го е обяснила.

# 172
ами ако е офис - сграда? нали не е жилищна?Как тогава се продават офисите?

# 173
Ще се консултираме с юрист в понеделник. В НА е особено неясно за мен - "апартамент - хотелски, находящ в Сграда А с хотелски апартаменти, част от жилищен комплекс... "

# 174
Мисля означава че токът е промишлен

# 175
Не знам как се продават офиси.
Вероятно на етаж и после идеална част.

# 176
# 177
Митко, то е ясно, че когато си кредитен милионер ще искаш пазара да е напред и нагоре. Голяма част от  тези дето чакат да купят НИ като гръмне балона и паднат цените, дори и да стане пак ще си чакат .
Мен ми е по интерсно, че не те притеснява как сградата в която си взел 7 апартамента и строителя ще ти ги направи 14 ще вземе УВЕ или иначе казано Акт 16. Явно преустройството не се прави с нов проект /най-вероятно има изменение на зидарията, ВиК и ел., а може и други/, след като се чудиш как да делиш сметките на бъщеите наематели с подотчетни електромери, водомери и топломери или някакъв друг начин. Питам защото преди няколко теми тук ми обясняваха как вече не се правили схеми и далавери, всичко се строяло качествено, по прект и всичките му там изисквания на закона.

НаБабаДетето, за липсата на ток,  вече има доста инструменти работещи с батерия, но липсата на вода прави ремонта по труден, поне според мен.

За Полигона фирма Семирамида изготвят ПУП по чл. 16 от ЗУТ, за урегулиране и предструктуриране на цял квартал. Проект на близо 100дка. площ, с общо РЗП 350 000 кв.м. от които 60 000 кв.м. ще са бъдещият комплекс "СЕМИРАМИДА ПОЛИГОНА''. Та явно и там ще пада яко строителство, каковто има и към момента. Хармони са с малко над 200 апартамента, зад тях строежа също е малко на 200 апартамента. То май и сега е драма с влизането там през локалното на Цариградско както и самото то е доста задръстено в пиковите часове. Мисля, че липсват държавна градина и училище, ако бъркам някой да каже.

Някои банки отказват финансиране на покупка на апартамент в сгради с хотелска част /апарт хотели/. Тока може и да е като за битов потребител. Това с хотелската част може би е начин да заобиколят изискванията за зелени площи, паркоместа,отстояния, предназначение на терена и др. Има такива сгради в София и хората си живеят пълноценно и щастливо, като думата хотел си е само на документи и реална хотелска дейност напъно отсъства.

# 178
Вероятно избягват от изискванията за брой гаражи и паркоместа

# 179
Много добро име семирамида, навява на “пирамиди, фараонииии”
Този текст им седи от година, иначе има проектиране. Което е смесено предназначение, офисно ще е доста от пространството.
Площта на онова соц недоразумение всъщност не се ли купи от д-ра на софиямед

Общи условия

Активация на акаунт