Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 31 521
  • 774
  •   1
Отговори
# 150
ЕЦБ свали лихвата вчера с нови 0.25, за мен това е знак, че кредитирането няма да се укротява, както и инфлацията.

Честити Акт 16 дами 🍀

Те свалят лихвите защото икономиката е на изкуствено дишане.

# 151
Нашият Акт 16 е от края на декември, да сме ползвали генератори докато дойдат пардитите, но то и водата е спряна така че условия за ремонт нулеви. Да ви призная все си мислех, че всичко съм чувала като репертоар от страна на инвеститор, но това което чух днес изби рибата: взимате си един бензинов генератор 500-600 лв струва и така имате ток за ремонта, това го обясняваха на следващите след мен при нотариуса.

# 152
  • София
Честито на всички! Със здраве да носят прекрасна доходност и капитализация Simple Smile

# 153
  • Sofia
Данъци си плащам в банкирането. Вече много банки предлагат опция да си въведеш ЕГН и ти извеждат какво дължиш. (по тази линия си намерих последния закупен имот и нямаше нужда нищо да регистрирам в общината)

# 154
И аз плащам данъците на апартаментите и автомобилите с електронното банкиране.
Всъщност с него плащам всички сметки, правя преводи и в чужбина, много е удобно и времеспестяващо.

# 155
Здравейте,
Предстои ни покупка на жилище. Днес адвокатът, който преглежда документите ни изненада,че статуът на сградата е Апартаментен хотел. От прочетеното до тук разбрах, че е нежилищна сграда, не може да се направи адресна регистрация (което за нас не е проблем) и че вероятно токът ще е промишлен. Според вас има ли друго, което трябва да ни притеснява? Предполагам може да има усложнения с ипотечния кредит, но за друго не мога да се досетя.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 23:04 от AleksandraSa

# 156
И аз през ел.банкирането ги плащам, но въвеждам едни дълги номера от известието от дан.служба. И сега дори пробвах да видя ще стане ли без този номер да видя новия имот, но още на "добавяне" ми даде "Грешка: нямате неплатени МДТ". Колко време отнема на това "автоматично" прехвърляне да стигне до изчисление на данъка?

# 157
Здравейте,
Предстои ни покупка на жилище. Днес адвокатът, който преглежда документите ни изненада,че статуът на сградата е Апартаментен хотел. От прочетеното до тук разбрах, че е нежилищна сграда, не може да се направи адресна регистрация (което за нас не е проблем) и че вероятно токът ще е промишлен. Според вас има ли друго, което трябва да ни притеснява? Предполагам може да има усложнения с ипотечния кредит, но за друго не мога да се досетя.
Вижте в чез дали може лесно да се смени тока, да се приеме за битов. Може да не ви е проблем, но ако нещо стане и се наложи да продавате имота може и да стане проблем за кандидат купувачите

# 158
Преди няколко дни писах че ударното повишаване на заплатите ще доведе до изход на чужди компании от Бг. Май вече се случва а вие говорите за покачване с 10% на цените всяка година

# 159
  • Sofia
Ама прочетохте ли го защо спира? Отива в Румъния, където минималната заплата е още по-висока. Та не е от инфлация, а демография. Имат повече работници просто.

# 160
Ама прочетохте ли го защо спира? Отива в Румъния, където минималната заплата е още по-висока. Та не е от инфлация, а демография. Имат повече работници просто.

Мен по - скоро ме впечатли повдигнатото:

""Иcĸaм дa пoдчepтaя, чe ниe нe зaтвapямe бизнeca cи в Бългapия, a пpocтo cмe пpинyдeни дa пpeмecтим бългapcĸoтo cи пpoизвoдcтвo, зaщoтo пpocтo тyĸ нямa дocтaтъчнo xopa, ĸoитo иcĸaт дa paбoтят. B cъщoтo вpeмe oчaĸвaмe, чe нa чyждитe пaзapи щe ни излизa пo-eвтинo, зaщoтo тyĸ ĸaтo цялo cмe cвидeтeли нa нecтaбилни иĸoнoмичecĸи ycлoвия", ĸoмeнтиpa пpeд Моnеу.bg Cтpaшимиp Гpънчapoв."

Т.е. не е проблемът и в бройката ..., а в желанието на хората да работят. Тука всеки "инвестира" - биткойн, БЕТЛ, наемче - нещо да капе. Аз млад бял човек 18-20 годишен с мистрия не съм виждал от 10-15 години.

От същия сайт:
"Cпopeд дaнни oт 2024 г., нaй-тъpceнитe cпeциaлиcти c пpoфecиoнaлнa ĸвaлифиĸaция вĸлючвaт:

Maшинни oпepaтopи: Oĸoлo 15 000 cвoбoдни пoзиции.
Шивaчи: Близo 9 000 нeзaeти мecтa.
Гoтвaчи: Πpиблизитeлнo 9 000 тъpceни ĸaдpи."

Сега се сещам, един познат мениджър в предприятие, интервюира младеж за машинен оператор (средно образование, без опит), цитирам какво му е казал: "Браат, ако не ми даваш 4 бона, не ста'а брат" ...

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 05:32 от Seiko7075

# 161

Ами в статията пише че това е част от преструктуриране за да се спестят пари. Тук нали се опитват да ни убедят че българите правят много пари и че голяма част се плаща под масата. Явно по- изгодно им излиза да се преместят в Румъния. Ето още една компания се мести в Румъния заради нарастваща цена на труда в Бг.

# 162
Не винаги обявяват реалните причини. Няма да се очудя ако тока им е скъп. При все, че ние си унищожихме енергетиката и тока е в пъти по-скъп от западния например.

# 163
Честито на Тинтина и НаБабаДетето за разрешенията за ползване и изповяданите сделки!

Дано цялата година да ѝ върви така на тази тема Hug Да има все повече поводи за честитене Simple Smile

От няколко години има промени и строителят декларира в общината имотите още на акт 15 (по спомен) и даже ако се забави акт 16 повече от година, започва да си тече местния данък. Сигурна съм за това, понеже за един имот акт 16 се забави и като отидохме в общината да декларираме земята след РП, получихме и лихви за предната година за ап., който тогава е бил на акт 15.

Интересно, благодаря, че го написа. Ще проверя в понеделник.

# 164
Предварително се извинявам, ако неправилно тълкувам горните постове, ама пишещите в темата нито искаме, нито определяме ръста на заплатите с декрети.
Ние просто наблюдаваме фактите и ги казваме каквито ги виждаме.

Нито сме писали, че искаме 10% ръст на жилищата всяка година, нито аналогичен за заплатите.
Писано е, че вероятно ще бъде.
За оплаквания и протести, или пред парламента или на арменски поп.дот.ком.

Аз съм съгласен, че това социалистическо вдигане на заплати със закони и гласувания е абсурдно, антикапиталистическо, антиикономическо, антипродуктивно и закопаващо.

Обяснявахме и друго наблюдение (в което нямаме пръст). Че вдигането на разходите за труд, неминуемо вдига цените на имотите.

А някои чакат балона и цени от 2015.

Едновременно с това, както казаха колегите, мисленето им е "я па че им работим на теа"

Общи условия

Активация на акаунт