Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 31 492
  • 774
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Да, запозната съм, имаме и на морето, но то зависи и от договора, инвеститора и т.н. Ако инвеститорът е заверил нотариално договорите и те вървят с имота, много лесно могат да осъдят собствениците.
Има риск, но по-сериозният проблем са сметките за ток, ако не са индивидуални, иначе общите части могат да затворят, докато апартаментът да функционира.
В някой момент и в България ще стане ясно, че щом купуваш в затворен комплекс, поемаш ангажимент към поддържането му, от които самият ти имаш сметка, защото стойността на имота ти расте.
Те тия в Поморие много умно, като спряха да плащат, за да накажат инвеститора и сами обезцениха имотите си.

# 136
  • Бургас
Днес изповядах зеленото, в което се включих в края на 2021. За три години цената в района и на новите проекти на строителя е х2.
Само да кажа за купуващите в София, че данните от нотариалните актове не отиват автоматично в общината, поне не във всички райони. Изрично ме предупреди нотариусът да си подам декларацията сама. Тя ги пращала актовете в общината още същия ден, ама те не ги завеждали служебно и вече имали няколко подобни случая.

# 137
  • Sofia
Това да не е някаква немарливост в общината? Уж трябва да отиват.

# 138
Честито Simple Smile
Т.е. ти вече имаш акт 16?
Доколкото помня се декларира при вече налично разрешение за ползване. Или поне в нашето районно кметство така твърдят и практикуват.

# 139
  • София
Не отиват.
Лично от собственика се декларира.
Нотариусът внася местния данък.

# 140
И аз днес изповядах апартамент, който купих юни 2023 в строеж на първа плоча беше тогава. На мен нотариуса ми каза, че отиват в общината автоматично, но за всеки случай след като минат 40-45 дни да отида да проверя и ако не се получило автоматично да подам декларация. Срокът е 2 месеца от датата на придобиване.

# 141
Честито, Тинтина и На Баба детето! Със здраве и да се намерят надеждни наематели!

# 142
Много благодаря, ние сме с Акт 16, но нямаме партиди, инвеститора не разрешава времянки и не мога да почна ремонт до издаването на партидите, което ще стане април по обещания на инвеститора. Оглеждам се и събирам идеи за довършване и препоръчани майстори колекционирам също.
Да допълня, че докато оплюхме Костинброд като кофти локация за инвестиция в апарт комплекс, всички студиа във въпросния вече са резервирани, 1 дори продадено т.е. студиа няма свободни, който купил купил, който се възмущавал като мен от локацията си останал с голото възмущение. Хвърлям по едно око да видя чисто статистически вървят ли продажбите  и какво да видя студио нито едно не остана, изпуснах.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 20:49 от НаБабаДетето

# 143
ЕЦБ свали лихвата вчера с нови 0.25, за мен това е знак, че кредитирането няма да се укротява, както и инфлацията.

Честити Акт 16 дами 🍀

# 144
От няколко години има промени и строителят декларира в общината имотите още на акт 15 (по спомен) и даже ако се забави акт 16 повече от година, започва да си тече местния данък. Сигурна съм за това, понеже за един имот акт 16 се забави и като отидохме в общината да декларираме земята след РП, получихме и лихви за предната година за ап., който тогава е бил на акт 15.
Иначе уж трябва автоматично да излизат вече, но и на мен нотариусът ми каза да си проверя. Мисля да ида в Изипей и да видя нещо ще излезе ли, че другите ги плащам онлайн. В сайта на НАП също излизаха преди задълженията за местни данъци на имотите, което беше много удобно за цяла БГ. Обаче миналата година с големи букви имаше надпис, че май тази функционалност не работи.

# 145
  • Бургас
Честито Simple Smile
Т.е. ти вече имаш акт 16?
Доколкото помня се декларира при вече налично разрешение за ползване. Или поне в нашето районно кметство така твърдят и практикуват.

Благодаря!
Акт 16 има от октомври м.г., но едва сега успяхме да изповядаме.
НаБабаДетето и при нас го има този проблем с времянката. Вече не дават да се черпи ток оттам, а сградата е пълна с майстори.
Моят майстор се е договорил със съседния апартамент, който май си е платил временен електромер и взима от него ток за моя ремонт. Ще му платя нещо ако трябва.

# 146
Тоест има акт 16, но сте на временен ток?
Едната от сградите, в която съм се включила се бави с акт 16. По договор трябваше да е юни миналата година.
Според инвеститора февруари ще копаят за кабел за присъединяване към ЧЕЗ.
Тоест кога би следвало да имаме партиди и нормален ток?

# 147
Днес изповядах зеленото, в което се включих в края на 2021. За три години цената в района и на новите проекти на строителя е х2.
Само да кажа за купуващите в София, че данните от нотариалните актове не отиват автоматично в общината, поне не във всички райони. Изрично ме предупреди нотариусът да си подам декларацията сама. Тя ги пращала актовете в общината още същия ден, ама те не ги завеждали служебно и вече имали няколко подобни случая.
Честито, Tintina!

Така е това с общините. Този месец се разправях с община Студентска по този въпрос. Данните ги получават, "но няма кой да ги свали и въведе". В крайна сметка по ЕГН провери и ми заведе имота без да подавам декларация и същия ден излезе регистриран, като проверявах за данъка в сайта на СО. Но е абсурдно. В моя случай не беше фатално, но на практика три години не могат да си свъшат работата и трябваше да се занимавам. Дори да се беше наложило, щях да подам декларацията с електронен подпис, но друг човек ще трябва отпуска да си пусне, за да се разхожда до общината. Черешката беше, че "на въпроси на граждани по телефона отговаряме от 9:00 до 10:00 сутринта".

# 148
  • Бургас
Все още електроразпределителното дружество не е пуснало партидите. Нямам спомен колко бързо стана миналия път. Ще чакам.
Rebel - точно за същия Район Студентски става дума Simple Smile
Ще я подам с ел. подпис, миналия път много лесно стана.

# 149
HappyHeartbeat, има си друг сайт за местните данъци, с опция за плащане, от години го ползвам

https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf

Общи условия

Активация на акаунт