Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 944
  • 774
  •   1
Отговори
# 210
Винаги съм го писал и го повтарям отново и отново за да не прецакам никого с моите съвети, защото всичко е само мое лично мнение и какво бих направил самия аз а не вие какво да правите Simple Smile

Аз лично не бих теглил и потребителски и да си заровя главата в пясъка Wink

# 211
Относно оценителите - те винаги дават отгоре, когато става въпрос за ИК, без да се налага купувач да ги агитира. Практика им е, дори наскоро гледах изказване на техен представител по въпроса.
Ами щом и публично се изказват така, значи е време този орган, който им издава лицензите за оценители да се раздвижи.
Ако сте намерили да купите имот за 100к и продавачът не е вуйчо ви, значи пазарната му цена е 100к, а не 120 или 150.
Работа на банката е да си върже гащите, но ако дойде време (недай боже) да спрете да си плащате вноските няколко месеца, веднага ви изкарва имота на публична продан и ако се окаже, че може да се продаде само за 100, разликата до 120 или колкото е отпуснатия кредит ще си я търси пак от вас.
Също за ваша сметка остават и тия 15-20 бона, които сте дали като разходи по придобиването (те не вдигат цената на имота), и отделно разходи за принудително изпъление, за юристи, таксата на ЧСИ, и т.н.
Така че умната. Без самоучастие, плюс разходите по придобиването от джоба, е меко казано неразумно.

# 212
Според мен ги съвествате да правят неразумни работи, даже не знам дали не са и незаконни.
Ако си намерил апартамент за 100к, да търсиш из целия град "независим" оценител, който ще ти изготви оценка за 150к е меко казано неетично, за незаконно не знам.
Твърди силни думи на ангро. Апартаментът ми струваше 100к на шпакловка и оценката беше за 160к след довършителни работи. Банката прие оценката. Днес ще го продам и за повече, ако тръгна в тази посока. Не знам как това се квалифицира като незаконно. Да не говорим, че при станавище за кредит не се гледа само цената на имота, а и платежоспособността на кредитополучателя.

Потребителката попита дали някой е финансирал самоучастие с кредит и отговорих на този въпрос. Аз така направих, но спокойно можех и да не го правя. Индивидуално е при всеки човек. Въпрос на лична преценка, налични възможности и перспективи.

# 213
  • Бургас
И по-рискови неща съм правила. Като например ипотеки на две жилища и кредит на лихвен процент 15%.
И ако не бях го направила, нямаше да имам собствено жилище. Нула самоучастие. И заем от приятели, за да платя капарото на предварителния договор.
Но имах ясен план как да намаля лихвата и какво да правя по-натам, че да махна ипотеката поне от едното жилище.
Неразумно ли е било? Към тогавашния момент може би. Към днешна дата - категорично не.
Да не се приема за "инвестиционен съвет" Simple Smile

# 214
  • София
... Да не се приема за "инвестиционен съвет" Simple Smile
Ааа, не бягай от отговорност Grinning
Аз така си купих нива, засях я с просо и оттогава я карам през просото...

# 215
Някой закупил в Овча Купел, Глосов груп?

# 216
Искаш да кажеш, че пазара награждава безхаберие и лекомисленост за сметка на другите. Шокиращо, но факт.

# 217
Потребителските кредити са до 80 к в ПИБ, и в Париба мисля се казваше

# 218
И аз мисля, че не е удачно да се купува апартамент с 0 самоучастие. Първо, цените в последните години се качиха доста. Второ, когато не си бил в състояние да заделиш достатъчно, каква е гаранцията, че десетки години напред ВСЕКИ месец ще можеш? Трето, всичко се случва, трябва да имаш резервен фонд поне за 6 месеца. Четвърто, предстои влизане на еврото с неясен ефект върху заплати, разходи, цени на имоти.
Знам, че не се пита ДАЛИ да се изтегли 100% от сумата за имот, а КАК да се направи, но не се сдържах да напиша, че това не е разумно.

# 219
Твърди силни думи на ангро. Апартаментът ми струваше 100к на шпакловка и оценката беше за 160к след довършителни работи. Банката прие оценката.
Ами тогава черпи и кажи на този, който ти го е продал за 100, че се е минал, защото е можело да ти иска 160 след като независим лицензиран оценител дава такава пазарна стойност.
То аз ако можех да намирам за 100 неща, дето струват по 160, щях да си напусна другата работа и само това да правя.
Също така не казваш какво са включвали 'довършителните работи'. Може да са стрували 60к и с толкова да му вдигат цената. Ако е така, нали си ги платила ти, за да му се вдигне оценката - вкарала си още екуити в имота. А човек, който няма спестени пари, с какво ще ги плати?
Може и друго да е било - например да си влязла на зелено на 100, да си дала там някакъв процент от цената кеш, а след акт 16 да са отпуснали вече кредита при оценка за готов имот вместо за дупка на зелено.
Всичко може да се е случило, и дяволчето е в детайлите. Но няма как нещо да струва 160 и някой да се мине да ти го продаде за 100.

# 220
  • Бургас
Допада ми варианта на Rebel.
А който не знае как оценителите  "оценяват" имотите, има бегла романтично-теоретична представа за пазара. Трима "оценители" могат да дадат (и дават!) три различни оценки на един и същ апартамент.
Оценяват така, както иска банката. Ама вие пишете каквото искате, не пречи Simple Smile

# 221
Напротив, chris78, има много подценени имоти. Може собственикът да живее в чужбина, например, и с парите от продажба тук да вземе по-добро жилище там. Не всички са алчни и гонят максимум цена до непродаваемост. Може да са наследници, които не се понасят и само на купувач Х биха продали, защото е отличен медиатор.
Аз лично съм продавала съсобствени имоти на данъчна оценка, защото ми трябваха пари за друго, а съсобственикът заплаши, че или това ще плати, или ще се стига до съд. Освен  това има едни фирми, които изкупуват съсобствености с цел да репресират останалите съсобственици и да получат целия имот на безценица, така че изправен пред такъв избор, всеки друг изход ти се струва супер. Също в друг случай дълго време нямаше купувач, после се появи и продадохме на колкото даде. И да, на пазара може да струва имотът тройно, но в определени случаи си принуден да продаваш. И тук изобщо не включвам кредити в списъка, а други причини.

Ако някои от редовните с по n на брой имоти търси 100% кредит, не бих се поколебала, че е супер сделка, но когато нов потребител, подкукуросан от брокер, чиято цел е само сделка да има, поиска това, не мога да не се обадя.

# 222
Твърди силни думи на ангро. Апартаментът ми струваше 100к на шпакловка и оценката беше за 160к след довършителни работи. Банката прие оценката.
Ами тогава черпи и кажи на този, който ти го е продал за 100, че се е минал, защото е можело да ти иска 160 след като независим лицензиран оценител дава такава пазарна стойност.
То аз ако можех да намирам за 100 неща, дето струват по 160, щях да си напусна другата работа и само това да правя.
Също така не казваш какво са включвали 'довършителните работи'. Може да са стрували 60к и с толкова да му вдигат цената. Ако е така, нали си ги платила ти, за да му се вдигне оценката - вкарала си още екуити в имота. А човек, който няма спестени пари, с какво ще ги плати?
Може и друго да е било - например да си влязла на зелено на 100, да си дала там някакъв процент от цената кеш, а след акт 16 да са отпуснали вече кредита при оценка за готов имот вместо за дупка на зелено.
Всичко може да се е случило, и дяволчето е в детайлите. Но няма как нещо да струва 160 и някой да се мине да ти го продаде за 100.
Това са твои разсъждения и това, че не ти се вярва е пак на основа субективната ти преценка. Сделката се изповяда декември 2021 на акт 14, като акт 15 беше в процес на подписване. Акт 16 излезе 8 месеца по-късно. До момента съм вложила 60к+ в евро за ремонт и обзавеждане. Същият апартамент в същия район сега би се продал на 1.8-1.9к на квадрат на етапа, на който го купих, докато аз го платих на под 1к на квадрат. А банката ме одобри не само на база оценка, а на база заплата, друго собствено жилище, депозит в същата банка, инвестиционни продукти в същата банка + инвестиционна застраховка на n години. Щяха да ми дадат и пари за гараж, ама сглупих и не купих тогава. Пък ти си мисли, каквото прецениш.

# 223
Има подценени, понякога и продавача не мисли или се доверява на брокер, който нищо не разбира - не знам. Ние миналата година купихме 100 кв. за 170к евро с подземно паркомясто, без него значи около 150, защото в момента съседи продават успешно техни за 25к. Нашата оценка беше за 220 без гаража, на нас не ни е била нужна висока оценка и изобщо не сме говорили с оценителя. По принцип я считам за ок, тъй като в следващите месеци наистина се продаваха такива за сходни суми.

# 224
  • София
Всеки успешен инвеститор в даден момент от живота си като такъв поема някакъв риск.

Много е хубаво да има всякакви подложки, резерви, наследства и какво ли още не, но понякога не се получава така.
И ако искаш да скочиш по-нависоко,отколкото да се въртиш като хамстер в една спирала на заплата-наем-сметки и така да края на живота ти, трябва да направиш нещо малко по-така.

Общи условия

Активация на акаунт