Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 991
  • 774
  •   1
Отговори
# 240
Поне все още данъците за придобиване са ниски, правят се врътки с оценяването. Има възможности.

# 241
Има и последващи разходи. Сега плащаш само наем, ама наемодателят поема местния данък примерно 300 лв на година. И всякакви ремонти по уреди, мебели, инсталации. При покупка всички тези разходи са вече за теб. Затова съм против.
Ако имаш поне 20% самоучастие, да.

# 242
Прави ми впечатление при хората като цяло, от всякакви националности, че са супер "разлигавени". Позната плаща 1200 евро наем за апартамент в големия град и то компромисен апартамент и работи от вкъщи. Питам я, защо не си наемеш за 600 евро в съседно градче, на плажа, с уреден транспорт, половин час е пътят, в случай че започнеш присъствена работа. Отговорът: " Как ще пътувам толкова много"... не дай си боже да се върви и 15 минути. И това хора, които идват от Англия, Щатите, Полша. Тези 600 евро спокойно може да се спестяват, ама не искат, но пък се оплакват Simple Smile))) Понякога има възможности, няма желание, друг имат обратното.

# 243
Защо да са разлигавени? Ако имам възможност да съм без кола, изобщо не бих се качила. Шофирането много ме изнервя и ако нямам необходимост не бих си го причинявала. Отделно ако няма кола - ново вложение, данъци, ремонти, гориво, загубено време , търсене на паркомясто, евентуално плащане за паркинг- всичко това в дългосрочен план е натоварващо. А и както е актуално - всеки сам си преценя. Не знам защо е учудващо това.
Градски транспорт(в случая ИЗВЪНградски) не за всеки е примамлива опция - да се тъпчеш в час пик с много други хора, да не можеш да си разполагаш с времето и в по-късен час да няма с какво да се прибереш..

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 12:40 от second

# 244
Хората не могат да си правят сметката. Пътуването е тегаво ако климата е лош - дъждовен, зимен, но ако става въпрос за Испания, не виждам какво лошо има да пътуваш с тамошен, добре уреден транспорт в хубаво време. Вероятно автобусите са климатизирани и редовни.

# 245
Ама кат' е 45 градуса също не е много примамливо

# 246
Аз пък си мисля, че един път го живеем този живот и момичето може да няма нужда от допълнително спестяване. Човек сам решава какви са му приоритетите и за какво ще харчи парите си, в случая може да държи на локацията или пък да си цени повече времето, което да не желае да го прекарва в пътуване. Сега, ако това са ѝ последните пари и се чуди откъде да ореже е съвсем друго. Абсолютно същото е и в моя случай - ние също можехме да не купуваме съседен апартамент, съвсем спокойно можеше да си живеем в тристайния - тясно, не тясно - хората и така живеят. Но сега съм млада, сега искам да ми е просторно и сега искам да се чувствам добре.

# 247
Сутрин и вечер не е 45 градуса. Изисква се доза планиране и следене на график, за да си на спирката в точното време. Живеенето в същия град не отменя пътуването или ходенето пеша. Пак ще имаш същите проблеми.

# 248
Всички сте прави.
И това, че наемите ще се качват, и че хазяинът може да продаде, и това, че ако не спестяваш с 2 заплати и 1 наем в София, то изобщо не е добра идея да се купува в момента.

Явно с някакви много широки пръсти се живее.
Аз ако нямам ни спестявания, ни жилище, ни помощ от никъде, ни сериозна заплата и работа, ще живея със съквартиранти (в малко и старо жилище и със стари мебели), няма да пуша, няма да пия, няма да ходя по почивки и няма да ходя по ресторанти. As simple as that.
То не може и на море и колело.
Нито е изконно право да се пушат по 2 кутии на ден, ни да се ходи на ресторант, ни да се кара някакъв 20 годишен немски барутник, дето има по 20к ремонти на година.
Сори, ама всеки се разпростира според чергата си.
Никой не е длъжен на никого.

Според мен, ако ще се спестява за жилище, трябва да направи ревизия на всеки похарчен лев.
Ако трябва да се живее в някоя панелна гарсониера в Обеля, с мебелите от соца за 500лв. Ако трябва и без кола, а с транспорта.
Ако трябва и без кафе и цигари.
Ако трябва и с промоции от Кауфланд.

# 249
Хората не винаги търсят най-евтиното, без значение дали жилище, храна, образование или каквото там. Щом си плащат от своя джоб, да си правят сметката сами къде им минава балансът между цена и удовлетворение.

# 250
Казвам го по повод, че се оплакват от настоящата си ситуация, а може и просто да си мрънкат. То е ясно, че всеки познава себе си най-добре и прави своите избори. Но реално в случая има възможност да спести и да си купи нещо, но не иска, предпочита така, оплаквайки се, че няма възможност.

# 251
То има и много хора, които са си свикнали да се оплакват и каквото и да направят - нищо не би се променило. И аз имам близък, който вечно се оплаква как няма пари, но пуши по кутия всеки ден - и тя, и дъщеря ѝ, която доскоро си беше на нейна издържка. Така че - и до човек, и до приоритети.

# 252
  • Бургас
@Тинтина - е преди една седмица беше 700, сега 800?
Скрит текст:
Споделен апартамент значи апартамент със съквартиранти - тристаен например, в който всеки ползва собствена спалня и има общи кухня и всекидневна. Дъщеря ми живее в такъв. В Лозенец. Разходите й са около 700 лв. на месец за жилището и сметките.
Ако го купи, ще е 1500 нейният дял от ипотеката. Разходи за придобиване отделно.

Относно принудителна продажба, дали е веднага или след 6 месеца, какво значение има? Факт е, че ако дадеш 10к разходи за придобиване и имотът струва 100, дори банката да го продаде пак за 100 (което не е сигурно) остават за твоя сметка както първоначалните 10, така и всички останали разходи по продажбата (изпълнителен лист, юристи, ЧСИ и т.н.)
Така че трябва хубаво да си направиш сметката за колко месеца спестени вноски имаш, за да не се стига дотам. Според мен поне за 6.

Оказа се, че и преди седмица не е било така, аз съм останала с едни погрешни 100 лева впечатления. Миналата седмица бях на гости и го изяснихме. Т.е. правихме подробни сметки. Нейният дял от ипотеката няма да е 1500, защото жилището няма да е такова, в което живее сега.
Но иначе си прав - постоянно има обяви за споделени жилища с наем 500-800 на стая.

Факт е, че ако дадеш 10к разходи за придобиване и имотът струва 100, дори банката да го продаде пак за 100 (което не е сигурно) остават за твоя сметка както първоначалните 10, така и всички останали разходи по продажбата (изпълнителен лист, юристи, ЧСИ и т.н.)

А платените наеми в годините назад за чия сметка остават?

# 253
Там, където ми остана ферарито, дето щях досега да съм го купил ако не пушех Simple Smile

Поне всички текущи разходи веднъж като ги изхарчиш, остават в миналото - дори и по-натам да ти се струва, че са били безмислени. Докато ако вземеш кредит без самоучастие, може да остане да дължиш и в бъдещето.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 14:27 от chris78

# 254
За наемодателя. Но ако сега с 0% самоучастие вземеш потребителски и ипотечен на средно 4% лихва на 150 000 евро, само първата година имаш 5000 лв лихва. Без да броим такси никакви. Ако можеш да спестиш едни 20 000 евро за първоначална вноска, това значи 14 000 евро по-малко лихви за целия период от 30 години. Все пак вие не очаквате, че с 0 самоучастие и невисок доход ще им дадат невероятни лихви, нали?
Та в цялата сметка наемодателят е най-малкото зло.

Общи условия

Активация на акаунт