Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 944
  • 774
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
HappyHeartbeat позна Simple Smile
Някой алчен хазяин точно в този момент си избира поредното ферари Simple Smile Но ще остави и някое за мениджмънта на банките Simple Smile

# 256
Чистата печалба на банка ДСК за миналата година е 990000000 лв.
На УниКредит пак толкова....
Дерзайте момци и момичета....

# 257
Няма безплатен обяд. Аз също се хвърлих в началото на 20-те си с нищо, не съжалявам. Не, че е било правилно, но и аз съм го разглеждала през призмата бъдеща собственост > наем. И общо взето от дистанцията на времето забелязвам, че като млада съм била склонна да поемам повече рискове. Grinning

# 258
Наемът никога не е 100% загуба, така както и за наемодател наемът не е никога 100% печалба.

Имам приятели живеят под наем но си имат биткойни, акции, тесли.
Ни данъци плащат, ни такса смет, ни ремонти.

Имам други приятели, дето отдават едни имоти, а живеят под наем в други. В прочем, и аз 12г в Канада бях така.
Мога да изброя отново предимствата и недостатъците на едното и другото. Писал съм ги и преди.
На прима виста, в личен имот пътуваш по 3 часа на ден, ако си под наем може и да се спасиш с 2-3 х 15мин.
С личен имот трудно се местиш в друга държава или град, с наем е по-лесно.

Трябва много да искаш, да си решен, мотивиран, за да си купиш имот.
Само с "не знам боли ли ме, сърби ли", не става.

Тинтина, ако си впрегнете всичкия свободен ресурс да теглите заеми и да купувате апартаменти, няма да е загуба наема на дъщеря ти.
Защото ще получаваш алтернативен наем от друг имот.
А понякога може да уцелиш под-пазарен наем за нея, докато ти дадеш пазарно. Разбира се, възможно е и обратното.

HappyHeartbeat позна Simple Smile
Някой алчен хазяин точно в този момент си избира поредното ферари Simple Smile Но ще остави и някое за мениджмънта на банките Simple Smile
По-лошото е, че алчните хазяи, вместо ферари, си купуваме поредния имот(и), тормозейки още повече пазарната спекула в имотите. Нашето е, едно си баба знае, едно си баба бае.

# 259
ако сега с 0% самоучастие вземеш потребителски и ипотечен на средно 4% лихва на 150 000 евро, само първата година имаш 5000 лв лихва. Без да броим такси никакви.
Аз ли нещо грешно смятам? 150,000*0.04=6,000 евро = 11,748 лв. за лихви за една година. Втората, като си поизплатил малко от главницата, ще имаш по-малко за лихви. То пък току-виж ти се вдигнал лихвения % дотогава.

Ако наемът е пари на вятъра, то и лихвата също е пари на вятъра. По-голяма част от вноската, особено в първите години на ипотеката, отива за лихва, а не за изплащане на главницата. Плащаш, плащаш и след 5 години гледаш ти остава все още 85-90% от главницата.

# 260
  • Бургас
По-лошото е, че алчните хазяи, вместо ферари, си купуваме поредния имот(и), тормозейки още повече пазарната спекула в имотите. Нашето е, едно си баба знае, едно си баба бае.

Което е така, така си е! Joy
Скрит текст:
Днес помолих единия от строителите да ми прати всичко, което още му е свободно

# 261
  • София
ако сега с 0% самоучастие вземеш потребителски и ипотечен на средно 4% лихва на 150 000 евро, само първата година имаш 5000 лв лихва. Без да броим такси никакви.
Аз ли нещо грешно смятам? 150,000*0.04=6,000 евро = 11,748 лв. за лихви за една година. Втората, като си поизплатил малко от главницата, ще имаш по-малко за лихви. То пък току-виж ти се вдигнал лихвения % дотогава.

Ако наемът е пари на вятъра, то и лихвата също е пари на вятъра. По-голяма част от вноската, особено в първите години на ипотеката, отива за лихва, а не за изплащане на главницата. Плащаш, плащаш и след 5 години гледаш ти остава все още 85-90% от главницата.

Крис, в дългосрочен аспект, цената на кредита заедно с главницата ще струва жълти стотинки.
За сметка на капитализацията на имота.

# 262
В колко дългосрочен - докато умреш? Ипотеката ти е 30 години.
Колко е средната възраст на купувача на първи дом?
В Америка, където средната къща струва 5 годишни дохода, сега е 38 години (сравнено с 29 в края на миналия век).

https://www.cnbc.com/2024/11/05/the-average-age-of-first-time-us … ll-time-high.html
В България, където средното жилище струва 10 и повече средни годишни дохода, на колко години можеш да си позволиш да си купиш жилище - и на колко си докато го изплатиш след 30 години, когато ще се е качило и ипотеката ще ти е нула? Това на теория - защото на практика имаме само 10 години постоянен ръст, което е твърде малко за да се правят дългосрочни прогнози. Предишните 20 преди тях се редуваха периоди на качване и спад.

# 263
Това е добро GrinningGrinningGrinning

# 264
  • София
Аз не съм на твоето мнение. Изобщо, както обикновено не ми отговаряш по същество, а някакъв размит формат пенкилер в който никаква сметка няма.

Просто казано предвид инфлацията, колко ще струват 100 000 евра след 20 години?
И колко апартамента от същия калибър ще можеш да си закупиш с тях?
И колко ще струва имота след още двайсет, ако е закупен умно с всички реквизити за ликвидност?

# 265

Прав си, chris78, набързо пуснах един анюитетен план и съм погледнала, главницата, че е 5 000 за година. А лихвата е 12 000 лв. Ето това е пари на вятъра, а не наемът.
Относно рисковете на Ambrosia и Tintina, предполагам са били в периода 2012-2016? И сте имали късмет, момичета. Купих на върха на цените, когато лихвите по депозитите бяха 10+%. Ако бях изчакала 5-6 години и да живея под наем паралелно, щях да купя почти 2 със същите пари. Ако бях чакала до днес, щях да купя само гараж. Така че трябва да се преценява периода.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 18:38 от HappyHeartbeat

# 266
@Ази - как да ти отговоря по същество - никой не знае колко ще струва, нито аз, нито ти.
Ако ме беше питала 2008 г. колко ще струва след 10 години имот, купен тогава, какъв е отговора - пак толкова, само дето си плащал 10 години лихви по 7-8%.

Ако някой вземе кредит за 25-30 години и направи грешката да мисли, че понеже лихвата почва на 3% ще седи 30 години все толкова - негова си работа. Ето ти данни по същество щом искаш - лихвени проценти по 30-годишни ипотеки в САЩ за последните 50 и кусур години:

Имало е един кратък период с лихви под 3%, а средното е над 7% за всички тези години.
Следващите 30 години колко ще е аз не знам, но имам едно наум, че едва ли ще е 3%.
Сега ако кажете - ама то в българските банки има 90 милиарда лева и затова дават пари, какво да ви отговоря... вижте в американските банки колко пари има.

# 267
  • Бургас
HappyHeartbeat, купих 2004, после се включихме на зелено с една наследствена земя около 2010 г., вече не помня точно, ама това ми е единствената куца сделка и с нея не се гордея. После купих 2016, после 2017, после 2021, 2024 и последно 2025.

Това е добро GrinningGrinningGrinning

Скрит текст:

Тоз експерт да беше положил усилия първо да си подбере нормална ризка, та да не му се пръска и да изскачат шкембенца. И после да дава мнения относно имоти и силикони на 55-годишни. Като свиня-майка е. Само там са ми очите, как да го чуя?
Тия приказки как ако избягал наемател щял да седи апартамента празен до август... Anguished То само в Пловдив се дават апартаменти и само на студенти от МУ.
И ако ти предложат работа в Амстердам пък ти няма да идеш, щото си купил имот в София...

# 268

Което е така, така си е! Joy
Скрит текст:
Днес помолих единия от строителите да ми прати всичко, което още му е свободно
Моля, след като си избереш да ми изпратиш каквото остане свободно и на мен, не се шегувам, благодаря предварително, да хвърля едно око какво е свободно и къде най-вече.

# 269
Мога и аз да ти изпратя на същия строител. Но цените са вече уау..
Имат във Витоша и Младост.

Общи условия

Активация на акаунт