Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 923
  • 774
  •   1
Отговори
# 330
Кога пък е погивала сграда. Особено НС? Не съм чул за нито една такава.

# 331
А има ли някъде такъв случай - някои да са построили при този конкретен случай, знаете ли?

# 332
Не претендирам за точност и достоверност, но грубо идеалните части са около 10-15квм.
По съвременни цени го сложи 150квм.
Т.е. излиза 2000Е общо, и то когато купуваш цяло, чистичко, дето можеш да строиш на него.
А не надробено на 200 собственика, дето никога няма да се разберат.
То като купуваш парцел на 20-30 собственика, че по-голямата вероятност е никога да не се построи нищо там, какво остава ако са 200.
Отделно, че само с данъците ще ги стигнеш тия 2000Е по някое време.
Отделно, вече писах, юни цените ще са + 30 000 Е, тия 2к ще ти се видят като капка в морето.

Няма лошо, гледайте си и за ид части.
Само от дървото да не забравите да видите гората.

# 333
А има ли някъде такъв случай - някои да са построили при този конкретен случай, знаете ли?

По морето май строят често срещу обезщетение като бутат старата сграда и собствениците си запазват земята, а отдават правото на строеж и хората, които си вземат апартамент в новата сграда си получават собственост и части от правото на строеж, но не и земя.

Не претендирам за точност и достоверност, но грубо идеалните части са около 10-15квм.
По съвременни цени го сложи 150квм.
Т.е. излиза 2000Е общо, и то когато купуваш цяло, чистичко, дето можеш да строиш на него.
А не надробено на 200 собственика, дето никога няма да се разберат.
То като купуваш парцел на 20-30 собственика, че по-голямата вероятност е никога да не се построи нищо там, какво остава ако са 200.
Отделно, че само с данъците ще ги стигнеш тия 2000Е по някое време.
Отделно, вече писах, юни цените ще са + 30 000 Е, тия 2к ще ти се видят като капка в морето.

Няма лошо, гледайте си и за ид части.
Само от дървото да не забравите да видите гората.

Значи при нас цените на имотите и на храните може да си растат с огромни темпове. Днес по телевизията показват протест срещу цените на имотите и наемите в Мадрид, защото били се покачили с 12% последната година и задминали цените им от 2008г. При нас цените от 2008г. се задминаха през 2021г. и сега са даже 80-100% повече в сравнение с цените от 2021г.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 08:55 от panelcho123

# 334
Аз май имам един такъв парцел. По морето.
Трябва да прочета нот акт дали имам отстъпени ид части на строителя, но купувачите на ап нямат със сигурност.
Май и строителят няма.

# 335
Аз май имам един такъв парцел. По морето.
Трябва да прочета нот акт дали имам отстъпени ид части на строителя, но купувачите на ап нямат със сигурност.
Май и строителят няма.

Демек собствениците на имотите са без земята, нищо че е ново строителство.

# 336
Да.
НС от 94-96та.
Сега отворих нот акт.
Няма прехвърляне на земя.
Има прехвърляне право на строеж и то само върху петното на кооперацията.
Родителите ми бяха проучили въпроса много обстойно, бяха се консултирали с опитни хора и след това настояваха и се бориха за всяка точка.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 09:03 от dany1

# 337

Не е ли по-спокойно човек да има и части от земята, когато тя е Частна?

Не.

# 338
  • Бургас
Цитат на: panelcho123 link=topic=1735445.msg49288467#msg49288467 date=1739169
[quote author=Tintina link=topic=1735445.msg49288431#msg49288431 date=1739169270
И като погине сградата, а имаш идеална част от земята, как ще построиш?

Като имаш неограниченото вещно право ще има възможност за по-дълго договаряне или продаване на тази част от парцела.
[/quote]

Идеалната част ли ще продадете? На кого? Как - ще издирвате всеки от останалите собственици, за да му я предложите?
С кого и за какво ще се договаряте, като имате една нанайста от земя с паднала сграда и всеки от останалите собственици се чуди какво да прави със своята нанайста част?
Не се занимавайте с научна фантастика.

# 339
Аз купих от строител с близо 400 кв. От земята, на която е построена кооперацията. Купих го така, за да си паркирам колите в задния двор. Купих през 2018 год.

# 340
Да.
НС от 94-96та.
Сега отворих нот акт.
Родителите ми бяха проучили въпроса много обстойно, бяха се консултирали с опитни хора и след това настояваха и се бориха за всяка точка.

Значи е било важно да се задържи земята, но всички които коментирате сега казвате, че като си купувате апартамент нямало значение дали има части земя...

# 341
  • Бургас
Аз купих от строител с близо 400 кв. От земята, на която е построена кооперацията. Купих го така, за да си паркирам колите в задния двор. Купих през 2018 год.

Това е различно.
Идеалните части са неопределени и неопределяеми.
Ако някой мисли, че може да паркира на 2 кв. м в двора, щото има "идеална част", си навлича големи ядове с останалите, които мислят същото.

# 342
Да.
НС от 94-96та.
Сега отворих нот акт.

Значи е било важно да се задържи земята, но всички които коментирате сега казвате, че като си купувате апартамент нямало значение дали има части земя...
Май не четеш внимателно.
Никой не е казал, че е зле да имаш земя.
Говорим КОЛКО е важно.
През 1994та, родителите ми са имали бол време, имали са лостове за натиск (супер парцел в центъра на голям морски град) и са натиснали строител директно на едро. Имало е и сантиментална стойност.

През 2025та при тоя кошмарен пазар, който с бързи темпове ще става по-кошмарен, да се бориш за едни 1/200 от някакъв си парцел, вместо да гледаш да реализираш добра сделка е абсурд.

Аз имам и такава собственост, но имам и много други, където пък аз нямам земя, а само апартамент без земя.
Лятото сключвах нов договор на зелено и изобщо не се е споменавало вътре за земя. Каквото му е кеф и възможно на строителя, това ще ми даде. Избирам си по цена/локация/качество/изложение и действам. Не се занимавам с глупости.

На мен ми е добре, защото имам 100% от парцела.
Ти с твоята 1/200 какво ще го правиш?

# 343

С кого и за какво ще се договаряте, като имате една нанайста от земя с паднала сграда и всеки от останалите собственици се чуди какво да прави със своята нанайста част?
Не се занимавайте с научна фантастика.

Проблемът е, че всяка година едва ли не се менят изискванията, за проектирането на сградите (достъпност, енергийна ефективност, пожарна безопасност, управление на строителни отпадъци, екологичност, паркиране...). а и при идеални части или отст. право на строеж, по закон, трябва да се направят същите жилища като квадратура след погиване на сградата, спрямо притежаваните части от имота или отст. право на строеж. Занимавам се от над 25 год. с проектиране, но не познавам проектант, който да може да го направи. Също не съм виждал проект, който е правен след погиване на сграда и от етажна собственост. Евентуално изкуствен интелект, но се съмнявам. Вече ще са други общите части, изолациите, отопления вентилации, изискван брой паркоместа (гаражи). Дробили сме тия теми много пъти, даже писах преди 3-4 год. в отделна тема... Отделно, като знам колко са задружни собствениците в режим етажна собственост, само ще си отупам шапката от погиналата сграда и дим да ме няма. Реално нямам нищо и никаква отговорност. Иначе , трябва да се плаща за доразтрушаване, рециклиране на отпадъци, извозване на стр. отпадъци. Да си се оправя едноличният собственик на земята. Аз лично виждам по - скоро предимство в отст. право на строеж., че не плащам и данъци през съответните години. Голям зор, че ще оставя след 1-2 поколения 10 кв.м. идеален въздух, някъде си...

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 09:28 от Seiko7075

# 344
Panelcho123, аз винаги гледам да си има и земя поради твоите съображения. Обаче какво се случи реално? Изведнъж на едното място на партера близък до големия строител изкара нот.акт и схема, че това, което е наглед вътрешен двор и паркинг, всъщност му е 400 кв.м. двор към неговия партерен имот. И сложи бариера и ограда и присвои двора. Да, аз имам ид.ч. от парцела, но свободния парцел в момента е само колкото да влезеш във входа на сградата и да заходиш към подземния гараж с кола. Неприятно - никой не се сеща да разгледа в детайли несъществуващи наглед "самостоятелни" обекти.
На др.място отново имам ид.ч. от земята, но отново всяко възможно петно е паркомясто с нот.акт на някой друг. Та моите ид.ч. са от пътечката до входа, а същевременно се съгласявам, че всички съседи,закупили паркоместа (ид.ч. от парцела), могат да ги продават без да ме питат.
Самите строители настояваха да прехвърлим земята, за да не плащат те данъци.
В СС е различно, защото ако имаш ид.ч. от земята (например стари малоетажни кооперации), имаш право да си засадиш лехичка в двора, да си паркираш колата (дори само понякога) - както се разберете.

Общи условия

Активация на акаунт