Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 882
  • 774
  •   1
Отговори
# 345
Идеалните части са основно (особено за новото строителство, където се усвоява на над 60-80% от имота) петното, върху което е построена сградата. Т.е. идеалните части не са само на открития двор, а общо. Т.е. където е построена сградата се нарича "мъртва земя". Не можеш да я правиш нищо. Просто цифри. Не е с характерни граници. Не можеш да кажеш - ето - моите части са 15 кв.м. от двора, точно под паркираната ми кола, а на комшиите кофти, паднала се е под коридора към мазите ни, но ще я ползват, като погине сградата.
Просто % спрямо притежаваната квадратура на имотите в сградата, пропорционално разпределена според площоразпределението. Както и общите части от сградата.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 10:37 от Seiko7075

# 346
Отделно, вече писах, юни цените ще са + 30 000 Е, тия 2к ще ти се видят като капка в морето.

Може ли да споделиш защо мислиш, че цените ще са + 30 000 Евро нагоре Wink

# 347
Например полицаите ще имат едни нови + 20 млрд възможност за заем. Смятах го преди в темите, който е любопитен да си го намери.
Идеята накратко е ,че с 2000лв доход отгоре могат да се вземат 500к нов заем. А полицията има 2млрд доход отгоре тая година. Т.е., умножи 500к *1000.

Масово се въртят все повече пари от година за година.
Тия пари в обращение вдигат инфлацията. Няма фактор, който да я спре точно днес.

А и преди няколко постинга Мандаринка публикува статия, че щели да замразяват разрешенията на строителство в южните части. (освен на платили, разбира се). Това си е нова предпоставка за скок на цените.

# 348
Това е при условие, че тея хора вече не са взели жилище с кредит. И нали не мислиш, че всички служители чакат повишение и ще се юрнат да взимат кредити? При държавните служители, особено високопоставени и добре платени винаги има риск от освобождаване при издънка, смяна на директор, министър, управляваща партия и тн. Затова те имат доста големи аварийно фондове и резерви под дюшека, защото често имат черни дни. Може да минат години докато се върне техния феодал на власт и ги възстанови някъде. Изобщо не им е сигурно. Дори съм забелязал, че доста често купуват изцяло или основно със събран кеш.

# 349
И 1/10 да купят, пак е огромен фактор.

Освен това, ако бях аз бих купил на макс, колкото дава банката и го давам под наем. И да ме уволнят, наемът изплаща ипотеката.
Тук говорим за 100% от служителите. Едва ли има такова текучество.

Нали до сега говорехте, че хората нямали пари да купуват.
Сега пък имали пари, ама не искали да купуват, а да ги държат под дюшека. И един мармот.

А колко от полицаите се пенсионират годишно?
Колко заплати получават там, 15 ли 30 ли? Тия пари какво ще ги правят? И тях под дюшека?

# 350
Както казвам, времето е пред нас и ще видим накъде ще задуха вятър, лично аз не мога да кажа дали, ще има спад или увеличение Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 12:59 от sweet13

# 351
panelcho123, аз един съвет мога да дам каква е моята стратегия. Застраховам за всевъзможни рискове, даже крава да се блъсне в стената на блока има, на пазарна цена на имота. Всяка година можеш да актуализираш сумата. АКО сградата погине прибираш парите и купуваш нещо построено или се включваш някъде, където има хора с пари. Ей така ги инвестирам спестените пари от данъци за земята.

Ако настъпи катаклизъм, то тогава и закона ще нагодят, защото ще е масово засегнато обществото!

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 14:16 от drago_2008

# 352
Тези застраховки на НИ колко реално покриват такива събития? Ако застраховката е жълти стотинки спрямо реалната стойност, изплащане, което да покрие 100% щета едва ли ще има. Ще намерят клауза между редовете, която да редуцира максимално такива обещетения. Не може да плащаш жълти стотинки, а да очакваш пълно покритие. Една реална цена за пълно покритие на един апартамент би била 2-3% от пазарната цена на година. Не вярвам някой българин да я плаща.

# 353
Много зависи каква е причината за падането на сградата. Ако е в качеството на материала или конструкцията, трябва да си търсиш строителя примерно. Ако застраховката покрива абсолютно всички рискове на 100 % (аз не съм виждала такава) цената и сигурно ще е колкото ипотеката на апартамента.

# 354
Аз плащам една от най-високите застраховки за страната в Алианц за апартамент като моя. Гледал съм, че на половината са в другите застр. дружества. Но ми оценяват при пълно погиване на сградата, но не знам по какви техни критерии, вероятно тотал щета, на около 1/3 цената на имота. То никой не може да каже колко е, но гледам горе - долу колко струва подобно, ако трябва да се нанеса само с пантофите. Така че застраховката нищо не гарантира.

# 355
Аз плащам една от най-високите застраховки за страната в Алианц за апартамент като моя. Гледал съм, че на половината са в другите застр. дружества. Но ми оценяват при пълно погиване на сградата, но не знам по какви техни критерии, вероятно тотал щета, на около 1/3 цената на имота. То никой не може да каже колко е, но гледам горе - долу колко струва подобно, ако трябва да се нанеса само с пантофите. Така че застраховката нищо не гарантира.

Възможно е да е по данъчна оценка.

# 356

Възможно е да е по данъчна оценка.

Мисля че е така. Там го застраховам, откакто съм го купил, на пълната цена по нот. акт. И 1-2 години ми изглеждаше добре. като обезщетения. Оттогава цените на жилищата се утроиха (не съм следял колко точно струва, просто гледам заместващо жилище) а цената на застраховката се удвои. Но цената за пълно обезщетение не е мръднала въобще.

# 357
То ако падне и човек е вътре, все тая. Ако оцелее, си е голяма хамалогия, нищо не става веднага, нито се плаща веднага, то са разследвания и т.н. Общо взето, ако не е нещо уау, зарязва се всичко и се почва наново. Една сграда изгоря цялата във Валенсия миналата година (останаха основите, бетона и арматурата, и партера), заради една фасадна облицовка вече забранена за употреба ( и един блок в Лондон беше изгорял заради този материал), та сега гледам я възстановяват. Но изгоряха и двата корпуса, на по 10 и 14 етажа за час и половина, все едно с бензин беше залята. Не знам чисто психологически да се върне човек пак там да живее. Но, ако ще купувам апартамент 98-2006 година, вече бих гледала фасадата, не знам дали изобщо е използвана в БГ.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 15:08 от Хипопотам

# 358
Когато изгоря сградата в Лондон, добавиха в Наредбата за пожарна безопасност, да се "къса" горящата топлоизолация от EPS с негорими ивици от мин. вата.

# 359
Няма такова нещо, че се оценява щета по данъчна оценка.

Интересно е мисленето на българина, за Каско се хвърлят щури пари, но процентово застраховките на жилища изостават. Ако стане нещо, всички чакат на помощ от държавата.

На пазарна стойност искам да ми застраховат имотите+ на максимум застраховам и движимото имущество вътре.
Някои застрахователи имат самоучастие при някои рискове, други -не. Всеки сам си решава къде да си дава парите и на какво да разчита, аз не целя да убеждавам, а само споделям, че земя и да имаш и да нямаш, ако стане нещо пари ще трябват...

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 16:31 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт