Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 851
  • 774
  •   1
Отговори
# 390
Моето мнение е, че в повечето случаи довършването е с нисък клас мебели. И ако за мебелите не е проблем, то за ламинат, плочки и т.н. е. Масово по обявите обзавеждането е Юск (нищо лошо, аз също за определени мебели съм се спирала на тях, но не и на тази цена).

# 391
Ако е апартамент на 5-10 години, то по-вероятно е правен като за живеене от собственика (не, че не е изключено и да е пестил, ако е нямал тогава пари). Аз бих заложила на това, даже и ЕПК да е, ремонтиран последните 15 години. Нанасям се веднага и после според зависи как се стече живота.

# 392
Партер с гранитогрес е пълен ужас, ако няма подово. Няма стопляне. В този случай (ако нямам никакъв избор и сравнявам партери), бих предпочела на ш/з

# 393
Разгледайте обявите, към момента ако човек иска НС напълно завършено с бюджет 300к в хубав район и да не е съвсем маломерен тристаен, няма кой знае какъв избор. Което е много странно, защото според мен на тези високи цени трябваше да има голямо предлагане. Все пак говорим за 3000 евро на квадрат грубо.

# 394
Няма, защото никой не иска да продава. Всеки си мисли, че ще става по-скъпо и стиска. Пазара последните години се движи до голяма степен от строители.

# 395
  • софия
100К евро за довършване е твърде много, даже и с качествени настилки и хубаво обзавеждане. Ако е в лева по бих се съгласила.
Ако се обзавежда от юск пак долу-горе добре, гледам че масово се слагат най-евтините, грозни и неудобни спални от Виденов за по 300-400 лв.

# 396
Малко хора влагат мислене когато не е за тях. Може да се направи по-евтино и в същото време удобно, но трябва да седнеш и да го обмислиш. Както например в Икеа има супер боклучливи неща, но и доста добри серии и попадения.

# 397
Разгледайте обявите, към момента ако човек иска НС напълно завършено с бюджет 300к в хубав район и да не е съвсем маломерен тристаен, няма кой знае какъв избор. Което е много странно, защото според мен на тези високи цени трябваше да има голямо предлагане. Все пак говорим за 3000 евро на квадрат грубо.
Има много жилища за продаване, но се чака влизането в еврото, защото много от продавачите мислят и вярват, че цените ще са по високи тогава. Има логика по принцип, ако сравняваме цени в други държави преди и след приема в зоната. Обаче има едно “НО”. Този процес при тях се случва “след” влизане и по естествен начин. При нас, цените се вдигнаха авансово и то с много голям процент, т.е изпреварихме “очаквания ръст” още преди да е станало факт.
Искам да ви кажа също, че когато попитате за свободен апартамент за сграда в “строеж” и ви кажат, че всичко е вече продадено не се залъгвайте! Продадени има, но не повече от половината. Останалите апартаменти са на “изчакване”, с цел по голяма печалба. Знам за няколко сгради, и вярвам, че едва ли са единствените в България. Представете си само какво ще стане, когато всички излязат заедно на пазара, не само инвеститори, а и дребни участници. Далеч съм от мисълта, че ще станат две за лев, но спад съм убедена че ще има. Моята прогноза е 6-24 месеца🤔

# 398
Логично или не, всички преживели този преход споделят, че е имало затлачване от към цени и спад в покупателната способност за някакъв период. Иначе продавачите могат да си чакат, те не бързат, но един човек на който му трябва жилище си намира по един или друг начин решение.

# 399
Че строителите задържат жилища е факт.
Че цените се вдигнаха авансово в очакването на еврото също е факт.

Но как стигнахме до извода, че строителите, стари кучета си правят криво сметката и след 6-24 месеца ще наводнят пазара и ще паднат цените, ей това не ми стана ясно.
Някак, от нищото изскочи.

Фактите са, че всеки, който има жилще/жилища се стиска. Независимо дали строители, инвеститори или частни лица с по 1.
Никой не вярва, че пазарът ще падне, дори и пророците на тая мантра.
И аз искам пазарът да падне, после само аз да си купя, а дано, но надали.

# 400
Обикновено се случва обратното, на това което всеки очаква поради неочаквани събития Grinning

# 401
Обикновено се случва обратното, на това което всеки очаква поради неочаквани събития Grinning
Обикновено се случва обратното на това, което баламите/масата/"всеки" очаква.

И обикновено се случва точно каквото умните, с информация хора знаят и са си осигурили.

# 402
Нищо няма да падне за беда, наистина нищо и е вярно, че инвеститорите държат и не продават или пускат за продажба само част от жилищата, които са на кофти етаж/изложение примерно.

# 403
Не мисля, че ги държат жилищата, защото чакат по-високи цени, а защото нямат нужда да продават. Част ги пускат под наем, част чакат да минат 5 години от акт 16, различно е.
Който е искал да продава с печалба, мисля, че на сегашните цени е моментът.
Ако паднат цените, защо тогава да излязат хубавите имоти, каква е логиката? Нека ги извадят сега.
Ако ще се качват, то единици ще могат да купят.

# 404
Логика от дребни спекуланти и инвеститори не търси.

Общи условия

Активация на акаунт