Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 867
  • 774
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
То хубаво продава, ама тя е на 69 години. Има десетилетия живот.
Новият собственик освен да закопае едни пари неизвестно за колко години напред, какво печели?
Ни може да го ползва, ни под наем да го даде.

# 466
То ще стане като в сериала " Много мой човек", там Пепи си купи апартамент с бабата и си заживяха заедно 😁 в договора пишеше че не може да си води момичета, а той плейбой го раздаваше, ама пък на далавера беше апартамента, някъде около паметника Левски по спомен бяха кадрите 😀

# 467
То хубаво продава, ама тя е на 69 години. Има десетилетия живот.
Новият собственик освен да закопае едни пари неизвестно за колко години напред, какво печели?
Ни може да го ползва, ни под наем да го даде.

Така е, онази на моя познат беше на 80.  Но ако е мнооого евтин... Аз обаче не видях цена.

# 468
  • Бургас
80000 евро.

# 469
Знам за такъв случай, но с дядо в елитен квартал е имота, новият собственик живее с дядото, цената по придобиване беше нищожна.

# 470
# 471
  • София
Ние имаме такъв апартамент, но историята е лична и не много позитивна. Накратко, "спасихме" близко възрастно семейство от неблагодарната им дъщеря, която щеше да ги умори вероятно.
Някой път, ако ви е интересно, мога да разкажа на среща.

Приехме, че правим инвестиция за някое дете и няма да разчитаме на този апартамент за доходи и така. Цената, разбира се, беше изгодна. Но банките не финансират такива сделки, трябва кеш.

# 472
Тъкмо щях да пиша, че в Италия е много популярно, но second  ме изпревари. Казва се Nuda proprieta. Само че, там данъцита за имота и такса смет, която е отделно, остават за ползвателя, също разходите за поддръжка и управление, разходите за ремонти на ЕС. В зависимост от годините на ползвателя и цената на имота е различна, смятат я на база средна продължителност на живота. Често ги предлагат за продажба на родители, които искат нещо за децата си. Там също като в България до късно ги отглеждат и им помагат.

В България имаше една фирма "Хилд", която и през парламента мина, за да узаконят дейността им.
Скрит текст:
Изкупуваха апартаменти на възрастни хора (по спомен около 70 г. беше минимално). Ние се грижехме за един наш съсед, с чиято покупка на имота не им излязоха много сметките. Почина на над 90 г от Ковид. Последната година му даваха акъл да отиде в дом, но ММ категорично отказа. Иначе коректни и човечни бяха, не му изхвърлиха вещите и изчакаха известно време преди да продадат имота.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 08:11 от drago_2008

# 473
Тук също е така, drago_2008, за дан.върху недвижим имот при учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят. Същото е и ако се дава под наем, например - пак ползвателят (бабата/дядото) е задължен и той взима наема.
А това съжителство с възрастен човек е възможно,мисля, само ако той има запазено вещно право върху дял от имота. Ако е върху целия, той си го ползва, ти си собственик само на хартия.

# 474
  • София
В Европа е много популярно.
Обичайно има и месечна сума, която се дължи, тип пенсия, доживотно.
И аз гледах една вила в Кан, която се предлагаше при тези условия.
Цената беше на около 50% от пазарната, която трябваше да се плати в брой, отделно около няколко хиляди евра месечно на възрастното семейство, докато са живи.
Беше приложена и пазарна оценка на вилата, изобщо не съм се отказала съвсем от такава сделка.

У нас обичайно е онова "дарение срещу гледане", но подозирам, че ще се развие по-сериозно за в бъдеще, особено за хора, които притежават апетитни имоти.

# 475
Представям си 60 год. "инвеститор" оптимист, закупуваш 70 годишен имот в "топ център" от 69 год. бабка за "някога", като пукне, след 20-25 години за 50-60  годишните си "деца" тогава, успешно настанени в 95 годишен имот и след малък "освежителен" ремонт - ех какъв живот ги чака само. Баща - мечта.

# 476
Защо не. Човешки истории, колкото и хора по света. Щом се прави, значи за някой е ок.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 10:36 от second

# 477
И на мен не ми изглежда изгодно.
Би било изгодно за някакви супер-ултра имоти, примерно центъра на Париж. И пак трябва да излиза сметката.

При положение, че все още, за 15-20г се избиват имоти от наем (не всички имоти, разбира се), да чакаш едни 20г за да влезеш във владение ми изглежда гига-куцо.

# 478
А аз не казвам, че не трябва. Просто си представих такъв казус. Факт е, че се случва навсякъде по света (имаше една комедия с Том Ханкс като млад с една бабка в една къща), но на мен ми изглежда доста вулгарно, да чакаш смъртта на някой за да се настаниш. Но пак е по - приемливо да те чака непознат човек, а не някой роднина, да потрива доволно ръце.
"Откраднаха бабата" - Тинтина - щях да си разлея сутринта кафето от смях. Тия па не могат да си я разделят кой да я гледа - обикновено си е прехвърлят ...
Имаше една снимка две малки момчета, братя теглят майка си за ръцете от двете страни "Моя е, моя е". А вече възрастна жената я бутат - "Вземи я ти" ...

# 479
Ние имаме такъв апартамент, но историята е лична и не много позитивна. Накратко, "спасихме" близко възрастно семейство от неблагодарната им дъщеря, която щеше да ги умори вероятно.
Някой път, ако ви е интересно, мога да разкажа на среща.

Приехме, че правим инвестиция за някое дете и няма да разчитаме на този апартамент за доходи и така. Цената, разбира се, беше изгодна. Но банките не финансират такива сделки, трябва кеш.

Еха спасили сте я бабата. Добри самаряни.
Ако става дума за специални имоти може и да има сметка, но панелка в Люлин, едва ли. Не върви и да питаш бабата в какво здравословно състояние е.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 10:42 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт