Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 851
  • 774
  •   1
Отговори
# 495
Да ми припомниш за какво става дума?

# 496
  • София
Не мога да цитирам, затова:

https://bg-mam.ma/p/1706612/49039031

Blush

# 497
  • София
3% е в София местния данък за придобиване от няколко години. Моля, когато не сте сигурни в нещо, не го изразявайте с такава категоричност.
Е, добре, благодаря за уточнението.
Увеличили са го, нормативната уредба се мени непрекъснато.
Коригирайте ме и всичко е наред, няма нужда от назидателност .

# 498
  • София
Е те хубаво коригират, ама аз вече подадох жалба, че са ме мамили 5 години подред.
И ся кво прайм? Confused

# 499
  • София
Е те хубаво коригират, ама аз вече подадох жалба, че са ме мамили 5 години подред.
И ся кво прайм? Confused
Хубава работа!
Тази информация е на един клик разстояние в гугъл.
Информирайте се от сайтовете на НАП и прочее официални източници, мен, когато ме интересува конкретно- поглеждам, или търся правен или счетоводен, финнасов или какъвто и да е подобен експертен съвет от адвокати, счетоводители или финансисти и си заплащам за това.
Извинителна бележка няма да напиша, докладвайте ме на модератор и напишете жалба в полицията.

# 500
Exter, ти купува 5 години подред имоти ли? Браво!

# 501
  • София
Не, имам пропуски, но знам, че от 5 години данъка е 3% 😊
Не съм  крупен инвестинор аз, бедна работа, нямам и счетоводител, нито юрист и се налага да помня цифри....  или поне 3 цифри- цифрата за покупка, цифрата за разхода и цифрата за продажба 😊

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 01:14 от Exter

# 502
Стойността по прехвърляне на собственост в София излиза около 4 % общо от стойността, на която се изповяда имота - 3% данък и 1% за нотариуса такси. В нета има калкулатори за нотариални такси, този в сайта на Калоянова е точен. Последно прехвърлих преди 2 седмици. Има вратичка с това да се спести ДДС върху местния данък - данък сгради май беше, важи само за НС, не всички нотариуси го правят, за първи път ми се случи сега и излезе с 1500 лв по-малко всичко

Според вас, ако България влезе от 2026 в Евро зоната какво ще се случи с пазара на имоти, какво очаквате, ще бъде интересно да споделим кой каквото мисли, прогнози и очаквания.

# 503
  • София
Не, имам пропуски, но знам, че от 5 години данъка е 3% 😊
Не съм  крупен инвестинор аз, бедна работа, нямам и счетоводител, нито юрист и се налага да помня цифри....  или поне 3 цифри- цифрата за покупка, цифрата за разхода и цифрата за продажба 😊
Те са коректни.
И ги цитирах.
Сега , ако имаш казус, хубаво е да се съветваш с експерт.
Аз така правя.
Какъв инвеститор съм - малък, голям, или никакъв- не е твоя работа и не смятам, че е в кръга на твоите интереси, или в интересите на аудиторията, макар, че напоследък се съмнявам както вървиш след мен и ръфкаш за крачето, освен да те погаля между ушичките, друго не виждам.

Иначе е жизнено важно на крайния потребител, когато плаща 4% на нотариуса, да знае, че вече не били 2,5 към 1,5, в полза на местния данък, ами  3 към 1.
Аз хем имах сделка, хем съм пропуснала този факт Simple Smile
Но ето, ти го знаеш - ами браво! Simple Smile

# 504
Не мога да цитирам, затова:

https://bg-mam.ma/p/1706612/49039031

Blush

Ма казвайте че имаме нови закони, пропуснала съм....
Първо да прочета текстовете.
После да видим как ще подходят строителите - на първо място с парцелите срещу обезщетение.

# 505
Според вас, ако България влезе от 2026 в Евро зоната какво ще се случи с пазара на имоти, какво очаквате, ще бъде интересно да споделим кой каквото мисли, прогнози и очаквания.

Ето една прогноза, има доста верни неща в нея.
Косвено се потвърждава и от строители, които продават по-скъпо за проекти на зелено от колкото проекти сега , на Акт 14-15.

https://m.youtube.com/watch?v=cyptAYGVMCY

# 506
  • София
...Какъв инвеститор съм - малък, голям, или никакъв- не е твоя работа и не смятам, че е в кръга на твоите интереси, или в интересите на аудиторията, макар, че напоследък се съмнявам както вървиш след мен и ръфкаш за крачето, освен да те погаля между ушичките, друго не виждам.
Без лоши помисли съм, мадам. Напротив - възхищавам ви се и свалям шапка на уменията ви. Затова предизвиквам комуникация с питанията си. Поддръжник съм на виждането на Алеко Константинов, че всичко, което пише в интернет е 100% истина Blush

# 507
Последно прехвърлих преди 2 седмици. Има вратичка с това да се спести ДДС върху местния данък - данък сгради май беше, важи само за НС, не всички нотариуси го правят, за първи път ми се случи сега и излезе с 1500 лв по-малко всичко
Ако под "данък сгради" визираш местния данък при придобиване на имот, това "спестяване" не е точно така. Битува този "слух", който се базира на ЗДДС чл. 26 ал.3 "Данъчната основа по ал. 2 се увеличава със:
1. всички други данъци и такси, в т. ч. акциз".
Има спорна практика, като в по-малко решения на съда се приема, че строителят вече е платил ДДС върху местния данък и не следва да се плаща отново. Това би минало, ако е НС сега изградено и купувачът е фирма, регистрирана по ДДС (като пак практиката е спорна и има решения на европейско ниво, че не е ОК да се спестява на купувача).
Както знаем, този косвен данък се прехвърля на потребителя частно лице. Така че за да няма уязвимост, си се плаща в пълен размер.

# 508
  • Бургас
Ето една прогноза, има доста верни неща в нея.
Косвено се потвърждава и от строители, които продават по-скъпо за проекти на зелено от колкото проекти сега , на Акт 14-15.

https://m.youtube.com/watch?v=cyptAYGVMCY
Демек ще растат Simple Smile
Вчера, докато се разхождах в центъра на Бургас, попаднах на два изкопа на доста атрактивни места. Влизам в сайта - какво да видя - всичко продадено. Малки сгради, с по 10-12 апартамента и гаражи, на цена 250 000 - 300 000 евро. И да искаш да купиш, няма вече. Изпреварили са те, на тъмнозелено.

Моята лична прогноза е, че такива имоти - атрактивни, на добри места, в хубави сгради, с асансьор, ще растат още.
Ще растат и цените в центровете и в районите с добра инфраструктура, дори и на СС.

В същото време виждам как по обяви се задържат прилични големи апартаменти над 3 ет. в сгради без асансьор. По 1000+1200 евро на кв.м има в Бургас. В голяма част от центъра няма асансьор, в кооперациите от 90-те. Асансьорът е много важен, оказва се. Но който няма проблем с катеренето, може да се сдобие с имот на добра цена.

# 509
Вече май стана масово да не се обявяват за продажба всички апартаменти, а да се пускат "на порции" от строителите.

Това, че на сайта пише, че са разпродадени, не означава непременно, че са.

Самите строители се презапасяват със собствените си имоти. Което също е очевиден белег, че се чака ръст.

Освен това, явно очакват и ръст в себестойностите. Затова и не бързат да превъртат, заради самото превъртане.  Трудно им е с парцелите, бюрокрацията, работниците, материалите.

Общи условия

Активация на акаунт