Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 791
  • 774
  •   1
Отговори
# 585
Искам да питам колко от тези с висше ще се съгласят да превият гръб и ще идат рамо до рамо със строителните работници? Горе-долу: Нула. И затова все по-трудно ще се намират желаещи за тежък труд, и цената за ползване на такъв ще се вдигне.
А ако няма вече толкова места за хора с "вишо" къде ще идат - гладни ли ще стоят и как ще си плащат ипотеката?
Миналия месец отивам да си вземам подновената кредитна карта в офиса на банката и ми я пренасочили към централен клон. Кварталния щели да го затварят. Поразговорихме се със служителката и тя ми вика, че ще останели няколко големи центъра за клиенти в София, а малките клонове ще ги махат - банкоматите и онлайн банкирането вършат вече повечето работа.

Това при нас (на запад) започна преди доста години - закриване на малките филиали, големите също се се преорганизираха, било защото банката се сливаше с други банки и минаха на нов софтуер, дори нови компютри, смяна на всички компютри, освобождаване на много банкови служители или пренасочване в др филиали. Или по др причини.

Има квартали в градове, където масово се закриха филиали, за хората е неудобно, ако им се налага да теглят пари, трябва да ходят по-далече. Най-зле стана за живеещите в малки населени места - закриват филиала и трябва да ходят в друго населено място.. Но пък има други страни, като Германия, банкоматите са на всяка крачка, в сравнение с други, където са по-малко.

Отдавна в самите банки няма какво да прави човек, освен много ограничен брой операции, изискващи лично присъствие.
Повечето от влизащите са много възрастни хора с някакъв възникнал проблем или неадекватно поведение (примерно дал на жената, грижеща за дома му и готвенето веднъж банкомата и пин кода, понеже бил с грип и температура) после отива в банката да му кажат какви тегления има по сметката му..
Нова карта, нов пин и го изпращат по живо по здраво със съвет да не дава на никой картата и кода 🙂
И той е клиент все пак. Но млади хора или на средна възраст не влизат изобщо.

# 586
Роботите ще стават много достъпни.
Само защото сега не са, не означава, че след няколко години няма да бъдат.
То и първите компютри са стрували по 10 000$ при заплати по 1000.
И само големите фирми са можели да си имат.
Сега роботите са на цени от по 200-250 000$.
Но само след няколко години ще има и за по 20 000$.

Ако може да отмени работник на минимална заплата, ще си го избиеш за 1 година. Не всички възможни длъжности, но рецепция, касиерки, секретарка. Може и общ работник, помощник на майстора. Да придържа нещо, да подаде теслата, да докара още 1 торба цимент. Да замете бохлука, да събере инструментите, да приема обаждания, да светне с фенерчето Wink

# 587
Хубавото на всеки работник (дори и некадърния) е че това, което му плащаш, после той го харчи като твой клиент: яде, пие, купува/наема жилище, и т.н.
А роботът освен да работи, друго не прави - не консумира. Така че икономически растеж с роботи трудно ще стане, само съкращаване на разходи.

# 588
Излязоха ми обяви за работа - рецепционистка 1500-1800, готвачка - 3200-3700. Само че колко хора искат да са готвачи и да седят на крак и да миришат на манджи? Малко. Така че адм.позиции ще намалеят за сметка на тези без нужда от висше. Не са само строителните работници. Но в България все още трудът е евтин за сметка на роботите. Евентуално ИТ фирмите според мен ще посъкратят хора. С това вдигане на заплатите последните години според мен ще се поизнесат към по-евтина държава.
Но висшистите няма да станат чистачи, строителни работници, готвачи. Ще взимат борса една година, после някоя преквалификация я език, я педагогика. Или фрийланс. Те мъжете не ходят в казарма вече, чак ми е смешно кекавите офисни сладури на работа на строеж като общ работник. Мне. Най-много да карат тирове.

# 589
И аз си чакам моя личен Трипио, ама не го виждам в рамките на моя живот Simple Smile))

# 590
При касите на самообслужване просто купувачът извършва работата, която преди е вършил друг човек за него и то без да се променя цената, която плаща, разбира се. Ако имаш 5 опаковани неща, става. Ако имаш пълна количка със зеленчуци, става много по-бавно, от колкото ако го върши опитен човек.
В момента вече има опашки и на тях, ако станат повече за сметка на другите, ще видим дали ще стане по-бързо или пак ще чакаме.
Това не е точно автоматизация, а пренасочване на труда към клиента.

# 591
В кауфланд вече има мобилни скенери. Закачаш го на количката и си цъкаш продукта преди да влезе в количката. На касата само сканираш скенера, плащаш и излизаш с количката директно. Преди време Амазон имаха дори умни колички, при които дори не се налагаше да сканира човек, само пуска в количката. Но се оказа, че ИИ който обработва данните не е толкова умен, а е индиец с камера Grinning. Има го и проблема с кражбите. Но като цяло натам отиват нещата.
С голямо нетърпение очаквам роботи за лепене на плочки, шпакловки и тн. Да видя арогантността на майсторите тогава. И друго се зачудих, след като баните станаха толкова скъпи, защо българина продължава да лепи плочки от до по цялата баня, а не прави като на запад с водоустойчив латекс, частично плочки и мощна вентилация?

# 592
Излязоха ми обяви за работа - рецепционистка 1500-1800, готвачка - 3200-3700. Само че колко хора искат да са готвачи и да седят на крак и да миришат на манджи? Малко.
Ако искат да имат разполагаем доход, може и да им се наложи да станат.
Рецепционистки също се заместват по света отдавна от "роботи". В почти всеки Хилтън или Мариот по света можеш да се чекираш онлайн, после с телефона от ап-а си отключваш стаята. Има само чистачки, и 1-2 рецепционистки за по-старомодните клиенти, а преди имаше по 3-4 наредени на гишето.
Но висшистите няма да станат чистачи, строителни работници, готвачи. Ще взимат борса една година, после някоя преквалификация я език, я педагогика. Или фрийланс. Те мъжете не ходят в казарма вече, чак ми е смешно кекавите офисни сладури на работа на строеж като общ работник. Мне. Най-много да карат тирове.
Ми то и тирове без шофьори от няколко години има вече, засега само пилотни проекти, но след още няколко години кой знае.
В Германия и Франция в много градове в метрото няма вече ватмани - влакчетата са програмирани от станция на станция и сами се карат. В трамваите и автобусите все още има, за да могат да реагират на нещо непредвидено на пътното платно, но в бъдеще и там няма да има.
Скъпо излиза човек да ги кара. Ако му плащаш $50к на година, технологията дори да струва $100к на Тир, за 2 години си ги възвърнал и вече само спестяваш разходи. Лошото е, че този човек, който преди е харчел $50 за храна, жилище, дрехи, айфони и какво ли още не, вече няма да ги харчи. $100-те к ще отидат в Китай или в Елон Мъск, а в националната икономика - нищо.

При касите на самообслужване просто купувачът извършва работата, която преди е вършил друг човек за него и то без да се променя цената, която плаща, разбира се. Ако имаш 5 опаковани неща, става. Ако имаш пълна количка със зеленчуци, става много по-бавно, от колкото ако го върши опитен човек.
Има вече пилотни магазини, в които в опаковката на всеки продукт има чип, който се сканира на касата и директно ти тегли пари от картата - само минаваш без да сканираш нищо.
Чиповете сега са по 20 цента, да речем, но когато станат по 2 цента, може и хептен без касиерки да се мине, сигурно.
https://www.aboutamazon.com/news/retail/amazon-just-walk-out-rfid-technology

# 593
С голямо нетърпение очаквам роботи за лепене на плочки, шпакловки и тн. Да видя арогантността на майсторите тогава. И друго се зачудих, след като баните станаха толкова скъпи, защо българина продължава да лепи плочки от до по цялата баня, а не прави като на запад с водоустойчив латекс, частично плочки и мощна вентилация?

Тъкмо щях да го напиша. Аз не очаквам напълно съвършена автоматизация, няма да стане поне в рамките на нашия живот. Но го виждам със създаването на нови материали, с които човек и сам може да се справи. Като реденето на лам. паркет, в сравнение с рибената кост. Или полипропиленови тръби в сравнение с поцинковани (е там се искаше истински майсторлък). Сега лепенето е детска игра. А си представям още по - голямо улеснение. а за тежката работа наистина механизацията ще навлезе сериозно. Но със сигурност не го виждам като хуманоидни роботи. Имаше някакви анимацийки съм гледал, тук някой назадд пишеше че гледал как реди тухли - ами няма хуманоиден робот редящ тухли - засега. Има 3Д принтери, които "наплюват" по зададен 3д проект. Но си представям как плюват инсталации настилки ... Не става засега.

# 594
Искам да питам колко от тези с висше ще се съгласят да превият гръб и ще идат рамо до рамо със строителните работници? Горе-долу: Нула. И затова все по-трудно ще се намират желаещи за тежък труд, и цената за ползване на такъв ще се вдигне.
А ако няма вече толкова места за хора с "вишо" къде ще идат - гладни ли ще стоят и как ще си плащат ипотеката?
Миналия месец отивам да си вземам подновената кредитна карта в офиса на банката и ми я пренасочили към централен клон. Кварталния щели да го затварят. Поразговорихме се със служителката и тя ми вика, че ще останели няколко големи центъра за клиенти в София, а малките клонове ще ги махат - банкоматите и онлайн банкирането вършат вече повечето работа.

Понеже съм в този сектор - да, това е напълно достатъчно. Много по-добре е финансов център с адекватен брой служители (доколко са адекватни самите те е друг въпрос), отколкото десетки клонове с останали по 1-2-3 човека, а в обедната почивка една каса обслужва и каса, и обслужване на клиенти, и кредитни искания. Абсурдно. Аз започнах работата си в клон навремето, бяхме 9 човека - само банкиране на дребно. Сега са 3, една каса, един обслужване на клиенти и един ипотечно кредитиране. На практика не знаеш кога ще нацелиш да има човек, особено в този сезон, когато всички са болни.

# 595
  • Бургас
И друго се зачудих, след като баните станаха толкова скъпи, защо българина продължава да лепи плочки от до по цялата баня, а не прави като на запад с водоустойчив латекс, частично плочки и мощна вентилация?

Кой ти е казал, че не прави Simple Smile

Излязоха ми обяви за работа - рецепционистка 1500-1800, готвачка - 3200-3700. Само че колко хора искат да са готвачи и да седят на крак и да миришат на манджи? 

Аз. Като ме удари бърнаута, ще си отворя капан на плажа, ще се завра в кухнята и няма да гледам хора! Заплатата е бонус Simple Smile

# 596
  • София
...Като ме удари бърнаута, ще си отворя капан на плажа, ще се завра в кухнята и няма да гледам хора! Заплатата е бонус Simple Smile
Странно, не съм те засичал в кулинарния раздел Grinning

# 597
В кауфланд вече има мобилни скенери. Закачаш го на количката и си цъкаш продукта преди да влезе в количката. На касата само сканираш скенера, плащаш и излизаш с количката директно. Преди време Амазон имаха дори умни колички, при които дори не се налагаше да сканира човек, само пуска в количката. Но се оказа, че ИИ който обработва данните не е толкова умен, а е индиец с камера Grinning. Има го и проблема с кражбите. Но като цяло натам отиват нещата.

Правят се доста, даже и изцяло с микроцимент и въобще нямаш плочки, залага са на други декорации. Много хора реставрират, запазват старото и го превръщат в акцент. Просто все още си има хора традиционалисти.

# 598
Аз да се върна малко на темата за имотите: ето какво четох днес за САЩ - медианната възраст на купувача на жилище е вече 56 г. Само допреди няколко години е била 45, а 1981 г. е била 31 г.
Много здравословно и устойчиво положение, няма що!

Ако средният човек трябва да чака да стане на 56 години, за да може да си позволи да си купи жилище, колко ли време ще мине преди да започне да залита по популисти, които почнат да му обещават мерки и държавна намеса?
Или пазарът ще се саморегулира преди това, чрез падане на цените до по-достъпни нива?
Не мога да си представя на 56-годишен човек за какво му е вече жилище - и децата си е отгледал, и пенсия вече чака - освен за пасивен доход? И какво - жилищата ще са вече не за живеене, а само за инвеститори?

# 599
Живота се измества едни 15-20г. Ето виждаш, че жените раждат и на 40-45 вече. Живота се удължава до 80-100. Пенсионната възраст и тя върви нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт