Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 782
  • 774
  •   1
Отговори
# 660
Влизам във фъндинга на стартъп-а. Досега Крис, Неймар, Гого не ме навиха да инвестирам, но за тая идея съм "за". Още повече, че съм патила от течове. Обаче искам дружествен дял.

# 661
Значи това за ПУП и ОУП изобщо не може да се гарантира от брокер! Ама изобщо!
Той и главния архитект не знае утре кой ще издои за следваща промяна, пък брокер ще знае..
Може да каже към момента какво се планира

# 662
Second, вади ти скрийншот на планираното около имота онлайн от кадастъра. Всяка промяна след тази дата (промяна на ПУП) е ясно, че не е по негова вина. Писах за един сайт Govalert. Разгледайте 3D-то.

# 663
И аз бих се включил Grinning, но ще си искам дял, не съм самарянин като тинтина.

Фантан, а каква е гаранцията на тези брокери, че ще успеят да договорят в твоя полза? Все пак имаш един шанс и ако брокера не става, го пропиляваш.

Абсолютно прав си! Би било глупаво да разчитам на брокера да преговаря вместо мен. Адвокат, разбира се, имам, но и комуникацията с отсрещната страна е важна.

А гаранция никога няма, дори да си с най-печения доверен брокер. Отсрещният си саботира сделката и протака, току виж междувременно клъвнал някой директен клиент. (по реален случай)  Безобразия много на този пазар.

Бих си платила и такса "оглед" - брокер да ме придружи до избран от мен имот, за да не подписвам безобразните договори, на които определени агенции много държат. Поне да видя дали имотът ми харесва, а после ще мисля какво правим с преговорите.

# 664
За мен това е ясно. Има си isofmap, има си регистри, гледам си там и се информирам. Информацията е изцяло публична.
Казвам го заради
Цитат

Или ако е процент да е пак фиксиран за всички брокери и да се носи отговорност или гаранции за гледка, за течове, за съседи, за развитие на района. В момента това го прави клиента а според мен е работа на брокера.

Гаранции за течове при НС ще си носи строителя, не брокера.

# 665
Ще ударите ли едно рамо?

Имам едно конкретно предложение - да изработите комплект от документи, които да се приемат за стандартни.
Примерно договор за ексклузивно представляване на продавач.
Договор за възлагане на търсене на имот.
Протокол за оглед на имот.
Договор за депозит.
Приемо-предавателен протокол.

Това не означава, че агенции не могат да ги променят, но служи за отправна точка и на клиента за това, какви са нормалните практики.  И ако предложеният от агенцията документ се различава, можем да се ориентираме какви са разликите и да питаме за причините. В никакъв случай тези образци не трябва да се представят като задължителни. ВСЕКИ договор отразява договорката между двете страни и може да бъде променян спрямо изискванията и ситуацията. Но отрправна точка за по-простите документи, като протокол за оглед например, ще са полезни.

Ще е интересно около какви "нормални и редни" клаузи можете да се обедините.

# 666
  • София
За мен това е ясно. Има си isofmap, има си регистри, гледам си там и се информирам. Информацията е изцяло публична.
Казвам го заради
Цитат

Или ако е процент да е пак фиксиран за всички брокери и да се носи отговорност или гаранции за гледка, за течове, за съседи, за развитие на района. В момента това го прави клиента а според мен е работа на брокера.

Гаранции за течове при НС ще си носи строителя, не брокера.
Очевидно трябва да давам примери. Точно за течове. Гледахме един имот на последен етаж . Имаше петно на тавана от теч. Пожълтяло, но и не беше валяло скоро. Питаме брокера тука е имало теч, той естествено отговаря, че е оправен. Какво правим като го купя и на следващия порой протече? Сградата отдавна беше с изтекла гаранция от строител. Дефакто брокера ме е излъгал и ме вкарва в разход. Друг реален случай. Познати на познати купуват СС апартамент с уж нова баня. Оказва се, че само са налепени нови плочки а течовете си седят и новите собственици трябваше да къртят уж новата баня да отстраняват теча. А са платили като за нова баня.
Относно гледката и ПУП вече са казали как може да се процедира. Аз съм казал също, че брокера може и трябва да има връзки в общината и строители и да знае за съседните парцели какви са намеренията и апетитите. Все пак гледката носи стойност на един имот.

# 667
Брокерите в голямата си част са на заработка и без твърда (никаква) заплата. Според мен е редно да има мин.осиг.праг за всеки брокер и да се наема поне на мин.заплата по трудов договор. Това ще намали текучеството. Работодателят, като плаща заплата всеки месец, ще отсява кой става и кой не. Брокерът няма да е толкова притиснат за хляба си и да е готов на всичко, само и само сделка да има. Никога не съм наемала хора без заплата, но предполагам има 2 категории - такива, които нищо друго не намират и такива, които имат отлични умения. Но според мен вторите са много малко.

# 668
  • Бургас
Те вече времената станаха такива, че хората с отлични умения не искат само заплата. Искат повече свободно време, гъвкав график, да не им се затруднява работата с глупости, да им е интересно... В тази връзка процентът е добър стимул, но пък който си го може, няма да иде в агенция, а ще работи сам.
Затова от големите агенции постоянно напускат брокери и си правят собствени малки фирми.

# 669
  • София, Bulgaria
Много благодаря на всички,  които се включиха!

За  Събитието сме организирали и излъчване на живо. Вратите са отворени са всички, които имат интерес, необходима е само предварителна регистрация.  Въпроси могат да се задават в залата, чрез генериран ,QR код и чрез платформата на лайфа.

# 670

За  Събитието сме организирали и излъчване на живо. Вратите са отворени са всички, които имат интерес, необходима е само предварителна регистрация.  Въпроси могат да се задават в залата, чрез генериран ,QR код и чрез платформата на лайфа.

Ще пуснеш тук линка, нали?

# 671
  • София, Bulgaria

Ще пуснеш тук линка, нали?

Аз да пусна, но не знам дали е разрешено по правилата на форума.

# 672
да бе - ти ще спиш на огледа, пък брокерът ще носи отговорност че банята течала. Че той как да знае дали течът е поправен?!? Извикай си термокамера, плати си. Или иди налей 5 кофи вода отгоре и виж. Ама неее - искаш да питаш само, да не се разкарваш и да не си протриваш обувките - и после друг да носи отговорност.
Ми .. как ше стане Simple Smile
Като пишете някакви неща, не виждате ли че са малко недоизмислени?

# 673
  • София
Румка, ясно е, че брокерът не е супермен. Никой не очаква от него да е инженер, конструктор, адвокат или да има рентгеново зрение.
Обаче може да не лъже, че всичко е ок. Достатъчно е да каже, тук е имало теч, не можем да сме сигурни, че е оправен.

И още, напълно подкрепям Тинтина. Очаквам от брокерът да знае повече от мен за района, за градоустройството, за различните стандарти в строителството през годините, за градския транспорт в района, за училищата, градините, магазините, поликлиниките, а защо не и за шума на конкретната улица, одобрените за саниране сгради и гледката.

Да, не е лесно, ама му се вика професионализъм. Когато си добър в нещо и другите не могат да свършат нещото сами. Иначе за какво ми е, ако аз ще казвам какви снимки да сложи в обявата, за да привлечем хората (след като седмица вися обявата ми без интерес и след промяната на снимките веднага се появи наемател) или ще ме убеждават как не мога да взема едикакъв си наем, а се оказва, че за ден има 10 огледа и 7 човека искат да го наемат веднага.
Е, ще трябва да се специализират по райони, защото трудно ще изучиш цялата страна, ама и нотариусите са така.

И когато услугата се изразява в нещо повече от публикуване на обява и носене на ключове, хората няма да се дърпат да платят.

А по повод комисиона, може би е редно да има таван. Както при нотариусите. % от цената, но не повече от едиколко си. Несериозно е за публикуване на обява и разходка из апартамент да получат повече от адвоката, който изготвя всички документи, проверява имота, проучва преустройства, стари НА, бъдещо градоустройство и тн, да получават повече от нотариуса, който носи отговорността, повече от държавата, която все пак трябва да събира данъци. Ами несъразмерно спрямо положения труд и компетентност е! Затова хората се дразнят. Хем взимат най-много от всички по веригата, хем някой друг да свърши основната работа.

Аз самата не веднъж съм защитавала тук брокери, защото съм виждала професионализъм и добавена стойност към традиционната услуга. Но нека не се лъжем, те са изключение. А ми се ще да са правилото.

# 674
Брокер в щата Илинойс се става с успешно изкаран курс от мисля 20 часа( за фризьор е 200 часа) само за сравнение колко е ниско нивото.
 Брокер няма право да представлява двете страни защото има конфликт на интереси. Освен това главните му задължения са следните:
•   Честност: Да не лъжат клиентите си, нито умишлено, нито поради небрежност.
   •   Лоялност: Да действат в най-добрия интерес на клиента, дори когато това противоречи на техните собствени интереси.
   •   Разкриване на информация: Да разкриват всички съществени факти за имота, които биха могли да повлияят на решението на купувача.
   •   Конфиденциалност: Да пазят поверителната информация на клиента в тайна.
   •   Отчетност: Да водят отчет за всички получени средства и имущество от клиента.
   •   Грижа: Да използват разумна грижа и старание при представянето на клиента.
   •   Избягване на неоторизирана юридическа практика: Да не изготвят договори или да правят съществени промени в договори.
Освен това те са подсъдимите и агенцията им  ако се докаже в съда , че не са изпълнили някое от задълженията си.
Определено има съществени разлики разликите с Бг.
Мисля , че е въпрос на време измамите да зачестят и големите агенции ,и строители да натиснат за законодателни промени да се регламентира бранша.

Като идея каквото си писал е вярно, но само една корекция да вмъкна че се изискват 75 часа обучение + изпит който не е супер лесен за всеки. Трябва да четеш за да го вземеш и има доста хора които не могат да го вземат от първия път. После 24 часа обучение всеки 2 години за да си подновиш лиценза. Също така в повечето щати може агента да представлява купувача и продавача със съгласието им. И въпреки всичките неща дето си изброил има страшно много злоупотреби. Представям си каква разкошия е в Бг с някои по- възрастни продавачи дето не знаят стойността на имота си. Сигурно се купуват от свои хора и после излизат на пазара с истинската си цена. Аз понеже имам лиценз в щатите почти всеки ден получавам СМСи от инвеститори които искат да направят бърза сделка и да купят нещо преди да излезе на пазара.

Сега проверих да постригваш коса е 1500 часа плюс изпит в Илинойс. Качеството на брокерите е 90% са под всякава критика, представям си какво щеше да е ако нямаше изпит. Мисля , че единствените нормални са някои флипърите и строители с лиценз.
Има ли опция в Щатите легално някои да направи оферта и понеже не иска да ти плати комисионна да не кажеш на клиента си ?

В щатите комисионната на агента на купувача се плаща от продавача. Обаче пак се случват злоупотреби когато агента на продавача сам намери купувач без агент и има шанс да вземе двете комисионни, например ако някой купувач с агент направи оферта, има случаи когато агента на продавача не представя офертата на продавача за да може неговия човек да купи къщата (това не е легално и се губи лиценз). Или нарочно не приемат оферти няколко дена докато се опитат сами да намерят купувач без агент.

Общи условия

Активация на акаунт