Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 747
  • 774
  •   1
Отговори
# 615
А защо тухли? От едно време са го измислили - панели, които кран робот да може да хваща, вдига и поставя. С добра изолация, нищо няма да му има на панела.

# 616
Да, съгласна съм. Дадох пример как се спестява една операция от Майстор (като слагаш стените заедно с изолацията им). Понеже коментирахме, че майсторите ще стават все по-скъпи и липсващия

# 617
@Neymar - аз знам защо се случва, но не е добре за обществото, че се случва.
Как преди години обществото е можело да се организара така, че да осигури достъпни домове за хората на 30 г. които създават семейства, за да могат да си отгледат децата в тях, а сега не може? Уж прогрес, пък май регрес.
То и в България е така. Всички, които в този форум казват, че купуват, май са към 50+. Танграта/Дани не знам същ 50 ли е, май някъде там? И когато някой млад човек го попита за съвет, ще му каже - трай до 56, тогава ще си спестил да си купиш, а дотогава живей под наем в някоя от моите гарсониери 26 кв.м.
Разбира се, аз не казвам, че той е виновен за ситуацията - човекът се възползва от конюнктурата.
Отбелязвам обаче, че общество, което не може да осигури на младите си хора възможност да си позволят дом, няма да върви на добре. То затова и демографията и емиграцията ни може би са такива.
Няма държава в света, която да се чувства задължена да осигури на "младите семейства" собствено жилище в СТОЛИЦАТА на държавата....
Това дори и при комунизЪма го нямаше....

Не става въпрос за осигуряване на жилища ами по- скоро трябва да контролират инфлацията защото иначе ограбват цели поколения за сметка на хората с активи. Като казвам активи имам предвид много имоти и/или акции. Тези с по един апартамент на практика нищо не са спечелили защото трябва да живеят някъде и сигурно даже ще започнат да губят като им вдигнат данъците и застраховките.

# 618
Някакъв страшен дисонанс кипи от това мнение. Значи поколението на 50+ е накупило по десетина-кой за наеми, кой за друго, но за децата им трябва държавата да се грижи. Иначе доскоро тук се вихреше твърдението как всеки купувал на децата си.. абе вас май само една национализация ще ви удовлетвори..или май и тя няма, въпреки всички въздишки по всевъзможни регулации.

# 619
- малките строители, които са правели нови фирми за всеки строеж ще вдигнат цените с поне 20%
Е големите нали и сега начисляват ДДС? А малки и големи продават на една и съща цена - пазарна.
И какво сега - големите ще продават на пазарна (2500 или колкото е), а малките - на пазарна +20%?
Просто досега са си го прибирали в джоба, вместо да го внасят, а сега ще трябва да го внасят.
Личи си, че подготовката ти е само теоретична. Малките строители продаваха на по-ниски цени с по-голямо финансиране от клиенти на зелено. Съответно предлагаха по-ниска крайна цена.
Цените на утвърдените фирми винаги са по-високи от на шано строителите без гаранции. Ако не беше така, никой нямаше да ходи при Лукс-млукс, Нобел и прочие. Всеки щеше да купува от утвърдени строители с гаранции и тн.

# 620
  • Бургас
Как преди години обществото е можело да се организара така, че да осигури достъпни домове за хората на 30 г. които създават семейства, за да могат да си отгледат децата в тях, а сега не може? Уж прогрес, пък май регрес.

Кога преди години и как? Наистина искам да знам. Преди 9.09, или преди 10.11?
Щото съм разказвала как живееха нашите - младо семейство на 30, с мен, брат ми бебе, свекървата, свекъра и двамата братя на баща ми в панелка с кухня, хол и спалня.
Знам и как живееха съучениците и приятелите ми.
"Младите" семейства със собствени жилища масово живееха със свекърви или тъщи в един апартамент или в една къща. В най-добрия случай на отделен етаж.
Що книги и филми има посветени на "жилищния въпрос" от онова време... Що партийни форуми. Що семейства се разбиха...

Първия си апартамент купих, когато бях на 28. Без помощ от държавата и "обществото". И днес почти не познавам хора на 30-50, които да живеят със свекърви и тъщи в един апартамент.

# 621
Само да вметна, и преди съм го писал.
Като съм бил млад, вместо да си гледам кефа да гоня гаджетата, каквито имаше в изобилие, аз избрах да уча 3то висше и да рия снегове в канадската тундра. И така половин живот.
Сегашните млади са супер-ултра разглезени. Такива заплати не сме и сънували навремето.
Не сме имали пари за кола (дори и евтина), за ексурзии, за операции и тунинги, за телефони, компютри.
Сега се чудят какво да се изчекнат.
И навремето хората бързаха да се съберат с някой, още 18-20 и да градят заедно. Живееше се у родители, съквартиранти.
А сега хората до 40+ живеят сами. Това е 2ен разход за наем/ипотека. Едно време да идеш на 10 срещи около 20те си години. Сега до 40г хората излизат, гласят се, харчат. Тоалети, гримове, тунинги. Мъжете са с ТРТ (терапии, май към 300лв месечно беше и това чудо). Отделно арабски прически на брадите (и кой знае къде другаде). Гърции, Малдиви, айфони.
Нищо не е като едно време. И ако трябва точно аз да заделям, за да имало за тези млади, дето си гледат само кефа, а не виждат 1 месец напред в бъдещето, не са познали.
Не че няма пари. Няма желание.
Преди имаше повече уважение към семейноориентираните, към образованите, тия, дето ще осигуряват, ще купят имот, ще гледат деца. Сега тия неща изобщо не се гледат. Гледа се "да си поживеели младите".

Не съм го гледал още, но изглежда интересно:

Защо цените на имотите продължават да поскъпват рекордно?
https://www.youtube.com/watch?v=uLpJEd3l20w

# 622
  • Бургас
dany, къде се слагаш и ти при немладите Simple Smile 40 е новото 20, 60 е новото 40...
Хич не ги мисля "младите". Да се оправят и да си берат гайлето.

# 623
Е, ми ще ги съжалим, ще им дадем под наем. Кво да правиш - човещина Simple Smile

# 624
Мисля че съм виждала готови бани на модули. Както има готови душ кабини, така и цели бани в завършен вид. Може и да си съчинявам, де, но това ще реши проблемите с майсторите. В Русия преди години имаше тухли, на едната страна на които имаше сложена изолация (стиропор). И се слагаха както обикновено, но пестиш после от цена за поставяне на изолация. Както асансьорите идват в комплект и в завършен вид и със стандартни размери, защо и баните да не станат на този принцип? Майстори като няма, ще се намери друго решение
Сетих се - в Щатите са такива готови стенни облицовки, като пластмасови панели. Които са стандартен размер няколко вида. И баните са стандартни и така.

Да, има такива бани.

# 625
Брокер в щата Илинойс се става с успешно изкаран курс от мисля 20 часа( за фризьор е 200 часа) само за сравнение колко е ниско нивото.
 Брокер няма право да представлява двете страни защото има конфликт на интереси. Освен това главните му задължения са следните:
•   Честност: Да не лъжат клиентите си, нито умишлено, нито поради небрежност.
   •   Лоялност: Да действат в най-добрия интерес на клиента, дори когато това противоречи на техните собствени интереси.
   •   Разкриване на информация: Да разкриват всички съществени факти за имота, които биха могли да повлияят на решението на купувача.
   •   Конфиденциалност: Да пазят поверителната информация на клиента в тайна.
   •   Отчетност: Да водят отчет за всички получени средства и имущество от клиента.
   •   Грижа: Да използват разумна грижа и старание при представянето на клиента.
   •   Избягване на неоторизирана юридическа практика: Да не изготвят договори или да правят съществени промени в договори.
Освен това те са подсъдимите и агенцията им  ако се докаже в съда , че не са изпълнили някое от задълженията си.
Определено има съществени разлики разликите с Бг.
Мисля , че е въпрос на време измамите да зачестят и големите агенции ,и строители да натиснат за законодателни промени да се регламентира бранша.

Като идея каквото си писал е вярно, но само една корекция да вмъкна че се изискват 75 часа обучение + изпит който не е супер лесен за всеки. Трябва да четеш за да го вземеш и има доста хора които не могат да го вземат от първия път. После 24 часа обучение всеки 2 години за да си подновиш лиценза. Също така в повечето щати може агента да представлява купувача и продавача със съгласието им. И въпреки всичките неща дето си изброил има страшно много злоупотреби. Представям си каква разкошия е в Бг с някои по- възрастни продавачи дето не знаят стойността на имота си. Сигурно се купуват от свои хора и после излизат на пазара с истинската си цена. Аз понеже имам лиценз в щатите почти всеки ден получавам СМСи от инвеститори които искат да направят бърза сделка и да купят нещо преди да излезе на пазара.

Сега проверих да постригваш коса е 1500 часа плюс изпит в Илинойс. Качеството на брокерите е 90% са под всякава критика, представям си какво щеше да е ако нямаше изпит. Мисля , че единствените нормални са някои флипърите и строители с лиценз.
Има ли опция в Щатите легално някои да направи оферта и понеже не иска да ти плати комисионна да не кажеш на клиента си ?

# 626
  • София, Bulgaria
Ще ударите ли едно рамо?
На 27.02 в Експото организираме Обсъждане - Дискусия на два Законопроекта за брокерската дейсност. Единият е изготвен от НСНИ и за пореден път е вкаран в НС, този път от групата на ИТН. Другият не вкаран в НС, той е на сдружението НСБИ.
Аз също ще участвам във 2-ри панел, който е на тема: Какви въпроси трябва да решава едно бъдещо законодателство?

През всичките 12 години, през които съм участник в тази тема, обратната връзка, която получавам тук, от вас за Брокерите и агенциите за мен е безценна.

Та, може ли да обобщим, вие като клиенти/преки или косвени/, какво бихте искали да се промени в бранша, в услугата. Какви проблеми би трябвало да решава един бъдещ закон за брокерската дейност?

Знам, че една част от вас биха искали да се забрани тази дейност, но такава опция няма, така че, какво друго бихте споделили?
Много благодаря, на тези, които биха си направили труда да споделят.

# 627
Фалшивите реклами са бич номер 1.
По сайтове, имот, олх, ало, по фейсбук групи.

Зарибяващи обяви. Фалшиви снимки.
Набиране на телефони без твое знание, с фалшива самоличност уж като частни лица.
След това ти звънят за да предложат нещо, дето не си заявил, не си търсил.
Трябва да има най-строго наказание за фалшиви обяви, фалшиви снимки, ползване на фалшиви профили, Х на брой телефонни номера, представяне за друга агенция или частно лице.

При водене на клиенти, умишлено "неразбиране".
Не разбрали, че наемодателят е заявил, че не иска домашни животни, пушачи, студенти, чужденци, малки деца (теоретично изброявам)
Не разбрали, че наемателят искал 2 помещения, 3 помещения, а се предлага 1.
Не разбрали, че цената е ХХХ.

Скриване, че кандидат наемателят ще остава ХХ месеца, а твърдят, че е за 12.
Съответно договорите могат да се прекратяват предсрочно без неустойки, с 30 дни предизвестие.

Не идване на уговорен оглед и непредупреждаване при отказал се клиент. Закъснения по 2-3 часа, с обаждания през 30мин как "ей сега идват".

2но обслужване на 2те страни и конфликт на интереси, при пълна комисионна.

Липса на официален (интернет) портал, където да се публикуват обяви и да се знае, че са 100% истински. И да се следи. (слагам го отделно от фалшивите обяви, но и 2те са важни)

Ясни правила при изкупуване директно от агенции, и предотвратяване на притискания и измами.
На мен наскоро ми беше предложена цена за изкупуване на 50% от реалната на която продадох.

Липса на гаранции от брокерската агенция.
(поне символично, за да се мобилизират и да следят интересите на клиентите. Ясно е, че пълна гаранция е невъзможна).

Ясни правила каква работа се върши от брокера и каква от клиентите.
При последните сделки за продажба 90% от документите вадих сам. Включително и засукани казуси, които отнеха 10 пъти обикаляне, телефони и разправии.

# 628
Ще ударите ли едно рамо?
На 27.02 в Експото организираме Обсъждане - Дискусия на два Законопроекта за брокерската дейсност. Единият е изготвен от НСНИ и за пореден път е вкаран в НС, този път от групата на ИТН. Другият не вкаран в НС, той е на сдружението НСБИ.
Аз също ще участвам във 2-ри панел, който е на тема: Какви въпроси трябва да решава едно бъдещо законодателство?

През всичките 12 години, през които съм участник в тази тема, обратната връзка, която получавам тук, от вас за Брокерите и агенциите за мен е безценна.

Та, може ли да обобщим, вие като клиенти/преки или косвени/, какво бихте искали да се промени в бранша, в услугата. Какви проблеми би трябвало да решава един бъдещ закон за брокерската дейност?

Знам, че една част от вас биха искали да се забрани тази дейност, но такава опция няма, така че, какво друго бихте споделили?
Много благодаря, на тези, които биха си направили труда да споделят.

Това е чудесна инициатива защото заради нелоялната конкуренция свестните хора напускат изтикани от еднодневките. Никой не иска да плаща за нещо ако може да го спести освен ако не вижда стойност. А каква стойност има когато няма никакво сито и стандарт?

Това са част от задълженията на брокерите в САЩ:

1.Честност: Да не лъжат клиентите си, нито умишлено, нито поради небрежност.
   2. Лоялност: Да действат в най-добрия интерес на клиента, дори когато това противоречи на техните собствени интереси.
   3. Разкриване на информация: Да разкриват всички съществени факти за имота, които биха могли да повлияят на решението на купувача.
   4.   Конфиденциалност: Да пазят поверителната информация на клиента в тайна.
   5.  Отчетност: Да водят отчет за всички получени средства и имущество от клиента.
   6.  Да имат професионална застраховка в случаи на измама
   7. Да са задължени да разкриватна клиента всички оферти постъпили за имота
В добавка поради липса на МЛС
  8. Имота трябва да се обнови от "Активен" на "Капариран" до 24 часа от приемане на офертата
  9. Нереални квадратни метри в сгради с АКТ 16
  10. Свидетелство за съдимост за да вземеш лиценз ?

Масовият клиент не харесва следното:

1. Фалшиви обяви и подвеждаща реклама
Публикуване на обяви за несъществуващи или вече продадени имоти, за да се привлекат клиенти.
Използване на подвеждащи снимки (взети от други имоти).
Лъжлива информация за местоположението или характеристиките на имота.

2. Завишаване на цената (Двоен стандарт)
Брокерът нарочно завишава цената на имота, за да получи по-голяма комисиона.
При работа с купувач и продавач едновременно, брокерът може да казва на продавача, че имотът се продава за по-ниска сума, а на купувача – за по-висока, като прибира разликата.

3. Скриване на важна информация
Умишлено премълчаване на недостатъци (проблеми с конструкцията, лоша документация, съдебни спорове).
Несъобщаване за бъдещи строителни проекти в района, които могат да намалят стойността на имота.

4. Натиск и бързане
Използване на агресивни тактики, като „Има и друг купувач, трябва да решите веднага!“, за да притисне клиента да подпише договор, без да обмисли сделката.
Склоняване на купувача да внесе капаро, преди да е видял всички документи.

5. Нереални обещания за ипотека или финансиране
Заблуждаване, че брокерът ще осигури изгодни кредитни условия, които впоследствие се оказват много по-неблагоприятни.
Притискане да се работи с определена банка или кредитен консултант срещу допълнителна комисиона.

6. Измами с депозити и авансови плащания
Искане на депозит или капаро без подписан договор, след което брокерът изчезва.
Представяне на фалшиви договори или посреднически такси, които не са необходими.

7. Промяна на договори в последния момент
Добавяне на допълнителни скрити такси.
Подмяна на условия в договора без знанието на клиента.

# 629
  • в пералнята
Това с фалшивите обяви няма как да се реши законово, нито пък има сайт, който можеш да задължиш да контролира. Дори и да го направиш, технически е много трудно.

Това, което е смислено да има е:
1. Принцип на поръчването - брокерът се заплаща само от едната страна, чийто интереси представлява.
2. Регулация на комисионната - определен максимум в закона.
3. Регулация на професията - само лица с лиценз могат да упражняват професията.

Общи условия

Активация на акаунт