Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 754
  • 774
  •   1
Отговори
# 600
Живота се измества едни 15-20г. Ето виждаш, че жените раждат и на 40-45 вече. Живота се удължава до 80-100. Пенсионната възраст и тя върви нагоре.

А кризата на средната възраст на мъжа отива на над 60-65 год. ама за какво му е на тия години.

# 601
  • Бургас
Нещо ново по бюджет 2025.
ДДС-то пак ще си го има за физическите лица, но при определени условия. "Над две продажби годишно на имоти, закупени специално за препродажба". Кой ще докаже дали съм го закупила за препродажба? Какво значи "годишно" - календарна година, или 12 последователни месеца?
Фирмите обаче нямат мърдане.
И прага свалят. Хитреци.

https://www.dunavmost.com/novini/zatyagat-kontrola-varhu-stelkit … -nedvizhimi-imoti

Exter

Скрит текст:
...Като ме удари бърнаута, ще си отворя капан на плажа, ще се завра в кухнята и няма да гледам хора! Заплатата е бонус Simple Smile
Странно, не съм те засичал в кулинарния раздел Grinning

Няма и да ме засечеш. Имотните теми изяждат цялото време, а остатъкът е за готвене Simple Smile

# 602
Нещо ново по бюджет 2025.
ДДС-то пак ще си го има за физическите лица, но при определени условия. "Над две продажби годишно на имоти, закупени специално за препродажба". Кой ще докаже дали съм го закупила за препродажба? Какво значи "годишно" - календарна година, или 12 последователни месеца?
Е, как - много лесно. Например: Ако си го закупила за живеене, трябва да се регистрираш по лична карта там.
В САЩ е подобно, там ДДС нямат, но печалбата от сделка с имот ти влиза в данък общ доход, освен ако не е основно жилище, в което си живял минимум 2 години от последните 5 календарни. Печалбата от такова жилище е освободена - защото се приема, че човек просто продава старото, за да се премести в ново, а не с цел печалба.
Тъй като по лична карта можеш да имаш само един постоянен адрес, останалите ти имоти може да се приеме, че са с цел препродажба.

# 603
Всъщност тук режимът е обратен, Tintina - ти трябва да докажеш, че не си го купила с цел препродажба. А как ще го докажеш - chris78 е дал пример.

# 604
  • Бургас
По тази логика всеки, който е купил повече от един имот, го е купил с цел препродажба...

# 605
Тук май прочетох за план за увеличаване на ДДС от реалистичното12-13% спрямо 2024 до 30% отгоре в бюджет 2025. Ето идея как може да стане. Не съм чела в детайли, просто събрах 2 и 2.

# 606
Е нормално е държавния бюджет да си търси неговото - все пак ако купиш зеле за 100к и го продадеш за 200к, дължиш ДДС, нали? Но ако купиш жилище за 100к и го продадеш за 200к, да не дължиш ли?
По цял свят има изключения за основно жилище, и тук явно ще има. Доказва се, че ти е основно жилище като просто си направиш адресната регистрация там (която може да е само на едно място).
Даже доколкото виждам ще е много по-облекчено: и две неосновни на година ще са освободени.
Но как точно ще го формулират нашите мъдри законотворци, те си знаят.

# 607
  • Бургас
Нека си го търси.
Който продава, няма да продаде две за година, а ще продаде две за година и два дни.
Ако чак такъв зор има да продава, ще дари на дъщеря/син/брат/съпруг/майка/баща и те ще продадат. Има безброй начини и безброй вратички.
Капацитета на законотворците няма да го коментирам.
Като гледам какво чудо влезе във властта и остана да работи по администрациите...

# 608
До сега четяхме, че Ганю бил прос', не разбирал от инвестициЙ в акциЙ, затова купувал жилища на загуба.
А сега излиза, че големи печалби правел Ганю от жилищата, които трябвало да бъдат обложени.
Последно?

# 609
Ако предложеното в тази статия влезе в сила, за мен ще има следният ефект:
- малките строители, които са правели нови фирми за всеки строеж ще вдигнат цените с поне 20%
- частните лица прекупвачи ще намалеят (но това така или иначе вече стана с обявени цени от 2500 на абсолютно зелено)
Това ще доведе до поставяне в по-добра позиция на утвърдените строители. Засега.

# 610
- малките строители, които са правели нови фирми за всеки строеж ще вдигнат цените с поне 20%
Е големите нали и сега начисляват ДДС? А малки и големи продават на една и съща цена - пазарна.
И какво сега - големите ще продават на пазарна (2500 или колкото е), а малките - на пазарна +20%?
Просто досега са си го прибирали в джоба, вместо да го внасят, а сега ще трябва да го внасят.

# 611
Аз да се върна малко на темата за имотите: ето какво четох днес за САЩ - медианната възраст на купувача на жилище е вече 56 г. Само допреди няколко години е била 45, а 1981 г. е била 31 г.
Много здравословно и устойчиво положение, няма що!

Ако средният човек трябва да чака да стане на 56 години, за да може да си позволи да си купи жилище, колко ли време ще мине преди да започне да залита по популисти, които почнат да му обещават мерки и държавна намеса?
Или пазарът ще се саморегулира преди това, чрез падане на цените до по-достъпни нива?
Не мога да си представя на 56-годишен човек за какво му е вече жилище - и децата си е отгледал, и пенсия вече чака - освен за пасивен доход? И какво - жилищата ще са вече не за живеене, а само за инвеститори?

Това се случва защото хората в тази възрастова група са единствените които имат големи спестявания и изплатени или почти изплатени къщи. Те продават една къща и купуват друга с пари в брой или голям % самоучастие. Понеже цените и лихвите са високи на по- младите им е по- трудно да купуват и живеят под наем.

# 612
@Neymar - аз знам защо се случва, но не е добре за обществото, че се случва.
Как преди години обществото е можело да се организара така, че да осигури достъпни домове за хората на 30 г. които създават семейства, за да могат да си отгледат децата в тях, а сега не може? Уж прогрес, пък май регрес.
То и в България е така. Всички, които в този форум казват, че купуват, май са към 50+. Танграта/Дани не знам същ 50 ли е, май някъде там? И когато някой млад човек го попита за съвет, ще му каже - трай до 56, тогава ще си спестил да си купиш, а дотогава живей под наем в някоя от моите гарсониери 26 кв.м.
Разбира се, аз не казвам, че той е виновен за ситуацията - човекът се възползва от конюнктурата.
Отбелязвам обаче, че общество, което не може да осигури на младите си хора възможност да си позволят дом, няма да върви на добре. То затова и демографията и емиграцията ни може би са такива.

# 613
@Neymar - аз знам защо се случва, но не е добре за обществото, че се случва.
Как преди години обществото е можело да се организара така, че да осигури достъпни домове за хората на 30 г. които създават семейства, за да могат да си отгледат децата в тях, а сега не може? Уж прогрес, пък май регрес.
То и в България е така. Всички, които в този форум казват, че купуват, май са към 50+. Танграта/Дани не знам същ 50 ли е, май някъде там? И когато някой млад човек го попита за съвет, ще му каже - трай до 56, тогава ще си спестил да си купиш, а дотогава живей под наем в някоя от моите гарсониери 26 кв.м.
Разбира се, аз не казвам, че той е виновен за ситуацията - човекът се възползва от конюнктурата.
Отбелязвам обаче, че общество, което не може да осигури на младите си хора възможност да си позволят дом, няма да върви на добре. То затова и демографията и емиграцията ни може би са такива.
Няма държава в света, която да се чувства задължена да осигури на "младите семейства" собствено жилище в СТОЛИЦАТА на държавата....
Това дори и при комунизЪма го нямаше....

# 614
Мисля че съм виждала готови бани на модули. Както има готови душ кабини, така и цели бани в завършен вид. Може и да си съчинявам, де, но това ще реши проблемите с майсторите. В Русия преди години имаше тухли, на едната страна на които имаше сложена изолация (стиропор). И се слагаха както обикновено, но пестиш после от цена за поставяне на изолация. Както асансьорите идват в комплект и в завършен вид и със стандартни размери, защо и баните да не станат на този принцип? Майстори като няма, ще се намери друго решение
Сетих се - в Щатите са такива готови стенни облицовки, като пластмасови панели. Които са стандартен размер няколко вида. И баните са стандартни и така.

Общи условия

Активация на акаунт