Хранителни добавки за подпомагане на репр. функция - 13 тема

• 4 069
  • 85
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте! Към добавките, които приемам вит. Д 5000 ед, вит К2, магнезий малат, фолиева , вит. Б комплекс, колаген, вит С, МАКА на прах, пшеничена трева искам да добавя антиоксиданти. Прочетох доста неща в темата, но колкото ми се изясни толкова ми се обърка Simple Smile Моля за мнение и корекция ProHealth Longevity, Транс-ресвератрол плюс, 1000 mg по 1 на ден на гладно;
Natural Factors, NAC, N-ацетил-L-цистеин, 600 mg - 1 на ден.
Natural Factors, Убихинол, 200 mg - 1 на ден
Бета-Каротин - само до овулация Swanson, Бета каротин, 10 000 IU
Може ли коментар, оптимални ли са като производител и концентрация.

# 16
  • София
Здравейте! Към добавките, които приемам вит. Д 5000 ед, вит К2, магнезий малат, фолиева , вит. Б комплекс,
Скрит текст:
колаген, вит С, МАКА на прах, пшеничена трева искам да добавя антиоксиданти. Прочетох доста неща в темата, но колкото ми се изясни толкова ми се обърка Simple Smile Моля за мнение и корекция ProHealth Longevity, Транс-ресвератрол плюс, 1000 mg по 1 на ден на гладно;
Natural Factors, NAC, N-ацетил-L-цистеин, 600 mg - 1 на ден.
Natural Factors, Убихинол, 200 mg - 1 на ден
Бета-Каротин - само до овулация Swanson, Бета каротин, 10 000 IU
Може ли коментар, оптимални ли са като производител и концентрация.
Здравей!
Изборът ти е добър, както и дозите, само NAC се приема 2х600мг.
За приема:
- първо, на гладно, с вода се приема Ресвератрол и след поне 40 мин. е NAC и след час, може да се храниш
- CoQ10 + Бета- Каротин могат да се приемат на един прием (дори с  Д3+ К2) след по-мазно хранене
МАКА може да повиши естрогените и андрогените ( напр. тестостерон...) - следи нивата.

# 17
Благодаря за бързия отговор! За маката имам едни съмнения... приемам я по 10тина 15 дни по време на цикъл. Направила съм голям пропуск ..приемам Аку@тирокс (вече съм се сраснала с Хашимото си) Някоя от добавките трябва ли да има сериозно отстояние от хормона.

# 18
  • София
За макара имам едни съмнения... приемам я по 10тина 15 дни по време на цикъл. Направила съм голям пропуск ..приемам Аку@тирокс (вече съм се сраснала с Хашимото си) Някоя от добавките трябва ли да има сериозно отстояние от хормона.
Интервал 8 часа от вит. Д и 4 часа от другите добавки.

# 19
Извинявай, но се обърках. Хормонът го приемам в 4.00 сутринта. Добавките следва да ги приемам примерно към 9, а Вит Д 12-13 часа примерно..така ли ?

# 20
  • София
Извинявай, но се обърках. Хормонът го приемам в 4.00 сутринта. Добавките следва да ги приемам примерно към 9, а Вит Д 12-13 часа примерно..така ли ?
Да, точно така, хормон в 4.00, вит. Д  в 12.00ч.

# 21
Здравейте, искам да попитам дали е удачно да добавя МВИ (масло от вечерна иглика) към другите добавки ,които пия,а те са : витекс 400 мг на Natures way (1 таблетка дневно), Fertile CM (2 таблетки дневно), ubiquinol на Солгар 100 мг,фолиева киселина и витамин Д.
Целта е увеличаване на прогестерона и постигане на обилна цервикална слуз по време на овулация. Понеже като забременях успешно с първото ми дете беше доста обилна и мисля ,че затова потръгнаха нещата успешно,а миналата година един път биохимична и един път мисед аборт,без да е имало висок прогестерон и обилна слуз.
Сега ще следя този месец прогестерона след овулация да видим какви са стойностите,но не мисля,че ще са на горна граница. LH този месец на 3 ден след цикъл беше 3 и малко , а FSH беше към 6.

# 22
  • София
Здравейте, искам да попитам дали е удачно да добавя МВИ (масло от вечерна иглика) към другите добавки ,които
Скрит текст:
пия,а те са : витекс 400 мг на Natures way (1 таблетка дневно), Fertile CM (2 таблетки дневно), ubiquinol на Солгар 100 мг,фолиева киселина и витамин Д.
Целта е увеличаване на прогестерона и постигане на обилна цервикална слуз по време на овулация. Понеже като забременях успешно с първото ми дете беше доста обилна и мисля ,че затова потръгнаха нещата успешно,а миналата година един път биохимична и един път мисед аборт,без да е имало висок прогестерон и обилна слуз.
Сега ще следя този месец прогестерона след овулация да видим какви са стойностите,но не мисля,че ще са на горна граница. LH този месец на 3 ден след цикъл беше 3 и малко , а FSH беше към 6.
Здравей!
Да, може да включиш и МВИ, дневната доза е 2500-2600мг, приема се на два приема ( напр. 2х1300мг), след по-мазно хранене, от М до М, или постоянно.
Може да включиш Омега 3, Омега 7, Лутеин, Астаксантин, вит. А и Е, В-комплекс... те подпомагат ЛФ и синтеза на прогестерон ( стига да има О.)
Провери серумните нива на вит.Д и ако има дефицит го попълни.

# 23
Здравей , Денисче какво ти е мнението за " Хавайска спирулина "  на прах . Изчитайки половин гугъл само хубави неща пишат , но ми се иска да чуя и твоето мнение . Понеже вместо прием на много различни добавки ме насочиха да пия само нея / съдържала всичко нужно в едно / , като дозата е по една чаена лъжичка сутрин  и при забременяване да се спре консумацията и . 🤔

# 24
  • София
Здравей , Денисче какво ти е мнението за
Скрит текст:
" Хавайска спирулина "  на прах . Изчитайки половин гугъл само хубави неща пишат , но ми се иска да чуя и твоето мнение . Понеже вместо прием на много различни добавки ме насочиха да пия само нея / съдържала всичко нужно в едно / , като дозата е по една чаена лъжичка сутрин  и при забременяване да се спре консумацията и . 🤔
Здравей!
Спирулина-та е хубав продукт -  това са вид водорасли, суперхрана, с много и различни ползи,  мога да кажа за нея само хубави неща Simple Smile
Много богата на  протеини, около 60-70%, на вит. и мин., антиоксиданти, ЕМК (Омега 3 и 6 - GLA) фитонутриенти, каротеноиди, ПРоБ-ни съединения, полизахариди, хлорофил, ... особено богата на Бета-Каротин, вит. B12, вит. Е, Йод, Калий, Натрий, Калций, Магнезий, Фосфор, Хром, Мед, Желязо, Манган, Селен, Цинк, богат източник на фикоцианини (силни/мощни имуностимуланти), съдържа невро-пептидни прекурсори и т.н.
Ползи: подпомага Имунната система , ССС-ма, Костна с-ма, функцията за СЧТ, функцията на ЧДроб, Далак, Панкреас, ендокринна с-ма/ ЩЖ, НбЖ..., полова система, репродукт. функция, полезна на кожата (Акне, АД, екзема ... ) , косата, забавя стареенето, детоксикант, подпомага метаболизма и т.н.
Оптимална доза е 3 грама дневно, приема се с повече вода и през деня трябва да се пие повече вода, започва се с ниска доза, може да се ползва и от деца над 4 год. ( в съответната за възрастта доза).
Предлага се и на табл., вкл. и овкусени, напр. с мента.
Да, при бременност се спира. Peace

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 20:28 от denis©

# 25
Денис може ли да разясниш относно приема на витамин А и астаксантин? Питането ми е във връзка с това, че на скоро попаднах на информация, че приемането на витамин Д водело до намаляване на нивата на витамин А. Та витамин А не е ли от групата на каротеноидите , също като астаксантина? И трябва ли да се приемат и двете или астаксантина може да замести витамин А и обратното?

# 26
  • София
Денис може ли да разясниш относно приема на витамин А и астаксантин? Питането ми е във връзка с това, че на
Скрит текст:
скоро попаднах на информация, че приемането на витамин Д водело до намаляване на нивата на витамин А. Та витамин А не е ли от групата на каротеноидите , също като астаксантина? И трябва ли да се приемат и двете или астаксантина може да замести витамин А и обратното?
Предполагам става въпрос за прием на по-високи дози, защото високите дози вит. Д, могат да намалят нивата на вит. А в тялото. Ако се приемат обаче в оптимални дози, дори и на един прием, двата витамина имат синергично действие.
Астаксантинът не може да замести вит. А, това са различни съединения и не са взаимозаменяеми, дори и да са от една и съща група.
Трудно ми е да коментирам изводи, които си е направил някой, който е прочел даден материал/твърдение и т.н.

# 27
при дефицит на витамин Д и съответно прием на Д3 10000 ме висока доза ли е, която да е способна да намали витамин А? Също така ретинола и бета каротина заместват ли витамин А или трябва да се приема чист витамин А ? В какви дози и колко време?

# 28
  • София
при дефицит на витамин Д и съответно прием на Д3 10000 ме висока доза ли е, която да е способна да намали витамин А? Също така ретинола и бета каротина заместват ли витамин А или трябва да се приема чист витамин А ? В какви дози и колко време?
Не мога да отговоря - трябва да се проверят серумните нива на вит. А, при прием на тази доза вит. Д. Ако са ниски, има вероятност или да си и с дефицит (първичен) на вит. А, или високата доза Д3 да пречи на усвояването му.
Ако не се приема достатъчно вит. А с храната ( напр. консумация на черен дроб, яйца, мляко  и т.н.) и има проблем с конвертирането на Бета-Каротин ( моркови, тиква...) до ретинол ( т.е. ако има и генетична мутация, която намалява или пречи на усвояването на Бета-Каротин) по-висока доза, може и да попречи на усвояването на вит. А и от там и по-ниски нива на този витамин. Каква доза вит. Д е висока за теб, не мога да отговоря.?!
10 000 IU e една добра горна граница за прием, но и това е много субективно.

Вит. А има две форми:
Бета-Каротин - растителна
Ретинол - животинска
Бета-Каторинът се използва от тялото след като се преобразува в Ретинол (активна форма)
или
Ако приемаш Ретинол - усвоява се 100% и без проблем... но, ако предозираш е токсичен
Ако приемаш Бета-Каротин - тялото преобразува толкова, колкото му е нужно в ретинол и излишното се изхвърля ... и няма опасност да предозираш, респ. не е токсичен, дори и да се приема в по-висока доза... най-много да се оцвети кожата в оранжево, особено дланите, стъпалата... т.н. каротинемия

Бета - каротин може да се приема почти постоянно, докато Ретинол по схема, която се определя от лекар.
За репр. функция Ретинол може да се приема 10-на дни от месеца/МЦ, но през 2-3 месеца/МЦ

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 18:49 от denis©

# 29
Здравейте. На 36 години съм. Цикълът ми винаги е бил редовен и ми е идвал на 22 дни. Нямам операции или здравословни проблеми. И майка ми и баба ми са с по 2 деца.  На 12.12.2024 г. си направих изследвания на 3 ден от цикъла в лаборатория Кандиларов и за мой ужас останових, че имам нисък АМХ - 0.45 ng/mL (0.1-10.4), FSH 10.9 U/L  и инхибин B 103.9 pg/mL (10-270). На 16.02.2025 г. повторих изследванията на втори ден от МЦ в лаборатория Цибалаб. Имах TSH: 2.48 mIU/l (0.300-4.200), Prolactin 239 mIU/l (125-635), LH 9.42 IU/I (2.4-12.6), FSH 13.8 IU/I (3.5-12.5), Estradiol 136 pmol/l (45.4-854), testosteron 1.03 nmol/l (0.22-2.90), AMH plus 0.69 ng/mL (0.4-6.Sunglasses, inhibin B 54.24 pg/ml (40-200), витамин D total (25-OH Vitamin D) - 40.40 nmol/l (50-120). Направих си PCR за мукуплазма и уреплазма, който е отрицателен и тест за Хламидия трахоматис 0.23 ratio (реф.стойност до 0.90 (0.9-1.1: Сива зона). На 3ти ден от МЦ си направих ултразвуково изследване на яйчников резерв и в едния яйчник имах 3 фоликула MOD 18 mm до 7.1, а в другия 2АФ - MOD 20 mm до 8.2. Две седмици по-рано си правих профилактични изследвания в лаборатория Синево: ПКК и урина и всичко ми беше в нормата (общ холестерол, глюкоза и т.н.). Утре съм на изследване, за да ми се проследят АФ как се развиват и дали ще имам оволация. Интересува ме дали е хубаво да си направя и някакви други изследвания? Бях при репродуктивен специалист, която ми направи ултразвуковото изследване и ми предписа витамин D3 oilessen 1000 mg по 1 т. дневно. Каза ми да си взема: DHEA 2*1 т. И Profertil за жени 2 пъти по 1 т/дн.  Почнах да ч
Пия витамин D, но за другите добавки се чудя, тъй като не открих мнения за тях. Седмица по-рано бях и при друг репродуктивен специалист, но не останах доволна от прегледа. Той ми изписа Pregna formula NBL, но и него не съм взимала. Познати ни препоръчаха Pulsatilla на Boron. На една приятелк ще замразява яйцеклетки са й казали да приема витамин D3 в комбинация с К2? Отделно Кю ензом К10, ресвератрол и селен. Моля, ако някой има мнение за продуктите по-горе да каже впечатления? Чудех се какви добавки мога да си взема, за да подобря шансовете си за забременяване по естествен начин? Отделно лекарката ми каза на база моите показатели, че ако не забременея до 3 месеца, да отида пак при нея, за да търсим варианти и да бе чакам 6 месеца, както е по принцип? С приятеля ми досега не сме правили опити за забременяване, но много искаме да си имаме бебе. Моля за съдействие и съвет и благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт