Делба на имот

• 1 923
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • Далечният изток
Съдията ще определи хонорара по Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. Като приключвате делото ще искате съдът да осъди съделителя да ви плати тези разноски.
Хонорарът няма общо с идеалните части и не зависи от стойността на имота. Редактирам - не по принцип, а при служебните. Поне при моите дела така са определяли.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 12:27 от AIDA_N

# 16
Минималните адвокатски хонорари не са ли % от материалния интерес?

# 17
  • Далечният изток
Нали говорим за хонорара на служебния адвокат? Съда ще го определи на минимума, независимо от материалния интерес. Поне при мен така се е случвало, но пък е възможно да зависи от съдията... Даже сега се сетих, че са ми определяли възнаграждение и под минимума.
За делбата минимумът е определен в конкретна сума. От там нагоре вече не е минимум... Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 12:30 от AIDA_N

# 18
Благодаря, Аида. Непременно ще се възползвам от съвета съдът да накара съделителя да плати разноските за служебния адвокат. В Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения прочетох, че пише: при стойност от...до, еди си колко, и т.н в поредни стъпала оценка на имота в лв. Но на целия имот, не на частта за съделителя? По данъчна оценка стойността на целия имот е в т.5 от наредбата и минималния хонорар по тая точка ми е не непосилно, но множко. А половината попада в т.4. Та да имам някаква предварителна готовност.
И колко време може да отнеме едно подобно дело при предполагаема нулева активност на отсрещната страна? Провинция, не областен град.
С една дума, след колко време трябва да ги приготвя и колко

# 19
Здравейте, мога ли и аз да попитам,по повод делба на имот. Двама наследници сме на имот с дялове 50/50. Но единия владее  и живее в по-голяма част ,аз в малката. Още нищо не  е разделено по документи , въпросът ми е ,мога ли да спра самонастаняване и ползване  в останалата част от имота , понеже не се знае коя част на кой ще бъде.

# 20
Здравейте, мога ли и аз да попитам,по повод делба на имот. Двама наследници сме на имот с дялове 50/50. Но единия владее  и живее в по-голяма част ,аз в малката. Още нищо не  е разделено по документи , въпросът ми е ,мога ли да спра самонастаняване и ползване  в останалата част от имота , понеже не се знае коя част на кой ще бъде.
Първо си уредете документите,има ли други наследени имоти?  И след това започваш да се занимаваш как ще го разделите - може само с договор за разпределение на ползването да се разберете с добро и другия да ти освободи 50%, можете да го продадете и да разделите парите, може единият да изкупи дела на другия, ако е делимо, може и да си направите делба. Ако няма разбирателство, може и съдебна делба. Другият защо ползва повече, какви са му мотивите?

# 21
Работя по документите, но става бавно, спънките са от негова страна. По- голяма част ползва ,така се случи заварено положение, но сега искам да в по- равно делбата и искам да знам има ли начин , преди издаването на новите документни да попречат да се намества където му харесва пак, с полиция или съдебно разпореждане преди делба да не влиза във владение. Не съм запозната,а създава проблем,искам да знам как са се защитя.Са и двамата сме наследници. Благодаря.

# 22
  • Далечният изток
Сигурно ли е, че имотът е делим?
Иначе в момента след като имате идеални части, всеки може да ползва половината от всеки милиметър в този имот. Реално не виждам как може да го ограничите.

# 23
Побутвам темата с въпрос. Ние явно ще стигнем до съдебна делба на имот.
Искаме да придобием някаква представа за разходите, защото от това, което четох, съвсем се обърках.
1) Адвокатските такси зависели от материалния интерес, а той как се определя - пазарна оценка или данъчна оценка? Четохме наредба за минималните такси, според нея ние сме в точка 5, ако гледаме пазарната оценка. Нали целият хонорар се дължи преди започване на делото?
2) Вещите лица по ваш опит как оценяват - по близка до пазарната цена ли? Казаха ни като ориентир, че гледали сайтовете за имоти и намаляли с около 10% стойността, така ли е наистина?
3) Тези държавни такси от 4% кога точно се плащат - когато свърши втора фаза?
4) Ако делото се развива сравнително бързо, двама съсобственика, единият иска да му го наплатят, другият да го купи, остава да се реши цената. Дали ще свърши за една година? В областен град сме.
Това да имаш съсобственост е най-голямото набутване. Колкото по-бързо приключи, по-добре.

# 24
  • Melmak
Хонорарите се определят от данъчната оценка. Можете да направите консултация с адвокат и да ви каже колко би струвало. Моят опит показва, че такова дело се води поне 2 г. По 1 година на всяка фаза.

Вещите лица как оценяват- трудно ми е да кажа. Единият имот ни го оцениха на много над пазарната цена, нямам представя защо. Беше огромна разликата. Другите - що-годе на пазарна цена.
Ако другият собственик реши, че е съгласен да се поделите (да си наплатите дял) по време на делото, може да го направите. По мой скромен опит хората се сепват като видят призовка.

# 25
Имам позната повече от 5 години се съдят, само да дойде оценител чакат повече от 6 месеца. Много  трудна работа е всичко това . А да попитам нали ако страните не се споразумеят нещо съда предлага вариант, ако пак не са доволни вече има публична продан.

# 26
  • Melmak
Пет години е много време. Обаче и зависи много колко са собствениците, като цяло индивидуалния случай. Аз сега деля едни ниви с братовчеди. Точно една година отне са се даде ход на делото. Ще отнеме повече от две години, не е в София, където съдът е доста натоварен. Само докато намерят всички наследници беше мъка.

Като цяло е трудна работа, да.

Сънрайз, съдът разглежда дали имотът е делим, или не е делим. Има значение. Ако е делим го дели на толкова, колкото са собствениците. Примерно апартамент не е делим имот. Отива се на публична продан тогава, но и това е доста неприятен процес.

# 27
Може би за ниви е друго, ние делим недвижим имот. Таксите и за нивите са различни май.

# 28
  • Melmak
Може би за ниви е друго, ние делим недвижим имот. Таксите и за нивите са различни май.

Нивите движим имот ли са, според вас?

За недвижими имоти говорим тук, въпросът е дали са делими, или неделими. И нивите не винаги са делими, защото зависи колко са големи и колко са собствениците.

Делих и други имоти, освен ниви. Таксите се определят от данъчната оценка.

# 29

Нивите движим имот ли са, според вас?

За недвижими имоти говорим тук, въпросът е дали са делими, или неделими. И нивите не винаги са делими, защото зависи колко са големи и колко са собствениците.

Делих и други имоти, освен ниви. Таксите се определят от данъчната оценка.
Не, просто някъде ми беше попаднало, че при земеделски земи е различно, но може и да се бъркам. Вече толкова неща изчетох,  че всичко ми се разми. Добре, ако е по данъчна оценка е добра новина.

Общи условия

Активация на акаунт