Делба на имот

• 1 920
  • 47
  •   1
Отговори
Здравейте, при съсобствен имот, по голям дял имам аз, не мога да ползвам имота, защото другият съсобственик живее там и ми упражнява тормоз всеки път като се опитам да живея там. Предложих да купи моят дял, отказа, предложих да се продаде- отговора му беше, че няма да се занимава с намирането на купувач, отказва да плаща хонорар на брокер при сключена сделка, обяви, че ще се появи само на сделката и че аз и купувача трябва да платим разноските по продажбата а той само си взимал парите.....Притеснява ме, че ще провали сделката, и че няма намерение да продава а лъже, защото също ми отказа да ми плаща наем, а с години живее в имота и аз не мога дори да живея там заради постоянни скандали.... Моля за съвет, съдебната делба ли е решението ? Благодаря

# 1
  • Melmak
Като човек с известен опит с делбите - водя няколко дела в момента, не съм адвокат, а ищца.

Делбата е скъп и тромав процес. Плащат се много пари за хонорари, такси и т.н.
Има значение материалния интерес.

Ако другият собственик реши да спъва сделка, ще я спъва докато не му дойде акъла.

Делото е гадно нещо, защото е и бавно, и скъпо. Обаче понякога е единствения вариант. Можеш да се консултираш с адвокат за да ти обясни каква е процедурата. Понякога отсрещната страна се вразумява като дойде призовката. Хубавото е, че ако решите да се разберете извънсъдебно - с покупка или продажба доброволно, тогава спирате делото и действате така.

Ако се хванеш на хорото със съдебната делба, другата страна ще има също разходи за адвокати и тн. Може като му бръкне в джоба да се осъзнае, че това е най-лошото решение и да се помирите.

При мен нещата са много сложни и започнаха да вдяват какво се случва, като стигнахме до публична продан.

# 2
Като човек с известен опит с делбите - водя няколко дела в момента, не съм адвокат, а ищца.

Делбата е скъп и тромав процес. Плащат се много пари за хонорари, такси и т.н.
Има значение материалния интерес.

Ако другият собственик реши да спъва сделка, ще я спъва докато не му дойде акъла.

Делото е гадно нещо, защото е и бавно, и скъпо. Обаче понякога е единствения вариант. Можеш да се консултираш с адвокат за да ти обясни каква е процедурата. Понякога отсрещната страна се вразумява като дойде призовката. Хубавото е, че ако решите да се разберете извънсъдебно - с покупка или продажба доброволно, тогава спирате делото и действате така.

Ако се хванеш на хорото със съдебната делба, другата страна ще има също разходи за адвокати и тн. Може като му бръкне в джоба да се осъзнае, че това е най-лошото решение и да се помирите.

При мен нещата са много сложни и започнаха да вдяват какво се случва, като стигнахме до публична продан.

Благодаря, надявам се да се подредят и при мен и при вас нещата леко и бързо...

# 3
  • Варна
Препоръчвам да минете през процедура по медиация. Какво представлява можете видите тук: https://www.sporazumenia.com/bg/news/id/168.html
Медиатор ще изясни интересите на всяка страна, които стоят за позицията на всеки от вас. Може да се окаже, че причините за конфликта между вас са съвсем различни.

# 4
Пуснете квартиранти в имота - във вашата половина. Едно хубаво многодетно етническо семейство на символичен наем 20 лева на месец.
За нула време другият съсобственик ще си промени мнението.

# 5
  • Варна
Затова е медиацията, тя разглежда какво стои зад неработеща комуникация. Съдът работи с документи. Рядко съдебните решения поправят човешките отношения.
Ще пиша утре на лс, да обясня по-подробно.

# 6
  • Далечният изток
Медиация евентуално би била полезна, ако и двете страни желаят да се споразумяват, което в случая не е така. Авторката сама да ходи на медиация е невъзможно.

# 7
Гледала съм предавания за медиация, интересно ми е има ли в България и колко струва да решат някой спор.

# 8
  • Варна
AIDA, не се ходи сам на медиация. Инициира я едната страна, при сертифициран доставчик на такива услуга, другата страна бива поканена, не от насрещната страна, а от екипа на доставчика на услугата. Участието на втората страна е доброволно. Възможно е да присъстват и адвокати на страните.

В България има такава услуга, мисля че и съдилищата препращат към медиация ако спорът е в обхвата на тази форма на решаване на спорове. Има регистър на сертифицираните медиатори.
Ето още по-разбираемо обяснение:
https://srs.justice.bg/bg/13996

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 00:06 от Мира Иванова

# 9
  • Далечният изток
Няма нужда да ми разясняваш. Сертифициран медиатор съм от години. Но определено не е нещо, което работи. Не знам за какви екипи и за какви доставчици говориш. Най-вероятно не е в България...

# 10
  • Варна
Не звучиш така Simple Smile
Ето доставчик на такава услуга:
https://itera.bg/centar-za-mediacija/

# 11
  • Далечният изток
Аха доставчик... Grinning
Социален работник ли си? По социалните закони съм срещала доставчици на услуги, в медиацията не съм.

Не съм медиатор нито към център, нито към доставчик. Преди 7 години изкарах курс и се вписах в регистъра. Никой досега не ме е търсил като медиатор, а и аз предпочитам като адвокат да придружа клиент на медиация, отколкото аз да съм медиатор.
Скоро вкараха в закона задължителна медиация по определени дела, но бързо я отмениха.
Според мен медиацията работи при много малко области и спорове. Така като гледам и този център е посочил 3-4. Специално в казуса в тази тема, съм 99% сигурна, че няма да помогне, съсобственикът най-много да ѝ тегли още една, ако му предложи, а както казах за тази цел е нужно желание и от двете страни.

Допълвам се, тъй като сега видях какво си пуснала в първия ти линк. Това, което си пуснала, вече не е валидно, защото тези задължителни медиации са отменени. Второ,  абсолютно погрешно е това твърдение:
Препоръчвам да минете през процедура по медиация. Какво представлява можете видите тук: https://www.sporazumenia.com/bg/news/id/168.html
Медиатор ще изясни интересите на всяка страна, които стоят за позицията на всеки от вас. Може да се окаже, че причините за конфликта между вас са съвсем различни.

Нищо не изяснява медиаторът. Медиаторите само оказват съдействие в спора, те са арбитри и нищо повече, не се намесват и не обясняват какво трябва да е правилното положение, не дават съвети, не вземат страна, не предлагат решения.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 09:50 от AIDA_N

# 12
Съд е решението. Губили сте реално досега, заради невъзможността да използвате имота си. Никой няма право да посяга на вашата част от имота. Заведете дело, да, плаща се, няма начин, но с такива “хора” това е единственият вариант.

# 13
Моето мнение пък е друго. Ако вече има купувач, има договорена цена, а проблем е само комисионната на брокера - прежалете ги тези пари за комисионната, не си заслужава да си късате нервите, да си губите времето, а и значително повече пари, ако тръгнете на дело. По-добре минус 2-3 хил. сега, веднага, и забравяте за този човек, отколкото бъдещи дълги съдебни битки - призован, пък не се явил, пък отлагане, пък ново насрочване, пък вещи лица (на които също плащаш, освен официалната тарифа) и т.н., и т.н.

# 14
Темата изглежда подходяща да си задам въпроса: Предстои започване на дело за делба със съсобственик, който от близо 20 г не предприема нищо, на думи е ок, на действия нищо и физически отсъства.
Въпросът ми е за адвокатския хонорар, ако се стигне до назначаване на служебен на отсрещната страна. Доколкото ми става ясно, ако назначат служебен, ще го плащам аз. Disappointed Relieved Върху цялата стойност на имота ли се определя хонорара, или само върху неговия дял?

Общи условия

Активация на акаунт