Делба на имот

• 1 923
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
Ами знам само ,че са двама собственици и единият ще наплаща на другия, не знам какъв е точно проблемът, но много време и пари са  заминали .

# 31
  • Melmak
Ами знам само ,че са двама собственици и единият ще наплаща на другия, не знам какъв е точно проблемът, но много време и пари са  заминали .

Много е индивидуално, аз имах няколко казуса, с няколко дела. Въобще така без детайли е трудно да се коментира.

Анонимъс, консултирай се с адвокат и искай да ти каже колко би струвало. Моите адвокати се съгласиха да им плащам хонорара на два пъти, за да ми е по-лесно. Примерно този месец една част при завеждане на делото, на следващия и по-следващия другата част и така. Не знам дали всички са съгласни, но поне моите са разбрани в това отношение.

При земеделските земи има шанс един имот да е делим. Обаче пак зависи колко е голям, земеделска земя не може да се дели на някакви маломерни квадратури. Също ако една нива, била тя и голяма, има 20 наследника… пак зависи колко голям е дела на всеки.

При сградите- вече зависи дали един имот е делим като къща, примерно. Една къща може да е делим, друга да не е . Няма как да се подели апартамент, примерно. Не може да се обособи една стая на теб, една на мен, нали? В такъв случай отива на публична продан.

Ако има как, разберете се с добро. В моя случай нямаше, но моята история е много тежка и тъжна.

# 32
А адвокатския хонорар как се изчислява, на всяко дело се плаща някаква такса или има друг метод ?

# 33
  • Melmak
А адвокатския хонорар как се изчислява, на всяко дело се плаща някаква такса или има друг метод ?

https://lex.bg/laws/ldoc/2135488240
Изчислява се спрямо материалния интерес, зависи колко ти е скъп имота според данъчната оценка.

Аз плащах доста други неща, като вадене на документи, защото трябва нотариален акт, скица и тн, с които не разполагах. Пращах нотариална покана, исках да се поделим с добро и призовах страните към доброволна делба. Всичко това е пари.

Освен това на всяко заседание се доплаща, аз давам по 300 лв на заседание.

# 34
Благодаря, значи става много страшно по финансовата част, адвокатския хонорар и държавни такси са по процент от данъчната оценка. А сега опитвали ли сте преди да се стигне до съд да се ми е през тази медиация , всъщност според мен, една от страните е опитвала и.щом не се е получило, следва съдебната делба. Сетих се да попитам и друго, ако вече сме в процес на съдебна делба и стане чудо и някоя от страните се вразуми, може да се прекрати делото или ?

# 35
  • Melmak
Страшно е, да. Пари за една чисто нова кола съм дала на адвокати.

Медиация, не. За съсебни делби медиация въобще не знам дали е приложима. Опитахме да говорим с другите собственици, единият категорично отказваше моите предложения. Основно исках да продадем и да разделим парите по квоти. Това шест месеца го дъвкаме без медиация от съда, а просто срвщи с нашите адвокати. При мен проблемът беше много сериозен, без здрава мисъл у другия. Обясни се сто пъти, че делата са скъпи, че така или иначе апартамент делим, ще се продаде на търг накрая и пак никой няма да го вземе. Не и не. Заведох дело, две години троша пари и нерви. Вече отива делото за изпълнение и айде , ще продаваме! Чудо. Прекратихме делото точно преди да отиде за изпълнение и да се даде на публична продан. Делото може да се прекрати ако страните се разберат. Мисля, че само ако вече се отиде на публична продан, тогава май не можеше, но това адвокат да ви го потвърди. Иначе има и други хипотези, ако е жилище има как един от собствениците да иска да му се присъди жилището на него и той да изплати дялана другите (ако примерно е наследство и той е живял там по време на получаването на наследството и няма друго жилище). Лаишки пиша, не съм адвокат, а потърпевша на тъпите си роднини.

# 36
Благодаря за консултацията, вече ми е каша в главата, много е страшна ситуацията.

# 37
  • Melmak
Съжалявам, ако съм те объркала допълнително. Всеки случай е индивидуален и за това най-добре е консултация с юрист. Ако има как да се разберат доброволно страните е най-изгодно и пести много нерви.

# 38
Ние делим съвкупност от  наследствени имоти- и къща, и парцел в регулация, и земеделски земи.
Пак да питам- по пазарна оценка или по данъчна? В малък град колко време би отнело от завеждане на делото до финал?
Надявам се имотите да се разпределят и да се доплати малко при разлика в цената и да не се ходи на продан?

# 39
Типично за българския манталитет (особено пък при сънаследници) е да се гледа да "прецакаш" другия, за съжаление.  С толкова разнородни имоти неминуемо ще има недоволни от това, което им се предлага на тях. Защо на мен нива, а не парцела в регулация или къщата. Ясно е, че нива/ниви звучи не особено атрактивно, но там нямаш данъци, нямаш и грижи по подръжка на имотите, даваш под аренда и това е. Можеш и да продадеш, земеделски земи се търсят. Разбира се, атрактивността зависи от района, категорията и т.н. Пазарната оценка на нивите ще е по-ниска от тази на парцела в регулация и къщата. Т.е. можеш да вземеш по-голям имот с 0 разходи по него.
Знам, че не са много хората, които мислят като мен, но аз дори бих предпочела да съм малко "вътре", но да приключа (и съдебно, и лично) с родАта, отколкото да пръскам пари, време и нерви за някакви минимални допълнителни ползи (като имот).

# 40
Точно така е, но поне единия от двама, е винаги тарикат и иска да прецака другия. Освен всичко друго е и неграмотен, че да усложни още ситуацията, и все си мисли, че искат да го излъжат. За това все си мисля,че не е лошо това да се върши при живи родители, не че е гаранция ,че всичко ще мине е гладко , но поне да си опитал всички възможни леки варианти .

# 41
Тогава нека първи да избира този хитрият, защото иначе, обикновено, като предложиш нещо и наистина смятат, че искат да ги прецакат.

# 42
Не съм контактувала със сънаследника от 20 г. Живее в чужбина, всички налични контакти не са актуални. Той е упълномощил свой приятел да го представлява. От над 15 г пълномощникът на думи е ок да се разделим, като го доркараме на практически разговор, все нещо не е ок. И вече се изчерпах от опити за доброволно приключване на съсобствеността. Преди мен баща ми с  години се опитваше за приключи и на думи ок, действия нула. Минаваме към съдебна.
За къщата полагаме грижи вече 3 поколения ние, те плащат данъците си и са дотам. Има проект за делба отпреди 20г, според него къщата е в нашия дял, с тяхно съгласие. Сантимент ми е, грижа се за нея, вложила съм много откъм емоции и труд и бих искала да остане за нас и за напред. Оттам нататък нямам никакви претенции към нищо. При равна стойност на дяловете. Дори бих направила компромис със стойността.
Обаче очаквам, че ще е запъване за всяко нещо.

# 43
Ние тръгнахме към продажба на наследствена къща, точно защото другият сънаследник не искаше да прави или дава пари за нищо, но и не искаше да изкупим дела му. И я продадохме. Преценихме, че парите и трудът, които ще дадем заради сентиментите, не си заслужават. Ако не се поддържаше къщата, щеше да запустее и да тръгне към разруха.
Оттам нататък не сме контактували със сънаследника, дори в автобус на ГТ пътувахме заедно на 3-4 м. разстояние, без въпросният сънаследник да направи опит дори да ни поздрави. Само уж си гледаше в телефона, но май се опита (или дори успя) да ни снима. Покъртителна простотия, но това е положението ...

Вашата история дори е по-заплетена. По-добре, че ще минете през съдебна делба, защото упълномощаване отпреди 15 години хич не е ясно доколко е актуално.

# 44
  • Melmak
И на нас ни остана една такава хубава сантиментална къща, която искаме да продадем, защото никой не се грижи в момента. Проблемите с хора, като описаните са много сложни. Нито бива да наливаш пари в имот, който не е само твой, нито да го оставиш да грохне.

При нас сега трябва да се вика геодезист да заснеме парцела и къщата, но нямат желание да платим 3 души по 100-200 лв да се оправят документите. Не искат да отидат да се разправят.

Със съдебна делба поне ангажименти и разправии нямате, адвоката ходи, единствения проблем е финансов.

Понеже се питаше за дело в малък град- аз водих в София и отне 2 г. В малък град до София водя сега, една година отне само да се даде ход на делото, защото не успяха да призоват редовно всички. Моят случай е доста заплетен, защото сме много наследници и сме втори братовчеди. Назад да се вадят удостоверения за наследници беше мъка, вадиха ги грешни, съдът искаше отново да се вадят и всичко това бавно и славно. Просто в кметството не си вършеха работата и пишеха глупости в удн.

Така че и в малък град зависи колко добре си вършат работата по администрациите.

Общи условия

Активация на акаунт