Продавали ли сте идеални части от имот?

• 2 053
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • Далечният изток
Ама живей си там.... Не виждам какво ти пречи.

# 16
Ама живей си там.... Не виждам какво ти пречи.

Както казах, жилището е малко, имаме друго на което също правим ремонт, искам да си изкарам парите от първото жилище защото нямаме неограничено количество кинти и ни трябват. Ако можехме да живеем там изобщо нямаше да ги мисля тези врътки

# 17
  • Пловдив
И под наем ли не можеш да го дадеш?
1/6, да разбирам, са наследниците на единия брат или сестра?
Аз, честно казано, не разбрах каква е разликата с давността и обстоятелствената проверка сега и след 6 или 10 години, щом тези хора от много години никакви ги няма в жилището и ти и твоето семейство го давате фактически собственици.
Защо точно 6 години са ти казали да чакаш? Какво е станало преди 4?

П.П. Видях, ти си го наследила преди толкова, само че дали си ти, или баба ти, или майка ти, все сте съсобственици с тях, все тече или не тече давност (изтеклата за тях може да се прибави към изтеклата за тебе) и все по един и същ начин се демонстрира намерение за своене на техния дял (тоест владение).

# 18
И под наем ли не можеш да го дадеш?
1/6, да разбирам, са наследниците на единия брат или сестра?
Аз, честно казано, не разбрах каква е разликата с давността и обстоятелствената проверка сега и след 6 или 10 години, щом тези хора от много години никакви ги няма в жилището и ти и твоето семейство го давате фактически собственици.
Защо точно 6 години са ти казали да чакаш? Какво е станало преди 4?

Под наем мога да го давам, мислили сме го, просто щеше да е по-добре да можем да вземем пари накуп защото както споменах правим ремонт  на друго място.

Да, тази 1/6 се е падала на 4 братя и сестри които са се отказали от наследството, за да има баба ми жилище (и защото в крайна сметка е просто един едностаен апартамент, не са 50 декара земя които да разделят) Сега понеже всички братя и сестри са починали и дори някои от техните деца са починали реално наследниците са се размножили.

Аз не ги познавам тъй като изобщо нямаме досег с тях и никога не сме си общували, но има удостоверение за наследници на дядото, където се вижда цялото това инфо. Като казвам баба, тя реално е сестра на баба ми която нямаше деца  и я гледахме ние като остаря.

Давността наистина е 10 години (т е владение по давност ) но аз наследих имота по документи преди 4 години т.е  ясно се вижда откога го “владея” и не мога да претендирам за давност. Ако моето семейство беше  поискало обстоятелствена проверка щяха да уредят въпроса, но уви, просто всичко е било оставено ей така.

# 19
Как 2/3 стават 5/6 ? Чета първия Ви пост.

2/3 от жилището ли сте искала да кажете или 2/3 от дела на покойния съпруг на сестрата на баба Ви ?

Нещо в простите сметки куца .

Давност на праводател можете да прибавите към Вашата.
Можете и съдебна делба да инициирате, но може години да минат.

# 20
Как 2/3 стават 5/6 ? Чета първия Ви пост.

2/3 от жилището ли сте искала да кажете или 2/3 от дела на покойния съпруг на сестрата на баба Ви ?

Нещо в простите сметки куца .

Давност на праводател можете да прибавите към Вашата.
Можете и съдебна делба да инициирате, но може години да минат.

Защото другите 3/6 са нейни - жилището е било 50 процента нейно. Т е 50% са нейни и при неговата смърт 2/3 от неговите 50% са останали за нея което правиш общо 5/6. Така или иначе консултирали сме се и с адвокат и с нотариус и ни казаха едно и също, което вече съм споделила в поста - че трябвало да минат още 6 години след като преди 4 съм станала собственик по наследство на въпросните 5/6ти за да мога да претендирам за владение по давност

# 21
Давайте го под наем.Все пак са пари. За 6 год ще се съберат не малко.

# 22
Консултирайте се с грамотен юрист, мисля че имаше нещо като някаква  незначителна съсобственост, не помня точно как ми беше обяснила юристката. Във вашия случай не е 1 човек съсобственик на тази 1/6, а доста повече, което за 50кв. е смехотворно някой да притежава 0,5 кв.  м.

# 23
Изразили сте се напълно невярно и  неточно с условията при описанието. Тук сме юристи, а не гадатели.

Пишете, цитирам Ви: "Какво се е случило - 90та година умира съпругът на баба ми, тя наследява 2/3 от ИМОТА... " . Цитат от поста от 16.01. около 22 ч.

Наследява 2/3 от 1/2 от имота а не "2/3 от имота", което е доста различно.
 Затова четете преди да публикувате.

Няма как да гадаем, дали имотът е бил СИО на бабата и дядото или е бил само негов. Ако човек повярва на написаното от Вас, а именно: "тя наследява 2/3 от ИМОТА..." прави извод за един от горните варианти.

Ако праводателите Ви са давностили- можете да прибавите техния срок. Явно има неизказани неща, които не давате в условието на задачата тук,  за да държат колегите, с които сте говорили, само упражнено от Вас давностене. Това на фона на твърденията Ви за повече от 30 години владение на имота от семейството Ви.

Съдебната делба също я отминавате без коментар.

България не е огромна страна и да се говори за невъзможност, да се научи, кои са наследниците, не е много реално.Имате правен интерес и без проблем може да се снабдите с документи за тях. Не сте длъжна, да го правите, но възможност има. Ваша воля.
Ако някой не желае да Ви продаде, то е напълно възможно да Ви заведе дело като  научи, дори да сте се снабдили с констативен акт по обстоятелствена проверка.
Друга тема е, какво сте декларирали в декларацията по чл. 14 ЗМДТ.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 16:45 от Deborana

# 24
Изразили сте се напълно невярно и  неточно с условията при описанието. Тук сме юристи, а не гадатели.

Пишете, цитирам Ви: "Какво се е случило - 90та година умира съпругът на баба ми, тя наследява 2/3 от ИМОТА... " . Цитат от поста от 16.01. около 22 ч.

Наследява 2/3 от 1/2 от имота а не "2/3 от имота", което е доста различно.
 Затова четете преди да публикувате.

Няма как да гадаем, дали имотът е бил СИО на бабата и дядото или е бил само негов. Ако човек повярва на написаното от Вас, а именно: "тя наследява 2/3 от ИМОТА..." прави извод за един от горните варианти.

Ако праводателите Ви са давностили- можете да прибавите техния срок. Явно има неизказани неща, които не давате в условието на задачата тук,  за да държат колегите, с които сте говорили, само упражнено от Вас давностене. Това на фона на твърденията Ви за повече от 30 години владение на имота от семейството Ви.

Съдебната делба също я отминавате без коментар.

България не е огромна страна и да се говори за невъзможност, да се научи, кои са наследниците, не е много реално.Имате правен интерес и без проблем може да се снабдите с документи за тях. Не сте длъжна, да го правите, но възможност има. Ваша воля.
Ако някой не желае да Ви продаде, то е напълно възможно да Ви заведе дело като  научи, дори да сте се снабдили с констативен акт по обстоятелствена проверка.
Друга тема е, какво сте декларирали в декларацията по чл. 14 ЗМДТ.

Цялото Ви мнение е излишно заядливо и няма нищо общо с това, което съм питала. Не съм дошла във форума да разпитвам за правния казус с апартамента, а съвсем конкретно питах някой продава ли е идеални части, защото това е което ме интересува. Другите варианти съм ги видяла с когото трябва.

# 25
Според познат адвокат не е необходимо да се предлага първо на съсобственика. Не съм проверявал лично дали е така.

# 26
Мен са ме консултирали точно обратното, че първо се предлага за продажба на съсобственика , и ако не го иска , на същата цена се предлага на друг купувач. Всичко писмено се прави.

# 27
  • Далечният изток
Според познат адвокат не е необходимо да се предлага първо на съсобственика. Не съм проверявал лично дали е така.
Не е необходимо, ако не е продажба.

# 28
Не е необходимо, ако не е продажба.

Да, чувала съм, че така се прави врътка със закона - първо даряваш на някого 1%, а после му продаваш съвсем законно останалите без да питаш.

# 29
Да първо му даряваш и после продаваш това го знам , но нали за продажба говорихме и за това попитах.

Общи условия

Активация на акаунт