Кратки въпроси – бързи отговори (Техника и електроника, компютри, програми) 3

• 25 412
  • 449
  •   1
Отговори
# 435
Не става дума за втелясване, а за това, кой е по-удобен за ползване, преимущества/недостатъци. Все пак, като има избор, е добре да се прецени.
Надявах се някой да сподели от личен опит.

Според ИИ е това. Май няма съществени разлики.
Цитат
Алтернативи на Microsoft Office
LibreOffice: Това е официалният офис пакет в Zorin OS. Има изключително висока съвместимост с Word, Excel и PowerPoint файлове и интерфейс, близък до класическия MS Office.
ONLYOFFICE: Най-добрата визуална алтернатива. Интерфейсът му използва познатите "Ribbon" ленти с инструменти, а съвместимостта му с форматите .docx, .xlsx и .pptx е сред най-прецизните на пазара.

Като цяло, искам да се дистанцирам максимално от американски  програми и приложения, до колкото е възможно и да ползвам европейски такива. Чета, че администрацията в различни ЕС градове минава под линукс, дори френски град е спестил 2,5 млн € такси за програми с това.
Тъй като по-трудно свиквам с промените, предпочитам да не правя разни опити и тестове, коя ще ми хареса, а просто да започна да се уча и да свиквам с една конкретна програма.
Сега минах от Уиндоус 10 на Зорин и разни неща  не мога да намеря от къде да ги настроя.

ПС
Мисля, че този процес на преминаване от Уиндоус към Линукс ще се ускори в Европа, за да има сравнителна независимост от американските компании и намаляване на плащанията за такива услуги от Европа към САЩ. Както и предвид подчиняването на различни законодателства, събирането на огромна информация от Microsoft и възможността правителството на САЩ да я изиска, което прави ЕС информацията уязвима, правителствата в съюза все повече ще предпочитат европейските програми.

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 14:46 от Diorela

# 436
Word не съм пробвала как е, но скоро питах за Ексел. С Либре офис не ми се получиха нещата, но с WPS офис стана аламинут, конвертираха ми се файловете в абсолютно същия вид.

# 437
Благодаря.
Проверих, бил мощен офис пакет, но:
Цитат
WPS Office е от Китай. Офис пакетът е разработен и се притежава от китайската компания Kingsoft Corporation, чиято централа се намира в Пекин.

Това ми е достатъчно да се откажа. От трън та на глог, както се казва, да заменим една зависимост с друга. Искам да е европейска, та дори и платена.
А и аз работя с текстови файлове, екселските не са ми приоритет.

# 438
Ползвай си либрето. Колкото до избора на ОС, ще си замълча. Blush

# 439
И защо ще замълчиш? По-добре сподели съображенията си.
Не съм програмист,  търсех ОС, подходяща за обикновени потребители, свикнали години с Уиндоус.
Ок за Либре.

# 440
Обикновен потребител по принцип го вълнува как да си стартира дадено приложение което ползва и как да си пусне ъпдейтите. Операционната система каква е ги вълнува поддръжката.
Тази Zorin едва днес разбрах, че съществува. Blush Световно неизвестна.

# 441
Аз Убунту съм ползвала. Това Зорин може би е нещо ново.

# 442
Тази Zorin едва днес разбрах, че съществува. Blush Световно неизвестна.
И аз.

LibreOffice е наследник на OpenOffice, който преди това бе най-добрата алтернатива на Microsoft Office. Разработчиците от единия отидоха в другия. Може да се каже, че е офис пакетът по подразбиране за Linux.
Другите офис пакети няма как да стигнат нивото на LibreOffice.

# 443
Аз Убунту съм ползвала. Това Зорин може би е нещо ново.
Форк на убунту. С визуално наподобяване на Win 10. Това прочетох

# 444
Ето, научихте нещо ново от мен, лаика. Simple Smile
Основната версия може да работи и от флашка, без да е необходимо инсталиране и е безплатна. ММ така я тества първоначално.
Цената на Про версията е само 48 €  доживотна такса.
https://zorin.com/os/pro/
Мисля си да я заплатим тази такса, просто заради идеята да подкрепим усилията на разработчиците.

Без да съм наясно точно какво означава, от Уикипедия:
Цитат
Zorin OS е операционна система, GNU/Linux дистрибуция, основана на Ubuntu.

В Zorin OS се обръща специално внимание на облика.[2] По подразбиране са включени графичните среди GNOME и Xfce 4.

И от ИИ
Цитат
Zorin OS се използва основно от потребители, които преминават от Windows и macOS към Linux, като дистрибуцията е внедрена и в редица държавни институции, училища и бизнеси по света. Проектът е специално създаден, за да предложи познат интерфейс и да вдъхне нов живот на по-стара компютърна техника.
Ето кои са основните групи и места, където се ползва системата:
1. Държавни и общински администрации в Европа
Град Виченца, Италия: Един от най-известните примери, където общината взе официално решение да мигрира стотици свои компютри от Microsoft Windows към Zorin OS с цел спестяване на средства за лицензи и по-добра сигурност.
Държавни сектори:
Поради засиления стремеж на държави като Франция за дигитална независимост от големи американски корпорации, много европейски местни власти и министерства пилотно внедряват Linux системи (включително Zorin) за ежедневна офис работа.
2. Образователни институции (Училища и университети)
Компютърни кабинети: Дистрибуцията предлага олекотено издание, наречено Zorin OS Lite. Много училища в Европа и Америка го инсталират на стари компютри (например с остарели двуядрени процесори и малко RAM). Това им позволява да обновят кабинетите си напълно безплатно, вместо да купуват нов хардуер.
3. Малки и средни бизнеси
Офис работни станции: Фирми, които използват предимно уеб базиран софтуер, счетоводни програми в браузъра и офис пакети, избират Zorin OS, за да си спестят софтуерни такси. Системата поддържа лесна интеграция в корпоративни мрежи чрез Active Directory (в Pro версията), което улеснява системните администратори.
4. Домашни потребители и "обикновени" хора
Близо 1 милион изтегляния: Според данни на разработчиците, по-голямата част от потребителите на Zorin са хора, които мигрират директно от Windows 10/11. Официалният уебсайт на Zorin OS залага на мотото "Познат десктоп, който вече знаете как да използвате", привличайки начинаещи.
Възрастни хора и деца: Тъй като интерфейсът не изисква учене на терминални команди за базови задачи и всичко се намира в подредено старт меню, системата често се инсталира от ентусиасти на компютрите на техните родители или роднини.

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 17:49 от Diorela

# 445
Основната версия може да работи и от флашка, без да е необходимо инсталиране и е безплатна.
Те повечето могат от флашка, а едно време от CD/DVD. Не е новост. Едуард Сноудън и той така ползал Linux.

# 446
за мигриращи от windows най-добре са: LINUX MINT или Зорин. Зорин е също една от най-предпочитаните, защото може да си направите изгледа като на Мак или на Уиндоус 10 или 11. Про версията се намира и безплатно в нета.

# 447
От Гугъл са пратили имейл, че акаунтът е избран да пробва някакви AI функции, които иначе са платени. Избран ли е наистина, или на куцо и сакато пращат такива имейли?
Скрит текст:

# 448
Пращат. Ама трябва ли ти?

# 449
Пращат. Ама трябва ли ти?

Ами не знам, не съм го разгледала. Мисълта ми е, че ми изглежда зарибявка, нещо, което пращат на абсолютно всички с джимейл, уж, че са избрани (малцина от много).

Общи условия

Активация на акаунт