С какво ви дразнят свекървите? – 161

• 27 935
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
Да, и майката на жената няма нужда да виси 10 дена денонощно в дома им.
И майката на мъжа.
И двете
Под помощ разбирам да се отиде за един-два часа, колкото за морална подкрепа, жената да сподели къде и как я боли, не някой да къпе, сменя памперси и да приспива детето. То пък голяма тежест бащата да го сложи за една минута под мивката или пък майката.
До колко години е млад мъж и от колко жената е възрастна?
На колкото и да са двамата, ако са майка и син, синът винаги ще е поне 20-тино години по-млад, а майката поне с толкова по-възрастна, освен ако не му е мащеха.
Обикновенэ 29 години по-млад мъж е по-силен и пълен с енергия от 20 години по-възрастна жена, да не говорим за по-голяма разлика.

# 226
  • София
Във времена, когато 50 са новите 30, бабата трябва да е пружина на 50 и няколко. Като мен, обаче аз не си давам много зор, да не се учат

# 227
То и жени има по 80 кг, ако ще се хващаме за цифрата. И би трябвало да се оправят сами с детето си по чисто биологични причини. При животните не са много случаите бащата да кръжи около майката.

До колко години е млад мъж и от колко жената е възрастна?

Много нагли тия днешните родилки, искат мъжа им да участва в отглеждането на детето вместо да се държи като бей. И имат наглостта да викнат майките си след като са родили, ццц, направо на полето да ходят да бачкат след раждане особено ако е секцио, какви са тези глезотии?

# 228
  • София
Явно някои са случили на бей, но не е нужно да пренасят своя кофти опит тук и да демонстрират историческо невежество, щото се знае дали родилките са отивали на полето след раждане.
Аз съм с две ръце и два крака мъжът да си поеме своята част. Само питам дали той може да повика помощ, както майката.
Впрочем, права си, секциото в повечето случаи НЕ Е жизнено необходимо.
Много нагли тия днешните родилки, искат мъжа им да участва в отглеждането на детето вместо да се държи като бей. И имат наглостта да викнат майките си след като са родили, ццц, направо на полето да ходят да бачкат след раждане особено ако е секцио, какви са тези глезотии?

# 229
Явно някои са случили на бей, но не е нужно да пренасят своя кофти опит тук и да демонстрират историческо невежество, щото се знае дали родилките са отивали на полето след раждане.
Аз съм с две ръце и два крака мъжът да си поеме своята част. Само питам дали той може да повика помощ, както майката.
Впрочем, права си, секциото в повечето случаи НЕ Е жизнено необходимо.

За какво ще вика майка си? Да му държи тигана,докато той чупи яйцата ли? Или ще я вика да държи едната гърда на кърмачката?
Много ясно,че жената ще потърси първо майка си,то е естествено и съвсем нормално.

# 230
  • София
Явно нейната майка ще държи гърдата, правилно.
Леле, то било шок и ужас, как някога са раждали по много деца без присъствието на маминка, само с гадната свекърва...
Все мислех, че жената ще потърси евентуално мъжа си, ако е наоколо, но само за него се иска срязване на пъпната връв.

# 231
Леле, то било шок и ужас, как някога са раждали по много деца без присъствието на маминка, само с гадната свекърва...
Все мислех, че жената ще потърси евентуално мъжа си, ако е наоколо, но само за него се иска срязване на пъпната връв.

Е не смяташ ли,че е по-логично така да е? Стига с това "някога","едно време" и тн. Ново време е ,мъжете да се стягат в кръста и да си свършат работата. Стига са чакали на майките си,да ги отменят в помощта към собственото им дете

# 232
  • София
Ами бая шок и ужас си е било действително, ако е трябвало да се съобразяваш със свекърва след раждането.

# 233
Пак да си кажа, че явно не се разбираме, пък и двете сме на 50 години в добра кондиция.
Може, ако е в същото състояние като родилката.
Ако не е, може само ако жена му е съгласна.
И да не е 10 дневно гостуване с преспиване, разбира се, а за няколко часа на ден.
И да, майката ще държи гърдата по-добре от свекървата, не виждам нищо странно, че човекът, който те е отгледал и ти е бърсал дупето и сополите, ще продължи да ти е по-близък на физическо и всякакво ниво, отколкото някой, когото познаваш от скоро и виждаш само на гости.
Гледала съм възрастни хора, не е лесно да допуснеш друг човек физически до себе си, дори когато има нужда.
Едво време си е било едно време. Не е имало избор, сега има. Едно време на 50 хората и всички зъби не са имали, дай сега с теб да тръгнем като баби яги, че едно време е било така.
Да пренесем хубавите неща от миналото, не е нужно и лошите, като например съвместното съжителство на три поколения на едно място. Не, мерси много!
(И между другото не е вярно, че е било без майката. Ходили са и майките при дъщерите си, особено ако е в същото или съседно село. И не само майки, а и сестри са се подкрепяли, дори и да са вече в различни семейства. Баба ми много ми е разказвала как са се подкрепяли жените в рода. За съжаление, въпреки това, смъртността е била доста висока, сега е много по-лесно да се гледа новородено.)

# 234
Гугълче, честито момиченце. Здраво, спокойно и щастливо да расте.

Ако мъжът е порен отдолу или на коерма и после шит, може да вика майка си за помощ в домакинството. Ама не е, при раждането за няго няма физически последици.

Кърменето е ново умение, не може ад се тренира на сухо, преди раждането. Ако жената има проблем с кърменето, може да помоли за помощ близък човек - майка си, приятелка, Ла лече лига. Но домакинстването за мъжа изобщо не бива да е ново умение. Най-малкото е имал 9 месеца да се подготви и да пита мама да го до-научи, ако не го е направила още в деството му.
Не знам в кое затънтено село са пращали родилките на полето. Щото у наше село не им е хрумвало даже.
Първо, според християнството до 40 ден родилката е нечиста и стои вкъщи, като даже къщна работа не пипа. Домакинстването се прави от сестри, етърви и други жени.
Второ, след това, докато детето е само на кърма, не са ги пускали на полето. От един момент са поемали повече къщна работа.
Прадядо ми е имал 4-ма сина, които са живяли като в гераците около 20 години, докато заедно си построят 4 къщи и се разделят. През това време са се родили 9 деца и точно този ред се е спазвал да пазят родилката и бебето и нито едно бебе не е починало. Та и едно време е било различно - имало е и хора, имало е и бездушни твари.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 19:46 от biborana

# 235
Е точно щото мъжа не е "порен", а има две седмици почивка е РЕДНО той да се грижи за бебето и жена си. А не майката, тъщата, свекървата и учинайката....
Освен че заедно минават през този момент, като го отхвърлите в началото, после става много трудно включването му в грижите за бебето.

# 236

Ами било е. Слава богу сега имаме избор и можем да си кажем, че не искаме да ни висят на главите, че и да ги обслужваме. А колкото до помагането досега една родилка не чух, да каже че свекървата е помогнала с готвене и чистене. Все, да взимат бебето от майка му се натискат. А точно това е ненужно, най-малкото.

~Боряна~, проблемът в повечето случаи не е, че мъжът не можа да се справи с домакинската работа. Проблемът е, че майка му смята, че и се полага тя да е главната баба и като такава има право да висне на главите на него и на родилката. Че и да чака да бъде обслужвана. И за съжаление, има жени и мъже, които не са научени да отказват на родителите си. И ей я драмата завихрена.

# 237

Ми шок и ужас е било, да.

# 238
В този контекст да кажа, че след раждането се влюбих за втори път в мъжа си. Ние сме почти абсолютно заменими от началото. Аз без него нямаше да се справя. Болницата, в която родих, силно препоръчва присъствие на бащата и неговия престой е включен автоматично в цената за престой на родилката. За него си има легло в стаята, която е единична (там няма двойни стаи) и стига да иска, може да си изкара с жена си и бебето целите 3 дни. Бебето си е с родителите постоянно от първия час с изключение на прегледите. Е, тоя човек пое бебето от ден 1, не от час 1 и както бях, поради липса на по-добра дума, разцепена и ме болеше на почти всяко движение и седях с якото кръвотечение, не ме остави въобще за момент да се измъча. Каквото трябва носеше, взимаше, сменяше памперси, преобличаше, нощем ставаше вместо мен (ние започнахме с адаптирано мляко, че малко бавно тръгнаха нещата при мен) та с бутилката я хранеше. Всичко това не се промени вкъщи. И сега малката се успокоява еднакво лесно и бързо с него, колкото с мен. Заспива в неговия скут. Помогна максимално да се възстановя. Никоя свекърва (или майка) не може да замести адекватен баща.

# 239
  • Другата България
Много точен и на място пост.
Хубаво е да го прочетат повече и снахи, и свекърви.
Защото има и мъже, и жени, и синове, и снахи, които все още нямат и смелост, и “топки“ да се заявят открито пред майки/свекърви, а би трябвало, с една единствена цел - хармония като описаната в горния пост.

Общи условия

Активация на акаунт