С какво ви дразнят свекървите? – 161

• 27 900
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
Връзката с чужди родители трябва да се навигира и ограничава от собственото дете.
Вече, ако снахата е решила да спасява мъжа си от досадната свекърва, си е неин проблем. Не се меся в отношенията между мъжа ми и майка му, да си й помага, да си му дава непоискани съвети, това са си техни работи.
И аз също не им се мешам, просто отбелязвам тук, че ми е направило впечатление, понеже стана въпрос по-горе, че само със снахите се държат зле.
Иначе, те си знаят най-добре какво се случва. Понякога мъжете го правят, защото ги съжаляват или виждат, че бащите им са абдикирали и те трябва да им поемат ролята, друг път просто им харесва да помагат и се чувстват длъжни към майките (още повече като са едно дете).

# 436
А това, че може и да си ги обичат и уважават, е напълно изключено.

# 437
  • София
Питах, защо смяташ,че като правиш услуга на детето си,имаш право да се държиш както искаш?
В моето семейство съю научена да не си мълча,дори и на свекърите, да не си оставям магарето в калта и грам да не ми дреме за хорското мнение. Майка ми дето толкова си е мълчала,накрая свекърва си сама я гледа,сама я къпеше и сама й сменяше памперсите.  Бял ден не е видяла от нея. Защото поколенията са били различни,хората и порядките също.
На червеното - имах предвид, че и аз като снахите няма да се напъвам прекалено извън възпитанието си да се харесвам някому, особено ако му правя услуга, след като виждам тук, че рядко има угодия. След години децата ще кажат, че съм била отровен родител, сигурно и бъдещата снаха, предвид че тогава ще съм се сбабичосала.
Скрит текст:
Синът ми напоследък гледа сериала "Младият Шелдън", много ме кефи бабата на главния герой, готина, привлекателна, винаги с прическа, остроумна и хаплива, вкл. към дъщеря си и зет си. Пуши, пие, залага и ходи на боулинг, намира си гаджета. Дъщеря й е далеч по-смотана визуално и душевно.
Разсъжденията ми са породени от писаното тук, което е далеч от балансирано. Обикновено родителите на жената са по- по- най- , а тя трябва да има последната дума за всичко. Или другият вариант - започват бабините деветини "Мъжът е главата, обаче жената е шията и тя насочва главата".
А майка ти просто не е имала решителност да промени нещата,

# 438
Не е изключено, но не виждам как те (свекървите) ги обичат и уважават, като звънят по нощите да казват как мъжа им не се е прибрал, понеже е с приятели/ как вдигнала кръвно и какво да прави… Аз бих жалила малко повече хората, които обичам, още повече не бих ги занимавала с лични отношения между мен и мъжа ми.

# 439
Добре де, вашите майки така ли правят? Аз такова поведение съм го виждала масово от майку на мъже действително. Моята майка, като знае, че си имам ангажименти и по- скоро е склонна дори да премълчи нещо, вместо да дърпа килимчето към себе си.

Не мисля, че има значение въпросната майка дали ще е на син, или дъщеря. Двете ми баби(на майка ми и на баща ми) никога не са били от хората, които целят да вземат вниманието върху особите си, но винаги са били насреща за всичко. Сега вече мога да сравнявам майка ми и свекърва ми, също не са от хората, целящи да ни обсебят. Куп други "кусури" може би имат, но не и това.
Но за да се върна в началото на текущата тема. След като родих и свърши двуседмичната отпуска на мъжа ми, отпуска си взе майка ми. Идваше през деня, готвеше, стоеше при новороденото, когато ходих по прегледи, институции и т.н. Не мисля, че свекървата е имала драма с това.

# 440
  • София
Не е изключено, но не виждам как те (свекървите) ги обичат и уважават, като звънят по нощите да казват как мъжа им не се е прибрал, понеже е с приятели/ как вдигнала кръвно и какво да прави… Аз бих жалила малко повече хората, които обичам, още повече не бих ги занимавала с лични отношения между мен и мъжа ми.
Еее, това и моята го е правила (не по нощите, но звънеше през половин час), като ММ дори се канеше да смъмри баща си как така е отишъл да изпие една бира с познат, без да се обади на фюрера вкъщи. Аз вътрешно хилейки се, му напомних как той редовно си закъснява, без да се обажда, и ентусиазмът му увехна Simple Smile
Става дума за 90-те, преди мобилните телефони, но той вероятно целенасочено не се е обадил.

# 441
Римона, ти момчета ли / ще/ имаш ?
Знам, че не е популярно в тази тема, но една майка / син не престават да се обичат след 18 години, особено ако детето е гледано с обич и уважение. Тези чувства не се променят и с появата на снаха. Майката обича цял живот детето си, а предполагам само засега, и децата му.
Голямо наказание е и за свекърва да се съобразява с чуждо дете/ снаха, дори да я харесва.
Трудно се намира баланс, колкото и отстрани да изглеждат розови нещата. Това са си чужди хора, възпитавани от чужди хора. Същото важи и за тъстовете, ама понеже мъжът, ако е на място, гледа да стои над нещата и жена му да е добре, та няма драма с тъщата.

# 442
Тайс, къде в написаното от теб е отговорът на въпроса - как показва, че го обича, като го кара непрекъснато да се притеснява/изнервя/разболява понякога с дни от стрес относно нейни отношения с мъжа ѝ? Това някакъв нов вид любов ли е, като нямаш против някой да седи на тръни, стига ти да си споделиш какво те притеснява и да ти олекне (егоизъм виждам аз).

# 443
  • София
Тайс, къде в написаното от теб е отговорът на въпроса - как показва, че го обича, като го кара непрекъснато да се притеснява/изнервя/разболява понякога с дни от стрес относно нейни отношения с мъжа ѝ? Това някакъв нов вид любов ли е, като нямаш против някой да седи на тръни, стига ти да си споделиш какво те притеснява и да ти олекне (егоизъм виждам аз).
Аз съм се притеснявала за проблемите на родителите ми без изобщо да ме карат, даже като са ме карали да не се занимавам, например с техните служебни ситуации. Като обичаш някого ще те е грижа. Предполагам, че и синът ми ще го е грижа за мен и в бъдеще, без да имам намерение лично аз да го занимавам.

# 444
Едно е сам да се интересува и да пита, друго е през вечер едно и също - звъни на свекъра, той не ѝ вдига, понеже е с приятели, като после звъни на ММ, че той да му се обадел и да му кажел да се прибира вкъщи…

# 445
  • София
Е, той решава дали да ѝ вдига винаги.
Да не казвам майка ми какви изцепки имаше в това отношение. Прекратих тази практика.

# 446
Бояна, съгласна с теб, но Римона има предвид друго - че свекървата умишлено товари сина си с нейните проблеми, без да се интересува, че той се чувства зле от това. Това не е обич, още по-малко пък е грижа.

# 447
Е, той ѝ вдига, защото го е грижа и защото може да е нещо спешно чисто здравословно, ама не виждам как син или пък дъщеря ще оправя отношения между зрели хора в тяхното си семейство.

# 448
  • София
Нали живее със свекъра? Ако има истински проблем, той ще се обади. Мъжът ти може да разреди вдиганията. Ако иска. Или да ѝ каже тя да разреди обажданията. Ако това не помогне, той да вдига по-рядко. Ако наистина тази комуникация му тежи, разбира се.
Има начини за справяне, стига мъжът ти да има желание.

# 449
  • София
Едно е сам да се интересува и да пита, друго е през вечер едно и също - звъни на свекъра, той не ѝ вдига, понеже е с приятели, като после звъни на ММ, че той да му се обадел и да му кажел да се прибира вкъщи…
Повече от прекалено е това, но явно така са в  това семейство. Няма какво да се направи. Ако синът и не реши, че това му е в повече, ние можем само да вдигаме рамене.
На мен ми се е случвало обратното и без да съм омъжена за човека, нула комуникация с родител в рамките на месец, например, много ми беше странно, но те така си бяха свикнали.

Общи условия

Активация на акаунт