Забравям думите

• 3 539
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
Ако здравословно всичко е в норма, то нещата, които знам, че са полезни за мозъка, респективно против забравяне са:
Четене, плетене, решаване на судоку, учене на нов език, въобще, неща, които да държат мозъка зает.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 16:42 от Без цел

# 31
Четох наскоро, че ако осъзнаваш факта, че забравяш, значи нямаш Алцхаймер. Simple Smile Все пак това е добра новина.
Мислила ли си за оросяването на мозъка? Според мен, не е изключено проблем с оросяването да води до такова забравяне, каквото описваш. Не е същото, да не се сещаш името на Бионсе и да забравиш думи като капак и хоризонт.
На твое място бих се обърнала към личната лекарка, да ме насочи към специалист. Може да се окаже, че с подходящо хранене и упражнения състоянието ти да се подобри, но може и да има нужда от някакво лечение.
https://www.forlife.bg/priznaczi-za-slabo-orosyavane-na-mozaka

# 32
  • София
Аз си мислих, че съм зле, но при мен е вследствие от заболяване, което имам и се случи изведнъж. Най-интересното е, че когато се опитвам да си спомня някоя дума, почти винаги помня първата буква, другото ми е на езика да го кажа, но... На 47г. съм.

# 33
Ън, освен щитовидната жлеза провери и инсулина.
Глюкоза - инсулин - НОМА индекс. Инсулиновата резистентност и високото ниво на инсулин води точно до оглупяване. На мен мозъкът също ми е "основно средство за производство" и получих голямо подобрение след започването на терапията и промяната в диетата (НВХ-ВМ).

# 34
  • София
Ън, освен щитовидната жлеза провери и инсулина.
Глюкоза - инсулин - НОМА индекс. Инсулиновата резистентност и високото ниво на инсулин води точно до оглупяване. На мен мозъкът също ми е "основно средство за производство" и получих голямо подобрение след започването на терапията и промяната в диетата (НВХ-ВМ).
Това е добра идея. Може да се пусне и гликиран хемоглобин, за да се изключи и диабет, че някои форми си вървят скрито

# 35
От темата за НВ ВМХ знам, че Алцхаймер е диабет 3. Затова е важно да се минимизират въглехидратите. Менопаузата влияе също за проблеми с паметта, ковид, каран няколко пъти, също. Ниски нива на В12, Д3, недоспиване, високи нива на стрес, много са факторите.
И аз забравям, много често като върша нещо машинално и мисля за други неща, не забелязвам или не запомням, че съм свършила нещо. Думи също ми бягат, но то и на по-млада възраст се е случвало.
Преди невролога да се пуснат предложените изследвания, ако всичко е наред, тогава и той да се произнесе. Не мисля, че е нещо необичайно за възрастта.
Гинко пила ли си, Ън? Майка ми е с много добра памет, но постоянно пие нещо за оросяване, напоследък основно хранителни добавки с гинко билоба.

# 36
Аз наблюдавам същото при себе си. В момента ми е стресов период , но най- зле беше след Ковида преди пет години- просто забравях със скоростта на светлината.
Не съм се притеснила особено, знаех за това последствие, а и по природа съм разсеян човек и се славя с това. Особено ми е полезно като някой ми пълни главата с ненужна информация тип клюки и след седмица- ама как не помниш, нали ти казах. Някой ми каже да изключа нещо след минути, в половината случаи забравям и добре, че досега нищо фатално не се е случило.
Често ми се случва да проверявам правопис на някоя рядко срещана дума , понеже си нямам сто процента доверие.
Но такива думи като хоризонт, капак все още не ми убягват. Може да посетиш невролог, а и мисля, че се самонавиваш, че нещо, не е наред и стресът още повече усилва проблема.

# 37
Ън сравнително скоро кара КОВИД, нормално е да има последици.

# 38
  • Бургас
Само забравяне на думи не е толкова притеснително, при деменциите се влошават и други неща- пространствена ориентация, математическото мислене, изразяването....

# 39
Аз съм в 30тте си и съм по същия начин, така че не е от възрастта Grin
Напрежението ни е стресиращо, това е защитна функция на мозъка, нормално е

# 40
Преди бях забелязала, че мозъчната мъгла ми се появява при неоптимални щитовидни и най-вече ниско желязо.
От два дни ми се случи на три пъти да забравя дума и се сещам само за първата буква. Чувствам се объркана и безпомощна.
Намалих от няколко дни въглехидратите, пия антипаразитна тинктура от сладък пелин, пия си вит  D3 и Омега3, както и вит В12
Не ми достига сън напоследък и се надявам това да е причината за бъговете

# 41
Недостатъчно количество и качество сън има огромно значение за паметта. Много зле се отразява.

# 42
Всичко е от големия стрес и недоспиване.
Също така върша нещо и същевременно мисля за нещо, не помня дали.съм направила определена дейност. И пак започвам да повтарям. Колка пъти съм си казвала, че.когато правя нещо, да изключа.да мисля.за нещо друго.
Съща проверявам.правописа на елементарни думи в Google. Нямам доверие на себе си. Понякога ми убягва
След смъртта на някоя дума и не мога да завърша изречението си. Това ме нервира и ядосва. Започвам като малоумна да обяснявам на отсрещната страна думата, която ме е убегнала. Когато пиша, е по-лесно. Пиша обяснението на убегналата дума в Googlе, и ми дава опции от думи.
След смъртта на мама и голямата промяна и стрес, недоспиването, нервите и депресията, в която изпадам често, неразбирателството и конфликтите с брат ми, ми се отрази пагубно на.паметта ми. Убягват ми думи, трудно запомням нова информация, трудно запомням думи и гряматически изрази, въобщу граматика по английски език. Лесната ми уморяемост и бързо спадане на енергията ми като върша нещо в домакинското, дори една обикновена разходка ме.изморява вече. Всичко това ме потиска и обезкуражава.

# 43
  • София
Аз започнах тези 3 добавки и имам голямо подобрение, че с мозъчната мъгла направо си бях за болничен. Вече месец и половина ги взимам

# 44
Здравейте!
От 10 г имам този проблем, но вече нещата не ми харесват изобщо. Първо започнах да забравям думи, които не ползвам непрекъснато във всекидневната реч. Например литературни термини, които обяснявах. Помня всичко, обяснявам какво представлява, но как се казва този термин ми изфирясало от главата и не мога да си спомня цял час. После започнах да забравям всекидневни думи. Не помня капак и питам къде е онова дето се слага отгоре на тенджерата. Тъй като пия имуносупрсор попитах лекарката си дали е от него, но тя каза,че не дава такъв страничен ефект. На 60 г съм, но от 10 г имам този проблем. работата ми изисква мислене и известна доза креативност и би трябвало да ме пази от когнитивна спад, но явно не помага. Не знам с какъв специалист да се посъветвам и дали не преувеличавам....
Здравейте! За съжаление никоя професия не предпазва от когнитивен спад.Единственият начин да проверите дали това е проблематично или обичайно забравяне, е да се тествате паметта при специалист клиничен психолог.

Общи условия

Активация на акаунт