Раждане в Майчин дом - София (тема 11)

• 17 346
  • 268
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, моят въпрос е относно цените. И по-конкретно цена за избор на екип, която в ценоразписа продължава да е 900лв. Има ли някой, който да е раждал съвсем наскоро и да е платил само 900лв. за избора, а не тези 1600 които са някакъв пакет, в който влизат допълнителни услуги с неясен характер?

# 226
Благодаря за подробната информация. Може ли само още два въпроса Simple Smile
На 12 етаж вие ли си къпахте бебетата вечер или акушерките? Понеже четох различни информации по този въпрос.
И от относно д-р Попова - за д-р Цветелина Попова ли става дума? Понеже вчера точно нея ми препоръчаха горещо и събирам мнения Simple Smile Ти при нея ли си следи бременноста?

Здравейте,
Родих преди 10тина дена в Майчин Дом, така че ето актуална информация:

Естествено раждане с избор на екип - 1600лв
Присъствие на бащата по време на раждането - 500лв
Двойна стая на 12 етаж цена на нощувка - 90лв

Таткото ни идваше на свиждане в стаята и седеше по час-два, така правеше и съпругът на съквартирантката. Добре е да си носи чиста тениска все пак, иначе никой не е направил забележка, нормално е, има калцуни да си сложат.

Бебетата бяха при нас почти през цялото време, оставяхме ги в бебе бокса от 8 до 10ч и после от 12 до 13. През останалото време са си при нас, храним ги, сменяме ги и тн. Оставят ни техни дрешки по два пъти на ден и формула дават през около 3 часа.

Двойната стая няма климатик, само слаб вентилатор, и от страната към Витоша е адска жега.

Храната е доста зле, добре е да ви носят по-вкусни и хранителни неща. Може да слезете до кафенето за принцеси, сладолед и др.

Отношението на всички е било добро, не съм усетила грубост от никого. Ако имате въпроси е добре да си ги питате.

Аз съм много благодарна на д-р Попова и екипът й!

Акушерките ги къпеха вечер, като единия път не го изкъпаха, защото е бил ваксиниран същия ден и не препоръчвали. И да за д-р Цвети Попова става дума Simple Smile

# 227
Здравейте, моят въпрос е относно цените. И по-конкретно цена за избор на екип, която в ценоразписа продължава да е 900лв. Има ли някой, който да е раждал съвсем наскоро и да е платил само 900лв. за избора, а не тези 1600 които са някакъв пакет, в който влизат допълнителни услуги с неясен характер?

Не са с неясен характер. 1600лв е избор на екип + естествено раждане, а 2030лв е избор на екип и цезарово сечение. Такова нещо като само 900лв няма, задължени са от министерството да го пише в ценоразписа.

# 228
Задължени са, защото по закон изборът на екип не може да е повече от 900 лв. Щом най-голямата държавна АГ болница почна с незаконните практики за ценообразуване, какво остава за другите... Едно е да изгубят 900 лв от това, че им се явяваш без екип, съвсем друго става като губят цели 2000 лв. Обстановката става все по-враждебна за родилките, вместо нещо да се подобрява. Pensive Аз съм силно възмутена и тъжна едновременно. Сега и частните болници сигурно ще си вдигнат цените съответно, щото така разликата се стопява...

# 229

Не са с неясен характер. 1600лв е избор на екип + естествено раждане, а 2030лв е избор на екип и цезарово сечение. Такова нещо като само 900лв няма, задължени са от министерството да го пише в ценоразписа.

Раждането в държавна болница е напълно безплатно, без значение от родоразрешението. Майчин дом е държавна болница. Може да се заплати избор на екип, като максималната сума за това е описана в "Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ": Чл. 31. (Нов - ДВ, бр. 5 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 01.04.2016 г.) Лечебните заведения определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност по чл. 28, като цената за избор на лекар не може да надхвърля 500 лв., а за избор на екип - 900 лв.
Съответно, за да оправдаят въпросното незаконосъобразно вдигане на реалните цени, които пациентът заплаща за избор на екип, т.е. многократно вече цитираните 1600 и 2030лв, от МД описват допълнителни услуги, които се включват в пакет Раждане. Тези услуги не са реални. Това е законова вратичка, която използват, за да заплатят пациентите по-високи цени за услугата избор на екип. И са си точно с неясен, неизяснен, неизясним и напълно имагинерен характер.

# 230
А не мислите ли, че цените за избор на екип съвсем нарочно са завишени под формата на “пакет” , именно с цел да се намали раждането с избор на екип? Защото естествено има доктори, които са в пъти по-предпочитани от други, съответно те печелят много повече от избора на родилките. Аз лично не бих родила без избор на екип, но ми се струва, че се опитват да го намалят като практика….

# 231
А не мислите ли, че цените за избор на екип съвсем нарочно са завишени под формата на “пакет” , именно с цел да се намали раждането с избор на екип? Защото естествено има доктори, които са в пъти по-предпочитани от други, съответно те печелят много повече от избора на родилките. Аз лично не бих родила без избор на екип, но ми се струва, че се опитват да го намалят като практика….

И да са имали такава идея, първо дали това е начина? Изобщо какво дава право на най-голямата държавна АГ болница да извършва очевидни закононарушения? И друго, дори да оставим настрана случая с Антония, който пък отприщи десетки и стотици други споделени истории, много от които далеч по-ужасяващи от нейната,  дали по начало мнозинството от жени биха раждали без екип? Дори да не се беше разразил този скандал, почти всяка жена има поне по една роднина/приятелка/позната/позната на позната, която под сурдинка разказва преживяванията си. Под влиянието на такива разкази (аз лично съм убедена в истинността на 99% от тях, защото просто не виждам мотив една жена да лъже и плаши хората около себе си ей така за спорта, а и българите като цяло никога не сме били силно емпатична нация, вярваща в човешките права и правата на жените), мнозинството предпочитат да се презастраховат и да платят. След скорошния скандал това ще важи с пълна сила и съответно ще носи двойни приходи на болницата.

# 232
Аз не раждах с избор на екип, понеже: следеше ми бременността позната гинеколожка. Тя не изражда. Попитах я да ми препоръча лекар за раждането, тя каза, че знае само за Окръжна болница. Аз там не исках. Ето защо седем дни след термин се явих в Майчин дом с багажчето (преносвах) и там се оказа, че имам разкритие и раждането ще почва. То си почна, но неволно премина в спешно секцио. Ни хирург, ни друг познавах. И какво сега, това в момента би ли било платено?

# 233
Аз не раждах с избор на екип, понеже: следеше ми бременността позната гинеколожка. Тя не изражда. Попитах я да ми препоръча лекар за раждането, тя каза, че знае само за Окръжна болница. Аз там не исках. Ето защо седем дни след термин се явих в Майчин дом с багажчето (преносвах) и там се оказа, че имам разкритие и раждането ще почва. То си почна, но неволно премина в спешно секцио. Ни хирург, ни друг познавах. И какво сега, това в момента би ли било платено?

Няма да платите, промените в цените са за избор на екип. Ако раждате без избор си е напълно безплатно, стига да сте здравно осигурена.

# 234
  • София
Не виждам логика болницата да иска да намали избора на екип - това ѝ носи приходи, отразява се пряко и на дохода на медицинските специалисти (познавам акушерка в МД и знам от нея, че финансово разчита най-вече на избора на екип; основната ѝ заплата е символична).
Раждане без избор на екип няма да се плаща, но предполагам, че отношението ще падне съвсем под морското равнище.

# 235
това ѝ носи приходи, отразява се пряко и на дохода на медицинските специалисти (познавам акушерка в МД и знам от нея, че финансово разчита най-вече на избора на екип; основната ѝ заплата е символична).
Еми именно, и тези пари си ги взимат едни и същи лекари и акушерки (най-избираните), а останалите си остават със символичната заплата
Това са само мои разсъждения, че искат да намалят избора на екип, но естествено че може просто да са алчни и за това да са завишили цените

# 236
  • София
Ако са искали да намалят концентрирането на избора на екип в едни и същи екипи, по-логично би било да въведат горна граница за броя родилки, които могат да се уговарят с даден лекар. В Токуда например е така за избора на екип за раждане, а в Надежда - за записването за ЖК. Но и това са просто мои разсъждения.

# 237
  • България
Родих при д-р Ибрям през януари тази година. Записах си час във Фемиклиник през октомври 2024г. Първо ме бяха препратили при ендокринолог, конкретно д-р Йонкова, и след това реших да раждам при него. Аз съм с диабет тип 1 и Хашимото, дори за миг не ми отказа да ме приеме. Доволна съм от отношението му, както и на екипа му. Самата атмосфера в операционната зала беше ведра и се шегуваха един с друг, така се залисах и чак като проплака бебчо, осъзнах какво става. Дадоха ми да го видя и той ме пита как ще се казва. В реанимацията дойде да ме види един лекар от екипа му да ми обясни какво следва. Казва много неща, понякога е по-добре да го питаш директно, много бързо и тихо говори на моменти. Аз не се притеснявах от секциото, просто исках да свърши и да спра да се притеснявам как ми влияе кръвната захар на бебето. Дори си бях забравила инсулина в стаята преди секциото и той ми го даде.

Тогава платих 900лв за избор на екип и 135лв за сет за секцио. Бях на 7мия етаж, за което съжалявам донякъде. Но не знаех какво да очаквам след секциото, определено там усетих друго отношение - като не знаеш, как така не знаеше и защо питаш изобщо. Имаше доктори, които ги питах всеки ден как е бебето ми и захарта му как е, отговорът беше щом не е на 8мия, значи е окей. Дори чак към края на престоя ни му бяха качили информацията в компютъра - едно от извиненията защо не казват нищо. И нищо не ти показват дори да питаш различни хора и по няколко пъти. Виж на 8мия етаж беше песен - и доктори, и сестри са с едно по-мило отношение.

Единственото, което не стана по план, е че асистент му във Фемиклиник ми обърка седмиците до термина и ме приеха по-рано. Датата за раждане се смени в последния момент, но д-р Ибрям ме задържа в болницата и ми прави допълнително изследвания, следеше бебето ми. Благодаря на него и д-р Йонкова. Не ми е казал секцио отначалото, въпреки че аз исках. Също така конците ми махна той на 7мия ден, сутринта преди да ни изпишат. Бяха ме наплашили от 7мия етаж, но той ми рече да не слушам бабките от там, каза ми с какво да се мажа и че мога да се къпя вече. Бях си дръпнала с рязко ставане от едната страна, но по негова препоръка как да се грижа и вече всичко е заздравяло. Ако имаме второ дете, пак бих раждала при д-р Ибрям. Надявам се и при вас всичко да е минало успешно.

Момичета, има ли наскоро родили естествено при доктор Ибрям с избор на екип? Дойде ли като му се обадихте, че раждате? Оставам с впечатлението, че не се отзовава и в крайна сметка препраща към спешното и дежурния екип да изроди родилката, въпреки че има уговорка с пациентите си. Явно не му се ангажира с естествено раждане... Моля, споделете. Имам уговорка с него, проследява ме и ще го избера, но все повече се съмнявам, че той ще дойде. Предвид новините от последните дни не искам да оставам на случайността кой лекар ще се падне в дежурния екип, на кеф ли ще е... Всяка информация ще ми е полезна, имам няколко дни до термин и съм в ужас направо...

# 238
Здравейте, дали има бъдеща мама на клексан или фраксипарин?

# 239
Момичета, имам странен въпрос. В 21 седмица ми казаха че имам плацента превия но ме викат в 28 отново понеже дотогава има шанс да се вдигне.
Не се следя в МД на този етап и не искам да раждам там, обаче ако бременността стане високорискова, какъв е шанса някой от МД да ме вземе в 30-та седмица? Виждам че д-р Ибрям има часове за октомври и мисля да запиша за всеки случай. Би ли ме поел някой или не? Има ли някаква политика ако се обадя на регистратура и обядна сигуацията, да ми намерят час?

Общи условия

Активация на акаунт