Раждане в Майчин дом - София (тема 11)

• 30 321
  • 461
  •   2
Отговори
# 300
Включвам се с допълнителни въпроси за 12 етаж. До колкото четох във ВИП стаите бебето е с вас от ден 1 - това означава ли, че ви го носят веднага след като ви преместят в стаята след раждането? И дали ако мъжът ви е с вас, това важи и за след секцио?
Също, мъжът може ли да пренощува с вас в стаята?

# 301
Мъжът не е с вас, след раждането може да постои с бебето и си го пускат да си ходи, може да дойде пак в часовете за свиждане на другия ден. Мисля че може да спи само ако сте взели вип апартамента (не просто единична стая), който е само един - това поне е моята информация от приятелки раждали тази година там.
Дали има достатъчно стаи зависи от момента , няма как да де предвиди. Например аз бях в двойна стая, но втора жена така и не дойде за трите ми нощувки в нея. Естествено, че не винаги е така

# 302
А на 12 етаж бебето е постоянно с вас, така ли? Като цяло знаете ли какво са разликите между 9-ти и 12-ти етаж и съществени ли са?

# 303
А на 12 етаж бебето е постоянно с вас, така ли? Като цяло знаете ли какво са разликите между 9-ти и 12-ти етаж и съществени ли са?
Здравейте,
На 12 етаж бебето е постоянно с вас, като го водите при бебе бокса от 8ч до 10ч за визитация (преглед от неонатолог), а от 12ч до 13ч за манипулации (мерят ги, слагат ваксини и провеждат при нужда лечение). В останалото време бебето си е при вас, вечерта минават акушерки да го изкъпят. На 7 етаж имате определени часове, в които можете да взимате бебето, но то задължително през нощта е при акушерките.
Иначе в повечето случаи на 12 етаж бебето остава първата нощ при акушерките да преспи, за да можете да се възстановите от раждането - аз раждах естествено, но въпреки това кръвното ми се срина и се съвзех чак към 1 сутринта, ако сте раждали секцио предполагам също имате нужда от почивка.

# 304
Благодаря за разясненията.

А захранват ли всички бебета с AM? Има ли начин това да се избегне?

# 305
И аз благодаря за разясненията. Мен ме интересува друго - ако съм на 12 етаж и бебето през нощта е при мен, акушерките ли ми носят АМ, аз ли трябва да отида да взема от някъде или да нося от вкъщи?
За втори път ще ми е и съм сигурна, че само с кърмене първите дни няма да стане, та предпочитам да съм сигурна, че бебето няма да е гладно.

# 306
Аз като бях 23-та година носеха по два пъти АМ за бебето на 12 етаж. Няма да ги оставят гладни.

# 307

Като цяло мисля, че имаше опцията да кажеш, че не искаш АМ да ти носят, защото те са длъжни да предложат. За първоначалното захранване не съм сигурна, може да помолите акушерката, която носи бебето на етажа след тръгване от родилната зала да не го захранват с АМ. Иначе да захранят бебето с АМ не мисля, че е чак такъв проблем, по-добре отколкото да стои гладно. Моят го захраниха с АМ понеже аз не можех да го накърмя. За да не изпусна момента със стимулацията, си носех и ръчна помпа и през нощта цедях по малко. Иначе като го взех на другата сутрин в 10ч веднага засука лакомо и от тогава не съм имала проблеми с количеството кърма и наддаването му, но все пак имам добра наследственост, той нямаше жълтеница и за това кърменето потръгна сравнително лесно, като изключим разраняването на зърната заради препълването на гърдите. (За това отварям една скоба със съвет - когато се препълнят гърдите, преди да сложите бебето, стиснете зърното да излезе млякото от там, така че ареолата да омекне, за да нямате проблеми.)

Да, на 12 етаж носят по няколко пъти на ден, ако има нужда от повече, винаги може да отидете да си поискате при акушерките. Simple Smile

# 308
Здравейте,

Предполагам е коментирано и това назад из темите, но ако може някоя майка, наскоро родила в МД с допълнително здравно осигуряване да каже какви документи трябва да се вземат при изписване от болницата, които да се предоставят за възстановяване на разходи на съответната здравноосиг. фирма (напр. избор на екип и тн.).

Благодаря предварително. Simple Smile

# 309
Здравейте,

Предполагам е коментирано и това назад из темите, но ако може някоя майка, наскоро родила в МД с допълнително здравно осигуряване да каже какви документи трябва да се вземат при изписване от болницата, които да се предоставят за възстановяване на разходи на съответната здравноосиг. фирма (напр. избор на екип и тн.).

Благодаря предварително. Simple Smile

Аз имам допълнително в Булстрад - искаха фактурата и касовия бон, които така или иначе издават при изписването. Допълнително се разкарвах да взимам копие от декларацията за избор на екип от етажа, на който съм била, както и разбивка какво включва пакет раждане - двата документа си ги поискайте при изписването, там ще ви ги подпишат, а на регистратурата ще ударят печат. Булстрад искаха също така и да им пратя оригинала на фактурата по пощата (аз им го занесох директно в офиса, който е до Света Неделя). Одобриха ми само частта за избор на екип да ми изплатят обаче, не целия пакет.

# 310
Благодаря за разясненията. До колкото се информирах е хубаво да се почне със стимулацията на гърдите веднага, но тогава коластрата не я поема бебето. Вие какво направихте с това което изцедихте първите часове? Съгласна съм, че не е края на света да стартира с АМ, но като има нещо друго по-хубаво, просто ми се иска да може да се организира по друг начин.

Като цяло мисля, че имаше опцията да кажеш, че не искаш АМ да ти носят, защото те са длъжни да предложат. За първоначалното захранване не съм сигурна, може да помолите акушерката, която носи бебето на етажа след тръгване от родилната зала да не го захранват с АМ. Иначе да захранят бебето с АМ не мисля, че е чак такъв проблем, по-добре отколкото да стои гладно. Моят го захраниха с АМ понеже аз не можех да го накърмя. За да не изпусна момента със стимулацията, си носех и ръчна помпа и през нощта цедях по малко. Иначе като го взех на другата сутрин в 10ч веднага засука лакомо и от тогава не съм имала проблеми с количеството кърма и наддаването му, но все пак имам добра наследственост, той нямаше жълтеница и за това кърменето потръгна сравнително лесно, като изключим разраняването на зърната заради препълването на гърдите. (За това отварям една скоба със съвет - когато се препълнят гърдите, преди да сложите бебето, стиснете зърното да излезе млякото от там, така че ареолата да омекне, за да нямате проблеми.)

Да, на 12 етаж носят по няколко пъти на ден, ако има нужда от повече, винаги може да отидете да си поискате при акушерките. Simple Smile

# 311
Прибрах я в хладилника и после излях АМ от шишето, което дадоха, за да го ползвам, затоплих я с ръце му я дадох. И аз бях изчела цялата книга на Хедра преди да родя, което ме беше наплашило, че ако не кърмя в родилна зала, едва ли не никога няма после да ми се получи. Не се стресирайте излишно, малко закъснение в кърменето не е фатално Wink

Благодаря за разясненията. До колкото се информирах е хубаво да се почне със стимулацията на гърдите веднага, но тогава коластрата не я поема бебето. Вие какво направихте с това което изцедихте първите часове? Съгласна съм, че не е края на света да стартира с АМ, но като има нещо друго по-хубаво, просто ми се иска да може да се организира по друг начин.

# 312
„[…]което ме беше наплашило, че ако не кърмя в родилна зала, едва ли не никога няма после да ми се получи[…]“

Да бе да - знаете ли, 8 дни бях разделена с бебето ми, защото някой ме беше заразил с вирус и родих по спешност в 37 г.с.. Не само, че не го кърмих веднага на родилната маса; не само, че не ми го дадоха веднага, а го видях чак на 3-ден. В кувьоз, закачен на тръбички, кабели и монитори.
До тогава си движех нещата с помпата и стимулацията и настоявах в млечна кухня да му се влива само кърма, а не АМ. Когато ми го дадоха на 8-я ден засука и ето ни - той е на възраст малко повече от година и все още го кърмя. Това е изключително кърмено бебе, захранено в почти 6-ти месец.

Прибрах я в хладилника и после излях АМ от шишето, което дадоха, за да го ползвам, затоплих я с ръце му я дадох. И аз бях изчела цялата книга на Хедра преди да родя, което ме беше наплашило, че ако не кърмя в родилна зала, едва ли не никога няма после да ми се получи. Не се стресирайте излишно, малко закъснение в кърменето не е фатално Wink

# 313
Здравейте, в 6 г.с. съм, знам че е доста рано, но търся мнения за избор на лекар при който да се запиша за женска консултация по НЗОК, проследяване на бременност и раждане. Препоръчват ми Майчин дом заради по-големите рискове - двуплодна бременност, ендометриоза, сраствания, най-вероятно секцио…

# 314
Докторите които следят по НЗОК в медицинския център на Майчин дом, можете да видите тук:
https://superdoc.bg/klinika/mts-maychin-dom
От тях реално много малко израждат, едва ли не само Диков.
Иначе аз се записах при Фадел (тя в момента не изражда), от 12г.с. ходя там, успоредно се следя на частно.
Симпатична е, но няма как да се сравни с прегледи на частно. Доста по-бързи са прегледите.
Но при всяко положение феталните се правят другаде и кажи речи няма как да не е на частно, така че дори да се следите само по ЗК, пак ще имате 3-4 допълнителни по-сериозни прегледа.

Общи условия

Активация на акаунт