Отговори
# 645
Има много голям сив сектор, особено извън София, така че официалната статистика не е напълно коректна.
бъдете конкретни, не разбирам.

# 646
А аз не разбирам, как не се разбира, че ценообразуването не се прави според дохода на клиентите, а според доста други неща.
А като един магазин е с лош мениджмънт, има голяма вероятност в един момент да затвори. И проблемът ви е решен. Другият вариант е да не го посещавате изобщо. Също е решение. Но да се драматизира, че някой не си управлява добре бизнеса не виждам смисъл. Дори и на това имат право.

А по повод на това как се справят хората - почти всеки си прави много добре сметката и залага на различни приоритети. Няма как да имаш всичко, преценяваш кое ти е важно и така.

# 647
Сивия сектор плаща в плик. Какво не разбираш? Недекларирани доходи. Статистиката е изкривена. Хората имат пари, това е истината. Цените на имотите са в небесата и се купуват, нали? Това от бедни хора ли става?

# 648
Не, Елора, няма нужда нито списък да ми правиш, нито да се отчиташ.
Но е показателно отношението и нивото, ако щеш. Протестът не е само срещу веригите, както многократно беше подчертавано от подпрепящите го в темата.
Дни наред тук се сипят какви ли не квалификации по адрес неподкрепящите, а в крайна сметка се оказва, че някои подкрепящи даже не знаят срещу какво е бойкота, че и се хвалат как са пазарували. В същото време част от неподкрепящите изобщо не сме стъпили в магазин - нито верига, нито фирмен, нито квартален, нито за гащи.

Многократно си пишеше, че протеста е срещу веригите.
И там не съм ходила.
Вече какво ми е нивото и отношението, не си ти тази,  която да определяш.

Не гледам в канчето на другите, другите си изтипосаха канчето тук и просто го коментираме. Не съм искала да прозвучи като критика и съдене, просто изразих учудване от учудването, че продуктите в различните магазини варирали с по 10 ст. Една и съща марка телефон в един сайт или магазин е 1200 лв., в друг - 1100. Преди няколко месеца си купувах офис стол, в един магазин - 100 лв, в друг същият стол - 90 лв.  Една и съща блуза - 40 лв. и 35 лв. Ми нормално е, това искам да кажа. Пък естествено, че всеки има право да избира и да си харчи парите както намери за добре, нали и аз това твърдя. Ама нали точно веригите дават възможност за такъв избор.
Ама точно така звучиш. Критика и съдене.
Продължавай да се учудваш.
Аз ще продължавам да си решавам кога, къде и какво да си купя.
Защо аз не съдя теб или който и да е друг, че не пазарува като мен?
Не се замисляш над това, а?

# 649
Нали срещу високите цени беше, сега пак срещу веригите? Кое е последно?

# 650
Сивият сектор е само в определени сфери и не е чак толкова много. Точно в провинцията заплатите са ниски. Дори при сивия сектор никой работодател няма да осигурява работник на 1000 лв заплата и да му плаща 2000 лв. Може да му даде най- много 100- 200 лв. в повече. Което не бих определила като "много" сив сектор.
Може би повечето хора в провинцията разчитат на помощ от близки, работещи в чужбина. Други поддържат връзката със селото и си произвеждат храна.

# 651
А на всякъде из нета си пишеше, че е срещу веригите. И високите цени естествено.
Лично аз не съм задълбавала и чела всеки коментар в тази тема. Та не съм прочела тълкувания, препоръки и нареждания къде да пазарувам.

# 652
Не, Елора, протестът не е конкретно срещу веригите, а срещу хранителните магазини като цяло.

Цитат
На 13 февруари (четвъртък) четири организации обявяват бойкот на търговските вериги и магазини за хранителни стоки, обяви на пресконференция в националния пресклуб на БТА Велизар Енчев, координатор на инициативата и бивш посланик на България в Хърватия.
На фона на всички квалификации и етикети към неподрепящите е меко казано смешно да обясняваш как подкрепяш протест, да не знаеш срещу какво е и да пазаруваш, подкрепяйки го.

Кое е толкова неясно за сивия сектор?
Официалната заплата е една, отделно парите в плик под масата - необлагаеми, недекларирани. Съответно не влизат в статистиките и после някои се чудят как така излиза сметката доходи - разходи.

# 653
Сивият сектор е само в определени сфери и не е чак толкова много. Точно в провинцията заплатите са ниски. Дори при сивия сектор никой работодател няма да осигурява работник на 1000 лв заплата и да му плаща 2000 лв. Може да му даде най- много 100- 200 лв. в повече. Което не бих определила като "много" сив сектор.
Може би повечето хора в провинцията разчитат на помощ от близки, работещи в чужбина. Други поддържат връзката със селото и си произвеждат храна.

Има и такива. Лично познавам човек, който го осигуряват на минимална, а взима около 1000 лева повече. За София става въпрос. Има и много на свободна практика, които не си декларират истинските доходи. За провинцията може и да са 100-200 лева, не знам.

По официални данни сивият сектор е над 30% от БВП.

# 654
  • Буркина Фасо
В 18:30 магазинът още е фрашкан с клиенти. Но, да, стана нормално да предлагаш ниско качество и празни рафтове на безумни цени, но пък да очакваш клиентите да мълчат. Билла иначе хвърляше тонове хляб от пекарната си (хляб с трайност един ден), защото не могат да преценят по колко да пекат дневно, но иначе им е много трудно да заредат пакетиран хляб, чиято трайност е пет дни. На това му се вика лош мениджмънт.
в Билла (а вероятно и другаде) производителя има изискване по колко хляб трябва да им изкупуват всеки ден от магазина за да им свалят цената на едро.  примерно - по 2 касетки от всеки вид хляб всеки ден им се доставя, независимо, че остава непродаден и се бракува.  ако взимаш по 2 касетки цената на хляба ще е Хлв., а ако взимаш произволни бройки - Х+20 ст.  задължени са да взимат и хляб, който няма търсене. по-лесно им е да бракуват дадена стока защото е застрахована и ще си получат парите.  в други магазани пък имат договорка да връщат непродаден хляб на производителя.

# 655
Така е формулиран, за всички магазини, срещу високите цени.

# 656
  • Буркина Фасо
моят протест ще е утре. Smiley

# 657
Спекулация не е различната цена, в различни магазини, на една и съща стока. Всеки магазин може да ценообразува според това от къде е заредил, какви са му клиентите, колко персонал поддържа и т. н. ...
Всъщност доставчиците никога не правят "промоции" на едни и същи артикули в конкурентни вериги по едно и също време. Така че е съвсем логично да са на различни цени в различните магазини.

# 658
  • Пловдив
Привет на всички. Чета ви от интерес, защото нищо прочетено не би могло да промени мнението ми "за" или "против". И не искам да убеждавам никого - всеки има право на мнение и позиция. Просто, реших да споделя по част от основните теми, които разпалват спорове ☺️
1. Гласувам. Често с "не подкрепям никого". Така съм избрала.
2. Не съм поддръжник на нито една от крайните идеологии, а още по-малко на организаторите на бойкота.
3. За мен, доходите ми са достатъчни, но харча разумно, затова - харесвам да пазарувам на разпродажби и промоции. Наречете го "наследство" от трудни младежки години.
4. Реших да участвам в бойкота /ако прецените - като експеримент, за което -по-долу/. Днес не пазарувах нищо - нито от хранителни, нито от други магазини, нито физически, нито онлайн.
5. Нищо не ми стана Blush За съжаление обаче, установих, че не можем да се обединим покрай каквато и да било кауза, защото личното мнение и философстване на всеки е по-важно. А, за мен, в това беше смисълът - просто да се покаже, че хората могат да са единни за нещо. Поне да имат едно на ум и политици, и монополисти и т.н.
Та, така... ☺️

# 659
Мхм, политиците изключително много се трогнаха от протеста, толкова, че даже не го забелязаха, докато се биха в парламента.
А монополистоте направиха едно движение от единия крачол в другия. Дори хубави промоции нямаше, толкова не им е било драма за оборота в днешния ден.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 00:20 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт