Отговори
# 630
За разликата от 40% разбирам, но за някакви стотинки... И няколко десетки лева на месец, т.е. 50-60-70 лв. за млад, работещ човек са нищо за труда, времето и бензина, които ще бъдат загубени. Така поне разсъждавам аз, но всеки си знае, разбира се.

# 631
Пакетирано кафе вече купувам само от онлайн магазини и директно си пазаря 10-20кила.
Емаг имаха на моменти едни промоции, но има и сайтове, които са конкретно за продажба на кафе. С гугъл се намират.
Последно намирах Лаваца Оро на цена от преди 10г. (28лв/кг)

Все пак, трябва и малко комбинативност, да се търси.
Даже и за роднини купих пак така, с доставка до друг град.
Отдавна съм разбрал, че няма как да ида в произволен магазин, в произволен ден, да погледна произволна стока и да ме чакат добри цени. Но не ми е хрумало да обвинявам магазините за това.

# 632
Аз пък пазарувах иначе, но не от верига. Бях на пазара Младост и там разни неща си купих от фирмени магазини.

Добре де, това са 10-20 ст. разлика. Сериозно ли обикаляте в различни магазини заради тези стотинки? И то за някакъв по-дълъг период от време (поне аз така го разбрах), в който може наистина да е имало поскъпване.

Чувала ли си израза - капка по капка - вир става.
Аз също си карам на промоция.
Не че няма да купя 2 краставици ако ми трябват и не са на промоция.
Но си правя списък ако ми хване окото и то за всяка верига.
Е, често правя списъци и после се отказвам.

# 633
Хех, хем подкрепяш протеста, хем пазаруваш Grinning

# 634
Да бе, Елора, разбирам, че капка по капка вир прави, ама то с всичко е така, всичко е пари. Може ли пък да спрем да потребяваме и нищо да не купуваме? Ми той животът е това - изкарваш пари, харчиш пари. Това е. Няма да си ги носиш в отвъдното. Аз имах предвид, че е прекалено чак пък да гледаме разликите от някакви стотинки и да губим време и (кило)метри, за да спестим 1 лев на седмица, 4 лева на месец. Работоспособен човек да цепи така стотинката, де да знам... За мен е повече заяждане и някакво настървение към някой, който прави бизнес, като повечето от нас нас впрочем.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 07:57 от Мила Атова

# 635
Не знам защо си позволявате да правите сметка на чуждите пари. Казах, пазарувам за майка ми. Жената е пенсионер по болест. Личният ѝ асистент струва 19 лева на час, няма да казвам колко пари са на месец. Не, не е спестила 1 лев на седмица, като съм се разкарала до два съседни магазина. Спестила е доста повече. Имам и абонамент към Глово, с безплатна доставка от супермаркет, но за някои неща не може да се ползва - примерно не са налични през приложението. Тук е моментът да кажа, че според приложението цените били еднакви с магазина. Ами не, не са. Даже съм виждала различни цени в два магазина от една и съща верига, като не става въпрос за грешни етикети. Това е абсолютна спекулация.

# 636
Когато става въпрос за пенсионери или хора с ниски доходи и 4 лв. в повече на месец са натоварване на бюджета. Повече за мляко, повече за хляб, повече за сирене, повече за перилни препарати, за масло, олио, зеленчуци... Когато една храна се консумира всеки ден, аз бих обикаляла магазини за 0.15-0.20 лв. по- малко от цената на тази храна.
Не всички хора са толкова богати и с чувство за елитарност, че да махнат с лека ръка, когато става въпрос за месечния бюджет.

Пакетирано кафе никога не купувам в големи количества, след като попаднах на лоша партида с доста "изпечено" кафе. Втори път няма да си го причиня.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 21:18 от DNT177

# 637
Аз пенсионерите ги разбирам. Затова има избор. Да пазаруват от различни магазини. Но веригите не са задължени да продават на абсолютно едни и същи цени. В смисъл - разлика от 10-20 ст. са напълно допустими. Това имах предвид. Какво толкова шокиращо и възмутително има, че в единия магазин млякото било с 10 ст. повече. Разбирам да е лев разлика, ама 10 ст?

# 638
Хех, хем подкрепяш протеста, хем пазаруваш Grinning

Не съм пазарувала във вериги.
Интересува ли те в кои магазини съм била? Списък да  ти правя ли?

Да бе, Елора, разбирам, че капка по капка вир прави, ама то с всичко е така, всичко е пари. Може ли пък да спрем да потребяваме и нищо да не купуваме? Ми той животът е това - изкарваш пари, харчиш пари. Това е. Няма да си ги носиш в отвъдното. Аз имах предвид, че е прекалено чак пък да гледаме разликите от някакви стотинки и да губим време и метри, за да спестим 1 лев на седмица, 4 лева на месец. Работоспособен човек да цепи така стотинката, де да знам... За мен е повече заяждане и някакво настървение към някой, който прави бизнес, като повечето от нас нас впрочем.

Всеки решава как ще си харчи парите. За мен твоето е грозно и е заяждане.
Защо държиш сметка на хората?
Аз обичам да пестя. Обичам и да харча. Аз решавам кога ще профукам парите и аз решавам да си пазарувам на промоции. Дали ще отида до лидл, фф, кауфланд /магазини, които са ми близко/ е мое решение.
Всеки си има своите причини.
Ето, аз като дете съм спала и на улицата. Преживяла съм 97 година и съм гладувала.
Защо да не пазарувам на промоции дори и да изкарвам що годе хубави пари.
Не е ли мое право?
Защо гледаш канчето на хората.

Пък имам познати са расли в саксийки и въобще не им дреме за промоции.

# 639
Не, Елора, няма нужда нито списък да ми правиш, нито да се отчиташ.
Но е показателно отношението и нивото, ако щеш. Протестът не е само срещу веригите, както многократно беше подчертавано от подпрепящите го в темата.
Дни наред тук се сипят какви ли не квалификации по адрес неподкрепящите, а в крайна сметка се оказва, че някои подкрепящи даже не знаят срещу какво е бойкота, че и се хвалат как са пазарували. В същото време част от неподкрепящите изобщо не сме стъпили в магазин - нито верига, нито фирмен, нито квартален, нито за гащи.

# 640
Не гледам в канчето на другите, другите си изтипосаха канчето тук и просто го коментираме. Не съм искала да прозвучи като критика и съдене, просто изразих учудване от учудването, че продуктите в различните магазини варирали с по 10 ст. Една и съща марка телефон в един сайт или магазин е 1200 лв., в друг - 1100. Преди няколко месеца си купувах офис стол, в един магазин - 100 лв, в друг същият стол - 90 лв.  Една и съща блуза - 40 лв. и 35 лв. Ми нормално е, това искам да кажа. Пък естествено, че всеки има право да избира и да си харчи парите както намери за добре, нали и аз това твърдя. Ама нали точно веригите дават възможност за такъв избор.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 21:51 от Мила Атова

# 641
Спекулация не е различната цена, в различни магазини, на една и съща стока. Всеки магазин може да ценообразува според това от къде е заредил, какви са му клиентите, колко персонал поддържа и т. н.

И да, като ги бойкотираш, съвсем няма да имат зареден хляб в 18.30. Очевидно е, че гледат да не задържат стока и за това зареждат по-малко. Намирам го за нормално.

# 642
В 18:30 магазинът още е фрашкан с клиенти. Но, да, стана нормално да предлагаш ниско качество и празни рафтове на безумни цени, но пък да очакваш клиентите да мълчат. Билла иначе хвърляше тонове хляб от пекарната си (хляб с трайност един ден), защото не могат да преценят по колко да пекат дневно, но иначе им е много трудно да заредат пакетиран хляб, чиято трайност е пет дни. На това му се вика лош мениджмънт.

# 643
Така и не разбрахте, че бойкота на магазините  е срещу високите цени в сравнение на аналогични продукти в други страни, а доходите са два пъти по- ниски от тези в ЕС.
Аз честно казано, не знам и не разбирам как масово хората могат да пазаруват храна и да посрещат всички разходи с тези доходи според НСИ, какво е качеството на живота им. Наистина не мога да го разбера.
Ако официалните данни за средна работна заплата са верни, няма начин да се храниш и живееш нормално при тези цени- няма начин.
Не бойкот, а протест на улицата трябва да има, ако е толкова зле положението.
Не разбирам и хората, които в деня на бойкот на магазините гордо се хвалят, какво си били купили на промоция. В интересни времена живеем - да се биеш в гърдите какъв си консуматор и колко можеш да си позволиш да харчиш за "луксозни" стоки в дискаутъри, без грам мисъл че има и едни други хора - самотни майки с деца, грижели се за болниците членове на сейството, пенсионери, които изнемогват.

# 644
Има много голям сив сектор, особено извън София, така че официалната статистика не е напълно коректна.

Общи условия

Активация на акаунт